Nogomet

Čeferin v imenu Evrope zahteva vsaj 16 mest na razširjenem svetovnem prvenstvu

Berlin, 30. 01. 2017 18.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je izrazil željo, da bi na svetovnem prvenstvu leta 2026 igralo vsaj 16 evropskih reprezentanc. Svetovno prvenstvo bo takrat prvič potekalo v razširjenem formatu z 48 udeleženci.

Evropa po razširitvi svetovnega prvenstva pričakuje izdatno povečanje števila mest na zaključnem turnirju.
Evropa po razširitvi svetovnega prvenstva pričakuje izdatno povečanje števila mest na zaključnem turnirju. FOTO: AP

Aleksander Čeferin je bil v pogovoru za nemški konservativni časnik Die Welt neomajen. "Nismo le še ena nogometna konfederacija," je dejal slovenski pravnik in predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa), ki je že pred časom spregovoril o tem, da bo v svoji novi vlogi zahteval čimboljše izhodišče za ekipe s stare celine. Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je nedavno uvedla spremembe tekmovanja, za naslov na svetovnem prvenstvu se bo leta 2026 potegovalo rekordnih 48 ekip, 16 več kot v zadnjih letih, že maja pa naj bi postalo jasno, katera od konfederacij bo pridobila največ novih mest. Največ si obetajo Afričani in Azijci, medtem ko Čeferin odkrito navija za svojo domačo celino, ki trenutno računa na 13 mest. "Uefa je bila edina konfederacija, ki si tega ni želela (spremembe formata, op. a.), a nismo imeli možnosti. Zato smo se odločili, da se borimo za čimveč evropskih udeležencev, kolikor jih bo pač lahko," je za Die Welt dejal Čeferin. Italija, Španija in Nemčija so slavile na zadnjih mundialih, razen evropskih in južnoameriških ekip pa na svetovnih prvenstvih še ni uspela slaviti kakšna reprezentanca z ostalih celin.

"Kakovost je v Evropi in Južni Ameriki. Tako pač je. Zahtevamo vsaj 16 mest. To bi bil najslabši scenarij," je še dodal predsednik Uefe. Čeferin pravi, da je prepričan, da ga bo predsednik Fife Gianni Infantino "razumel", medtem ko lahko grosupeljski pravnik računa tudi na podporo vplivne Zveze evropskih klubov (ECA), katere predsednik Karl-Heinz Rummenigge, ki je sicer izvršni predsednik Bayerna, je Fifo že opozoril pred "revolucijo". Nekdanji soigralec Branka Oblaka je tudi namignil, da bi lahko klubi ob skrbeh zaradi poškodb in pregorevanja nogometašev slednjim celo prepovedali oditi na mundial. "Z njim (Rummeniggejem, op. a.) smo se nekajkrat sestali in reči vidim tako kot on," je še povedal Čeferin. "Ne bodimo arogantni, toda v smislu kvalitete in prihodkov, je Evropa številka ena. Nismo le še ena nogometna konfederacija. Ne morete nas vedno kar preglasovati. Če se to zgodi, potem bi to lahko privedlo do velikih težav med Fifo in Uefo. A Fifa se tega zaveda in zato do tega ne bo prišlo." Na direktno vprašanje, s čim bi lahko Uefa držala Fifo v šahu, je ostal Čeferin skrivnosten. "Tega si zdaj ne želimo javno objaviti. Fifa nas bo razumela," je dodal nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije in pristavil, da Infantino "ne sme pozabiti", kako močen je nogomet v Evropi. "Prepričan sem, da se to ne bo zgodilo," je berlinskemu dnevniku še povedal Čeferin.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macek_garfield
31. 01. 2017 12.20
-1
ha ha ha 16 repk iz evrope, tudi ce jih bi bilo 24 slovenije pod vodstvom cmerastega habarja ne bomo gledali na svetovnem prvenstvu pa to
kemuri
30. 01. 2017 19.29
+3
Pravilno Čeferin, saj drugače niti ne more biti .