Nogomet

Čeferin za ESPN: Dovolj imamo politikov, ki kričijo na Uefo

Nyon, 04. 07. 2020 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin je v pogovoru za ameriški ESPN spregovoril o aktualnem stanju v evropskem in svetovnem nogometu, dotaknil pa se je tudi boja proti rasizmu, homofobiji in seksizmu.

Čeferin (na fotografiji) med tradicionalnim novoletnim sprejemom Nogometne zveze Slovenije v Ljubljani.
Čeferin (na fotografiji) med tradicionalnim novoletnim sprejemom Nogometne zveze Slovenije v Ljubljani. FOTO: Damjan Žibert
Žreb četrtfinalnih in polfinalnih parov Lige prvakov boste lahko v petek, 11. julija, spremljali v prenosu na naši spletni strani. Z vami bo komentator Tomaž Lukač.

"Spoznal sem, da je svet, ne le nogometni svet, zelo krhek," je legendarnemu Gabrieleju Marcottiju v pogovoru za ESPN zaupal Aleksander Čeferin. Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) je priznal, da je v obdobju pandemije novega koronavirusa  veliko razmišljal tudi o težavah, ki presegajo evropske nogometne zelenice.

"(Pandemija, op. a.) je ustvarila globoko negotovost za vse. Nismo vedeli, kako dolgo bo trajalo. Nismo vedeli, kaj se bo zgodilo. Po drugi strani sem veliko časa preživel z mojo družino, veliko sem telovadil, imel sem čas, da sem razmišljal o svetu. Mar res moramo živeti naša življenja tako hitro? Res moramo vsak dan po nakupih? Res moramo pobiti na stotine milijonov živali, da bi se nahranili?" se je vprašal Čeferin.

Finalno tekmo bi moral gostiti domači stadion lizbonskega nogometnega velikana Benfice.
Finalno tekmo bi moral gostiti domači stadion lizbonskega nogometnega velikana Benfice. FOTO: AP

Zadnji rok za odločitev glede prisotnosti gledalcev je 9. julij
Grosupeljski pravnik je nadaljeval, da "ne moremo biti večni talci virusa", medtem ko se s sodelavci pripravlja na zaključni turnir letošnje Lige prvakov, ki naj bi ga od 19. avgusta gostila Lizbona, tudi s prenosi na Kanalu A in VOYO. Liga prvakinj in Liga Evropa bosta v podobnem formatu svoj konec dočakali v Španiji in Nemčiji, seveda v primeru, da bodo avgusta epidemiološke razmere to dovoljevale.

"Moramo biti fleksibilni. V naših službah in v naših življenjih. Dobesedno vsakodnevno analiziramo situacijo. Tako bo do 9. julija, nato pa se bomo odločili, če je možno igrati pred omejenim številom gledalcev. To je zadnji rok. Žreb za zaključni del tekmovanja je naslednji dan. A do 9. julija bomo vzpostavili zdravniški protokol in lahko se bomo odločili. Lahko vam povem, da bi se v tem trenutku odločili, da gledalcev ne bo," je nadaljeval Čeferin.

Pri Uefi so seveda ostali tudi brez pričakovanih več kot 2,2 milijarde evrov prihodkov zaradi prestavitve Eura 2020, kar bo pričakovane prihodke znižalo še za nekaj dodatnih sto milijonov evrov. Kljub ogromnim izgubam Čeferin ostaja optimističen, pohvalil pa je tudi medijske partnerje, ki so vse skupaj sprejeli z dobršno mero razumevanja.

'Če bomo pomagali drug drugemu, lahko iz te krize pridemo še močnejši'
"Delamo na ocenjevanju škode. Še vedno ne vemo, če bodo lahko (na zaključnem turnirju Lige prvakov, op. a.) prisotni navijači ali ne. Na srečo pričakujemo, da bo televizijskih gledalcev še več kot običajno, saj bo to dvotedenski dogodek, ki ga bo gledal vsak ljubitelj nogometa. Naši TV-partnerji so bili do nas zelo pošteni. Razumejo, da gre za primer 'force majeure' (višje sile, op. a.). To ni Uefina krivda. To je nekaj, česar ni pričakoval nihče. Smo v istem čolnu, moramo pomagati drug drugemu, če pa bomo to storili, potem lahko iz te krize pridemo še močnejši kot prej," pravi Čeferin.

Pred dvema tednoma je nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) napovedal tudi odločnejši boj proti sistemskemu rasizmu, za ESPN pa je zdaj priznal, da Uefa "mora" storiti še več, ob tem pa opozoril tudi na homofobijo in seksizem. V tem pogledu je ocenil, da tako slabe situacije v Evropi "ne pomni".

Uefa nima policistov, tožilcev in sodnikov
"Jasno je, da moramo storiti več, in tudi bomo. Rasizem, ne le rasizem, tudi homofobija in seksizem, so povezani z družbo, nogomet pa je odsev tega. Smo pod drobnogledom. Imamo veliko navijačev, velikokrat pa ljudje nogomet uporabijo za izražanje njihove idiotske ideologije. Mislim, da Uefa v tej smeri naredi veliko, a kot sem rekel ‒ slogani in kazni niso dovolj. Moramo govoriti z vladami in tistimi, ki pišejo zakone. Dovolj imamo politikov, ki kričijo na Uefo, medtem ko so njihove države polne sistemskega rasizma," je nadaljeval Čeferin.

"Moramo se še bolj poenotiti v tem boju ... Mi pri Uefi nimamo policije, tožilcev ali sodnikov, da bi se s tem spopadli. Moramo delati z vladami. Vidim pripravljenost med mladimi, da se to naredi, a vidim tudi veliko rasističnega, homofobičnega in seksističnega razmišljanja po vsej Evropi, to pa me zelo skrbi. V bistvu bi rekel, da tako slabe situacije v Evropi ne pomnim. Desničarski ekstremizem je v vsakodnevnem vzponu. Bolj, kot so ljudje frustrirani in nezadovoljni, bolj verjamejo v te ideologije. Če ne stopimo skupaj, vsi mi, vključno z vladami in starši, bo to težko ustaviti."

'Trenutni nogomet veliko bolj zanimiv od zaprte lige'
Pomembna naloga Uefe bo v prihodnjih tednih tudi uvedba ukrepov, s katerimi bi ublažili pritisk na klubske blagajne tistih, ki so po zaslužku že pred krizo močno zaostajali za najbogatejšimi. V tem pogledu se je v zadnjih letih omenjala tudi ustanovitev nekakšne "super lige", ki bi združila zgolj najbogatejše kolektive, a po mnenju Čeferina ta pobuda nima prav nobene podpore.

"Finančni fair play je bil zelo uspešen pri doseganju svojega cilja. Evropski klubu so v celoti izgubljali skoraj dve milijardi evrov na leto, v zadnjih dveh letih pa so poslovali z dobičkom. Situacija se je torej spremenila. A zdaj moramo iti od finančnega fair playa do doseganja boljšega tekmovalnega ravnovesja. Poskušamo poiskati načine, da bi klubom omogočili več vlaganja, a v isti sapi zagotovili, da zapostavljeni klubi niso prepuščeni samim sebi. Pogovarjamo se o konkretnih ukrepih, a je še prezgodaj, da bi jih delili. S tem se moramo v prihodnje spopasti drugače, a to še ne pomeni, da tisto, kar smo počeli prej, ni bilo pravilno," opozarja Čeferin.

"Super liga? Naše mnenje je, da imajo ljudje radi nogomet, kakršen je zdaj. Radi vidijo male ekipe, ki igrajo proti večjim ekipam. Opravili smo študije, ki so pokazale, da ljudje ne bi radi gledali spopadov dveh vrhunskih ekip trikrat na mesec. Prepričan sem, da bi bil nogomet, kakršen je zdaj, veliko bolj zanimiv kot denimo zaprta liga. Znamka Lige prvakov je ogromna. Za ustvarjanje nove znamke iz tekmovanja, ki ga sestavljajo samo elitne ekipe, bi potrebovali leta in leta. Nogomet mora biti del družbe. Moramo izobraževati. Moramo razvijati. Tega ne moremo početi, če delujemo le za profit. Pomembno pa je reči, da sta se le dva kluba resno pogovarjala o oblikovanju zaprte super lige. Zdaj celo zanikata, da sta se pogovarjala, a vemo, da sta se. A šlo je le za dva kluba, gibanje ni bilo veliko. Velika večina klubov ve, da se lahko nogomet razvija le tako, da je dostopen vsem. Verjemite mi, da 99 odstotkov klubov, tudi nekaj zelo velikih klubov pri samem vrhu, verjame v to."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flamengo
08. 07. 2020 11.33
-1
Je res, da ni bilo še predsednika uefe, ki bi toliko politiziral. Seveda bi rad premierski stolček oziroma strici bi ga radi tja porinili. Saj jim je kot naročen, v uefi samo pove kar velike zveze odločijo, v sloveniji bi samo povedal, kar strici odločijo
flamengo
08. 07. 2020 08.26
keferin spet rožlja
riss
05. 07. 2020 11.00
-1
Ker Čeferin govori o vzponu desnega ekstremizma, ne morem mimo ugotovitve, da ni levega ekstremizma namerno izpustil, ker je pri nas v neverjetnem pohodu. S tem se je verjetno dokončno pozicioniral v levo struju. Levičarji, le prepričajte ga še, da bo vaš novi obraz. Žal, tudi z njim ne bo narod spravljen ampak enako razdvojen. Čeferin, rabimo neideološkega človeka, zato, kar ostani kjer si, ker partija trenutno nima toliko denarja, da te lahko plača. Dokler je ta vlada, so levi plenilci & old boysi ali "prašički" daleč od korita.
uporabnica1
05. 07. 2020 10.17
+4
Kakšni negativni komentarji. Tipično slovensko, vse uspešne ljudi popljuvat. Pa kaj ste vi tle? Dejte se malo zamislit, če ste vi neuspešni in nesrečni ste si sami krivi
TEDO(uajtu)MEDO
04. 07. 2020 19.54
-4
Govoril je kot vsak politik, povsem megleno. Nič ni povedal, kaj bo naredil.
tofsy2
04. 07. 2020 17.11
-12
Lahko je najbolj pomemben človek na svetu,pa mu en politik prepove vse tekme,ki bi jih UEFA odigrala. Meni to nekaj ne gre skupaj.Kdo je potem bolj pomemben?
Jožajoža
04. 07. 2020 16.22
+20
vsi naši politiki se bojijo pametnih ljudi.
Rothschild1
04. 07. 2020 16.00
-8
Čeferin za ESPN: Dovolj imamo politikov, ki kričijo na Uefo...... uf, se eden, ki ne prenese kritike :(
nikhrast
04. 07. 2020 15.47
+1
Pa saj ESPN ne prenaša vse te nogometne tekme, vem da Liga prvakov ni na TV. Tekme so prodali neki privatni mreži, mislim da TNT, tako moreš na kabelski kupiti dodatni program.
Sne?er All in
04. 07. 2020 15.42
-7
Zakaj je vsak dan članek o Čeferinu? seveda brezvezen
reket
04. 07. 2020 15.35
+11
Kako se mini ljudje bojijo sposobnih? Rdeca nit teh komentarjev.
Rožice cvetijo
04. 07. 2020 15.07
+15
Pri nas je še vedno,kot v socializmu....ne smeš biti šolan, uspešen,finančno dobro stoječ...spoštovati je pa potrebno nešolane, brez premoženja in jih živeti.
Rožice cvetijo
04. 07. 2020 15.04
+20
Vsi negativni komentatorji, ne sežete mu do mezinca na nogi, ne pomenite nič, še svojim bližnjim ne,res je....kako je to žalostno za vas,potem pa ti izražate svojo mržnjo do uspešnih ljudi. Resnično, ne predstavljam si, kakšno življenje živite neuspešni ljudje, polni sovraštva do vseh in vsega na tem svetu...in življenje je tako kratko...
Kaoswakii
04. 07. 2020 15.36
+5
Sabina113
04. 07. 2020 14.48
-30
Čeferin je navaden prdec in nrgač. Koliko še ima do penzije, upam da ne več veliko.
Rožice cvetijo
04. 07. 2020 15.05
+20
Sabina113...in koliko imaš do penzije ti...prdec?
motorist_mb
04. 07. 2020 13.49
-13
Narko odvetnik tud ti boš pod drobnogledom nič bat!
Kaoswakii
04. 07. 2020 13.47
-8
Men gre tut že mal na k....., obnaša se tko, kot da mu nihče ne more nič.... najbolj pameten na celem svetu, ane Aleksander... ;)
KungFuPanda
04. 07. 2020 14.49
+4
kdo se oglaša... najbolj pametna oseba na svetu.
lordG
04. 07. 2020 13.33
+16
Je pa korajzen tale ceferin..odkar je na uefa so mu tepetnice zrasle
Fichte
04. 07. 2020 13.25
+7
Isti je k ostali. Sam finega se dela. Po drugi strani pa Jaki Benediku, ki je fant od hčere, zrihta službo v NZS. Samo dela se da je pošten. Buuuu
KungFuPanda
04. 07. 2020 14.48
+18
Aja, ti pa ne bi svoji sestri/bratu... zrihtal službe? Ne se delat bolj papeškega od papeža. Kar vidim v naši državi je obsojanje, hkrati pa bi ljudje isto delali, če bi bili na istem položaju. To se imenuje hinavščina.
bavbav
04. 07. 2020 13.25
-1
Sem mislil, da sem samo jaz grd.😋
Christi Miles
04. 07. 2020 13.14
+15
Sedaj je že prerok postal 😁