Nogomet

Cityjev marš proti naslovu se nadaljuje, tako kot dvoboj Guardiole in zveze: Katalonec spet 'protestiral'

Stoke-on-Trent, 13. 03. 2018 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob novi zmagi v Premier League je moral Josep Guardiola, trener Manchester Cityja, umirjati napovedi, da bodo sinje modri državni naslov potrdili že sredi aprila na mestnem derbiju z Manchester Unitedom. Sinje modri so v ponedeljek zanesljivo slavili na gostovanju pri Stoke Cityju (2:0) in na lestvici spet vodijo za ogromnih 16 točk.

Ko igram nogomet, pozabim na vse. Igranje mi dobro dene. V mojem zasebnem življenju zdaj preživljam zelo naporne trenutke, toda moj sin se bori. Zelo sem vesel, da je vse močnejši. David Silva, vezist Man. Cityja

Manchester City po zmagi nad Stoke Cityjem, dvakrat je na stadionu bet365 zadel David Silva, potrebuje le še devet točk, da si tudi teoretično zagotovi naslov državnega prvaka v Premier League. Če sinje modrim naslednji mesec na mestnem derbiju z Manchester Unitedom pred domačimi navijači uspe ugnati velike rivale, bi se lahko državne krone varovanci Josepa Guardiole veselili še toliko prej.

A za kaj takšnega bo treba že v naslednjem krogu premagati Everton, Guardiola pa je po gostovanju v Stoke-on-Trentu hitel zatrjevati, da je osredotočenost meščanov trenutno povsem usmerjena v četrtfinale Lige prvakov.

Guardiola (na fotografiji) z rumeno narciso med tekmo s Stoke Cityjem.
Guardiola (na fotografiji) z rumeno narciso med tekmo s Stoke Cityjem. FOTO: AP

"Vsi sprašujejo to (o tekmi z Manchester Unitedom, op. a.), toda pomembna stvar je, da smo 12. marca, imamo pa 81 točk, kar je veliko," je na novinarski konferenci dejal katalonski strateg. "Želimo si postati prvaki in vse je v naših rokah. Potrebujemo tri tekme ali morda dve tekmi, če nam uspe slaviti na Goodison Parku. A pred Unitedom in po njem imamo četrtfinale (Lige prvakov, op. a.) in v tistem trenutku bo to najpomembnejša stvar. Razumem navijače, toda najpomembnejša stvar je, da postanemo prvaki. Kje in kdaj, pa ni pomembno."

Kompany: Enkratna priložnost
S precej drugačnim mnenjem je postregel Cityjev kapetan Vincent Kompany. Belgijski branilec ne skriva, da bi bila zmaga nad Unitedom, ki bi obenem prinesla tudi potrditev naslova, nekaj posebnega.

"Vsi na modri strani Manchestra vedo, da je to priložnost, ki se ti ponudi enkrat v življenju. Toda moramo ostati mirni. Eno tekmo še imamo pred to in težko bo, nato pa bomo videli. Ne bodo se nam kar predali," je povedal Kompany, preden je Cityjevo moštvo takoj po zmagi nad lončarji poletelo v Abu Dabi, medtem ko je junak dvoboja Silva odšel v domačo Španijo, kjer se mu je malce prezgodaj rodil sin.

David Silva (v sredini) pod taktirko Guardiole igra v formi kariere.
David Silva (v sredini) pod taktirko Guardiole igra v formi kariere. FOTO: AP

David je dober primer modernega nogometa
"Običajno o igralcih z njegovimi sposobnostmi morda ne misliš, da gre za nekoga, ki je zelo tekmovalen, ki je borec in ki bi pomagal ekipi v obrambi. A mislim, da je David dober primer modernega nogometa v smislu tega, kako z žogo igrati na obeh straneh," je enega svojih najboljših posameznikov te sezone pohvalil Guardiola. "David nadzira ritem. Spreten je, o tem ni dvoma, toda v slabih trenutkih je tam, da nadzira igro in je agresiven tekmovalec."

Cityjev premierligaški nasprotnik Southampton je v ponedeljek zvečer odpustil trenerja Mauricia Pellegrina. Naslednik 46-letnega argentinskega trenerja še ni znan, so zapisali na klubski spletni strani, pri svetnikih pa si želijo, da bi trenerska rošada prinesla uspešen boj za obstanek v prvoligaški konkurenci. Pellegrino, nekdanji soigralec Zlatka Zahovića pri Valencii, je Southampton vodil od začetka letošnje sezone, junija je nasledil Francoza Clauda Puela in na 17 tekmah zbral le eno zmago.

Guardiola je tudi ponedeljkovo tekmo začel z rumeno pentljo na obleki, zaradi katere ga je Angleška nogometna zveza (FA) nedavno tudi denarno kaznovala z več kot 20.000 evri. Kljub opozorilu, FA je ocenila, da je šlo za "politično sporočilo" (gre za simbol podpore priprtim katalonskim politikom), je 47-letni Katalonec na klop v Stoke-on-Trentu tudi tokrat sedel z omenjenim simbolom, a ga nato snel, po tekmi pa si ga je spet nadel. 

Poleg rumene pentlje tudi rumena narcisa
"Spoštujem FA. Ne strinjam se, a to moram spoštovati. Dovolijo mi, da jo nosim pred tekmi in po njej, zato je zdaj tu (na meni, op. a.)," je po obračunu o tej temi še povedal Guardiola, ki je med tekmo sicer nosil rumeno narciso, a je bilo to v povezavi z dobrodelno organizacijo Marie Curie. Narciso je namreč med tekmo nosil tudi strateg nasprotnega moštva Paul Lambert.

"Klub mi jo je dal. Gre za Marie Curie. Če mi klub to da, bom vedno nosil," je pojasnil Guardiola, ki je napovedal, da bo sporno pentljo še naprej nosil pred tekmami in po njih. Pravilnik FA namreč prepoveduje nošenje sporočil s politično noto v trenerskem prostoru v času tekem, sicer pa, vsaj za zdaj, Guardioli nošenja ne morejo preprečiti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ehjaehja
13. 03. 2018 14.15
-11
skorumpiranec! V zapor z njim to je že višek!!
BBarca
13. 03. 2018 15.37
+8
Kaj je s tabo? A si sploh prebral zakaj jo je nosil? Tako Guardiola kot Lambert sta nosila rumeno narciso za fundacijo Marie Curie; rumeno pentljo pa lahko nosi pred in po tekmi (svoboda izražanja, če kaj veš o tem). In ti bi ga zato poslal v zapor. Smešno.