Nogomet

Finale Uefa Lige prvakov bo leta 2019 v Madridu, Uva je novi podpredsednik Uefe

Ženeva, 20. 09. 2017 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin in predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino sta se na skupščini Uefe v Ženevi izrekla za reformo prestopov v nogometu. Italijan Michele Uva je novi podpredsednik Uefe. Finale Lige prvakov 2019 bo na stadionu madridskega Atletica.

Aleksander Čeferin se je na skupščini navezal na besede nemške kanclerke Angele Merkel o drastični rasti zneskov za prestope, a zahteval tudi podporo politike. "Vsem evropskim politikom sporočam, da se popolnoma strinjamo. Ampak doslej nam niste pomagali, da bi stvari postavili na svoje mesto," je dejal prvi mož Uefe.

Kot pravi, je pripravljena cela vrsta ukrepov, s katerimi bi lažje regulirali nogomet. Kot možnosti je izpostavil uvedbo zgornje meje plače za nogometaše, dodatno obdavčitev, zmanjšanje kadrov v posamezni ekipi in omejitev izposoje igralcev. "Trenutek je pravi in moja želja je, da to naredimo. To je cilj." Pred kratim je bila do porasta odškodnin, kot že omenjeno, kritična Merklova. "Teh zneskov ni več možno razumeti. Uefa in Fifa naj prilagodita kriterije prestopov in poskrbita za večje ravnotežje v nogometu," je pred časom za nemške medije dejala kanclerka.

Gianni Infantino in Aleksander Čeferin
Gianni Infantino in Aleksander Čeferin FOTO: Damjan Žibert

Povod je bil bržkone prestop Brazilca Neymarja iz Barcelone v francoski PSG za 222 milijonov evrov. "Čas je, da se vsi skupaj lotimo sistema prestopov," je kot gost na skupščini Uefe dejal tudi Gianni Infantino, ki ga skrbijo tudi visoke provizije menedžerjev in svetovalcev.

Uefa je dobila novega podpredsednika, saj je potrebovala zamenjavo za Angela Mario Llono, ki je po korupcijski aferi pred časom odstopil z vseh funkcij. Zamenjal ga je Italijan Michele Uva.

Znano je tudi, da bo finale Lige prvakov leta 2019 v Madridu, na stadion Atletica, ekipe slovenskega reprezentančnega vratarja Jana Oblaka. Leta 1957, 1969, 1980 in 2010 je finale gostil Realov Santiago Bernabeu, v Španiji pa je bila zaključna tekma še v Sevilli (1986) in Barceloni (1989, 1999). Atletico je z novim stadionom Wanda Metropolitano, odprtim šele v začetku septembra, dobil več podpore kot stadion v Bakuju. Azerbajdžanska prestolnica pa bo leta 2019 gostila finale Lige Evropa. Finale Lige prvakov 2019 bo 1. junija, tri dni po finalu Lige Evropa. Superpokal 2019 bodo odigrali na stadionu Bešiktaša v Carigradu, Budimpešta pa bo gostila finale ženske Lige prvakov. Finale Lige prvakov v tej sezoni bo 26. maja 2018 v Kijevu, 10 dni po finalu Lige Evropa v Lyonu.

Glavna tema ostajajo predvsem prestopi in finančni fairplay. O tem je bilo že veliko povedanega, Čeferin je kršitve javno že kritiziral in napovedal tudi kazni, a kratkoročno bo Evropa Slovenca ocenjevala predvsem po odnosu do Paris St. Germaina. Obenem se obeta tudi burna debata o morebitnem skrajšanju poletnega prestopnega roka, da bodo klubi startali v novo sezono z znanimi postavami, ne pa, da posamezne igralce menjajo po petih ali celo več odigranih krogih. Tukaj Uefo čaka dialog predvsem z najmočnejšimi evropskimi ligami.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

-BZ-
25. 10. 2017 10.42
samo pranje denarja in korupcija...od tako velikih zneskov imajo vsi nekaj oz. prste v marmeladi...države pa od njih popolnoma nič, ker gre vse v davčne oaze...toliko o fair play v nogometu. Ves denar bi morali nakazati za nakup in obnovo stadionov, infrastrukture, organizacijo prireditev, 1/3 vseh prodanih vstopnic pa nameniti najbolj ogroženim oz. revnim in otrokom, da si lahko ogledajo. Ampak to so samo pobožne sanje.
macek_garfield
20. 09. 2017 18.49
-1
ceferin je navaden goljuf pa to
Trend01
20. 09. 2017 18.20
-16
In kaj za vraga se ima za vmešavati politika v nogomet? Kaj pa njo zanima kakšni so zneski? To je kontradiktorno državni politiki. Saj bodo več davka pobrali. Naj to uredi Fifa s pomočjo Uefe seveda. Brez politike. Potrebno je razumeti, da je davčna politika med državami različna. Kaj šele davčna politika držav izven EU, ki tudi "poslujejo" v Evropi. V bistvu je tole bolj interni problem Uefe. Fifa ga ima poleg "Evrope", le še na Kitajskem. Nekateri primeri obdavčenja športnikov: Anglija - 45%, Španija - 52% (Katalonija - 54%), Nemčija - 47.475%, Italija - 46.29%, Rusija - 13%, Francija - 45%, Monaco - 0%. Torej je nemogoče, da bi bili enako obdavčeni. Ne bo zdaj vsaka država zaradi nogometašev menjala davčno politiko. Lahko le dodatno obremeni plače nad nekim XY zneskom. AJd, malo realnosti na Uefi. Vsi gledajo ZDA in njihove športe. EU z dodatki je pač EU z dodatki. Nekaj drugega je pa seveda število igralcev, pa število posojenih igralcev itd. To se pa da.
Foen
20. 09. 2017 17.46
-1
Neka smesna pojava ki zeli delovati resno, morda celo opasno. Moje mnenje pac.
Foen
20. 09. 2017 17.46
+1
Ceferen me s to resno faco spominja na serpentinska/sarca.