Nogomet

Čeferin: Nisem še nič živčen. Mogoče bom na dan volitev. Še sam sem malce presenečen

Ljubljana, 13. 09. 2016 18.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.G./T.Š./STA
Komentarji
162

Pred volitvami za predsednika Uefe v Atenah je Aleksander Čeferin kritično spregovoril o spremembi formata Lige prvakov, ki favorizira bogate evropske klube. Predsednika NZS sta podprli tudi krovna organizacija Armenije in Škotske. Grosupeljčan dodaja, da mu v bitki za predsednika kaže dobro, a da je treba počakati na sredo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Podpora Armenije
    02:02
    Iz 24UR: Podpora Armenije
  • Iz 24UR: Pred volitvami
    02:37
    Iz 24UR: Pred volitvami
Aleksander Čeferin ima dobre možnosti v boju za predsednika Uefa.
Aleksander Čeferin ima dobre možnosti v boju za predsednika Uefa. FOTO: AP
Evropska nogometna zveza (Uefa) je konec avgusta letos v Monte Carlu potrdila reformo Lige prvakov. Ta predvideva, da bodo najboljša štiri evropska klubska prvenstva: špansko, nemško, angleško in italijansko od sezone 2018/19 v LP neposredno zastopane s po štirimi klubi. Do sedaj so imele omenjene lige po tri predstavnike, četrto uvrščeni klub v posameznih državnih prvenstvih je moral v kvalifikacije. Odločitev Uefe je sprožila različne odzive, tudi precej negativnih, saj so si najmočnejše lige izborile posebni status, poleg tega pa bodo na račun tega dogovora v slabšem položaju predstavniki manjših lig, saj bo na voljo manj mest. Težja bo tudi uvrstitev med elito, saj je bilo letos uvrščenih 10 moštev iz kvalifikacij, zdaj bo prostora le še za šesterico.

Uefa je na ta način zadovoljila apetite velikih evropskih klubov, ki so pretili z ustanovitvijo lastnega tekmovanja, tako imenovano Super Ligo. Najboljši evropski klubi bodo imeli zagotovljenih 16 od skupno 32 mest v skupinskem delu LP, poleg tega je predvidena tudi drugačna delitev finančnih sredstev, najboljši klubi bodo dobili (še) več denarja kot doslej.

Izvršni odbor Škotske nogometne zveze je večer pred volilnim kongresom Evropske nogometne zveze izrazil podporo Aleksandru Čeferinu pri kandidaturi za predsednika Uefe. Stewart Regan, izvršni direktor Škotske nogometne zveze, vidi v Čeferinu osebo, ki bo uspešno povezala celotno nogometno Evropo.
Na omenjeni dogovor se je v Atenah dan pred volitvami za predsednika Uefa v pogovoru za agencijo AP odzval tudi predsednik NZS Aleksander Čeferin, ki temu napol tajnemu dogovoru nasprotuje. "Težava je, ker nismo vedeli, da se karkoli dogaja in kaj takega se ne sme ponoviti. Ni frustrirajoče le zame, temveč za vseh 55 nacionalnih zvez. Ta postopek ni bil v redu, ker ni bil dobro skomuniciran. Nihče ni vedel, kaj se dogaja. Bila je skupina, ki je sprejela odločitve in pomanjkanje komunikacije je glavni razlog, da so klubi in nacionalne zveze sedaj jezni," je dejal Čeferin, ki pravi, da je trenutni format Lige prvakov idealen in dodaja, da kakršnakoli Super Liga ne pride v poštev.

O pritisku velikih klubov je Čeferin dejal: "Prepričan sem, da ne želijo zapustiti tekmovanj pod okriljem Uefa in Fifa. Dolgočasno bi bilo igrati v zaprti ligi in to bi pomenilo tudi vojno z Uefo. Pritiskali so še bolj, ker nismo imeli vodje (to se je zgodilo v obdobju, ko je bil Michel Platini suspendiran, nov predsednik pa še ni bil izvoljen, op.p.) in to je bila težava z Uefo. Na drugi strani je dejstvo, da so ti klubi zelo pomembni delničarji, prinašajo veliko denarja Uefi in treba se je pogovoriti z njimi, 55 zvez in klubi, in se dogovoriti, kako urediti to v prihodnosti."

Aleksander Čeferin
Aleksander Čeferin FOTO: AP
Čeferina podprla tudi Armenija
"Armenska nogometna zveza ceni program Aleksandra Čeferina za razvoj nogometa in mu izraža podporo pri kandidaturi za predsednika Evropske nogometne zveze na prihajajočih volitvah. V primeru izvolitve, bo nogometna zveza Armenije Čeferinu stala ob strani tudi pri izvajanju določb v skladu z akcijskim načrtom," so v sporočilu za javnost navedli pri armenski nogometni zvezi.
Novinar Jure Bračko za nedeljsko oddajo 24UR pripravlja rubriko FOKUS o Uefi in Aleksandru Čeferinu.

Dvanajsti izredni kongres Evropske nogometne zveze bo v sredo ob 10. uri v atenskem hotelu Lagonissi. Za predsedniško mesto Uefe se potegujeta predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin in predsednik nizozemske nogometne zveze (KNVB) Michael van Praag. Dan pred volitvami ima Čeferin uradno podporo 31 članic Uefa, njegov tekmec zgolj tri, 21 držav pa je neopredeljenih.

Čeferinu so javno podporo izrazile nogometne zveze Albanije, Armenije, Azerbajdžana, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Cipra, Črne gore, Danske, Estonije, Finske, Francije, Grčije, Gruzije, Hrvaške, Irske, Italije, Izraela, Madžarske, Makedonije, Nemčije, Norveške, Poljske, Portugalske, Romunije, Rusije, San Marina, Slovaške, Slovenije, Srbije, Švedske in Turčije.

V pogovoru za slovenske novinarje Čeferin optimist
Novi predsednik Uefe bo znan predvidoma v sredo okoli poldneva. "Izgleda dobro. Ampak nihče še ni zmagal pred volitvami. Moramo počakati do jutri. Dvaintrideset držav je javno izrazilo podporo, ne vidim racionalnega razloga, zakaj bi to naredili, če ne bi tako razmišljali," je na druženju s slovenskimi novinarji v Atenah dan pred izrednim volilnim kongresom povedal Čeferin.

Čeferin dan pred volitvami pravi, da ne čuti pretirane živčnosti.
Čeferin dan pred volitvami pravi, da ne čuti pretirane živčnosti. FOTO: Damjan Žibert

Na vprašanje, s čim je najbolj prepričal nacionalne zveze, članic Uefe je 55, te bodo tudi volile novega predsednika, je odvrnil: "Predvsem je izjemno primeren trenutek za spremembe. Če ne bi bilo takšne situacije, kot je bila s Fifo in tako naprej, mislim, da iz majhnih držav nihče ne bi imel možnosti priti blizu. Ne delam si utvar, da gre samo zame. Gre za to, da so ljudje naveličani nekih zadev, ki se vlečejo predolgo, in želijo nov obraz, novo idejo. Po mojem je to eden večjih razlogov za takšno podporo."

Prvi mož NZS kljub kandidiranju za eno najmočnejših funkcij v športu deluje mirno, nič kaj živčno. "Res je tako. Danes še nisem nič živčen. Mogoče bom jutri. Sem še sam malce presenečen nad sabo. Razen tega pa, kar sem naredil, sem naredil. Mogoče je težko biti živčen tudi zaradi tega, ker sem utrujen. Češ, saj je vseeno, samo da se naspim. Dejansko sem sam nad sabo presenečen," je povedal Čeferin, ki je še danes imel sestanke, med drugim z Armenci, Avstrijci in Irci.

Čeferin pričakuje, da Platini ne bo govoril o volitvah
Nekatere, predvsem Nemce, je zmotila odločitev Fifine etične komisije, da se bo kongresa lahko udeležil tudi suspendirani nekdanji predsednik Uefe Francoz Michel Platini. "To je bila odločitev etične komisije. Očitno oni menijo, da to ni v nasprotju s kaznijo, ki mu je bila izrečena. Jaz kot pravnik pa spoštujem odločitev etične komisije," je poudaril 48-letni odvetnik iz Grosupljega.

Dodal je, da pričakuje, da Platini ne bo govoril o volitvah. "In bi bilo prav, da ne bi govoril o volitvah. On se v to ne sme vmešavati. To je moje stališče. Mislim, da je dovolj pameten, da niti z besedico ne bo omenil volitev, saj bi bilo to slabo za organizacijo," je še povedal Čeferin in se ozrl tudi na to, da je van Praag v zadnjem obdobju udrihal tudi čez kaznovana Platinija in nekdanjega predsednika Fife Seppa Blatterja.

Kongresa v Atenah se bo udeležil tudi Platini.
Kongresa v Atenah se bo udeležil tudi Platini. FOTO: AP

"Najlažje je udrihati, ko ljudje padejo. Prej so 20 let sedeli v istih sobah, dvigovali roke. V trenutku, ko nekdo izgubi položaj, pa se najde ogromno ljudi, ki potem odprejo usta in napadajo. To ni moj način. Še vedno pravim, da je bil Platini zelo dober predsednik Uefe in Blatter je veliko naredil za svetovni nogomet. Kaj pa se je zgodilo po tem, o tem pa odločajo sodišča in drugi organi. V to se ne mislim vmešavati. Če bodo dokončno odločili, da je to utemeljeno, potem sledijo ustrezne sankcije," je zaključil Čeferin.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (162)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zev0
13. 09. 2016 22.53
-3
Pa kdo je ta Čeferin, Vsak dan 100 miljonov člankov o njem. Ko da je predsednik sveta.
mertseger
13. 09. 2016 22.57
+5
matdej
13. 09. 2016 22.10
+7
Kollerik
14. 09. 2016 09.33
VSEZNALECno1
13. 09. 2016 21.18
-1
Nekaj bolj smo rezervirani te dni......
BildiTheEmperor
13. 09. 2016 21.19
+6
Ko veš da si zmagal, bi bilo vulgarno ven se metat. Saj ni SLO politik da bi se ne znal kontrolirat.
pomlad14
13. 09. 2016 21.17
+0
Niti priimek Čeferin ne bo pomagal, da bo tujina izbrala nekoga iz Slovenije.
bullitt
13. 09. 2016 21.26
+0
pomlad14
13. 09. 2016 21.15
-4
Sedaj letimo visoko nad oblaki, v sredo pa trd padec na tla in dolgi nosovi.
deltex
13. 09. 2016 21.27
+2
Bofur
13. 09. 2016 21.10
+8
odlično izpeljana kampanja, seveda pa za njo stoji pravi mož, ki se ni slučajno znašel na tem položaju. čeprav nima kakšnih silnih izkušenj z vodenjem takšnih organizacij, tako vplivnih, močnih, bogatih, s toliko interesi, pa deluje kot človek, ki natanko ve, kaj ga čaka in ki se ne boji izziva. kot kaže mu ni škodovala umazana kampanja, saj se izražanje podpore zvez po izbruhu afere ni ustavilo, protikandidat pa tudi ni pretirano pridobil. zdi se mi, da bo jutri van Praag najavil svoj umik. zdaj so Čeferina podprli še Škoti, kar dosti pove. tudi domačo zvezo je dobro vodil, liga pridobiva na pomenu, je vse bolj gledana, spremljana, samo reprezentanca pod Katancem ni doživela pravega napredka.
Andrej Merljak
13. 09. 2016 21.53
+1
Od van Praaga, bi bilo fer, da umakne kanditataturo že danes in ne jutri, če vidi da ima samo10% uradno podporo napram Čeferinu. Vse drugo kot zmaga Čeferina, bi ob taki obljubljeni podpori, bila zakulisna farsa.
Bofur
13. 09. 2016 22.08
+2
itak. očitno Nizozemec najbolj računa na zakulisje, je pa pomenljivo, da uživa javno podporo le treh zvez, vključno s svojo, ki ga je predlagala.
VolilecSlo
13. 09. 2016 21.07
+8
Držimo pesti in upamo, da dobi čim več podpore. Spodnji komentarji pa izkazujejo, da Slovenci nismo zreli spoštovati uspešnih.
Die einemaister
13. 09. 2016 21.13
-1
nasplošno komentarji slovencev kažejo da ste večni hlapci, človeka ki brani tajkune, ki so okradli državo vi podpirate, p še zabiti ste po vrh usega, kaj vam čem temu primerna je tudi neureditev in standard u postsocialistični državi
STRIKA
13. 09. 2016 22.09
+0
pizzamargerita
13. 09. 2016 21.05
+1
britje!!! drugac pa ZAAAA!!! SRECNO!
gangsterist
13. 09. 2016 20.59
+7
BildiTheEmperor
13. 09. 2016 20.37
+14
Zavistni državljani Slovenija in javni paraziti, boste pač morali prenest, da včasih kakemu Slovencu pač rata. Če vam uspeva blokirat vsak resen napredek v Sloveniji, bodo pa mnogi uspevali v tujini.
BožidarMacur
13. 09. 2016 20.24
+2
Sneg pogrešam resno folk :(
macek_garfield
13. 09. 2016 20.03
+3
ampak, meni se zdi na teh slikah nekako shujsan nevem zakaj me je presinila ena misel enega igralca v filmu filadelfija pa to
RožleYXXX
13. 09. 2016 20.14
+2
RožleYXXX
13. 09. 2016 20.16
+2
Magdalenca
13. 09. 2016 20.02
-1
Škoda Čeferina ; jutri bo huda, ko bo dobil vsega skupaj nekaj glasov manjših držav, manj pomembnih v nogometu . . . . Veliki pa bodo že našli razloge, da so se v zadnjem trenutku odločili drugače v dobro nogometa itd. itd. Ciao Alexander, bo rekel van Praag ves nasmejan :)
deltex
13. 09. 2016 21.17
+2
To so tvoje pobožne želje, Magdica, pomanjševalnica te dela še bolj malo...do konca upaš, da bo nekomu spodletelo. Res bolano. Jutri boš razočarana, saj vsak glas šteje enako, ne glede na to, kako velika je država. In Čeferin bo zmagal, ti pa v jok in na drevo.
Ardus
13. 09. 2016 20.01
+3
tile čeferini so se iskazali pri strojanih ...ni hudič, da se nebi še tu
macek_garfield
13. 09. 2016 20.00
+4
... in zakaj bi bil odvetnik kriminalcev in tajkunov prava oseba za vodenje uefe? ... samo vprasam ...
Raspunin777
13. 09. 2016 21.02
+2
Muci veš kaj - fouš si mu od zavisti ker s tabo ni bilo nič in ne bo nikoli nič!
deltex
13. 09. 2016 21.18
+1
Zakaj pa ne? samo vprašam...aja, pa katerega tajkuna je že branil?
blackwizard
13. 09. 2016 19.43
-1
jutri bo glih kontra glasovanje,vse je možno v današnjem svetu
290ktober
13. 09. 2016 19.56
+1
deltex
13. 09. 2016 21.19
+1
ddmmll
13. 09. 2016 19.41
+2
Ni živčen, je pa vidim preutrujen.
macek_garfield
13. 09. 2016 20.00
-1
NiVseRes
13. 09. 2016 19.15
+1
Dej dost je tega ceferina....
RožleYXXX
13. 09. 2016 19.40
+1
METKA102
13. 09. 2016 19.10
-4
Če slučajno ne bo izvoljen, pa upam, da bo, želim, da kandidira za predsednika vlade in spravi to državico v red.
Sam Il
13. 09. 2016 20.10
+2
Ni pravi. Ekonomisti in praviki tega ne zmorejo. Če kdo, potem tehniki. Ti pa so prepametni, da bi se namakali v politično gnojnico.
bullitt
13. 09. 2016 19.10
+3
sam da se bo kradlo, pri nas premalo dobi od politike, pri uefi je vreča brez dna, taman za take kot je on