Nogomet

VIDEO: Čeferin: Glede na široko podporo iz različnih koncev Evrope sem se odločil, da se potegujem za mesto predsednika Uefe

Moskva, 08. 06. 2016 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.J./Ž.L./T.Š./STA
Komentarji
145

Po podpori štirih skandinavskih držav in Italije je tudi uradno podporo Aleksandru Čeferinu za predsednika Uefe izrazilo še trinajst nacionalnih zvez, ki so se udeležile Regionalne konference v Moskvi. "Glede na široko podporo vzhoda, zahoda, severa in juga, torej različnih koncev Evrope, sem se odločil, da se potegujem za mesto predsednika Evropske nogometne zveze," je dejal Čeferin.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Katanec:
    01:56
    Iz 24UR: Katanec:
  • Iz 24UR: Kakšne možnosti ima Čeferin?
    01:31
    Iz 24UR: Kakšne možnosti ima Čeferin?
  • Iz 24UR: Slovenec v igri za šefa Euefe
    03:18
    Iz 24UR: Slovenec v igri za šefa Euefe
  • Iz SVETA: Rudi Zavrl o Čeferinovih možnostih
    02:38
    Iz SVETA: Rudi Zavrl o Čeferinovih možnostih
  • Iz SVETA: Nogomet je velik posel
    02:09
    Iz SVETA: Nogomet je velik posel
  • Iz SVETA: S kakšnimi težavami se bo moral spoprijeti?
    01:58
    Iz SVETA: S kakšnimi težavami se bo moral spoprijeti?

 


Predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin je tako tudi uradno izpostavil kandidaturo za predsednika Uefe.

Volitve za novega predsednika Uefe bodo 14. septembra v Atenah. Prejšnji predsednik Francoz Michel Platini je bil suspendiran oziroma je odstopil zaradi vpletenosti v korupcijski škandal s prejšnjim predsednikom Fife Seppom Blatterjem.

Evropska nogometna zveza bo novega predsednika, ki bo nasledil suspendiranega Michela Platinija, izbrala na kongresu sredi septembra. Francoz ne more več opravljati funkcije zaradi vpletenosti v korupcijski škandal. Evropska nogometna zveza bo novega predsednika predvidoma izvolila 14. septembra na volilnem kongresu v Atenah. Kandidati bodo svoje kandidature lahko vložili do vključno 20. julija.

"Ruska nogometna zveza (RFU) podpira kandidaturo Čeferina za predsednika Uefe. Na sestanku, ki je bil v ključnem času za evropski nogomet, smo razpravljali tudi o tem, katerega kandidata bi podprli. Velika večina sodelujočih držav, vključno z Rusijo, so podprli kandidaturo predsednika Nogometne zveze Slovenije," je za tiskovno agencijo Tass potrdil ruski minister za šport Vitalij Mutko, ki je tudi predsednik RFU.

Aleksander Čeferin in Srečko Katanec
Aleksander Čeferin in Srečko Katanec FOTO: Damjan Žibert

Od 55 članic slo ga je uradno podprle Danska, Švedska, Norveška, Finska, Italija, po današnjih sestankih v Moskvi pa še 13 držav, ki so se udeležile regionalne konference. To so Albanija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Hrvaška, Ciper, Grčija, Makedonija, Črna gora, Romunija, Rusija, Srbija, Turčija in, seveda, Slovenija. Neuradno pa ima prvi mož NZS glas podpore že pri več kot polovici Uefe.

"Glede na široko podporo vzhoda, zahoda, severa in juga, torej različnih koncev Evrope, sem se odločil, da se potegujem za mesto predsednika Evropske nogometne zveze. Ti ljudje so me precej spoznali v teh petih letih, odkar sem predsednik NZS. Prav tako sem videl, da so se dobro pozanimali o meni in ocenjujejo pač, da Uefa v tem trenutku potrebuje tak profil predsednika kot sem jaz. Ali bo to tudi potrjeno na volitvah, pa bomo videli septembra," je dejal Čeferin.

Tega volitve čakajo 14. septembra v Atenah. Vanje bo šel, tako kot na vse izzive na odvetniški in nogometni poti z zmagovalno miselnostjo. "Absolutno. Mislim, da je primerno, da sprejmem ta izziv. Ob taki podpori si ne moreš izmišljati ali razmišljati o tem, ali bi šel v kandidaturo ali ne. Treba je to pač spoštovati in v veliko čast mi je, da me je podprlo toliko držav," je še povedal Čeferin, ki pa zaenkrat ni želel govoriti o svojih prednostih v primerjavi z drugimi protikandidati.

Aleksander Čeferin je tudi uradno vložil kandidaturo za predsednika evropske nogometne zveze.
Aleksander Čeferin je tudi uradno vložil kandidaturo za predsednika evropske nogometne zveze. FOTO: Damjan Žibert
Kandidaturo za mesto prvega moža evropske nogometne družine je doslej uradno, poleg Aleksandra Čeferina, napovedal dolgoletni predsednik nizozemske nogometne zveze Michael van Praag.

Ob Čeferinu, ki naj bi užival tudi podporo Italije, Skandinavije ter nogometnih zvez z območja držav nekdanje Jugoslavije, Grčije, Albanije in Turčije, so po nogometnih kuloarjih zaokrožila še nekatera imena morebitnih kandidatov.
Kandidaturo Aleksandra Čeferina so danes podprle Albanija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Hrvaška, Ciper, Grčija, Makedonija, Črna gora, Rominija, Rusija, Srbija, Turčija in Slovenija, zato se je Aleksander Čeferin odločil sprejeti izziv in kandidirati za predsednika Evropske nogometne zveze (UEFA). Že prej pa so zvestobo sedanjemu predsedniku NZS obljubile tudi Danska, Švedska, Norveška in Finska, naklonjena pa naj bi bila tudi Italija.

Med resnimi kandidati za Platinijevega naslednika omenjajo še šefa španskega nogometa Angela Villarja, trenutno je kot najstarejši podpredsednik Uefe v vlogi začasnega predsedujočega evropski zvezi, predsednika portugalske nogometne zveze Fernanda Gomesa, vršilca dolžnosti generalnega sekretarja Uefe Theodora Theodoridisa ter predsednika poljske zveze Zbigniewa Bonieka.

Čeferin se bo tako potegoval za sedmega predsednika Uefe. Doslej so to mesto zasedali Danec Ebbe Schwartz (1954 do 1962), Švicar Gustav Wiederkehr (1962 - 1972), Madžar Sandor Barcs (v. d., 1972 - 1973), Italijan Artemio Franchi (1973 - 1983), Francoz Jacques Georges (1983 - 1990), Šved Lennart Johansson (1990 - 2007) in Francoz Michel Platini.

Rudi Zavrl in Aleksander Čeferin
Rudi Zavrl in Aleksander Čeferin FOTO: Damjan Žibert

Rudi Zavrl: Čeferinova kandidatura je prvovrstno priznanje
Rudi Zavrl je bil prvi predsednik Nogometne zveze Slovenije. Pod njegovim vodstvom je NZS postala članica tako Evropske (Uefa) kot Mednarodne nogometne zveze (Fifa). "Najprej je to prvovrstno priznanje za predsednika Čeferina, da so ga prepoznali kot osebo, ki bo lahko vodila Evropsko nogometno zvezo. Predsednik Uefe je po mojem mnenju ena izmed treh najpomembnejših funkcij v športu, poleg Mednarodnega olimpijskega komiteja in Fife. Posredno je to priznanje tudi za nogometno zvezo, njeno delo in za vse, kar se z zvezo dogaja od osamosvojitve naprej," je dejal Zavrl.

Mož, ki je NZS vodil od leta 1989 in na tem stolčku vztrajal 20 let, pravi, da ima Čeferin lepe možnosti za izvolitev. "Mislim, da so trenutno razmere take, da bolj ugodnega trenutka za to, da bi postal predsednik kdo drugi kot nekdo iz velikih držav, ni. Namreč Fifa in Uefa ter evropski in svetovni nogomet res potrebujeta katarzo, očiščenje, in ljudje, ki so neobremenjeni, novi, kjer ni nujni pogoj, da si, ne vem koliko časa že v športu, so lahko pozitivna plat tega. Posredno pa tudi za slovenski nogomet in državo to res pomeni veliko priznanje. Želim mu vso srečo," pravi nekdanji prvi mož NZS.

Ta je poudaril tudi Čeferinove lastnosti, ki naj bi mu dajale prednost pred morebitnimi tekmeci. "Gotovo ima osebne preference take, ki jih mora imeti nekdo za vodenje take zveze. Od izobrazbe, bistrosti, znanja jezikov, kooperativnosti, vodenja ... To ni sporno, tako da zagotovo ima možnost," je še povedal Zavrl, letošnji dobitnik Bloudkove nagrade za življenjsko delo.

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (145)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

scipio
09. 06. 2016 17.31
+0
je ta človek prišel v situacijo, ko mu uspeha, če bo postal UEFA-boss, ne bo več zagotavljala le kombinacija lastne karakterne brezskrupuloznosti in izjemne sposobnosti poiskanja tistih pravih lukenj med neštetimi luknjami v lokalni zakonodaji, ki ji pravimo slovenska. Dosti več kot to, če bo izvoljen, bo moral vsak dan drgniti svoj rep z mnogimi hudimi mački, lisjaki in ostalimi maherji, ki jih je evropski fuzbal poln. kajti tam, kjer je denar, tam je tudi talent za manipulacijo, ne samo denarja temveč tudi ljudi, njihovega blaga, slave in ugleda, manipulacijo takšno in drugačno. Upam, da bo res izvoljen.
periot22
09. 06. 2016 15.18
+5
Pogoji za kandituro so,da zagovarjaš barabe in lopove!!!!!!!!!!
Viejo cabron
09. 06. 2016 13.55
+1
Slovenija zbudi se!!! Nemci, Francozi, Španci , Italijani, Angleži pa še niso dali svojega žegna. V nogometnem žargonu: žoga (Čeferin) je že na igrišču, igralci pa so še v slačilnicah. Sicer pa želim osebno Čeferinu vse najboljše pri kandidaturi!!
alma10
09. 06. 2016 15.23
-1
Italija je že dala. Zadosti pa je da ima največ glasov od vseh kandidatov. Ker bojo vsaj trije kandidati.
mufic
09. 06. 2016 13.12
+5
Zanima me kakšni so pogoji za kandidaturo,glede na to da še žoge vredu videl ni in da o nogometu sploh pojma nima.
mariabologna
09. 06. 2016 14.10
+6
Mene pa zanima, če tam tudi plačujejo v koki.
kor22
09. 06. 2016 12.46
+6
jaz upam da zmaga, da gre iz nzs, da pride nekdo drug ko bo katanca nagnau
Uporabnik1046796
09. 06. 2016 18.33
+1
Taja Zagar
09. 06. 2016 12.30
-1
predsednik uefe v finalih podeeljuje medalje in pokale a mislte d bo tud prevca zraven povabu ce bo ceferin predsednik??
PartyTime
09. 06. 2016 10.44
+0
2018 finale LP v Štozicah, 2020 finale LP v Ljudskem vrtu, EURO 2024 v Sloveniji.
križnagorc
09. 06. 2016 10.18
-1
On ne zagovarja lopovov in zločincev,temveč ljudi.
nesposobnež
09. 06. 2016 09.22
-1
Kako lahko, nekdo, ki zagovarja lopove in kriminalce sploh kandidira za mesto predsednika UEFA??
mufic
09. 06. 2016 13.11
-1
Herz
09. 06. 2016 09.06
+8
Glede na vse maslo, ki ga ima Čeferin na glavi in vse njegove posle je res idealni kandidat za to pozicijo.
JE-BI-GA
09. 06. 2016 09.11
+1
Apostol1
09. 06. 2016 08.48
-2
Upam da mu uspe ,,ker če ga podpira toliko držav ,potem ga tudi jaz kot povsem navaden državljan in tudi zato da bo zaprl gofljo temu nevoščljivemu slovenskemu folku, ki vedno vidi v vsakem človeku le najslabše.
nesposobnež
09. 06. 2016 09.23
+1
Apostol1 - Pojdi se zdravit, ker za drugam, kot za v Polje nisi!!!
Apostol1
09. 06. 2016 10.52
+2
anti Zoki No pametnjakovič pa naštej nekaj kompetentnih oseb iz Slovenije za predsednika Uefe ,Jaz Čeferina osebno ne poznam in tudi njegovih poslov ne poznam , Vem samo da je tudi sedanji predsednik fife Gianni Infantino tudi odvetnik ,ki govori 4 ali še celo 5 jezikov zelo izobražen mož in zato je lahko predsednik uefe tudi lahko odvetnik podpira ga pa kar precej Evropskih držav le taki rojeni bedaki kot si ti ne Ni kaznovan in pravnomočno obsojen kot Janša ki sedel v parlamentu namesto v zaporu. Zdravljenja v Polju ali v Begunjah si pa potreben ti in kar kmalu pojdi in ko boš zdrav boš pa ugotovil da jaz zdravljenja ne potrebujem ti pa še kakšen tretma za povrhu
mufic
09. 06. 2016 13.13
+1
vredu zna nakladat pa je zato priljubljen.Sigurno ne kot strokovnjak v nogometu.
Felipao
09. 06. 2016 08.29
-3
Blatter je poklicu pravnik tako kot Čeferin. Je potrebno še kaj dodati? Ampak saj Čeferin tako ali tako ne bo izvoljen, dodali so ga na seznam zgoj zato, da bo sodeloval tudi nekdo iz ene od manjših zvez.
lcePower
09. 06. 2016 08.27
+3
kjer je korupcija tam je čeferin
Paštašutar
09. 06. 2016 08.16
-1
Pogresam na sliki gor se kaksno zastavo! Naprimer,Anglesko(nassploh otosko),Nemsko,Spansko,Francosko,Italijansko(menda naj bi ga Italijani podprli),Nizozemsko,se pravi drzave ki so v vrhu evropskega nogometa........
Jožajoža
08. 06. 2016 21.41
-2
in nek barabun vuk iz haloškega zavrča napada po medijih NZS , in govori, da s takimi primitivci ne bo imel dialogain opravkov. ............čeferin, kapo dol. prav je, da si počistil v prvi ligi.
FesterAdams
08. 06. 2016 20.57
+14
Spet kandidat neki pravniški ljigavac. Bruh.....
Taja Zagar
08. 06. 2016 19.56
-1
sam da nbo kaksnega prevca tiscou zravn
HOLAJ SLOVENIJA
08. 06. 2016 19.30
-4
In sedaj bodo Slovenceljni,namesto da bi bili ponosni,da toliko držav podpira našega kandidata,pljuvali po njem in se trudili,da bi ga čim bolj očrnili! Tipično za nas, popljuvajmo kandidata za OZN,za UEFA,in tako naprej! Kot nekateri naši evropski poslanci,ki serjejo po Sloveniji!
CURVANORD Zanetti
08. 06. 2016 20.10
+8
Jaz na njega ne morem bit ponosen bom pa vesel za naso nogometno zvezo da bo prisel nekdo drug,ki bo boljsi .
markaurel
08. 06. 2016 20.52
+16
FesterAdams
08. 06. 2016 20.58
+9
HOLAJ / PRAVNIK JE! JE TREBA ŠE KAJ ZAPISATI...?
Herz
09. 06. 2016 09.10
+3
Kako bi lahko bili ponosni na Čeferina? V njegovi karieri je zastopal le tiste z veliko denarja in ki jih je potrebno reševati, ker so kradli na račun navadnih, malih ljudi. Taki ljudje so podn od podna.
FesterAdams
09. 06. 2016 09.15
+2
Olcar 1
08. 06. 2016 19.25
-3
no dajmo slovenceljni..treba je pošpukat in posrat kandidata.sramota za tak narod, da ne podpira svojih...
WHog
08. 06. 2016 19.31
+2
ti se nauc slovensk pol pa komentiri slo narod
JBT
09. 06. 2016 09.22
+2
delomrznež
08. 06. 2016 19.22
+7
Jaz sem pa navdusen in lahko samo recem , kapo dol..... Vsak, ke je vsaj za par sekund pomolil nos iz lokalnega mocvirja in bil v tujini ali pa sodeloval s kom od zunaj ve, kako velik in prakticno nemogoc podvig je to za nekoga iz Slovenije. Ne poznam ga osebno, verjamem pa da je dobro preskrbljen in bi mirno lahko sedel na NZS in se praskal po ...... Za to kandidaturo in celo izvolitev je dragi moji potrebno imeti ogomna j...... in jih dat na mizo. Takih je pa malo...