Nogomet

Čeferin za enakopravnost evropskega nogometa: 'Uefa mora zaščititi vse, ne zgolj elite'

Lizbona, 23. 03. 2017 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je na konferenci v Lizboni spregovoril o velikih finančnih razlikah, ki so postale stalnica modernega nogometa. Slovenski pravnik je pripravljen v evropski nogomet uvesti reforme, s katerimi bi preprečil prekomerno kopičenje talentiranih igralcev v majhnem številu elitnih klubov.

Aleksander Čeferin ima velike načrte, kako evropski nogomet spremeniti na bolje.
Aleksander Čeferin ima velike načrte, kako evropski nogomet spremeniti na bolje. FOTO: AP

Aleksander Čeferin je vse od septembra, odkar je bil izvoljen za predsednika evropske nogometne zveze (Uefa), sprejel že marsikatero odločitev, s katero občutno popravlja stanje v evropskem nogometu. S tem tudi popravlja vse težave, ki so nastale v prejšnjih mandatih, ko je na čelu organizacije sedel nekdanji francoski nogometaš Michel Platini. Slovenski pravnik je pred dnevi odločno zavrnil kakršnakoli namigovanja o ustanoviti t. i. super lige, v kateri bi sodelovali najmočnejši in najbogatejši evropski klubi. Čeferinovo poslanstvo je že od samega začetka takšno, da želi zaščititi in pomagati manjšim klubom, ki niso sposobni finančno konkurirati najmočnejšim. Zdaj je na konferenci v Lizboni priznal, da bodo na Uefi skušali storiti vse, da preprečijo preveliko zapravljivost evropskih velikanov, predvsem pa ga moti, da klubi vse preveč kopičijo talentirane nogometaše in jih potem posojajo po vsem svetu in jim ne dajo prave priložnosti, da se izkažejo. Po mnenju mnogih je to nekakšna nadgradnja finančnega fair playa, ki je prišel v veljavo pod Platinijem, a ni pretirano ustavil zapravljivosti najbogatejših evropskih klubov.

"Prekomerno kopičenje talentiranih nogometašev v malem številu klubov se mora končati oziroma spremeniti. Uefa ima dolžnost, da zaščiti celoten nogomet in ne zgolj elite. Razmisliti moramo, ali so trenutne razmere na nogometni tržnici res najboljše, kar lahko dosežemo. Ne sme nas biti strah sprememb na tem področju. Moramo preučiti nove mehanizme, kot je davek na luksuz, predvsem pa sprememba nekaterih športnih kriterijev. Tukaj imamo predvsem v mislih omejitve pri številu nogometašev v eni ekipi in pravila pri prestopih igralcev," je kot glavno težavo izpostavil 49-letni Grosupeljčan. Kaj je mislil z luksuznim davkom, sicer ni bilo obrazloženo, a najverjetneje gre za finančne omejitve najbogatejših nogometnih institucij. Je pa dodal, da je Uefa na tem področju pripravljena sodelovati tudi z mednarodno nogometno zvezo (Fifa), saj ta problem grozi ne le evropskemu, ampak tudi svetovnemu nogometu. Nenazadnje smo bili v zadnjem letu priča vzponu kitajskega nogometa, ki finančno ne pozna meja in z neverjetnimi denarnimi nagradami v svojo državo zvablja vse boljše nogometaše. 

Čeferin je nedolgo nazaj dejal, da Uefa nima namena ustanoviti "super lige" najmočnejših klubov. Njegovo poslanstvo je namreč zaščita manjših.
Čeferin je nedolgo nazaj dejal, da Uefa nima namena ustanoviti "super lige" najmočnejših klubov. Njegovo poslanstvo je namreč zaščita manjših. FOTO: AP

Vprašanje o spremembi nogometne tržnice se sicer pojavlja že dalja časa, a postaja vse pogostejše, saj manjšim klubom ni všeč, da finančno močnejši klubi kupujejo njihove igralce in jih nato po hitrem postopku pošljejo v kakšno nižjeligaško tekmovanje na posojo, kjer nato stagnirajo in se nogometno ne razvijejo, kot je bilo to od njih pričakovano. In tu so pri Uefi prepričani, da je prostor za napredek in spremembe. Največja ekstrema med nogometno elito sta v tem primeru Chelsea, iz vrst katerega so v letošnji sezoni na posojo poslali več kot 30 igralcev, in Juventus, ki naj bi po nekaterih podatkih imel celo več kot 50 mladih igralcev, ki so uradno člani njihovega kluba, a igrajo drugod po Evropi in svetu. "Zaščititi moramo igro. Doping, korupcija, nasilje in prirejanje rezultatov. Če bomo dovolili, da razlike med najboljšimi in najslabšimi ekipami postanejo prevelike, bomo škodovali tistim, ki imajo malo priložnosti. Grozi nam nestabilnost, če bomo še naprej dovolili, da vse vrti zgolj okoli velikih klubov in nič okoli manjših," je v portugalski prestolnici še dodal Čeferin. Nekdanji predsednik NZS se sicer zaveda, da najbogatejši klubi prinašajo dobiček tudi Uefi, zato je treba dobro razmisliti, preden se uvedejo kakršnakoli drastična pravila in sankcije. "Ne smemo ignorirati dejstev. Pet najmočnejših držav prinaša 86 odstotkov celotnega dobička, od tega pa si nato razdelijo 60 odstotkov. Moramo biti diplomatski in pametni pri sprejemanju odločitev," je za konec še dodal slovenski pravnik. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tedoVV2HCmedo
23. 03. 2017 11.11
-2
Zdaj grozi, da bo bogatejšim slabše, da bo zagotovo dobil od njih podkupnine, da jim ne bo nič hudega.
retropil
23. 03. 2017 09.55
-2
blablabla, Aytekina pa ne bo kaznoval. Govori eno, dela pa drugo.
Trend01
23. 03. 2017 10.17
-2
Na podlagi česa naj ga kaznuje? Na podlagi "Nemčeve" nesposobnosti, neumnosti? Kaznuje lahko ekipo, ki je tako nesposobnega sodnika angažirala. Žal. Če ni dokaza, da je podkupljen ali je namenoma oškodoval PSG, ga pač ne moreš kaznovati. Le sodil nekaj časa ne bo. No, vsaj letos. LP je pa po vsej verjetnosti zanj le še preteklost. Fant, Čeferin je odvetnik in ve kaj sme in kaj ne sme.
Kollerik
23. 03. 2017 12.24
+4
PSG je dal samo en gol in jih prejel kar šest. S svojo strahopetno igro si pač ni zaslužil napredovanja
grevid
23. 03. 2017 12.47
+1
Trend01
23. 03. 2017 16.42
+1
@kolerika - mešaš jabolka in hruške. Kdo za vraga ocenjuje igro? Ne se slepit. Prosim. Govorimo o dejstvih. Pa ne mi zdaj tako kot je vaš pajdaš od veselja skakal (Symbolic) ob izjavi Griezmanna. Saj ni blesav, da bi povedal kako in kaj, če je pred minutko izjavil, da bi rad igral za moštvi ala Real ali Barcelono. Sojenje je bilo katastrofalno in kontra pariškemu klubu. To je dejstvo. Zakaj - je pač druga zadeva. Madonca; izbijte že iz glave (ki je pač bila) to strahopetno predstavo Parižanov. Kljub temu ne bi smeli toliko izgubiti. ČISTI penal v 85' na Di Mario je bil in teko bo ostalo. Priznano s strani Mascherana. Rezultat bi takrat bil 3-2. Ende.
srebrnibreg
23. 03. 2017 17.12
+3
PSG-ju je za poraz kriv samo PSG in nihče drugi. Prišli so na tekmo čakat konec tekme. Že po 10 minutah je bilo jasno, da bodo težave za njih.
Symbolic
26. 03. 2017 15.48
Blabla... Retro, od kdaj pa ima predsesnik UEFA moč, da nekoga kaznuje?
Paradox
23. 03. 2017 09.45
-3
mu dajo malo večjo kuverto z vsebino in bo tiho.. vsak na višjih položajih je koruptiven.
Ahil0
23. 03. 2017 10.19
+6
Če fovšija bi gorela, bi bila v ognju cela .....