Nogomet

Čeferin želi zmanjšati razlike med nogometno bogatimi in revnimi: Sem za uvedbo tako imenovanega 'salary capa'

Ljubljana, 30. 06. 2017 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin je že na aprilskem kongresu Uefe dokazal, da uživa veliko podporo pri svojih 55 članicah, saj so soglasno podprle njegove reforme, da si Uefa povrne ugled in kredibilnost. Čeferin nadaljuje delo po smernicah, ki jih je zastavil ob izvolitvi.

Gianni Infantino in Aleksander Čeferin
Gianni Infantino in Aleksander Čeferin FOTO: Damjan Žibert
Čeprav je kongres Uefe soglasno potrdil paket reform Aleksandra Čeferina, se predsednik Uefe zaveda, da vsa vprašanja v evropskem nogometu niso rešena. Med reformami je kongres potrdil tudi omejitev trajanja mandata predsednika zveze in članov izvršnega odbora in Čeferin je v pogovoru za Mladino uvodoma razkril, da se mu zdi prav, da je bil to eden njegovih prvih ukrepov: "Tega se preveč zlahka navadiš. To je noro. Nikjer več ne stojiš v vrsti. Povsod te čakajo. V hotelu sploh ne grem na recepcijo, ampak me direktor hotela čaka s kartico in me pospremi do sobe. In to se bo enkrat nehalo." Evropa za zdaj ne bo dobila nogometne superlige najboljših evropskih ekip, je aprila potrdil kongres Uefe in privolil v reformo lige prvakov. Čeprav je interes najmočnejših klubov drugačen, saj so finančno tako močni, da v skrajnem primeru ne potrebujejo pomoči za izvedbo tekmovanja, a vsaj do leta 2021 je Uefa z njimi dosegla dogovor. Čeferin se tudi v pogovoru za Mladino zaveda te težave. "Najbogatejši klubi vse bolj izstopajo. In ker vse bolj izstopajo, vse več zaslužijo. Neskladje se nevarno povečuje. V prihodnje bomo morali resno razmisliti o omejevanju klubskih proračunov za plače igralcem. Visoki zaslužki posameznih igralcev me niti ne motijo. Dodatno pa me moti še nekaj. Samir Handanović mi je omenil, da ima Udinese, ki nikakor ne sodi med največje klube, pogodbe z več kot sto igralci. Klubi si kupujejo več igralcev, kot jih potrebujejo. In ti igralci zaradi tega ne igrajo drugje. Z uvedbo tako imenovanega 'salary capa' bi morali klubi bolj razmisliti, kaj se jim izplača," razmišlja Čeferin, ki pričakuje, da bo imel pri poskusu uvajanja omejitev močne nasprotnike. Uefa s krovno svetovno organizacijo Fifo pri marsičem ni na istem bregu, kar se je pokazalo tudi na letošnjem kongresu v Helsinkih.
Najbogatejši klubi vse bolj izstopajo. In ker vse bolj izstopajo, vse več zaslužijo. Razkorak se nevarno povečuje.
"Uefa je bila že ob mojem prihodu dobra organizacija z urejenim finančnim stanjem. Vse sem pregledal, tudi zato, da bi se zaščitil. Med Uefo in svetovno nogometno zvezo Fifo je velika razlika. Mnogi ne vedo, da je Uefa štirikrat večja organizacija od Fife. S predsednikom Fife Giannijem Infantinom imam dober odnos. Je pa nekoliko nenavadno, ko je ena od hčerinskih organizacij štirikrat večja od krovne zveze. Vsake toliko časa jim moramo povedati, da mi nismo Oceanija. Da brez nas Fifa ne obstaja," je zdaj za Mladino medsebojni odnos organizacij pojasnil Čeferin. Ob tem predsednik Uefe priznava, da so davki zagotovo eden od razlogov, da je sedež Uefe v Švici: "Tam se je mogoče dogovoriti. Če prineseš milijarde, si lahko izposluješ nižjo davčno obremenitev. To se mi ne zdi narobe. S tem, ko plačamo manj davkov, lahko več denarja namenjamo v humanitarne in družbeno koristne namene."

Aleksander Čeferin
Aleksander Čeferin FOTO: AP
Čeferin je pripravljen tudi pomagati, da bi imela Slovenija konkretne koristi od njegove izvolitve na položaj prvega moža Uefe: "Lahko bi imeli konkretne koristi. Tako ali drugače imam neposreden dostop do vseh največjih svetovnih podjetij. In nobenega osebnega interesa. Z veseljem bi pomagal navezati kakšen stik, a me za zdaj očitno še ne potrebujejo in vse obvladujejo sami. Večkrat smo se o tem pogovarjali, ko smo se srečali na kakšni nogometni tekmi, a me doslej ni še nihče poklical. Predsedniki uprav in lastniki ogromnih tujih podjetij me sprašujejo o možnostih vlaganj v Slovenijo. Zdaj kar naenkrat vsi vedo, kje smo. Verjetno sicer bolj zaradi Melanie kot zaradi mene. Pa ne vem, kaj naj jim rečem." V pogovoru je Čeferin še razkril, da je do videoanalize, ki jo Fifa preizkuša na pokalu konfederacij, še precej skeptičen: "Zagotovo bo vsaj delno treba iti v to smer, a eden od čarov nogometa je tudi to, da gol proslavljaš takoj in ne šele pet minut za tem, ko je šla žoga v mrežo. Seveda se ne otepamo tehnologije. Tehnologija golove črte je imela veliko nasprotnikov, pa se je dobro uveljavila. A ne smemo uničiti toka tekme in imeti vsakih deset minut petminutnih premorov. Uefa videoanalize za zdaj ne namerava uvesti."
Seveda se ne otepamo tehnologije. Tehnologija golove črte je imela veliko nasprotnikov, pa se je dobro uveljavila. A ne smemo uničiti toka tekme in imeti vsakih deset minut petminutnih premorov.

Čeferin je še dejal, da ima zagotovo nogomet večji vpliv na politiko kot obratno: "Politika na nas nima velikega vpliva. Sam nimam prav velikega veselja v druženju s politiki, a me, ko potujem po različnih državah, redno prosijo, če bi se lahko srečal z njihovimi vodilnimi politiki in jih na primer pozval k izboljšanju infrastrukture ali ostrejšim ukrepom proti huliganizmu. Politiki mi seveda vedno zagotovijo, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči. In nato grem na tiskovno konferenco, kjer povem, da sem vesel, da sem se srečal s predsednikom vlade, ki mi je zagotovil, da bo svoje obljube izpolnil do tega in tega leta. To lokalnim nogometnim zvezam zelo pomaga." "Uefa je največje družbeno gibanje na svetu. Imamo vpliv na ogromno volilno telo. Naše grožnje zaležejo. Torej s politiko sodelujemo v dobro nogometa in posredno varnosti, zadovoljstva ljudi, nikoli pa se ne vmešavamo v politična vprašanja," je za Mladino dodal Čeferin.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
02. 07. 2017 13.09
BRAVO, BRAVO g.Čeferin-kar tako altruistično naprej, saj se vsi trudijo, da bi postali odlični nogometaši, le številni nimajo sreče, da pridejo ob pravem času na pravo mesto, da bi tržili svojo sposobnosti ali celo nadarjenosti v nogometu !
kiboko
02. 07. 2017 12.39
NIžje plače pomenijo zgolj več korupcijskih izplačil. To je zelo slovensko, da se resnični prihodki zakrijejo in postavimo lepo zunanjo fasado. Obračun s korupcijo v nogometu mora biti prva naloga, brez tega ni nič.
selecao
02. 07. 2017 09.22
Čeferin mene ne zanima kdaj se igralci veselijo zadetkov, oziroma če se jih sploh veselijo, mene izključno zanima, da se zadetki dosegajo na pošten način in da se lovorike osvajajo na pošten način!
Adolph
01. 07. 2017 09.14
Ceferin je v polski vceraj pri razdajanju kolajn naredu zlo slabo figuro,niti usta ni mogel odpret pri razdajanju medalij . . . .
kaslc 1
30. 06. 2017 23.19
-1
abo za sto evrov
Cofar
30. 06. 2017 20.44
+0
utd v nogomet. :)
Carrasco
30. 06. 2017 16.16
-1
Zdaj ko so videli da imajo Kitajci več denarja zdaj bodo ukrepali . Zdaj bodo ukrepali in zaščitili bogate klube iz Evrope
real_ist
30. 06. 2017 15.57
-12
pa kaj temu se je skisalo?
Barca17 1
30. 06. 2017 17.25
+0
upam, da nisi tisti idi..ot z nogomanie ...
TheNormalOne
30. 06. 2017 15.11
+13
Za vedno mi bo ostal v spominu tisti prispevek o Čeferinu na POP TV. Gospod ve kaj dela, je racionalen in vedno premisli preden kaj pove. Tale predlog mi je zelo všeč. Mislim, da UEFO ponovno postavlja na pravo pot. Po končani poti na UEFI pa naj pride še v Slovenijo red naredit!
Die einemaister
30. 06. 2017 15.37
+4
hahahaaaaaaa, ja še kakega Bavčarja al pa Zidarčka iz aresta spravit jel?
METKA102
30. 06. 2017 15.06
+7
Škoda, da je A. Čeferin en sam. Veliko bi jih potrebovali na vseh področjih. Predvsem pa v naši državi.
Carrasco
30. 06. 2017 16.18
+7
slovenci mislite da bodo finci šli na ulice namesto namesto vas
CURVANORD Zanetti
30. 06. 2017 14.53
+3
v koliko4r bo tako hrabro deloval se naprej zna dobiti tudi kake sovraznike
cripstoned
30. 06. 2017 14.32
-2
torej cez kako sezono ali dve bo to....vsi klubi imajo priloznost da nakupijo mlade talente....real to dela najboljse...vinicius, donnarumma/curtois, mbappe...vec jih pa ne rabijo...trenutno imajo 6 super mladih igralcev...varane, carvajal, isco, kovacic, asensio, vasquez, vinicus ce pridejo pa se mbappe, hazard, donnarumma/curtois je to nova fantasticna era reala ki že traja...
Carrasco
30. 06. 2017 16.36
+1
odegaarda je uničil real.Da ga ne omenjaš?Al kako?
Kollerik
30. 06. 2017 20.17
+2
REAL JE ZLASTI USPEŠEN V KUPOVANJU SODNIKOV.... :))
LAC
30. 06. 2017 13.55
+11
G. ČEFERIN ŽAL NE BO ŠLO POTEM BI MORALI NA VSEH PODROČJIH OMEJIT ZNESKE! LE KDO BI POTEM POBIRAL RAZLIKO OD TRANSFERJEV IGRALCEV PRI PRESTOPIH? V KAPITALIZMU JE ITAK 80% VSE NAROBE POSTAVLJENO ZA VEČINO LJUDI!
1Gift
30. 06. 2017 13.07
-2
Bravo Čeferin.. Nekaj časa nazaj sem pisal o tem in kod da bi me ded slišal... To bi dejansko omejilo spotencirane prestope in plače igeralcev... in tud razlike bi se zmanjšale...Prevzeli bi pač model po ameriških ligah in ga dodelali na tak način da bi tud kitajcem in šejkom z vrečami brez dna stopili na prste... uvest še neka pravila kjer se z denarjem ne bo dalo poglihat... Če prekoračiš zgornjo mejo pač ne moreš igrat v ligi prvakov.. al pa klub ki prekorači limit, 2 leti ne mora kupovat igralcev.. odvisno od prekoračitve... mislim da smo na dobri poti če se bo začelo to uvajat...
modelx
30. 06. 2017 12.56
+0
drafti so v zaprtih ligah. boljš bi bilo, da odpravijo pravilo bosman in ponovno uvedejo največ 2 tuja igralca, pod kar bi moralo iti tudi državljanstvo eu držav. s tem bodo zadeve ponovno uravnotežene.
Die einemaister
30. 06. 2017 12.35
+5
grem stavit, da bo padlo v vodo, sploh pa ko bodo bogati klubi pod mizo "določenim" funkcionarjem ,dali na neznanem kraju ob neznanem času kovčke
Opazovalec2020
30. 06. 2017 12.22
+20
prvo nej za sodnike poskrbi.....ne pa da s tremi offside goli osvojis ligo prvakov...in to leta 2017 ....
pogan
30. 06. 2017 12.35
-2
ali pa premagati psg, s tremi neupravičenimi 11-metrovkami.
FCBarcaa
30. 06. 2017 13.53
-3
Lepo te prosim poglej tekmo se 1x pa presod sodnika lp
Hachi
30. 06. 2017 15.27
+4
FCBarca, vi ste zadnji, ki lahko karkoli kadarkoli recete cez sodnike. PIKA! glede na kredit iz leta 2009, bi morali sodniki se naslednjih 20 let soditi ocitno proti Barci!
Carrasco
30. 06. 2017 16.40
+1
Real pa je osvojil la ligo ker so žogo potegnili iz gola tekma Betis - Barcelona. V ligi prvakov pa je že 2 zapored slavil zaradi napak sodnikov. Ronaldu so nastavili zlato žogo 2 leti zapored
Opazovalec2020
02. 07. 2017 19.55
carrasco + pogan 2 ni 3..in pa 2 penala premalja..medtem ko offside goli sploh prvi 2 metrski je za bruhat.
Trend01
30. 06. 2017 12.22
+2
Ideja je sicer super. A, če se bodo zgledovali po ameriških profi ligah, ne bo nič iz tega. Tam je dovoljen nek "salary cup", ki je "neobdavčen", ki je pač meja. Vsako plačilo nad tem zneskom, se plača dvojno. Ali resno kdo misli, da bodo šejki komplicirali zaradi tega? Zaradi tistih 50-100,200 milijončkov? Nikoli. Pa FFP ali "salary cup" gor ali dol. Lahko naredijo le možnost, da je ta znesek dokončen. No, bodo pa drugače plačevali igralce. To ni ZDA kjer je kršenje davčne zakonodaje tako rigorozno kaznovano. Žal. ZDA imajo "skoraj" enotno davčno zakonodajo. Loči se v malenkostih po samih zveznih državah, a na koncu koncev, je vse tu nekje. Evropa je pa razdrobljena, da "glava boli". Bo Uefa nad zakonodajo posameznih držav? Malo morgen.
Flyers
30. 06. 2017 12.30
+2
to maš sam v NBA. NHL in NFL maš mejo in ne morš it čez, sam ja tm se grejo loh to k maš enotno davčno zakonodajo (res da obstaja ideja EU o fiskalni uniju) pa draft k ne vem kako bi ga v fusbalu nrdil.
Trend01
30. 06. 2017 12.33
-2
Saj pravim. Utopija. Tam klubi tako rekoč nimajo podmladka. Le glavno moštvo. In nekateri še klube v "B" ligah. đ Vse pride iz srednjih šol. No, skoraj. Pri nogometu je povsem drugačna zadeva in logika.
Sheik Omar
30. 06. 2017 12.08
+14
Salary cap bi se moral uvesti že zdavnaj, situacija že dolgo divja izven kontrole. Nekdo je lahko plačan na sto tisoče EUR, da uro in pol brca žogo po travi, normalen folk pa za tako vsoto dela celo življenje. To je bolano.
Vicc
30. 06. 2017 13.01
+2
Počakaj še par let, da začnejo toliko služiti še tisti, ki igrajo računalniške igre za denar. Že precej "gamerjev" ima po recimo 5 tisoč dolarjev mesečne plače (pogodba) + ogromno bonusov, tako da najboljši igralci zaslužijo več kot milijon na leto, vse skupaj pa eksponentno raste. Kjer je pač zanimanje, tja bodo oglaševalci dali velike denarje.
krnekilojz
30. 06. 2017 13.08
+1
Dota2 vsako leto prvenstvo par milijonov nagradni sklad
CFC1
30. 06. 2017 20.18
-1
Dota2 je mela na zadnje če se prav spomnim ne par milijonov ampak kar 17, 5 je mislim, da blo celo na 24. ur objavljen znesek. Drugače pa ja recimo Faker iz SK<T-ja, ki velja za najboljšega igralca lola že od season 3 naprej, sem neki zasledil da bi naj, al celo že je podpisal z omenjeno organizacijo novo pogodbo v vrednosti tam okoli 2, 1 milina eurov (z bonusi vred jasno) + da v koreji profesionalni gamerji dobijo še ogromno denarja od samih sponzorjev iz reklam in podobno ...
blef
30. 06. 2017 12.05
+9
To je res neverjeten biznis. Najbolje, da Uefa pride k nam in pri nas plačuje davke....se pač zmenimo, da jim je bolj ugodno kot v Švici in bo Slovenija zaslužila desetkrat več kot z luko Koper, ki jo potem z lahkoto zapremo in prišparamo novo milijardo ali dve za drugi tir. Se izognemo vsem krajam, ki se bodo dogajale pri gradnji drugega tira. Na območju luke Koper pa naredimo nove turistične zmogljivosti in nova delovna mesta. Dragi moji tako se to dela in imam samo srednjo šolo ;)