Nogomet

VIDEO: Znana 'črna lista' novega Barcinega poveljnika: najmanj pol ducata igralcev 'na odstrelu'

Barcelona, 30. 05. 2017 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pri Barci bodo novega stratega Ernesta Valverdeja uradno predstavili v četrtek, predsednik kluba Josep Bartomeu pa je na novinarski konferenci pojasnil, zakaj so se odločili za trenerja, ki je nekoč že nosil dres katalonskega ponosa. Še pred uradnim prevzemom je v španskih medijih pricurljal Valverdejev seznam "odvečnih".

Luis Enrique in Ernesto Valverde
Luis Enrique in Ernesto Valverde FOTO: AP
Dosedanji trener Athletica iz Bilbaa Ernesto Valverde je bil že pred uradno potrditvijo kluba najbolj vroč kandidat. Barcelona je sporočila, da bo 53-letni strokovnjak blaugrano vodil v naslednjih dveh sezonah, tretja sezona pa bo opcijska. Na trenerskem stolčku Athletica je bil zadnje štiri sezone. Uradno bodo novega stratega predstavili v četrtek, predsednik kluba Josep Bartomeu pa je na novinarski konferenci pojasnil, zakaj so se odločili za trenerja, ki je nekoč že nosil dres Barce. Končno odločitev so sicer pri Barceloni sprejeli pred dnevi. V klubu pričakujejo, da bo novi trener takoj po nastopu službe že začel gradnjo ekipe, ki bo skušala preseči letošnjo ne najbolj uspešno sezono, v kateri je Barcelona osvojila le španski pokal.
Kot igralec je Ernesto Valverde igral za Katalonce med letoma 1998 in 2000. Kot trener je že deloval v Barceloni, vendar pri mestnem tekmecu Espanyolu med letoma 2006 in 2008. Preden je bil vodja Athletica, pa je v Španiji vodil Valencio, v Grčiji pa Olympiakos.
Prvi tekmovalni izziv za novega trenerja pa bo poletni superpokal, kjer se bodo Katalonci pomerili z največjimi tekmeci iz Madrida. "Valverde je že zavihal rokave. V prvi vrsti išče desnega branilca, štoperja in kreativnega vezista z dobrimi pljuči. Čeprav še ni uradno pa je že sestavil tudi seznam tistih, na katere ne računa v prihodnje. S tem se bodo sprostila mesta za okrepitve, ki jih novi trener že ima v glavi, a z imeni na plan še ne gre. Je pa bolj ali manj jasno, kdo so tisti "odvečni," piše El Mundo Deportivo in pridno našteva imena posameznikov, ki bodo v poletnem prestopnem roku (predvidoma) zapustili Camp Nou.

Lionel Messi ne odstopa od svojih zahtev. Letno zahteva točno 40 milijonov evrov.
Lionel Messi ne odstopa od svojih zahtev. Letno zahteva točno 40 milijonov evrov. FOTO: Facebook
"Arda Turan, Jeremy Mathieu, Rafinha, Javier Mascherano in Andre Gomes zagotovo odhajajo, poleg njih pa je možen odhod še nekaterih. V očeh Valverdeja so "sporni" še Aleix Vidal, Lucas Digne, Denis Suarez in Paco Alcacer. Vsi ne bodo odšli, večina pa bo hočeš nočeš morala zapustiti Barco, saj se v klubu pripravlja konkretna igralska poletna osvežitev," je prepričan El Mundo Deportivo.
Vodstvo Barce je s ključnimi možmi uspelo podaljšati pogodbo, pred njimi je najtežja naloga, saj mora uskladiti podrobnosti z dvema "iz prve vrste". Lionel Messi zahteva neto 40 milijonov evrov po sezoni, to v bruto znesku pomeni 80 milijonov. Messi v zahtevah ne popušča, saj je zavrnil zadnjo 30 milijonov evrov težko ponudbo. Z Iniesto bo dogovor lažji.

O možnih okrepitvah še ni veliko govora, a dobro obveščeni katalonski mediji so dve imeni že potrdili. "Španec Hector Bellerin in Italijan Marco Veratti sta na "top" listi. Barca bo zanju skupaj morala odšteti dobrih 100 milijonov evrov, zato je prodaja igralcev več kot nujna," zaključuje ugledni katalonski športni časnik. Spomnimo, dosedanji trener Luis Enrique je Barco vodil tri sezone in s katalonskim velikanom osvojil devet lovorik. Valverde je bil že pred tremi leti resen kandidat za naslednika neuspešnega trenerja Tate Martina, a so se takrat v Kataloniji odločili za Enriqueja. "Govorila sva in veseli se že tega izziva. Ima znanje, pogum ter izkušnje in je pravi za ta posel. Njegov slog dela je podoben našemu, upošteva mladinski pogon in ga rad uporablja v sestavi ekipe, niso pa mu tuje niti sodobne tehnologije," je pluse novega trenerja naštel Barcelonin predsednik Bartomeu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (195)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tom672
01. 06. 2017 12.31
+2
Messi bi moral biti še enkrat toliko kot drugi nabolje plačan nogometaš. Vsaj kar se kvalitete tiče. Sicer pa so vsi veliko preplačani. Lp!
Symbolic
31. 05. 2017 20.26
+7
Hja, lahko kupijo / prodajo kar se bodo sami odločili vendar, nikdar več ne bodo imeli takšne vezne linije kot je bila tista s Xavijem... Slaba vezna linija, po eni strani pomeni preobremenitev obrambe, po drugi pa mlačnost / neučinkovitost napada... Zadnji "mohikanec" iz te garniture (Iniesta) pa ne more sam zapolniti to vrzel...
1Gift
31. 05. 2017 08.20
+10
Te pogodbe in odkupne klavzule so eno samo vlko sranje... že zdavnaj so cene podivjale in niso niti malo realne... Dat 100 miljonov klubu da sploh prstopi in pol mu še dat pogodbo za 30 miljonov na leto da igra nogomet... Pol pa 3 igralci poberejo 80% denarja ki gre za plače, ostalih 8 iz prve ekipe plus cela rezervna klop pa si razdeli 20%... Kak češ pol pripeljat zvezdnika v ekipo in mu ponudit dobro plačo, če pa ti MSN vse pobere... To je problem barce... Če bi to funkcioniralo pol bi imel MSN in 8 hlodov pa bi zmagali vse... samo tak ne gre... Zato pa je skranji čas da se tud v nogometu uvede SALARY CAP kot v NBA in NHL... odpadejo odkupnine za igralce pa tud točno se ve kolko denarja imaš na voljo za plače igralcev... Če boš enega 5x preplačal boš pa ostale mogo met same povprečneže... In tako se zaostri konkurenca med ekipami...ker imajo vsi enake možnosti.
prava resni.ca
31. 05. 2017 13.15
najbolj so podivjale place se mi zdi, odskodnine se vsaj skozi prestope prerazporedijo obicajno k revnejsim klubom
mmickica
31. 05. 2017 16.05
+5
To zares ni vec normalno in mogoce bo potrebno razmisliti tudi o odprodaji katerega od svete 3 MNS! Suareza bi se najlazje nadomestili in osvezitev v napadu bi tudi bila dobrodosla. Itak je pol igralnega casa v ofsajdu.
MesOjediPinGvin
31. 05. 2017 18.33
+3
Je pa Suarez v zadnjih dveh sezonah dal dosti več golov kot Neymar. Oba zapravljata preveč priložnosti. Upam, da bo v bodoče bolje.
mmickica
31. 05. 2017 19.06
Ampak Neymar ima podaje, poteze, dvojne pase, z Messijem se vohata dobesedno... Me pa malo skrbi njegova tipicna brazilska veseljaska narava! Vseeno, jaz bi raje reskirala Suareza kot Neymarja in mislim, da se bo ze v tem letu pokazalo to kot nuja, se posebej, ce bodo pristali na Messijeve zahteve. Bomo videli.
Trend01
30. 05. 2017 21.45
-22
Malo za info medtem, ko spremljam Tsongaja na RGju. Sicer gledam/spremljam nogomet v Avstriji, Angliji, Franciji, Hrvaški, Italiji, Nemčiji, Rusiji, Sloveniji ter Nizozemski. Zakaj Nizozemska na koncu? To je edina liga kjer je prvi strelec v rednem delu z ekipo postal tudi državni prvak! Edina! Še v LP je Messi zaenkrat prvi strelec. pa vemo kje se je pot končala. Toliko o vrednosti "Pichichija", oz. "Zlata kopačka" po ligah.
Jožica2611
30. 05. 2017 22.11
+10
Kaj te spet bluziš. Messi je bog nogometa amen!
Kollerik
30. 05. 2017 22.26
+13
super znalac trend očitno misli... da je on sam boljši od Messija ..osebno.. :))
Trend01
30. 05. 2017 22.31
-3
Eh, ko nič nekateri ne zastopijo. To je dokaz, da je t.i. "Zlata kopačka" dejansko brez zveze zadeva. Enako velja za Ronalda za tiste čase, ko je statistiko filal. Kaj takoj Messija zraven tlačite? Jaz sem ga zraven dal zaradi LP. Če bi bil prvi strelec LP Cavani, bi pač napisal Cavani iz PSGja, ki je izpadel že zdavnaj. Je bolj jasno? Kupite si poster in si ga nalimajte nad posteljo. To je le dokaz, da je pomembno moštvo in ne prvi strelec ekipe. Madonca; a čisto povsod Messija vidite? Ja, ko se pa kolika oglasi...
Kollerik
30. 05. 2017 22.45
+0
no ja...kar mirno...še vedno največ veš od večine... :)
Kollerik
30. 05. 2017 22.52
+11
.... čisto nobenega zezanja ne poznaš...enostavno si preveč strokoven...in to je to....
BUEF
31. 05. 2017 16.33
+4
Zlata kopačka ni brez veze. Neka nagrada mora biti tudi za najbojše goalscorer-je. Največji problem je bil v tem da se je Ronalda zmeraj primerjalo z Messi-jem na podlagi golov, v sezonah ko pa ima Messi še večje število golov od njega, se pa Ronaldo enostavno nemore kosati z Messi-jem. Vsak ki je približno zmožen objektivnosti in gleda tekmo z očmi, vidi da kar dela Messi ni sposoben trenutno noben drug igralec.
apodgraj
31. 05. 2017 16.36
+4
Trend - tako kot je "Zlata kopačka " za te nepomebna zadeva . kaj pa so potem naslovi državnega prvaka ,osvojitev lige prvakov , evropke lige itd. Zakaj se potem tvoj Ronaldo tako močno trudi biti prvi strelec in zakaj se tako močno nervira , ko nezabije tega po tvojem nepomebnega gola ? Sedaj pa tudi meni ni jasno več ničesar. Upam , da si iz svoje spalnice odstranil tudi Poster Ronalda. Jasno kot beli dan , da tvoj Ronaldo torej ni ne more biti najboljši igralec ekipe Reala . Na to sem čakal dolgo. Kdor čaka potrpežljivo tudi dočaka .Res je , pomebno je samo moštvo in ne prvi strelec ekipe . Kaj mediji, novinarji in navijači Reala ne vidijo Ronalda - sramota ,da se to dogaja in se Ronaldo dela tako velik krivica.
Trend01
31. 05. 2017 16.45
-5
@buef - ta nagrada ne pomeni NIČ. NIkoli ni in nikoli ne bo. Je le čisti prestiž in sredstvo za dvigovanje plače ter podpisovanje novih marketinških pogodb. Ta nagrada lahko nekaj pomeni le v primeru, da tudi moštvo osvoji nekaj. Ali domačo ligo ali v Evropi Ligo prvakov. Zato tudi začetni post. Od vseh omenjenih lig, se je le na Nizozemskem zgodilo, da je "zlata kopačka" slavila tudi z ekipo. Vsi ostali... Statistika kako dobri strelci so. Dobrih strelcev je veliko. Spoštujem pa tiste strelce, ki so klub temu, da so osvojili v prvenstvu 4.,5. ali celo 6. mesto, prišli do te nagrade. A ti igralci bodo prej ali slej končali v "top of the top" klubih. In zgodba se bo ponovila. Kako je že dejal Ramos zadnjič? Če bi želel individualne nagrade, bi igral tenis. @podrgaj - ti si pa en... nekaj je "trpati" gole, nekaj zadevati odločilne gole.
prava resni.ca
30. 05. 2017 21.34
+9
cripstoned je ziher real_ist
Prodanekure
30. 05. 2017 21.26
-1
A ne igra Messi iz srcem brezplačno za sendvič pa kozarec vode na dan?
saturnsky23 saturnsky23
30. 05. 2017 21.40
+4
Kaj si komaj sedaj priromal iz Planice. za tebe je zagotovo žoga kvadratna
Kollerik
31. 05. 2017 08.35
+2
+++++ zanj je žoga ziher trikotna.... :))))
Symbolic
30. 05. 2017 20.55
+8
Sami "strokovnjaki"... bejžmo, bejžmo...
Kollerik
30. 05. 2017 22.27
+7
Symbolic
31. 05. 2017 12.24
+4
Hvala, hvala kolerika... zato se morava zahvaliti Cripsiju De Bilu...
Symbolic
03. 06. 2017 15.43
To je pa pravi čudež: na tem forumu kar mrgoli od strokovnjakov ne glede na področje (trenutna cena na trgu,kaj kupiti, kaj prodati...)! Očitno so vse fotelje zasedene, nihče od posameznikov niti slučajno (po napaki) ni angažiran za kakšen klub... Ja... seveda! Iz aviona se vidi, da je vse skup mlatenje prazne slame! Bogi tisti kar so v tem vložili toliko energije (zlasti pri kopiranju tujih virov)...
Trend01
30. 05. 2017 20.35
-9
Pa zadeva je enostavna (razen na obrambnih pozicijah). Saj pravite/pravijo. Verratti želi v Barcelono. Pa Coutinho. Zdaj je še Mahrez zahteval, da ga spustijo. Griezmann je zahteval odhod iz Atletov... Odličnih igralcev je kot "solate" na trgu. Tudi obrambnih. Prodaja v članku omenjenih igralcev bo šala mala. Odkupne klavzule: Mathieu - 40m, Turan - 125m, Digne - 60m in Rafinha - 75m. Evo, 200m na brzino. "Sitnica". Pa še kakšnega se proda in kupi vse kar se želi.
JbmTiMt
30. 05. 2017 21.00
+9
Trend01
30. 05. 2017 21.40
-6
He, he, he. Vprašaj "bumbarje", ki so takšne nerealne klavzule postavljali. Če bodo popustili s klavzulo pri enemu, bodo morali pri vseh (in dokazali, da pogodbe ne veljajo nič). In bo razprodaja.
CURVANORD Zanetti
31. 05. 2017 08.06
-1
Koliko pa stanejo skupaj ti igralci Verratti,Coutinho,Griezmann in Mahrez?
Trend01
31. 05. 2017 08.49
-4
Coutinho nima klavzule (menda med 70-80m + £150,000 ima tedensko plačo), Verratti - 100m klavzula in plača €130,000 tedensko. Barcelona mu je lani ponujala €125,000 plače. Mahrez naj bi bil vreden okoli 50m. Plačo ima £55,000 tedensko. Brez klavzula.Griezmann - €100m klavzula in trenutna plača €130k na mesec.......
Trend01
31. 05. 2017 08.52
-6
Evo, torej cca. 320m + ene 600-650k tedenske neto plače ali med 63 - 70m letne bruto obremenitve. Messijeva obremenitev bo 87m. Smešno!
CURVANORD Zanetti
31. 05. 2017 11.23
Torej zgolj za nakup vseh teh v startu potrebujejo ccc 320 miljonckov to kar imajo za prodat pa imajo previsoko ceno
CURVANORD Zanetti
31. 05. 2017 11.28
-1
Za Turana lahko istrzijo morda slabih 30 miljonov,ded si je unicil kariero,ostali pa skupaj ne doprinesejo 10 miljonov ker te klavzule ki jih imajo ne verjamem,da bi jih kateri evropski klub placal,veretno si bodo klubi bolj zeleli po videnem odpad Reala,kot pa to kar Barca letos ponuja na trgu,lahko pa prodajo Messija in pol imajo denar za nakup igralcev ki si jih zelijo
Trend01
31. 05. 2017 11.32
-4
Neymar ima ceno 180m. To sta menda pripravljena plačat PSG in City. Turana za 70-80m na Kitajsko (so že bile ponudbe, a ni želel sprejeti) in imajo 230-240m. 25m imajo na zalogi. Je že 255-265m. Zadeva je izvedljiva v kolikor se odrečejo Neyu ali Messiju. To, o Messiju, je za nekatere sicer bogokletno, a za prihodnost kluba... Verratti (CM), Coutinho (AM), Mahrez (RW) + Griezmann. Če menjajo Messija, jim še denar "ostane" za CBja in "full-backa". In gre stran lahko potem stran še Rakitić, Paco... Hmm, sanjska ekipa. Upam, da ne bodo kaj takšnega res ušpičili! Vmes nazaj potegnejo Munirja ali "buy back" Sandra. Thiaga namreč ne bodo več nazaj dobili. Je ravno podaljšal. Pa še brata naj bi dali v prodajo. Ni šans.
CURVANORD Zanetti
31. 05. 2017 11.51
-1
Zanimivo bo na trznici,Barca se lahko z temi ukrepi ki si jih navedel mocno okrepi,za prihodnost kluba,ali pa da Messiju res teh 40 in pol probajo vplejati nekaj mladih in upat na najboljse.Lahko pa Barca postene ujetnik Messija ze letos so bili vecinoma odvisni od njegovega navdiha
Trend01
31. 05. 2017 12.06
-6
Jp. Točno to. Messi je tako ali tako ikona kluba. "Znebiti" se ga ne upajo. Lahko samo "upajo", da bi sam zahteval odpustnico. Sicer bodo navijači predsednika "linčali", a prihodnost bo tako zagotovljena. Če podpiše za nadaljna 4 leta, klub sploh ne rabi trenerja. Le kondicijskega. Kateri trener bo "kos" Messiju? In Neymarju? "El Pistolero" je še najbolj vodljiv od teh megazvezdnikov. Ti imajo "101%" podporo od Piquéja, Mascherana in Busquetsa. In to so edini, ki bi lahko kakšno rekli tem ljudem. Vsi ostali so oprode. Inieste namenoma nisem zraven dal. Pri 33ih ima zdaj druge prioritete. Zdravje in kondicija. Tehnika ni bila nikoli vprašljiva. Pa edini je, ki lahko DEJANSKO Messiju kaj pove.
CURVANORD Zanetti
31. 05. 2017 12.24
+0
Ja Neymar se je sprijaznil da bo se stiri leta druga violina,vmes pa se bo pri Barci pojavil nekdo drug ki bo bo vstopil v Messijeve cevlje,tak da Neymar bo vedno v senci
dark horse
31. 05. 2017 16.43
+1
Prej Neymarja prodat kot Messija kljub temu da bo kmalu 30 letnik. V vsem tem času je Neymar spacal skupaj 20 dobrih tekem. To ni Brazilija kjer on zaživi,pri Messiju je pač obratno. Za Neymarja je dovolj nadomestil pa še boljša pretočnost žoge bi bila,cirkusanta lahko igra drugje.
apodgraj
31. 05. 2017 16.50
+3
Trend - Messija se ne upajo znebiti, ker je ikona . Znebiš se lahko hitro na enostaven način tistega , ki ne izpolnjuje tvoja pričakovanja . Ali Messi ni dodana v vredost v Barci ali se samo šlepa - vprašanje s katerim se ti ubadaš. Poglej malo na svoje dvorišče in ne boš potreboval v veliko časa in boš hitro našel primernega kandidata , ki pa se ga res ne upajo znebiti . Inesta je star in ima druge prioritete , zdravje in kondicija, kakšne so pa Ronaldove prioritete- ohraniti status prve violine v ekip Reala za vsako ceno .
Trend01
31. 05. 2017 16.55
-3
@dark horse - jp, to bi bila najboljša in najbolj "zdrava" opcija. Neymar v Braziliji ali Barceloni, je popolnoma druga oseba. @podrgaj - da že enkrat preboli Ronalda. Si že obseden z njim. Ne vem , če obstaja post kjer ga ne omenjaš. Če je, ga bom sprintal, in čez leta prodal kot rariteto. Ves čas le jokaš kako je Ronaldo slab in zanič in grozna oseba. Nič drugega. Ja, jesenski del sezone je imel katastrofalen. Kaj pa od klubskega SPja dalje v decembru? Ti pa še kar jokaš in stokaš. Je že tako. Le slabiči non stop jamrajo, stokaj in jokajo čez druge ljudi, Jp, slabiči.
rambek
30. 05. 2017 20.16
+0
Bellerin in veratti to sezono pod povprečjem drugi želimo raje Serija in seveda Semeda!
saturnsky23 saturnsky23
30. 05. 2017 19.32
-6
Vodstvo Real Madrida se ne predaja ne politično, ne finančno, ne športno. Enostavno so na nivoju. Barcelonino je enostavno otroško naivno. Toliko je, so nazaj(Bartomeu), da verjamejo, da spredaj v napadu je dovolj Messi, da vse za njim je nepomembno. Messi je enostavno najboljši vseh časov, legenda, to pa kar mu delajo, je rušenje neke svetleče zvezde. Enako velja za Ronalda. Če ne bi imel toliko fantastičnih soigralcev ki mu "prirejajo", bi bil neopazen.
cripstoned
30. 05. 2017 19.58
-15
zidane, R9....kaj sta ta dva delala najmocnejsim obrambam v starem nogometu ni nihče.....messi in ronaldo sta oba legendi modernega nogometa....ampak da jih opisujete za legende vseh časov so zaljivke za zidana, r9, xavija, pirla itd. ki so osvajali svetovna, evropska prvenstva in vsa klubska tekmovanja....za mene jih čez omenjen in še par ni.....kdor pravi da je messi ali ronaldo najboljsi vseh casov spremlja nogomet 10let ali pa je še bil premlečen da bi gledal prave mojstre na delu...
saturnsky23 saturnsky23
30. 05. 2017 21.27
+14
Cripstoned. če si na vrtu, ali drugače, nisi tu kot nekateri. Moraš priznati, dase je s časom nogomet atomiziral, postaja silovitejši, da se je včasih po igriščih "šetalo", sprehajalo. Primerjat starodobni nogomet z današnjim,je najmanj naivno. Ko govorimo da kao "najboljši"doslej, ne pomeni za vse čase, pomeni da z gotovostjo pridejo še boljši.
CevNorc
31. 05. 2017 11.17
+3
cripstoned, ce si ti gledal leta '98 finale v Franciji, sem jaz zobna vila, pa zanimivo je tudi, da kot stari navijac reala, samo r9 in zidana vedno omenjas, kot da Carlosa, Becksa, Figa, Gutija,... ne poznas same legende, ki upam stavit, da jih 1x nisi v zivo gledal na tv
Hachi
30. 05. 2017 19.17
+2
kolk jih pa pride iz slovite La Masie? A zdej bodo spet nabavili pol ekipe? a bo potem tudi Barca plasticna al kako? zanima me cist objektivno mnenje :D
kor22
30. 05. 2017 20.29
-2
verjetno bota barca pa madrid oskubla chelsea pa še kakšen klub, pol pa oni govorijo o umetnih klubih, kupujejo pa samo preizkušeno robo...
Štanjkol
30. 05. 2017 21.14
+4
Kaj se bojiš da ne bote več najbolj umeten klub?
dark horse
30. 05. 2017 19.03
+3
Realovci poudarjajo 11 naslovov od katerega jih je bilo 6 v letih ko je vladal Franco kako pa so takrat mnogi prišli do državljanstva da so lahko igrali kot ne tujci pa vedno pozabijo. Potem pa je nastopila dolga suša glede osvajanja. Pa kakšen format igranja in koliko klubov je takrat nastopalo tudi pozabijo. Še najbolj relevantno je od leta 1992 naprej.
Trend01
30. 05. 2017 20.12
-2
Tole sem napisal že mnogo, mnogo časa nazaj. Pa še vedno velja: Vedno več je »hejterstva« in nespoštovanja s strani navijačev Barcelone in Reala. Mislim, da je čas, da se zadeva nekoliko bolj razjasni zakaj in kako je do sploh tega prišlo. Seveda gre več ali manj preko Francisca Franca aka Generala Franca, Di Stéfana in kontra via davkarije. Pa poglejmo kako je dejansko bilo. Najprej dokaz, da je bil Franco podpornik Atletov, tedaj znanih kot Atlético Aviación. Ja, ti Madridčani so bili pod okriljem vojske (letalstva). In general le-te je bil? Pa še predsednik Španije zraven. Je pa dejstvo , da Franco nikakor ni bil pristaš Barcelone, oz Katalonije. Dokaz je tudi usmrtitev Josep-a Sunyol-a, znanega katalonskega odvetnika, politika (levičarsko nacionalna stranka) in ravno dobro leto tudi predsednika FC Barcelone - leta 1936 (po tem je Patrick O'Connell ponudil, da pelje klub po Ameriki. Turneja. Zbrali so dovolj denarja, da so se rešili bankrota. Od takrat je legenda kluba). Pa vseeno je nekaj zanimivo. Leta 1950 je v Barcelono prišel eden najboljših nogometašev te ekipe vseh časov. László Kubala. Takrat sta zanj licitirala tako Real kot Barcelona. In kaj se je zgodilo? Kubala bi moral podpisati za Real, a je tedanji predsednik Franco (ki je podpiral Atlete), na prošnjo Samitier-a (vodja oglednikov v Barçi, ki je bil tesen prijatelj Franca) »prestopil« v Barcelono. A zaigral je lahko šele čez leto dni. Nato je Barça slavila 2x zapored. Potem je prišlo famozno leto 1953 in Alfredo Di Stéfano. Tu je bila zadeva podobna, a skoraj zrcalna. Di Stéfano je igral za River Plate v Argentini kjer je bil štrajk (4 leta štrajka). Zato je odšel k Millonariosom (Kolumbija). Čigav je torej bil? Barcelona naj bi prva in preko pravega (River) podpisala. Tako je povedala Fifa. Nato je zaradi kregov španska zveza prepovedala nakup tujih igralcev in zadeva je bila na trenutek končana. Pa ni bila. Padla je ideja, da bo nato prvi 2 leti igral za Barcelono, naslednji 2 za Real. Tu naj bi potem nastopil Franco in “prepričal” Barcelono, da se je umaknila. Naslednje leto je Real postal prvič (1), odkar je bil na oblasti general Franco, do naslova državnih prvakov. V tem času je Barcelona osvojila 5 naslovov, Atleti 4. Zraven so bili še Bilbao, Sevilla in Valencia. Real pač ne. Zgodovina še pravi (vsaj veliko se govori in v to verjamem), da je po porazu (0:3) Real v prvi tekmi polfinala - danes imenovanega Copa del Rey (takrat Copa del Generalísimo) - v katalonsko garderobo stopil Francov “oproda” in dejal igralcem, da tu igrajo le zato, ker Madrid tako pravi in dovoli. To je bilo leta 1943. (famoznih 11-1; vir: Sid Lowe ter Paco Aguilar – a nikoli dokazano). Seveda je tu okoli še problem samostojnosti Katalonije skozi zgodovino. Španske državljanske vojne 1936-39 in prestop Figa iz Barcelone v Real leta 2000. A to je druga zgodba, ki pa nadaljuje sovraštvo. In zdaj Messi vs. Ronaldo. Do generalove smrti so vse skupaj največji takole razdelili: Real – 14x, Barcelona – 8x in Atleti – 7x. Ne pozabite, da so takrat za Real igrali Ferenc Puskás, Gento, José María Zárraga in nato še ena nora generacija. Di Stéfano ni bil vse. Je bil pa” top of the top” Prosim, da kdo ne omeni “bana” v ’50 in ’60 letih. Leta 1954 so začeli z izgradnjo štadiona za 93.000 ljudi (do ’57) in še leta in leta niso prišli na zeleno finančno vejo! Nazaj so se vrnili šele s Cruyff-om v sezoni 1973/74, ki je bil kupljen za takrat rekordnih £920,000. Ostalo je pa mlajša zgodovina. P.s. – Kubala je bil leta 1999 s strani navijačev, pristašev Barcelone, izbran za najboljšega nogometaša v zgodovini. No, potem se je Messi zgodil. P.s. – prvi kreg pa gre v leto 1902. Točneje, v 13. maj 1902, ko je doma Real izgubil s “Katalonci “ z 1:3. Madridčani so se pritožili (bolj jamrali), da je bilo v enajsterici Barcelone 6 tujcev. Tudi Joan Gamper, ustanovitelj FC Barcelone. Kar je sicer tudi res. To je bilo v polfinalu Copa de la Coronación (zdaj Copa del Rey).
dark horse
30. 05. 2017 22.14
+4
Končno eden ki koliko toliko pozna zgodovino,sicer pa sam nikoli nisem rekel da je Franco navijal za Real,je pa deloval vedno v slogu da se škodi Barci in posledično s tem pomaga Realu,kar so vedno s pridom izkoristili. Sicer pa se ve za koga je deloval Franco in s tem človek dobi še hujši odpor do njega in vseh tistih ki so se na njegov račun okoriščali medtem ko so drugi trpeli,bili svoj boj za pravico,svobodo.
Kollerik
30. 05. 2017 22.31
+4
fafajonka
31. 05. 2017 12.42
Da zmagaš prvo polfinalno tekmo 3:0, v drugo pa dobiš 11golov.......hmmmm.......ni dokazov, čeprav je močno smrdelo.
Symbolic
31. 05. 2017 21.34
+3
Trend01
01. 06. 2017 08.41
-4
Predlagam da začneta s podrgajam damo špilat. Napisat tako ali tako nič ne znata. Le jamrata.
Symbolic
01. 06. 2017 11.57
+4
Mijauuu... Očitno sem "Tolstoju" na rep stopil...Kaj čem... Je pa nekaj: brat tale "roman" je izguba časa, napisat pa kaj tazga pa živi obup! Predlagam: naredimo anketo, edino vprašanje: koliko forumašev je prebralo ta tvoj post, vsaj polovico (50%) tega... Vrh vsega je (kot sam praviš), da si sam napisal:"Tole sem napisal "že mnogo, mnogo časa nazaj." Žalostno!
Symbolic
01. 06. 2017 14.44
PS: Saj te ne bega moja pripomba "žalostno"... Ker je res žalostno, da ti toliko cajta posvečaš na tem forumu samo, da bi dokazal, da si "expert" v Google - kopiranju... Nič skrbet... to smo že zdavnaj pogruntali...
mojcd
30. 05. 2017 18.11
+1
mascherana je škoda je pa dejstvo da so ga načela leta in poškodbe. Podpiram !!!!!!
modelx
30. 05. 2017 17.06
+0
traparija če se znebijo mascherana. arda je letos kar dobro odigral, ko je igral. sam bi se odpovedal albi. glede gomesa in d.suareza pa bi bilo potrebno premisliti - noben ni v prvi sezoni pri barci blestel. pa bolj moško se bosta morala spoprijeti z nogometom. pa s.roberto je tudi tako tako - za obrambo ni, pa so ga letos preveč tja rinili. predvsemtudi za njega velja - manjka mu moška igra. imel je že nekaj let priložnosti in razen par tekem je bilo vse mlačno. tudi glede rakitića bi bilo potrebno premisliti.
TvojPrijatelj
30. 05. 2017 16.32
-3
Saj Messi tudi zagotovo odhaja pa ga ni na seznamu članka
Drago Kugler
30. 05. 2017 20.03
+6
vrtojb
30. 05. 2017 16.31
-1
rafinha in mascerano se mi zdita na nivoju, ostali so res bolj tako za zraven, menjava za iniesto je nujna, njegova poskodba je ponavadi ornk problem
mariomandzukic
30. 05. 2017 16.58
+2
ce so njegovega brata Tiaga,nagnali iz barce,ki je velik boljsi nogometas,potem je jasno da tud za rafinho nebo prostora
Symbolic
03. 06. 2017 21.24
Mandzo, kapo dol Mandzotu za 1:1... Golaso!
mariomandzukic
30. 05. 2017 16.28
-19
boljsi fabregas,boljsi arda,boljsi sergi roberto,rafinha,.,.hahahaha ampak Rakitic ostaja eden in edini legitimni naslednik Xavja.zdaj se sam treba najt menjavo za inesto8mogoce brozovica) in Barca bo ponovno najboljsa ekipa na svetu
saturnsky23 saturnsky23
30. 05. 2017 16.43
+9
Mekani ć so za Barcelono pogubni (Ibro), enako velja za Raketo. Pa saj je že bil na spisku za -odhod.
mariomandzukic
30. 05. 2017 16.57
-10
raketa je sele pred 2 mesecema podaljsal svojo pogodbo.pred njim je se dolga in bogata karijera v barceloni.upam da res pripeljejo Brozovica,kron je res rojen za barco.
Maxx365
30. 05. 2017 17.34
+11
Če hočejo igro v napadu spravit na hitrejši nivo, je treba najprej prodat Raketića, ki je najpočasnejši vezist v novejši zgodovini Barcelone, človek se dejansko ne vklopi v koncept barcine igre. In po čem je edini legitimni naslednik Xavija ? ni mu blizu ne po hitrosti, ne po domiselnosti, še najmanj pa po inteligenci igre. Primerjat raketića s Xavijem je skrajno smešno.
apodgraj
31. 05. 2017 16.55
+1
apodgraj
31. 05. 2017 16.55
Carrasco
30. 05. 2017 15.54
+2
Lahko pripeljejo še Laporta iz Bilbaa, če mislijo Mascherana prodat. Bellerin ali Cancelo, barca bi mogla kupit Fabinha iz Monaca
Uporabnik113089
30. 05. 2017 15.37
+4
Rabili bodo vsaj tri leta da se poberejo....
godzila
30. 05. 2017 15.33
+9
pa kaj je za Messija 40 miljonov ,toliko nekateri v naši državi pokradejo vsak mesec ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
mojcd
30. 05. 2017 18.11
+2