Nogomet

VIDEO: Celje in Olimpija brez zmagovalca, Mura v finišu ostala brez zmage

Celje, 14. 05. 2013 18.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
M.J./STA/M.F.
Komentarji
6

Odigrane so bile tekme 33. kroga slovenske nogometne lige. V Celju sta se domača ekipa in Olimpija razšli brez zmagovalca (2:2), Mura je bila na dobri poti do pomembne zmage v Kidričevem, a nato v finišu dobila dva gola (2:2). Tudi tekma v Domžalah med gostitelji in Mariborom se je končala brez zmagovalca (1:1), kot tudi primorski derbi med Koprom in Gorico (2:2).

Olimpija je bila v uvodu tekme boljši tekmec in si je prek Nemanje Mitrovića v deseti minuti priigrala tudi prvo priložnost, a je žoga končala mimo gola. Po slabe pol ure igre pa so se zeleno-beli veselili vodstva. Protinapad je z izbijanjem začel Boban Jović, na sredini igrišča je Nikola Nikezić žogo umiril in z globinsko podajo našel Andraža Šporarja. Ta je z desne strani prodrl proti sredini in z levico učinkovito dokončal akcijo. Celjani so odgovorili v 41. minuti, ko je Damjan Trifković v kazenskem prostoru podrl Benjamina Verbiča in zakrivil enajstmetrovko. To je zanesljivo izvedel Sebastjan Gobec. Konec prvega polčasa je bil še kako razburljiv, saj so gledalci videli še dva zadetka. V 43. minuti se je po globinski podaji pred Maticem Kotnikom znašel Šporar in zadel za 2:1. A Celjani so znova izenačili, spet je bil strelec Gobec, ki je dobro izvedel prosti strel z leve strani.

Zeleno-beli so se v Celju dvakrat veselili ob vodstvu, toda na koncu so si z gostitelji razdelili plen.
Zeleno-beli so se v Celju dvakrat veselili ob vodstvu, toda na koncu so si z gostitelji razdelili plen. FOTO: Aljoša Kravanja
V uvodu drugega polčasa je Verbič preizkusil Šeligo, ki je moral v 61. minuti z igrišča, saj je z roko posredoval zunaj kazenskega prostora in dobil drugi rumeni karton. Malce pred tem je Nikola Nikezić po strelu z desne strani kazenskega prostora zadel vratnico. Ljubljančani so bili številčno oslabljeni le 15 minut, saj je v 76. moral po prekršku nad Šporarjem zaradi drugega rumenega kartona iz igre Miha Zajc. V 80. minuti je Kotnika s prostega strela poskusil presenetiti Nik Omladič, a neuspešno, tako kot tudi na drugi strani Klemen Medved v 84. minuti, ko se je izkazal Elvis Džafić, kar je bil tudi zadnji nevarnejši strel na tekmi.

Šok murašev v finišu


Kidričevci so prišli v finišu do izenačenja proti Muri in morda odločilne točke v boju za obstanek.
Kidričevci so prišli v finišu do izenačenja proti Muri in morda odločilne točke v boju za obstanek. FOTO: Damjan Žibert
V Kidričevem so gledalci spremljali eno odločilnih tekem v boju za obstanek. Pomerila sta se predzadnji Aluminij in zadnja Mura, ki je pred tem krogom za ekipo iz Kidričevega zaostajala za dve točki. Danes je dolgo kazalo, da se bo Mura otresla zadnjega mesta, saj je do 88. minute vodila z 2:0. Nato pa so domači hitro zabili dva gola in izvlekli pomembno točko. Po mirnem uvodu brez priložnosti so prvi zagrozili domači. Robert Kurež se je v 16. minuti pred golom otresel branilcev Mure, a nato žogo povsem neoviran poslal mimo cilja. Ekipi sta bili na zelenici dokaj enakovredni, a domača malo konkretnejša. V 34. minuti je znova imel lepo priložnost Kurež. Ta se je po podaji Sandra Bloudka znašel sam pred Filipom Drakovićem, vendar je slednji hitro reagiral in preprečil zadetek. Čeprav v tem delu igre ni bilo veliko prekinitev, pa tudi priložnosti ni bilo veliko, Mura praktično ni imela niti ene resne.

Čeprav je bil tudi v uvodnih minutah drugega polčasa terensko boljši Aluminij, pa so gosti prišli do vodstva. Rajko Rep se je odločil za strel z 20 metrov, Tomaž Murko pa je slabo posredoval, tako da so črno-beli zadeli za 1:0. V 63. minuti se je trener gostov odločil v igro poslati Vedrana Vinka, kar se je izkazalo za pravilno potezo, saj je ta že dve minuti pozneje povišal prednost Sobočanov po samostojni akciji in močnem strelu v kazenskem prostoru.

Po golu sta obe ekipi sprožili nekaj nenatančnih strelov, Mura pa je brez posebnih težav zadrževala zajetno prednost. A v sami končnici tekme so domači zadeli Murino mrežo in se približali na 1:2, potem ko je Gorazd Zajc z lepim strelom in s pomočjo vratnice ugnal Drakovića. Za pravi šok v Murinih vrstah pa so poskrbeli v 90. minuti, ko je bil z glavo uspešen še Kurež in postavil končni izid.

Triglavani pod vodstvom Dušana Kosiča še naprej uspešni

Triglavani so pod vodstvom Dušana Kosića izjemno prepričljivi. Tokrat so na kolena spravili Velenjčane.
Triglavani so pod vodstvom Dušana Kosića izjemno prepričljivi. Tokrat so na kolena spravili Velenjčane. FOTO: Miro Majcen

Domači nogometaši so si priborili tri točke, predvsem z učinkovito igro v prvem delu, ki so jo kronali z dvema zadetkoma. Ob koncu tekme so zdržali nalet gostov, ki so napadali z igralcem več od 76. minute, toda ostalo je pri izidu iz prvega dela in Velenjčani so ostali praznih rok. Začetek ni bil posebej razburljiv, oba vratarja pa nista imela veliko dela ob neodločnih poskusih ene in druge strani. A domači so prvo pravo priložnost nato spremenili v zadetek. V 25. minuti je Anže Jelar po natančni podaji žogo z glavo preusmeril v spodnji kot vrat Matjaža Rozmana in razveselil domače navijače.

Tudi nadaljevanje je bilo po željah Kranjčanov, čeprav bi v 30. minuti lahko zadeli tudi gostje. Pred vrati Žana Pelka sta se znašla Elvis Bratanović in Mate Eterović, a se je prvi namesto za strel odločil za podajo, obramba domačih pa je nato žogo izbila. Deset minut pozneje so Kranjčani podvojili vodstvo, ko je Enis Đurković z močnim in natančnim strelom še enkrat zatresel mrežo.

V drugem polčasu so domači zaprli igro in se osredotočili na branjenje prednosti. Rudar je sicer imel pobudo, vendar brez prave nevarnosti za Pelka. Pritisk se je še stopnjeval po 76. minuti, ko je strelec drugega gola Đurković dobil še drugi rumeni karton zaradi nešportne poteze, ko je po prekršku jezno brcnil žogo. Triglavani so bili še bolj stisnjeni na svojo polovico, vendar pa gostje pobude niso znali spremeniti v zadetke. Matej Podlogar in Bratanović sta sicer ogrela Pelka, najlepšo priložnost pa je že v sodnikovem dodatku zapravil Eterović, ko je bil tik pred Pelkom, a je domači vratar še enkrat ostal zmagovalec in ni prejel zadetka.

Maribor v zaključku tekme do izenačenja v Domžalah


Mariborčani so po zagotovitvi enajstega naslova prvaka malce prevetrili zasedbo, Darko Milanič je prvič od prve minute ponudil priložnost mladima Dinu Hotiću in Ranku Moravcu. Prav 18-letni Moravac je imel prvo priložnost na tekmi, ko se mu je po podaji Aleša Mertlja odprla pot proti golu, a pri zaključku ni bil natančen. Domači so zagrozili v sedmi minuti, ko je Slobodan Vuk s strelom z glavo v obrambo prisilil Jasmina Handanovića. Štajerci so bili nato več pri žogi, a brez posebnih priložnosti. Naslednji obetavnejši strel so gledalci videli v 37. minuti, ko je bil Dragan Čadikovski nenatančen z roba kazenskega prostora. Štiri minute pozneje so gosti zatresli domačo mrežo, a so sodniki zadetek Marcosa Tavaresa razveljavili zaradi igranja z roko.

Aleš Mertelj je poskrbel za izenačenje v Športnem parku.
Aleš Mertelj je poskrbel za izenačenje v Športnem parku. FOTO: Damjan Žibert

V uvodu drugega polčasa je Martin Milec dobro izvedel prosti strel z 20 metrov, a žogo poslal le malo mimo cilja. Domači so obetavno akcijo izpeljali v 60. minuti, vendar je Vuk pred kazenskim prostorom preveč okleval, namesto da bi oddal žogo osamljenemu Eriku Janži.

V 63. minuti pa so domači povedli. Žan Majer je odvzel žogo Dejanu Mezgi, podal v globino do Gorana Vuka, ki je bil spretnejši od svojega čuvaja Mihe Mevlje in s strelom z 11 metrov zatresel mrežo v svoji prvi akciji po prihodu na igrišče. Po zadetku so tudi Mariborčani zaigrali odločneje, a do pravega strela niso prišli. Vse do 82. minute. Takrat so izvedli kot, po Milčevi podaji z desne strani pa je pred golom do žoge prišel Aleš Mertelj, žogo poslal v mrežo ter postavil končni izid.

Primorski derbi brez zmagovalca

Koprčani so imeli po neodločenem izidu Domžal z Mariborom priložnost, da se na tretjem mestu dvakratnim prvakom iz Domžal oddaljijo za pet točk, a jim je na domačem igrišču spodrsnilo. Tudi "kanarčki" so vpisali zgolj točko proti Gorici, tako da imajo še naprej ulovljive tri točke naskoka pred četrtouvrščenimi Domžalami. Gorico, ki se je s točko zagotovo že ognila morebitnemu zadnjemu mestu, do konca prvenstva čakata še domači tekmi s Triglavom in z Rudarjem ter gostovanje v Domžalah, Koprčani pa bodo proti Muri in Celju igrali v gosteh, doma pa z Olimpijo. Tekmo so bolje odprli gosti. A Uroš Celcer v deveti in Dejan Žigon v 11. minuti nista zmogla premagati Igorja Nenezića. Domači so povedli iz prvega resnega napada. Z desne strani je Daniel Bradaschia pritekel v kazenski prostor, potem pa z levo nogo poslal žogo v prvi vratarjev kot za vodstvo z 1:0. Dve minuti pozneje je Saša Aleksander Živec preigral Miho Blažiča v kazenskem prostoru Kopra, slednji ga je podrl, Vojko Goričan pa ni pokazal na belo točko.

Nogometaši Kopra so tokrat doma le remizirali z Gorico.
Nogometaši Kopra so tokrat doma le remizirali z Gorico. FOTO: Miro Majcen

Zasluženo izenačenje je sledilo v 18. minuti. Ekipa gostov je duhovito izigrala obrambo Kopra, Žigon se je znašel sam pred Nenezićem in z natančnim diagonalnim strelom izid izenačil. V 33. minuti je Goran Galešić lepo podal v kazenski prostor gostov, kjer je Ivan Brečević dobro skočil, a je njegov poskus z glavo Vasja Simčič izbil v kot. Po kotu je sledila podaja proti vratom Gorice, kjer je Damir Hadžić v gneči padel, glavni sodnik pa je ob burnih protestih gostov dosodil najstrožjo kazen. To je zanesljivo izvedel Davor Bagarić za vodstvo z 2:1. Borbeni gosti pa se niso dali. Dve minuti pred koncem polčasa je Celcer streljal z več kot 20 metrov z leve strani, slabše posredovanje Nenezića pa je po odbiti žogi kaznoval najboljši strelec gostov Žigon.

Drugi polčas je bil manj zanimiv. Gosti so imeli terensko premoč in so z duhovito igro kratkih podaj večkrat lepo izigrali domačo ekipo. Omeniti velja poskuse Žigona iz 72. in Živca iz 78. in 86. minute, pri domačih pa je imel najlepšo priložnost Brečević v 76. minuti, a je streljal mimo vrat. Primorski derbi se je tako končal brez zmagovalca, boljši vtis pa so pustili Novogoričani.

Izidi:

Triglav
– Rudar 2:0 (2:0)
Jelar 25., Đurković 39.

Aluminij – Mura 2:2 (0:0)
Zajc 87. Kurež 90.; Rep 57., Vinko 64.

Celje – Olimpija 2:2 (2:2)
Gobec 41./11-m, 44.; Šporar 29., 42.

Domžale – Maribor 1:1 (0:0)
G. Vuk 62.; Mertelj 82.

Luka Koper – Gorica 2:2 (2:2)
Bradaschia 11., Bagarić 34.; Žigon 17., 42.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mungos2
15. 05. 2013 13.08
+1
To lestvico so že pred prvenstvom naredili - SODNIKI !!! Ne vem, ali so čoravi ali pa se delajo ???
krancan123
15. 05. 2013 07.34
+8
Triglav Kranj, moj klub!
bigdick19
15. 05. 2013 06.50
-5
Stavna liga,stavni klubi,stavni prvak...liga kjer noben ne izpade,liga kjer ves kdo bo dal gol,najslabsa in naj skorumpirana liga v radiju 500km...kdo to gleda? razen stavničarjev na sv slovenije nihče..
Widzew&V89Maribor
15. 05. 2013 10.11
+3
ANTIŽABAR89
14. 05. 2013 20.10
+4
Maribor je bil danes brez ključnih mož na igrišču povsem izgubljen. Ta Dino... pa Trajkovski pa sta tudi taka hloda da bi ju bilo potrebno čim prej nekam na posojo dati.
I_LOVE_FOOTBALL
14. 05. 2013 19.04
+5
Do nesrečnega poraza? Kolko jaz vem, je bilo 2:2... Sicer pa škoda za zapravljeno izjemno priložnost... Ja no, so še 3 tekme do konca, od tega 2 doma... GREMO MURA!!!