Nogomet

Chelsea bo prvak

London, 27. 04. 2015 12.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
24

V 34.krogu angleške Premier lige je bilo znova doseženih nekaj manj verjetnih izidov, ki so posledica 'pospeškov' ekip, ki jim grozi izpad. Že drugič zapored je izgubil Manchester United, Chelsea pa je z remijem prekinil zmagoviti niz Arsenala ter pred zasledovalci ohranil deset točk prednosti.

Didier Drogba tokrat proti Arsenalu ni zadel, a Chelsea je kljub temu naredil velik korak proti naslovu.
Didier Drogba tokrat proti Arsenalu ni zadel, a Chelsea je kljub temu naredil velik korak proti naslovu. FOTO: Reuters
"Chelsea bo prvak," je na tiskovni konferenci po včerajšnjem derbiju na stadionu Emirates ugotovil tudi trener topčničarjev Arsene Wenger. Chelsea je z dobrim in kontroliranim nastopom domači Arsenal prisilil v, zanimivo, prvi letošnji remi. Končnih 0:0 ni bilo posebej presenetljivih. Prvouvrščeno moštvo na lestvici se je krčevito branilo, pri tem pa je bil še posebej uspešen kapetan londonskih modrih John Terry, ki je žogo iz svojega kazenskega prostora izbil 13-krat, največkrat na katerikoli tekmi, ki jo je odigral v zadnjih dveh letih. Zaradi prekrška Davida Osipne nad Oscarjem bi sodnik moral že v 16.minuti dosoditi enajstmetrovko, če ne celo izključiti domačega vratarja. Še osem minut pred tem je Oscarja v kazenskem prostoru spotaknil tudi Hector Bellerin.

V drugem polčasu je bil Chelsea več pri žogi, toda kot po tekočem traku so se vrstile njihove skoraj obetavne kombinacije že na Arsenalovi polovici, ki pa so se nato zaključile s podajami nazaj, najpogosteje vse do vratarja Thibouta Courtoisa. Predvsem zaradi teh so se gledalci na stadionu lotili skandiranja "dolgočasen, dolgočasen Chelsea". Jose Mourinho je po tekmi ugotavljal, da je resnica prav nasprotna, ob tem pa seveda ni pozabil okrcati svoje nasprotnike: "Desetletje brez ligaškega naslova, to je dolgočasje." Mourinho je kot dokaz Arsenalove napadalske plahosti izzvzel dejstvo, da si Arsene Wenger srečanja ni upal zaključiti z dvema napadalcema. Osem minut po vstopu Dannyja Welbecka je Theo Walcott zamenjal Olivierja Giroudja, ne pa koga od vezistov ali branilcev.

Tako Wenger tudi v trinajstem neposrednem obračunu z Mourihnom ni uspel zmagati, pa čeprav je Mesut Özil tik pred koncem po podaji Nacha Monreala lepo priložnost, a je žogo dva metra pred vrati nerodno zgrešil. Končno razmerje v posesti žogje je bilo 58:42 za Arsenal. Arsenal je v dveh obračunih proti Chesleaju zmogel le en samcat strel proti golu nasprotnika, pri čemer je od zadnjega zadetka Arsenala proti Chesleaju zdaj minilo že kar osem ur in dve minuti igre, to je pet tekem (v vseh tekmovanjih) ali dve leti in tri mesece. Chelsea mora do dokončne osvojitve naslova prvaka zdaj v štirih preostalih tekmah zbrati le še pet točk. Javna skrivnost je, da bo zmagovalna parada novih angleških nogometnih prvakov po petičnem londonskem okrožju Cheslea potekala v ponedeljek 25.maja.  Eden Hazard, ki je včeraj na Emiratih igral le stransko vlogo, je bil na sinočnji gala prireditvi v Londonu po glasovanju kolegov razglašen za najboljšega igralca sezone.

Wayne Rooney in soigralci so znova razočarali.
Wayne Rooney in soigralci so znova razočarali. FOTO: Reuters
Manchester United si je v gosteh proti Evertonu privoščil nov spodrsljaj, saj je v obračunu, ki je bil zelo podoben tistemu minuli teden na Stamford Bridgeu proti Chesleaju, klonil. Everton ga je premagal kar s 3:0, to pa je najvišja zmaga Toffijev nad Unitedom v zadnjih 23-ih letih. Jeza trenerja Louisa Van Gaala je bila razumljiva, saj je Manchester United praktično vso tekmo žogo imel žogo v svoji posesti, toda uspešnega zaključka ni uspel priigrati. Wayne Rooney je znova igral manj pomembno vlogo kot napadalni vezist, Juan Mata je bil zamenjan sredi drugega dela, še enkrat več se je poznala odsotnost Michaela Carricka. Van Gaal je po tekmi kot razlog za poraz navedel lenobno in površno ogrevanje svoje ekipe tik pred začetkom srečanja, ki je razočaralo tudi Van Gaalova asistenta Ryana Giggsa in Alberta Stuivenberga. Giggsom. Everton je prvi (že v četrti minuti) in tretji gol (sredi drugega dela) dosegel po lepih protinapadih, drugega pa je že pred odmorom mladi John Stones zabil po sijajnem strelu z glavo, ki je sledil podaji iz kota v območje pred bližnjo vratnico gostujočih vrat.

Že v soboto se je Manchester City pošteno namučil v obračunu z Aston Villo. Domačini so preko Sergia Agüera povedli. Argentinec je z lahkoto žogo pospravil v mrežo že po treh minutah igre, po tem ko se je ob nameri, da to izbije v polje, osmešil Villin ameriški vratar Brad Guzan. S čudovito izvedbo prostega strela je v stabilno vodstvo domačine sredi druga dela povedel Aleksander Kolarov, pri čemer mu je nemalo pomagal nemirni živi zid gostov. Aston Villa je nato pet minut pred koncem rezultat uspela celo izenačiti. Še več. V enem od zadnjih napadov, ki so ga sodniki neupravičeno zaustavili zaradi domnevnega prepovedanega položaja Christiana Bentekeja, je bil bojeviti Belgijec nato zaustavljen s prekrškom v domačem šestnajstmeterskem prostoru. Villa bi bila kaj lahko nagrajena z najstrožjo kaznijo. Zmagoviti gol je nato za končnih 3:2 za domači Manchester City le minuto pred koncem srečanja po še eni obrambni neodločnosti na pragu gostujočih vrat z atraktivnim strelom dosegel Fernandinho.

Dve uri pred tem je imel Liverpool - kot se je sicer izkazalo šele dan pozneje - lepo priložnost, da bi razliko do zdaj četrtouvrščenega Manchester Uniteda zmanjšal le na pet točk, ob tem, da ima Liverpool v primerjavi z Unitedom eno tekmo še v dobrem. Domači West Bromwich si je komaj ustvaril le nekaj priložnosti, Liverpoolovi nogometaši pa do zadetka kljub stalni terenski premoči niso uspeli priti. Najbližje temu je bil Jordon Ibe, ki je po lepi dvojni podaji z Mariom Balotellijem, zadel prečnik.

Nogometaši Liverpoola niso bili strelsko razpoloženi.
Nogometaši Liverpoola niso bili strelsko razpoloženi. FOTO: Reuters
Lahko bi se celo ocenilo, da se na repu premierligaške tabele ohranja nekakšen status quo. Veliko je k temu prispevala zmaga Hulla v gosteh proti Crystal Palaceu z 0:2. Gostje so bili prepričljivo boljši, kar še pred tedni ne bi pričakovali. Crystal Palace ima za sabo po izjemnih štirih zaporednih zmagah zdaj dva poraza na svojem Selhurst Parku, in to proti moštvom, ki bi ju na papirju morala premagati: pred tednom proti West Bromwichu in po novem še proti Hullu. Nov velik korak k obstanku v ligi je z zmago na derbiju začelja izvedel Leicester. Ta je zdaj zmagal kar štirikrat zapored, pred tem pa je vso sezono zmagal prav tako le štirikrat! Tekma v Burnleyju je bila divja, čeprav ne posebej kakovostna. Danny Ings je s strelom z bele točke oplazil le vratnico, minuto zatem pa je končni izid (0:1) z zabijanjem z golove črte postavil Jamie Vardy, pri čemer je pred tem domači vratar Tom Heaton dejansko ubranil avtogol branilca Michaela Duffa.

Burnley ostaja zadnji, predzdanji pa QPR, ki doma ni uspel premagati West Ham. Charlie Austin, nekdanji napadalec Burnleyja, je že v prvem delu zastreljal enajstmetrovko oziroma je to izvedel misleč, da se bo vratar Adrian vrgel na stran. Ker se ni, je Austinova bomba zadela Španca. V drugem polčasu je domači vratar Rob Green po prostem strelu Aarona Cresswella dobro posredoval, tako da je ostalo pri 0:0. Tretji od zadaj je zdaj Sunderland, ki je v gosteh proti Stokeu povedel že v prvi minuti, todaj domačini so preko Charlieja Adama, ki je spet atraktivno zadel, tokrat s projektilom z leve strani šestnajstmeterskega prostora naravnost v daljši zgornji kot, izenačili že sredi prvega dela. Swansea je v Newcastleu slavil že tretjič zapored, pa čeprav so domači povedli prvi. Na koncu je bilo 2:3. Southampton in Tottenham sta v prvi tekmi kroga v soboto opoldne v precej bledi predstavi, izvzemši štirih - zaradi obrambnih napak - bolj zanimivih kot pa posebej lepih golov, remizirala z 2:2.

Jutri je na sporedu (zaradi polfinala FA pokala) zaostalo srečanje med Hullom in Liverpoolom, v sredo pa še eno neodigrano zaradi marčevskega finala Ligaškega pokala, to je tisto med Leicesterom in Chelseajem.

Mimogrede še to. Novi premierligaš je Watford, ki se je v soboto z zmago v Brightonu že zagotovil eno od dveh prvih mest, ki zagotavljata napredovanje. Krog pred koncem rednega tekmovanja v angleški drugi ligi ali Championshipu imata za možnost neposredno uvrstitev med angleško nogometno elito še Bournemouth in Middlesbrough ter tudi še Norwich. Četverica uvrščenih na mesta od 3. do 6. bo za še eno preostalo mesto v Premier ligi odigrala končnico. Zelo verjetno je, da bosta med udeleženci play-offa tudi Ipswich in Derby.
Pasica Premier League
Pasica Premier League FOTO:

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AshBurton
28. 04. 2015 09.00
-2
Dobro ce bi bil mourinho res tak car pa tk posebn kot vas nabija vecina...potem bi vrjetno z chelsea pa realom gladko osvojiv ligo prvakov(mislim,Bayerno,Realo,Barci pa zgleda tut psgo ne seze do kolen),pa ma najvec dnarja si lahk z 5 let namisljuje glih kar se mo sprdne ampak na vrh pa nekod ne more,a ne?mourinho je 2x osvojil ligo prvakov...prvic:leta 2004 s zlato generacijo porta,v finalo lige prvakov sta igrala Monaco pa Porto,evropski prvak je bla pa Grcija(zaninimivo fuzbal leto) drugic pa z interjo cist posrano z vlakom pred golom!on je najbolj posebn z svojo oprano glavo,tk posebn v znanjo fuzbala pa ni!
Hachi
28. 04. 2015 10.06
+2
glede na to, kako pises, ne mores biti star vec kot 10 let in ti priporocam, da ne komentiras nekaj, cesar v osnovi ne razumes. v nogometu je zoga okrogla in ni vse na papirju. Celje je letos v drzavnem prvenstvu namucilo prav vse tekmece, izlocilo iz pokala Maribor, ta vikend pa z dvema igralcem vec na domacem terenu ni zmoglo premagati Domzal, pa ceprav so z igralcem vec igrali kar od 35. minute. v nogometu se lahko zgodi marsikaj in je treba upostevati tudi dnevno formo, faktor srece in nesrece, zeljo, motiviranost,... ko vse to sestejes, med najboljsimi ekipami ni nekih velikih razlik in zato se zgodi marsikaj. ti pa moram priznati, da si tudi ti prav poseben, a verjetno samo v svojih oceh. drugace pa izkoristi pocitnice za ucenje, slovnica ti ne gre najbolje :D
AshBurton
28. 04. 2015 11.03
-4
Cakaj malo...to je moje mnenje o mourinho,kam si pa ti zaplaval?kje si najdo celje pa maribor in pa sploh idejo,da mi gres pametovat kaj vse se lahko zgodi pri nogometu???sploh me pa nimas za kaj obsojat, ko se ti sanja ne kdo sem in zakaj sem!!!Pametujes na 24ur.com koliko sem star in kako pisem,da te ni sram!?!
AshBurton
28. 04. 2015 11.08
-3
Ce te je pa zmotlo to ko sem omenjal Porto in pa Inter,sem hotel pa povedat ravno to,da je bilo se veliko dejavnikov prisotnih kot pa le znanje Mourinha!!!Model kaj zelis ti od mene?
Hachi
28. 04. 2015 11.28
+2
To,da si ti omenjal Porto in Inter je bilo na nacin,da zmanjsujes kvaliteto in dosežek Mourinha.to,da ga blatis, pove marsikaj o tvoji nogometni razgledanosti,o splosni itak nima smisla razglabljati,ker si premlad.moji ocitki tebi so povsem na mestu, glede na to,da pises:bayerno,realo,osvojiV, pa na vrh NEKOD ne.more...,da ne ves kdaj uporabljati s in kdaj z,da ne govorim o tem,kje in kdaj postavljati vejice.mene ni sram,da ti kaj takega povem,lahko bi blo sram tebe, ce.si star vec kot 10 let,pa ne znas pisat.ce si mlajsi,ti je oprosceno.
AshBurton
28. 04. 2015 12.40
-3
ja star sem 8let,ti mozakar pa si popoln bedak da se na 24ur prepiras z otrokom!!!
123lix
30. 04. 2015 15.51
V nogometu je zoga okrogla:) aj lohk kvadratna hahaha
Iniesta
27. 04. 2015 19.51
+4
Muri je letos stabiliziral ekipo in se en naslov prvakov je zasluzeno tu ...
Iniesta
27. 04. 2015 19.55
+11
Eni ga kujejo v zvezde, drugi ga ne marajo, vendar je nesporno dejstvo, da je tip izvenserijski trener ...
Joker3
27. 04. 2015 15.07
+1
Chelsea ima smolo s sodniki, proti Arsenalu sta bili spregledani dve očitni enajstmetrovki. Če bi se v Angliji sodilo normalno bi bili prvaki že veliko prej. Morda pa bi to vplivalo tudi na uspeh angleškega nogometa v svetu. Tudi sodniki namreč delajo nogomet kvaliteten in predvsem bolj gledljiv.
tastaramicka
27. 04. 2015 19.15
+1
nevem no men se ni zdelo da bi blo kakšne očitne enajstmetrovke. Pa nevem zakaj si samo omenu dve situaciji kjer bi Chelsea lahko dobil penal, ker je bila tudi ena očitna roka v kazenskem prostoru Chelseaja... a to ni pomembno zate ane ti objektivni opazovalec ti...
dcsc
27. 04. 2015 22.23
-1
Obe roki (po vsaka na eni strani) nista bili dovolj za penal, edina sporna situacija je bila pomoje tista med oscarjem in ospino
Hachi
28. 04. 2015 10.12
dj pustimo zdaj sojenje. enkrat je vredu, drugic ni, prav tako kot igra nasih. vsak sodnik ima lahko tudi slab dan, vendar ga za vsako napako kritiziramo. a si predstavljate, da bi za vsako napacno podajo kritizirali vsakega nogometasa? tudi sodnik je samo clovek. itak, da te vcasih kaksna odlocitev razjezi, vendar se na koncu vse nekako izenaci. sami penali se mi ne zdijo tolk sporni. roka Cahilla je bila nastreljana, se je tudi odbila in niti slucajno ni bilo moznosti, da bi roko umaknil, je pa dejstvo, da je roka preprecila zogi pot proti golu, sodniska presoja. Prekrsek nad Fabregasom ni bil za penal. stik je bil, vendar je Fabregas se na penal. sodnik rumenega ne bi smel pokazati, ni pa bilo za penal. roka na kazenskem Arsenala, isto kot zgoraj, sodniska presoja, mislim, da ni bilo za penal. Prekrsek nad Oscarjem, pa po mojem penal, ne glede na to, da je Oscar ze premagal Ospino, pa je bil nalet direktno v Brazilca in kot gola ni bilo, bi moral sodnik pokazati na belo tocko. no, kakorkoli, zadovoljni smo tudi s tocko po katero so fantje sli na Emirates in to je pomembno. Vse ostalo se bo cez tedne pozabilo.
KOPITES
27. 04. 2015 13.53
+0
Ne mors zmagat ce mas shots on target 2 in pa shots off target 15
jurci275
27. 04. 2015 14.29
+14
mislim da lahko..., sicer pa ne vem kaj si hotel povedati
Lion power
27. 04. 2015 16.17
+4
Ne moreš če nimaš 0 strelov. Z 2 komot zmagaš.
Trend01
27. 04. 2015 13.50
+17
Enim všečen, drugim nevšečen nogomet. Eni hvalijo Mourinha, drugi ga sovražijo. A dejstvo je, da je z neverjetno zanesljivostjo Chelsea osvojil domače prvenstvo. Želim le, da bi naslednje leto tudi proti močnejšim ekipam odigral bolj odprto, bolj gledljivo. Sploh v Evropi. Čestitke k naslovu. Drugo leto bo verjetno težje. United se vrača, Arsenal je končno pokazal da je sposoben igrati......
lovesosa
27. 04. 2015 13.42
-2
gledal sem dve tekmi, na prvi je bil liverpool boljši v vseh elementih, ampak to sezono je velik problem neučinkovitost, sploh proti avtobusom. so pa bili določeni problemi z izbijanjem iz kazenskega prostora ki so nedopustni na tem levlu. Druga je everton : man. utd. obramba uniteda je bila najivna kot hudič. mcnair je bil katastrofa zase. everton je dobro odigral v obrambi in iskoristil svoje šanse v napadu.
Sigis
27. 04. 2015 13.23
+13
Nevoščljivi bodo samo haterji in pa sovražniki Mourinha, Chelsea igra pa zadnje čase dolgočasno samo derbije in pa nekaj zadnjih "malih tekem", do vsaj novega leta in še kak teden dlje so igrali pa res bomba nogomet, kdor tega ni videl pač ne bo vedel, 1. so od 18. avgusta, samo 2x letos so izgubili, imajo najboljšo obrambo in 2. najboljši napad, da o točkovni prednosti sploh ne govorim, za anglijo je (celo že drugič letos) je točkovna prednost 10+ že mali čudež! Naslov bo romal v prave roke, pa če se haterji sprijaznijo ali ne. Drugo leto bo pa prvak Arsenal, če bodo le držali formo kot jo imajo v zadnjih tednih skozi celo leto, toda pri Arsenalu je problem ravno da, da so pol leta vroči, ostale pol leta pa kar malo togi in zato že nekaj let niso osvojili lige. Chelsea je letos konstanten (vsaj rezultatsko če ne po igri) in to jim bo prineslo 5. zvezdico.
jurci275
27. 04. 2015 13.33
+10
lovesosa
27. 04. 2015 13.35
+12
chealshea bo povsem zasluženo prvak, za drugo leto je pa še prezgodaj napovedovati ker imamo 5 ekip, ki so lahko borijo za nsalov.
aki10
27. 04. 2015 19.53
+6
@Chelsea1905, vse si lepo in prav povedal. Chelsea si letos res zasluži naslov, bili ste najbolj konstantni. V prvem delu sezone ste res igrali odlično in že takrat sem rekel, da ne vidim druge ekipe na koncu na vrhu kot Chelsea. Sedaj pa samo branite to prednost in peljete prvenstvo mirno do konca. Mi smo bili v krizi prvi del sezone, potem se nam je za 2 meseca poškodoval Ozil in še nekaj takih poškodb je bilo. Je pa Wenger poleti naredil napako, da ni kupil še kakšnega napadalca ali pa DM. Slednji položaj je fantastično zapolnil Coquelin, ki je po meni med top 3 DM v PL trenutno. Arsenal, če bo hotel naslednje leto vse do konca biti v igri za naslov, oz. ga osvojiti bo moral pripeljati še 2 kvalitetna nogometaša in to an pozicijah, ki sem jih omenil. Sigurno se bosta okrepila tudi oba kluba iz Manchestera tako, da v naslednji sezoni vidim te 4 konkurente za naslov. Čestitke za prvenstvo in LP!
Sigis
27. 04. 2015 20.07
+7
Arsenal je že v štartu malo oropal Wenger ker ni hotu Fabregasa nazaj, ta pa je potem prispeval 16 asistenc do novega leta in 15 pik fore je tukaj...druga stvar pa je, da ekipa z Giroudom v špici ki 2 tekmi trga potem pa 10 tekem pančka težko parira celo sezono, Sanchez je zakon ampak on je premalo...nam se je polomu Costa - uleti Remi. Ni nikogar od njiju - uleti Drogba. In te zadeve so letos prevesile tehtnico na Chelseajevo stran, da o obupni formi Cityja kot glavnega konkurenta za naslov po novem letu sploh ne govorim.
Lion power
27. 04. 2015 13.03
+20
United že drugič zapored z 70% posestjo žoge a rezultata ni. Toliko o tej vaši vele opevanih pravljicah kdor ma posest si zasluži zmago pa ne vem kaj. Chelsea pa povsem zasluženo drvi naslovu naproti. 1. so od prvega tedna in da kdorkoli trdi da so dolgočasni ali si ne zaslužijo je pomilovanja vreden. Če zdržijo do zadnjega kroga na vrhu pade še en rekord Uniteda po številu tednov na vrhu.