Nogomet

FOTO: Sramota v Saint-Etiennu: Hrvati plačali za načrtovan navijaški incident, Čehi vzeli ponujeno

Saint-Etienne, 17. 06. 2016 17.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

To je bila tekma, ki bi morala miniti v znamenju hrvaškega kapetana Darija Srne. Ta je obračun s Češko začel kljub smrti očeta, toda načrtovana prekinitev obračuna s strani skupine hrvaških navijačev je zasenčila prav vse. Hrvati so za nameček proti Češki zapravili zmago in uvrstitev v osmino finala (2:2).

Hrvaški mediji so bili v Saint-Etiennu na trnih zaradi poročil o načrtih splitske navijaške skupine Torcida, ki naj bi v znak protesta proti Hrvaški nogometni zvezi v sodelovanju z navijači Saint-Etienna poskušala prekiniti tekmo, večje število navijačev so skupaj z nedovoljenimi predmeti, na srečo, policisti ustavili že na poti do stadiona in morda preprečili še večje težave.

Kapetan hrvaške reprezentance Darijo Srna je požel občudovanje svetovne javnosti in stoično začel drugo tekmo skupinskega dela s Češko, potem ko je po zmagi nad Turki v prvem krogu udarila novica, da je v domovini umrl oče dolgoletnega branilca Šahtarja iz Donecka. Selektor Ante Čačić je skupaj s priljubljenim kapetanom odpotoval v Metković in le štiri dni po pogrebu je desni bok vnovič zaupal Srni, ki so ga solze oblile že med poslušanjem državne himne v Saint-Etiennu. To je bil eden izmed najbolj čustvenih športnih in človeških trenutkov zadnjih let, ki je zaznamoval uvod v dvoboj, v katerega so Čehi krenili z dvema spremembama. Po nesrečnem porazu s Španijo je napadalno usmerjeni selektor Pavel Vrba od prve minute ponudil priložnost napadalcu Davidu Lafati in krilnemu nogometašu Jiriju Skalaku. Prav Lafata si je pred tokratno tekmo zaželel, da bi se lahko odkupil za svojo napako z obračuna s Španci, ko je kot rezervist pozabil na strelca edinega zadetka Gerarda Piqueja. A po odločnem začetku Hrvatov bi se njegov načrt lahko hitro izjalovil, po kotu žalujočega Srne je moral vratar Petr Čech že v drugi minuti izbiti strel z glavo, ki je v visokem loku letel pod njegovo prečko. Pozoren je morral biti tudi Danijel Subašić na drugi strani, ki je v šesti minuti po predložku v zadnjem hipu ujel žogo pred Lafato. Ivan Rakitić in Mario Mandžukić sta si dve minuti kasneje izmenjala podaji v 16-metrskem prostoru, nato pa je Milan Badelj slabo streljal z okoli 17 metrov.

Hrvati so bili spet nevarni in Čech je v 20. minuti povsem zgrešil predložek Ivana Strinića na drugo vratnico, kjer je bil Mandžukić, ki pa ni uspel usmeriti žoge v prazna vrata. V nasprotnem kazenskem prostoru je Ladislav Krejči hitro padel, ko je roko na njegov hrbet položil Badelj, glavni sodnik Mark Clattenburg pa najbrž upravičeno ni zapiskal. Hrvati so odgovorili s še bolj nevarno akcijo: po podaji z leve je bil Ivan Perišič podobno kot proti Turčiji le za las prekratek, ko je pred vrati "iz drugega plana" ušel Davidu Limberskemu po podaji Mandžukića. Nevarne akcije kockastih so se nadaljevale, vse niti igre so bile v nogah Luke Modrića, okoli katerega so Čehi zaman poskušali prestreči kakšno podajo. Po pol ure igre sta po protinapadu nasprotnike spet poskušala izigrati Rakitić in Madžukić, strel slednjega z roba kazenskega prostora pa je končal v bloku. Kombinacija članov Juventusa in Barcelone je vnovič udarila v 36. minuti, Rakitić je po prodoru v kazenski prostor z levico močno ustrelil po tleh, Čech pa je bil na mestu in po obrambi žogo snel iz zraka. A že v naslednjem napadu rešitve ni bilo, Perišić je po dobri potezi Badlja potegnil po levi in nato po preigravanju natančno meril ob daljšo vratnico neprepričljivega člana Arsenala. Zadetek je najprej posvetil Srni, nato pa stekel še v objem trenerju vratarjev Marjanu Mrmiću, ki je v teh dneh prav tako izgubil očeta. Čehi so takoj po izvajanju udarca s sredine igrišča prišli v lepo priložnost in Domagoj Vida je imel veliko sreče, da Clattenburg ni zapiskal za prekršek točno na robu kazenskega prostora.

Ivan Rakitić slavi po zadetku za 2:0, svojem prvem na velikih tekmovanjih.
Ivan Rakitić slavi po zadetku za 2:0, svojem prvem na velikih tekmovanjih. FOTO: AP

Po prostem strelu Rakitića bi lahko bilo v 42. minuti že 2:0, a podaje v Švici rojenega in vzgojenega vezista Vidi ni uspelo preusmeriti v okvir vrat, bolj "čist" strel pa je svetlolasi branilec morda celo preprečil soigralcu Vedranu Ćorluki, ki je spet potreboval novo prevezo zaradi poškodbe glave. Clattenburg je hitro zapiskal za konec polčasa, čeprav so imeli Hrvati še napad in angleški delivec pravice je lahko slišal kar nekaj pritožb. Čehi so v nadaljevanju zaigrali malce bolje, a bili povsem nemočni, ko gre za nevarne strele. V prvem napadu drugega polčasa je Rakitić z dobrih 20 metrov meril prek vrat, Krejči pa je v 52. minuti poskusil z akrobatskim strelom prek glave, ki pa je bil lahek plen za Subašića. Sedem minut kasneje je bila tekma že praktično odločena, Marcelo Brozović je izkoristil napako Čehov in zaposlil Rakitića, ki je elegantno poslal žogo prek izkušenega vratarja za svoj prvi zadetek na velikih tekmovanjih. Tudi Rakitić med slavjem ni pozabil na Srno, ki se je ob izlivih odobravanja na njegov račun tudi nasmejal. Mandžukić bi se lahko po dobri uri igre tudi sam vpisal med strelce, toda po tem, ko je osamljen sprejel žogo znotraj kazenskega prostora, je Čech njegov poskus, ki je bolj spominjal na podajo, zlahka ustavil. Nekaj skrbi pred prihajajočim derbijem s Španijo je povzročil predčasen odhod iz igre Modrića, ki je z izrazi bolečine sam odšel na klop. Mandžukić se je v 66. minuti znašel v še eni lepi priložnosti, toda po slabem izbijanju obrambe je napadalec Juventusa "na prvo" udaril za las čez prečko, povsem osamljen pa je bil poleg njega Rakitić. Clattenburg ni zapiskal, ko je v enem naslednjih napadov v skoku padel Mandžukić, ki ga je s hrbta "nasadil" eden izmed čeških branilcev. Rakitić je v 72. minuti s prostega strela meril še prek stičišča vratnice in prečke, tako da so se priložnosti že res kopičile.

Kazen je prišla v 76. minuti, ko je rezervist Milan Škoda vrnil Čehe med žive z lepim strelom z glavo prek "vaterpolista" Ćorluke, ki je s čepico igral vse od posredovanja zdravniške službe. Hrvati so imeli spet kar nekaj priložnosti za dokončno potrditev zmage, Perišić je v 78. minuti po podaji na drugo vratnico streljal mimo vrat, nenatančen je bil dve minuti kasneje še Brozović, čigar strel je pred Čechom preusmeril Roman Hubnik. Perišić bi lahko svoj pobeg na levem boku izkoristil veliko bolje, a njegova podaja ni bila dovolj dobra za prodirajočega Brozovića. Slabih pet minut pred koncem pa se je začelo: organiziran incident skupine navijačev, ki se je napovedoval pred tekmo, se je začel z metanjem številnih bakel, ena izmed petard je zadela celo reditelja in sodnik Clattenburg je pred očmi šokiranih nogometašev tekmo prekinil. Del tribune, od koder so pirotehnična sredstva priletela, se je nemudoma izpraznil, začelo se je tudi pretep med rojaki. Ko se je tekma nadaljevala, je hitro postalo jasno, da bo Hrvaška (ne samo denarno) za dogodke drago plačala. Globoko v sodnikovem podaljšku so Čehi uspeli izenačiti, Vida je z visoko dvignjeno roko zbil žogo z glave Tomaša Sivoka in Clattenburg ni razmišljal. Pokazal je na belo točko, Necid pa je bil s strelom pod prečko izjemno zanesljiv izvajalec. Hrvati so se do konca obračuna že precej krčevito branili, Josef Šural je bil v 99. minuti za las prenizek po predložku z desne. Clattenburg je po stotih minutah le končal mučenje v Saint-Etiennu, Evropska nogometna zveza (Uefa) pa je že odprla disciplinski postopek. Njegov epilog bi lahko navijače hrvaške reprezentance še dodatno užalostil. 

Izid:

Češka ‒ Hrvaška 2:2 (0:1)
Škoda 76., Necid 90./11-m; Perišič 37., Rakitić 59.

Postavi:

Češka: Čech; Kaderabek, Hubnik, Sivok, Limbersky; Plašil (od 86. Necid), Skalak (od 67. Šural), Rosicky, Darida, Krejči; Lafata (od 67. Škoda).

Hrvaška: Subašić; Srna, Ćorluka, Vida, Strinić (od 90. Vrsaljko); Badelj, Modrić (od 62. Kovačić), Brozović, Rakitić (od 90. Schildenfeld), Perišić, Mandžukić.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (182)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?AKAL
20. 06. 2016 11.35
Preden kzitizirate hrvate poglejte Katanca in njegove pa boste tiho jaz hrvatov ne ljubim ampak je dobro biti realen in priznati da so za naše profesorji,naši večino žog podajo nazaj namesto da bi igrali na nasprotni gol in jim včasih tudi uspe priti do naspronikovega gola
Symbolic
18. 06. 2016 16.29
+2
Kaj ste se spravili na reprezentanco Hrvaške? Igralci so odigrali odlično tekmo ... Kaj so krivi igralci, če obstajajo takšni, ki so prišli tam le z namenom škodovat svoji zemlji, svoji državi?
Fischerpro
18. 06. 2016 12.02
-1
Preden nekateri tu pametujete, si preberite malo hrvaške medije (jut@rnji...)
Zoran Petkovic
18. 06. 2016 11.08
+0
Evropsko prvenstvo v huliganstvu.
Zoran Petkovic
18. 06. 2016 11.07
-1
Evropsko prvenstvo huliganov.
macek_garfield
18. 06. 2016 11.01
+5
za baklje sta kriva pokvarjenca suker in mamic, ki sta spremljala srecanje v castni lozi in s tem sta sprovocirala navijace BBB 4 Ever
bullitt
18. 06. 2016 11.13
...in še kako dobr sta vedla, da se bo to zgodilo,ampak ju boli k
deVil666
18. 06. 2016 10.52
+11
E moji hrčki, še enkrat potrdili da može čovjek iz balkana a ne može balkan iz čovjeka. Pa sem vas že videl v osmini finala...
simoncelli58
18. 06. 2016 09.51
+7
Pa res vas ne razumem. Zakaj zdej pljuvate po celi Hrvaški, če pa je le del huliganov to naredil? Teh 15 idiotov, ki delajo sramoto to je sicer res.. In sicer je to Torcida naredila in sicer zaradi Mamića ( predsednik HNS ), ki želijo, da odstopi od tega mesta.. Sicer tako samo škodujejo igralcem, ki so pokazali odlično borbo na tekmah in pustili srce oni pa sami sebe za*****o
mariomandzukic
18. 06. 2016 10.15
+3
ni bla torcida.na hr portalih so ze objavili imena.gre za BBB ki zelijo zrusit mamica in sukera
macek_garfield
18. 06. 2016 11.01
-2
RdečiKarton
18. 06. 2016 11.07
+1
bema1201
18. 06. 2016 13.31
+2
To kar so naredili hrvaški huligani je skregano z vsako pametjo, Hrvaška nogometna zveza je pa tudi kriva ker ima v svojih vrstah nogometne funcionarje, ki si tega ne zaslužijo in to še podžiga objestneže da počnejo nerede na tekmah.
Najtsabes Seba 1
18. 06. 2016 09.31
+1
Da nije bilo prekida bila bi naša pobjeda !
bAng bAng dAdy
18. 06. 2016 10.15
+0
če bi zadel jackpot vrjetn tu nebi pisal...
RdečiKarton
18. 06. 2016 11.07
+0
A bi lahko še slovenski prevod prosim? Admin je šel očitno na pivo in dovoljuje žaljivo rabo tujih jezikov.
giovanni2
18. 06. 2016 12.13
Paštašutar
18. 06. 2016 08.14
+4
Mario,adijo kvalifikacije za SP v Rusiji!!!!!!!!!!
Paštašutar
18. 06. 2016 08.16
+2
Jasno mi je,da je to samo zaradi 20-30 sploh ne vem kako bi jih imenoval,AMPAK to Hrvai morajo UREDITI,sicer se jim slabo pise!!!!
Paštašutar
18. 06. 2016 08.33
mariomandzukic
18. 06. 2016 10.16
-3
Paštašutar
18. 06. 2016 13.41
Rains-
17. 06. 2016 21.59
+6
Haha, klošarji hrvaški.
Najtsabes Seba 1
18. 06. 2016 09.30
-4
Modri?
17. 06. 2016 21.55
-49
Hrvaška : Španija = 10 : 0
mejacrnikal
17. 06. 2016 21.56
+58
the kop
18. 06. 2016 08.15
+1
ja toliko hrvaških reprezentantov bo gledalo to tekmo pred tv!
šmajser1
17. 06. 2016 21.54
+12
Hrvati kot hrvati....se ena reprezentanca vec, ki bi jo nemudoma in brez premislekavrgo iz tega katastrofalnega evr. prvenstva....
mmmmmmmnnnnnnmmm
17. 06. 2016 21.48
+29
vrečt jih z tekmovanja pa veliko kazn da jim dajo..
NoExit
17. 06. 2016 21.47
+22
Primitivci naduvani ...
mariomandzukic
17. 06. 2016 21.42
-24
sime vrsaljko je novi nogometas atletico madrida.bravo sime,nas zadranin
BayernGomez
17. 06. 2016 21.44
+16
Dej malo se umiri! Vidim da si danes po tem remiju še bolj glasen kot po tisti zmagi.
mejacrnikal
17. 06. 2016 21.56
+9
WHog
18. 06. 2016 08.20
+1
mario se zaveda da je 2:2 enako kot poraz ... in to po 2:0, jst bi se ustrelu na njegovem mestu
edinho70
17. 06. 2016 21.39
+6
Žalostno.......
Bofur
17. 06. 2016 21.35
+80
Sredi Maksimirja je njihov igralec z mikrofonom v roki pozival ljudi k skandiranju ustaške "za dom - spremni". Si predstavljate Kroosa da se dere Sieg-heil na Alianz areni. Ne gre tu za "navijače". Problem je globji. Celotna hrvaška politika je prežeta z ustaštvom, nogomet je samo simptom tega stanja.
mariomandzukic
17. 06. 2016 21.40
-73
za dom spremni,po meni da si se pripravljen borit za svoj dom,za svoj narod.nima to veze z fasizmom
Bofur
17. 06. 2016 21.45
+36
Čisto slučajno so si ta pozdrav izmislili nacistični kkvizlingi v zločinski tvorbi NDH. Prav tako kot Sieg hail pomeni en tak lep, prisrčen pozdravček, pač pozdrav zmagi, a ne Mario :))
PadliAngel
17. 06. 2016 21.51
+28
Oni nimajo razčiščene zgodovine še od prve svetovne vojne naprej zato pa so še vedno tak zmedenii. Še bolj kot mi Slovenci. Vedno so se iskali in vedno izbrali slabšo stran in bili poraženi. So pa res bili vedno za dom spremni. Zato so pa tak fejst daleč prispeli. Kroos se zaporni kazni sigurno ne bi izognil, če bi se to zgodilo v Nemčiji. Ampak Nemci so z svojo zgodovino že dolgo nazaj opravli v primerjavi z nami in Hrvati.
mariomandzukic
17. 06. 2016 21.56
-22
tu mač koromač tega si niso zmislili v NDH,ampak par stoletij prej.to je bil pozdrav ki ga je uvedel
Modri?
17. 06. 2016 21.35
+23
Tisto se ne imenujejo navijači ampak huligani, ki ne spadajo na tekmo
SENCA2X
17. 06. 2016 21.34
+33
Škoda za to nadarjeno generacijo,da ima tako nestrpno zaledje,ki nima nobene zveze s športom.
SENCA2X
17. 06. 2016 21.36
-1
Spodaj berem komentarje,-tudi večino vas naj bo sram,nič bolši niste!!!!!