Nogomet

VIDEO: Čeferin v Pragi odločno nastopil proti ligi evropskih velikanov, priznal tudi hude pritiske pred izvolitvijo

Praga, 21. 03. 2017 19.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin se mudi v Pragi, kjer je spregovoril o številnih izzivih, ki krovno nogometno organizacijo stare celine pod njegovim vodstvom čakajo v naslednjih letih.

Med najbolj "vročimi" temami je že nekaj časa razširjeno nogometno svetovno prvenstvo, ki ga bo Mednarodna nogometna zveza (Fifa) pripravila leta 2026, ko bo lahko prvič v zgodovini namesto 32 sodelovalo kar 48 reprezentanc. Aleksander Čeferin je med obiskom Češke nogometne zveze (FAČR) v Pragi v torek dejal, da bi se lahko tovrstnega projekta lotila zgolj peščica evropskih držav, saj bo razširjeni mundial terjal veliko večji infrastrukturni zalogaj. "Mislim, da bi bile tega sposobne morda dve ali tri države v Evropi, nič več," je na Češkem dejal Čeferin, ki je na položaju od septembra, ko so ga izvolili za naslednika Michela Platinija"Nihče pa (tega ne bi mogel pripraviti, op. a.) v Afriki, morda bi lahko Kitajska, morda ZDA in to je to. 48 je visoka številka, zanimivo bo," je nadaljeval Čeferin, ki je že pred časom napovedal oster boj za dodatna mesta evropskih reprezentanc na razširjenem SP 2026, skupno si nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) želi, da bi staro celino zastopalo vsaj 16 ekip. Mundial bo Fifa verjetno pripravila v ZDA, Čeferin pa je spregovoril tudi o Ligi prvakov in minulem evropskem prvenstvu. Francoski Euro 2016 je bila uspešnica, grosupeljski pravnik je kljub prvotni zadržanosti zdaj pohvalil tudi spremembe kvalifikacijskega formata za Ligo prvakov, kamor se bodo v prihodnjih sezonah uvrščala štiri najboljša moštva iz najmočnejših evropskih državnih tekmovanj.

Čeferin (na fotografiji) med obiskom Prage.
Čeferin (na fotografiji) med obiskom Prage. FOTO: AP

"Naš načrt je, da se format in dostopnost ne bosta več spreminjala. 'Super liga' in kakršna koli zaprta liga ne prideta v poštev, vsaj kar se tiče Uefe," je Čeferin povedal o napovedani uvedbi elitnih (in zaprtih) tekmovanj največjih klubov, spet pa je opozoril, da državne nogometne zveze skupaj s klubi v preteklosti niso bile preveč dobro obveščene o tovrstnih spremembah. Te so ga v prvih dneh predsedovanja Uefi neprijetno presenetile, po njegovih ocenah pa največje evropske zveze prinesejo 86 odstotkov vseh prihodkov Uefe, ki jim nato krovna evropska nogometna zveza od pogače "odreže" 60 odstotkov. "Zato vodstvu Uefe pred mojimi volitvami ni bilo lahko, bilo je kar veliko pritiskov," dodaja Čeferin, potem ko je Uefa lani poleg spremembe pri postavljanju koeficientov klubom malce spremenila tudi delitev nagrad za nastope v evropskih tekmovanjih za sezone od leta 2018 do leta 2021. Glede Eura 2016 je Čeferin dodal, da je bil turnir zelo dober, 24 nastopajočih pa da je "prava številka". Že naslednji turnir bo velik zalogaj za Uefo, saj ga bodo pripravili po različnih koncih Evrope, 49-letni pravnik pa je še napovedal, da bo to v času njegovega vodenja to zadnji tovrstni turnir: "Tekmovanje (Euro 2016, op. a.) je bilo dobro. Veliko majhnim državam se je uspelo uvrstiti in šlo jim je dobro. Ob istem času je turnir Uefi prinesel največje prihodke do sedaj. Sam si želim, da v prihodnje Eura ne bi organizirali več kot dve državi. Euro 2020 ne bo lahka naloga. V prihodnje pa se to ne bo več dogajalo. Vsaj dokler bom jaz tu."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Symbolic
24. 03. 2017 08.28
Že četrti dan, kljub maxi fotke, le 4 komentarje (ta moj - ne šteje)... A se vi, 24Ur zavedate, koliko klikov dnevno s tem zgubljate? O Južnoameriških kvalifikacij za Rusijo 2018, pa niti besedice...
macek_garfield
22. 03. 2017 16.30
+1
hude pritiske pred izvolitvijo, torej je pokleknil, a je pobedal z imeni in priimki kdo je pritiskal na njega in zakaj? ali je samo v oblaku govoril pa to, skratka, temu ceferenichiju ne verjamem ce rece da sonce sije pogledam skozi okno ce je res pa to
grozjak
22. 03. 2017 11.40
-2
liga prvakov je precejšen lapsus, saj tam nastopajo tudi ekipe, ki že več let niso bile prvaki v svoji državi (real, borussija, arsenal itd.......... vse skupaj je tako ali takoj že liga velikanov........
tedoVV2HCmedo
21. 03. 2017 22.47
+10
Naj nekdo predlaga ustanovitev poštene lige, v kateri bi bile na voljo pritožbe kot pri tenisu, po katerih bi se videlo posnetke od vseh kamer, da bi se 100% sigurno videlo, ali je / ni bil prekršek, offside ali drugo.
felix59 drugič
21. 03. 2017 20.57
+3
Bravo Čeferin , to je moška beseda.