Nogomet

VIDEO: Čeferin: Uefa bo sledila začrtanim reformam za boljši jutri evropskega nogometa

Ljubljana, 14. 09. 2017 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minilo je natanko 365 dni od velike prelomnice v evropskem nogometnem prostoru. Pomemben deležnik novih idej, usmeritev in reform je nedvomno priznani slovenski odvetnik na vrhu piramide Mednarodne nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin, ki se je lotil vražje zahtevnega dela, s katerim želi reformirati delovanje in ustroj ene od najbolj razvitih organizacij v svetu športa. "Le s skupnimi močmi nam lahko uspejo velike stvari," sporoča prvi mož Uefe.

Da marsikomu niso bile in verjetno še niso ter nikoli ne bodo po godu napovedi o številnih reformah in reorganizaciji ustroja ene od najbogatejših organizacij v svetu športa, je bilo razvidno že ob lanskoletni inavguraciji priznanega slovenskega odvetnika Aleksandra Čeferina na čelo Mednarodne nogometne zveze (Uefa).

Priznani slovenski odvetnik Aleksander Čeferin je potegnil črto pod uvodno leto svojega predsednikovanja Mednarodni nogometni zvezi (Uefa).       
Priznani slovenski odvetnik Aleksander Čeferin je potegnil črto pod uvodno leto svojega predsednikovanja Mednarodni nogometni zvezi (Uefa).        FOTO: AP

Nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije je namreč jasno in glasno, kot eno izmed glavnih usmeritev svojega programa, izpostavil besedo enakopravnost. In to v vseh pogledih. Verjamemo, da so pri marsikomu te besede naletele na gluha ušesa oziroma posmeh, toda 49-letnik misli še kako resno. Po natanko letu dni, odkar je prevzel vodenje Uefe, je potegnil črto pod dosežke in smernice, ki jih želi izpeljati v prihodnosti. "Iskreno povedano, komaj verjamem, da je prvo leto že naokoli. Za mano je novih izkušenj polno in naporno leto, v katerem smo postavili temelje za boljšo prihodnost evropskega nogometa. Reforme upravljanja, izboljšanje medsebojnih odnosov s strateškimi partnerji in strukturnimi spremembami znotraj organizacije so bile glavne točke uvodnega leta mojega predsednikovanja in menim, da smo opravili ogromno delo. Zavedamo pa se, da je to šele začetek dolge poti do želenih sprememb, ki bi lahko v pozitivnem smislu močno spremenile način delovanja Uefe v prihodnje," je v uspešnost začrtanega programa dela s svojimi najtesnejšimi sodelavci prepričan predsednik Aleksander Čeferin, ki ne skriva navdušenja nad odzivom predstavnikov držav članic Uefe glede napovedanih sprememb.

"Vsi po vrsti so mi na lanskoletnih volitvah v Atenah namenili brezpogojno podporo, zavedajoč se dejstva, da sem vse, kar se mi si zamislil v programu dela, pripravljen izpeljati do konca. To ljudje vedo, moji ožji in širši sodelavci, predsedniki nacionalnih zvez ter ostali pomembni deležniki, ki verjamejo v program izboljšav. Te bodo, v to ste lahko povsem prepričani, prispevale h boljšemu jutri za velike in majhne, ker razlik pri meni ne bo. Do svojega zadnjega dne se bom potegoval in boril za enakopravnost v vseh pogledih."  

Aleksander Čeferin (levo) in Gianni Infantino.
Aleksander Čeferin (levo) in Gianni Infantino. FOTO: Damjan Žibert
Za vrhunca minule sezone je označil finale elitne Lige prvakov in evropskega prvenstva za nogometašice na Nizozemskem. "Omenjeni tekmi sta bili odigrani v izjemnem vzdušju na stadionu in z visokim odstotkom gledanosti pred TV zasloni. Prepričan sem, da je pred ženskim klubskim in reprezentančnim nogometom svetla prihodnost. Najbolj sveža kampanja #EqualGame, čigar glavno vodilo je že večkrat omenjena enakopravnost, je le še en od korakov v smeri širjenja popularizacije nogometne igre. Ne glede na spol, raso, versko pripadnost...," je bil izčrpen Čeferin.

Za najbolj kočljiv trenutek je označil finalno tekmo Lige Evropa, ki je bila odigrana le kakšen dan po terorističnem napadu v Manchestru. "Spomnim se, da je bilo zelo težko razmišljati zgolj o nogometu, saj smo bili pred tem priča grozljivim trenutkom iz Otoka. Kljub temu, da so bile naše misli v vsakem trenutku povezane s svojci pogrešanih oziroma žrtev, smo si bili vsi enotni v tem, da je z odigravanjem te tekme potrebno poslati glasno sporočilo, da se nihče od nas ne bo kar tako predal tistim, ki želijo uničiti sleherno vrednoto poštenega človeka. Popolna predanost, neverjeten motiv in želja po uspehu mojih sodelavcev me delajo srečnega in zadovoljnega človeka. za dosedanje opravljeno delo si zaslužijo vse pohvale,"  je pol komplimentov na račun svojih podrejenih prvi mož Uefe, ki je ob koncu pristavil: "Zavedal sem se težavnosti oziroma pomembnosti položaja predsednika Mednarodne nogometne zveze. Prav tako sem se dobro zavedal dejstva, da bom s svojimi smernicami zagotovo naletel na določena neodobravanja ljudi, ki se bojijo pozitivnih sprememb, toda tudi takšni morajo obstajati, saj v nasprotnem napredka ne bi bilo. Ob koncu bi želel poudariti, da si želim maksimalno zaščiti in razvijati nogomet v smeri, ki ne pozna korupcije, kriminala ter ostalih negativnih dejavnikov, ki bi lahko 'zastrupili' evropski nogomet in ga posledično odpeljale v neželene vode."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

     

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

idiu3krasne
14. 09. 2017 16.01
+4
VAR čim prej v Laligo...da se beljake dokjončno nauči reda.