Nogomet

FOTO: Češka Viktoria porazila Maribor v Ljudskem vrtu

Maribor, 28. 08. 2013 08.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nogometaši Maribora so odigrali povratno tekmo četrtega kroga kvalifikacij za preboj v elitno Ligo prvakov in še drugič izgubili. Na prvi tekmi je češka Viktoria v Plznu zmagala z izidom 3:1, na povratni tekmi v Ljudskem vrtu pa je bil izid 0:1 za Čehe, ki so se s skupnim izidom 4:1 prebili v Ligo prvakov. Edini gol so gostje dosegli že v tretji minuti tekme.

Slovenski državni prvaki so bili na robu preboja med najboljše evropske nogometne klube za nastope v Ligi prvakov, a so ostali praznih rok. Na prvi tekmi so Mariborčani v Plznu izgubili s 3:1, v domačem Ljudskem vrtu so varovanci trenerja Anteja Čačića računali na preobrat, vendar jim ni uspelo. Viktoria je hitro prešla v vodstvo že v samem uvodu tekme in rutinirano zadržala prednost in se veselila preboja med nogometno elito. Maribor je v Ligi prvakov že igral leta 1999, ko je moštvo vodil Bojan Prašnikar, v nadaljevanju sezone pa bodo vijoličasti nastopali v skupinskem delu evropske lige, že tretjo sezono zapored. Za češko Viktorio je uvrstitev v Ligo prvakov druga v zgodovini, pred tem se je med najboljšimi evropskimi klubi znašla v sezoni 2011/12.

Mariborčani se v Ljudskem vrtu izgubili z Viktorio Plzen.
Mariborčani se v Ljudskem vrtu izgubili z Viktorio Plzen. FOTO: Damjan Žibert

Tekmo v Mariboru so sodili Nemci na čelu z glavnim sodnikom Felixom Brychom. Trener Čačić je na zelenico Ljudskega vrta postavil naslednjo enajsterico: Handanović, Milec, Rajčević, Arghus, Viler, Ibraimi, Mertelj, Cvijanović, Bohar, Fajić, Tavares. Strateg Maribora se je odločil za enajsterico z dvema napadalcema, ob Tavaresu je bil v napadu še Fajić, v obrambo pa se je po poškodbi vrnil Arghus. Prvi strel na vrata Maribora so Čehi usmerili v drugi minuti, vratar Handanović ni imel težav, v drugi akciji pa so gostje že povedli. V tretji minuti tekme je žoga prišla do Stanislava Tecla, ki je v kazenskem prostoru neovirano streljal in zadel ob vratnici za hitro vodstvo z 0:1. V 9. minuti je Cvijanović streljal iz neposredne bližine, a je češki igralec žogo odbil, prvi strel na vrata Viktorie pa je z glavo usmeril Tavares v 10. minuti, v 19. minuti pa je sledil močan strel Aleša Mertlja, izkazal se je vratar gostov Matuš Kozačik, Agim Ibraimi pa je v 21. minuti za las meril previsoko. V 28. minuti menjava pri Viktorii, zaradi poškodbe je šel na klop Reznik, v igro pa Petržela. Čehi so znali umiriti igro, zato izrazitih priložnosti ni bilo na nobeni strani, čeprav so imeli gostitelji pobudo. To je vidno tudi iz statistike posesti žoge, v odstotkih je bila 61:39 za Maribor, v strelih v okvir gola pa 5:1 za domačo zasedbo, prvi polčas pa se je končal z izidom 0:1 za VIktorio.

Marcos Tavares ob Františku Rajtoralu.
Marcos Tavares ob Františku Rajtoralu. FOTO: Damjan Žibert

Na začetku drugega polčasa je Čačić opravil prvo menjavo, Arghus je ostal na klopi, v igro je vstopil Željko Filipović. Mariborčani so znova napravili napako že v tretji minuti nadaljevanja, ki pa jo tokrat Tecl ni kaznoval z golom. Strelec gola je le iz nekaj metrov oddaljenosti malce iz strani ustrelil proti golu, vendar je izvrstno posredoval Handanović. V 50. minuti nov strel proti mariborskemu golu, Horvath je meril mimo gola, v uvodnih minutah so imeli gostje pobudo. Mariborčani so v 53. minuti prišli do možnosti za izenačenje, a je bil Nusmir Fajić predaleč od žoge, v naslednji akciji pa je s peto poizkušal Filipović, a je žoga zletela mimo gola.

V 65. minuti druga menjava Maribora, Čačić je iz igre potegnil kapetana Tavaresa, v igro je vstopil Jean Phillipe Mendy, ki je imel v 67. minuti že prvo priložnost, iz roba kazenskega prostora je njegov strel zletel mimo vratnice. V 75. minuti dvojna menjava, pri Viktorii je vstopil Duriš namesto strelca Tecla, pri Mariboru pa je Aleš Mejač zamenjal Damjana Boharja. Po obdobju (pre)mirne igre so Mariborčani zapretili v 80. in 81. minuti, a se izid ni spremenil. Najprej je od daleč močno ustrelil Mertelj, izkazal se je vratar Viktorie, minuto kasneje pa je Mendy zamudil predložek iz strani. V 82. minuti je Ibraimijev strel, ki je letel visoko proti golu, preko prečke odbil vratar Kozačik. Štajerci so imeli tudi v drugem polčasu prednost v statističnih elementih (posest žoge, streli na gol), vendar so ostali brez gola in tudi napredovanja v Ligo prvakov. Z mininalnim izidom 0:1 so zmagali nogometaši Viktorie in se s skupnim izidom 4:1 uvrstili v Ligo prvakov, Maribor bo evropsko sezono nadaljeval v evropski ligi.

Izid:
Maribor - Viktoria Plzen 0:1 (0:1) /1:3 izid prve tekme/
Tecl (3.)

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (506)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mobius
29. 08. 2013 17.09
+0
Zamenjat trenerja in to zato, ker Maribor igra slabše kot v prejšni sezoni, pa še strah v igro je vnesel s svojim načinom vodenja.
wdwwolf
29. 08. 2013 16.08
+1
vsa cast VIOLAM za vzdusje skozi celo tekmo, za zarad vas se je splacal s Posavja peljat v Maribor, pridem zihr spet
dol_pades
29. 08. 2013 12.49
+0
Niso še zreli za LP, žal. Se bo treba še vsaj eno leto kaliti v evropski ligi. Drgač pa čestitke!
texranger
29. 08. 2013 12.22
+0
Kaj pa poln stadion in koreografija? Pa južna tribuna, ki ne pozna predaje. Čudovito.
Le vkup uboga gmajna
29. 08. 2013 13.11
-3
Koreografija? Ja kaj so pa takega naredili!?
Stajerci007
29. 08. 2013 14.03
+1
... ja !! Najlažje je bit doma na kavču..pol pa pametovat o koreografijah!! Bravo poznavalec
pridnaov?ka
29. 08. 2013 15.47
-1
jouža
29. 08. 2013 22.06
+1
koreografijo v pravem pomenu besede si zamudil teden dni nazaj na tekmi Rijeka - Stutgart s strani Armade
Balkan3
29. 08. 2013 11.26
+1
Vsi so pricakovali napadalen nogomet namesto tega smo dobili eno podpovprecno igro...
Chaparral M
29. 08. 2013 11.03
+6
Lahko je komentirat iz fotelja, pa vendar: takoj po žvižgu za začetek tekme sem pričakoval agresivno igro, pa je ni bilo. Obramba zaspana, počasna. Zadnji gol v Plznu in včerajšnji po isti strani. To nekaj pomeni, ne? Zakaj Mendy ni začel tekme, namesto Fajiča, zakaj mora Ibrahimi nujno začeti, igrati celo tekmo, če mu ne gre? itd, itd.....
Felicko Sre?ko
29. 08. 2013 11.03
+5
Nič ni hudega. Enkrat, ko bo SLO liga močnejša in bodo imeli boljše tekmece,bodo napredovali. Še čudo je, da se iz naše lige sploh prebijejo v Evropo. Premalo je če si v naši ligi najboljši, če pa nimaš skozi leto s kom igrat močnih tekem. Ostale ekipe v ligi imajo proti Mariboru le prebliske, tu in tam kateri zmaga, ko imajo Tavares in kompanija slab dan, kar je človeško in to je vse. Maribor potrebuje močno slovensko ligo, takrat lahko pričakujemo tudi LP. Sicer pa: glave gor in naprej naš MARIBOR!!!
wdwwolf
29. 08. 2013 16.12
podpisem pod to enak problem ima Dinamo na Hrvaskem, premal mocnih tekem cez leto in zarad tega ekipa tezje napreduje
soba666
29. 08. 2013 21.07
soba666
29. 08. 2013 21.07
ja Dinamo bo zdaj tudi z glavo moral delati, ne samo za money
jouža
29. 08. 2013 22.28
@wdwwolf... v obeh klubih se vodilni (beri:pohlepneži) vmešavajo v delo trenerjev, medtem ko ima kek v rijeki več ali manj proste roke. to je tisti "enak problem" v dinamu in mariboru. navijači maribora so zadovoljni že z osvojitvijo naše vaške lige. vse ostalo jim vodilni v klubu prikazujejo kot presežke, čeprav je maribor sposoben več. vodilnim v klubu pa to paše, saj je molk navijačev s tem kupljen. torej je igralski kader tak kot je dovolj za slovensko ligo. glede na politiko nakupov in prodaje igralcev zadnja leta očitno vodilni v klubu višje od kvalifikacijskih evropskih tekem evropa niti ne merijo. vse kar je več od osvojitve naše vaške lige, je navijačem prikazano kot "smetana". cvenk od evropskih tekem pa kaplja... kamorkoli že. tako so vsi srečni; navijači in klub. uvrstitev v ligo evropa je uspeh za katerikoli naš klub, glede na razmere pri nas. ampak po treh zaporednih uvrstitvah v ligo evropa, bo treba počasi cilje postavit višje. kot prvi, bi morali to zahtevat navijači in se ne zadovoljit z zmagami med amaterji. nk maribor je sposoben več in navijači so prvi, ki lahko vodstvu kluba pokažejo smer, če jo "nočejo" videti sami.
zemljemerec
29. 08. 2013 11.02
+0
Važno je, da ima Maribor Zahoviča...
GospodZaVas
29. 08. 2013 12.15
+0
Stajerci007
29. 08. 2013 10.26
+10
Kak ste smešni vsi ko se naslajate nad včerajšnim porazom!! Zgleda res ne poznate nogometa in ne veste kaj pomeni igranje v Evropi celo jesen!! Sploh ni panike priznat poraz! Premagal nas je bolja ekipa... in to je to!! Škoda samo za včeraj- neodločen rezultat bi lešpe zgladal!! Ampak nič hudega. Žal slovenski klubi nimajo te finančne moči da bi zadržali dobre igralce... ko pride konkretna ponudba pač mora izpustit igralca in to je to. Posledično se ne more sestavit neka kompaktna ekipa ki bi skupaj igrala več sezon. Ajde gremo na ligo Evropa.... Sej res da smo sanali o LP... ampak trenutno realno je naš domet liga Evropa. Ekipe na zadnji stopnički.. lani Dinamo, letos VIktorija so roko na srce trenutno še premočni.... Ampak jaz vrjameme da nam bo preboj v LP uspel v naslednjih 2-4 letih!!! Prvo leto smo v ligi Evropa bili bolj ko ne opazovalci, lani smo že mešali štrene v skupini.... zakaj nebi letos probali še s kakim mejnikom v Evropi in poskusli s prebojem v osmino finala. Zakja pa ne ? Včeraj so ostali brez lige prvakov velikani ko so Lyon, PSV,... tak da v tem ne vidim nobene sramote in neuspeh. Hvala Sloveniji za podporo...kak je lepo ko se sprehajaš okoli stadiona in je polno tablic CE, MS, PO, KR, LJ,KP,NM.... dobesedno cela Slovenija!!! To podporo seveda potrebujemo tudi v naprej. Nestrpno čakamo žreb skupin... pa da se podamo ež 19.9. v nove boje!!! Še enkrat čestitke Viktoriji za zasluženo uvrstitev v LP!!!! EN KLUB ENA ČAST!!!!!
pridnaov?ka
29. 08. 2013 10.47
-8
žalostno je biti prvak in ne igrati v ligi prvakov...kar malo brezveze
texranger
29. 08. 2013 10.56
Ti že veš. MB pa je že igral v ligi prvakov.
User792410
29. 08. 2013 10.59
+2
...kar malo brezveze,je pisati take neumnosti,se ti ne zdi unja1.m...
Stajerci007
29. 08. 2013 11.01
... s takimi komentarji dokazujejo da Maribor dela veliko delo in žanje velike uspehe!! Normalno da jim gre v nos... smešno bi blo če jim nebi šlo
SUPERKNIGHT
29. 08. 2013 11.08
+0
Le vkup uboga gmajna
29. 08. 2013 13.20
+1
Nisi povedal, da so tiste "tuje" registracije visele dol z starih Hyundajev, golfov in z ostalega sranje od avtov, ki jih pač revna štejerska kupuje od ostale Slovenije! Nisi povedal, da so bile vstopnice za na tekmo nagrada vsem, ki gredo v enem mesecu le enkrat na mariborski Karitas po pomoč! PSV je izpadel proti Milanu, vi pa proti neki Viktoriji Plzen, za katero ste vsi po vrsti po žrebu glasno zatrjevali kako bo padla in se že videli v LP! Ohladite že enkrat te vaše brezposelne glave in si najdite rešitev za kakovostno preživeto življenje!
Stajerci007
29. 08. 2013 13.38
+4
Suomi ne vem no... pač to je tvoja tolažba in prav je tak!! Po komentarju sodeč nisi bil v okolic stadiona kr si kr precej mimo brcno kaj se tiče avtomobilov... Tud vseh nas ne meči v isti koš!! Osebno sem bil lani v Rimu in Londonu.. pred 3 leti 18 dni v J Afriki.... drugo leto že planiram Brazilijo!! Te fore okoli Karitasa pa starih avtov si pač prodajate ljudje ki vam gre v nos da je pač v Mariboru ratala stvar po imenu Evropski klub.... Te razumem... tud taki kot ti morajo bit... celo taki kot si ti dajejo tej stvari še večji pomen in razumevanje kaj je Maribor dosego. Tak da na koncu koncev.... suomi71.. hvala za komentar Lep pozdrav
ladovan
29. 08. 2013 10.21
+0
sicer bi si sam zelel v skupini lige evropa fiorentino z iličičem sevillo in po moznosti rijeko. v ligo prvakov pa bomo pač poskušali naslednje leto
Armonia
29. 08. 2013 09.09
+0
Moje sožalje
GospodZaVas
29. 08. 2013 14.02
+2
KO GUBIL BOŠ IN KO BOŠ PRVI, LJUBIL TE BOM, KER SI MI V KRVI!
sagesse
29. 08. 2013 08.45
+7
Monika;očitno imaš napačen potni list in živiš v napačni državi.Nihče ti ne preprečuje,da zapustiš Slovenijo,če misliš,da boš v drugi državi živela boljše in lepše.Če pa je drugače,spoštuj Slovenijo in Slovence in njihove športne dosežke na vseh področjih..
Matej Matej 1
29. 08. 2013 08.48
+2
Js mislim da je begunka, pa žal nima kam.
sagesse
29. 08. 2013 08.19
+19
Borili so se in izgubili.Tudi barcelona,real in zveneči kljubi izgubljajo,z več sto milijonskimi proračuni.Smo 2 milijonski narod,ki imamo izvrstne posameznike v športu in smo unikum v svetu,zato ni potrebno po vsakem porazu iskati krivca.So pač izgubili,pa kaj.Čaka jih liga evropa in ni konec sveta .. pa lep dan vsem skupaj
Matej Matej 1
29. 08. 2013 08.36
si misla reč da doseže višje, ker je večja?
Matej Matej 1
29. 08. 2013 08.44
+1
Zato pa kenijci bosi tečejo, ko ni denarja.
big247
29. 08. 2013 08.18
-3
sramota niti enga gola niso mogl dat!!!
inside1
29. 08. 2013 08.18
+1
vaška liga tak ne sodi v ligo prvakov. kaj pa so pričakovali da bo, samo širokoustenje......
dese
29. 08. 2013 09.50
+2
Vsaj možnost so imeli, jo je imel že kak drug slovenski klub? Vsaka čast Mariboru
texranger
29. 08. 2013 10.35
+1
pridnaov?ka
29. 08. 2013 10.48
-2
texranger
29. 08. 2013 11.56
+2
Boš pa spremljal NK MB v tolažilni ligici, ne?
Pošten Zvezdaš
29. 08. 2013 08.13
+10
Nič hudega, če je ispadel Maribor,še zmeraj imamo samo v prvi slovenski ligi Maribor in Olipijo ,včasi se nam pri druži še tretja ekipo met sposobni.Lahko rečem 3,ekipe v Slovenski prvi ligi.Zato bodite realni ne pocenujte naše 3,Slovenske ekipa.Maribor je igral dobro drugič z več sreče, ni edini ki ispadel bres sreče.
losser
29. 08. 2013 08.40
-4
Pošten Zvezdaš
29. 08. 2013 11.52
+5
Prijatel ne smemo samo pogledat trenutne izide.Ima eno maj odigeno tekmo in ,če zmaga takoj skoč na 3,mesto,zato mislim ,da je sposobna za Sovensko prvo ligo ot 3,sposobnih ekip.
texranger
29. 08. 2013 12.25
-4
Ko bo odigrano še preloženo kolo, bo lol05 kvečjemu še izgubila kakšno mesto na lestvici.
Pošten Zvezdaš
31. 08. 2013 09.38
+5
Naj bol pomembno je na koncu,zato mislim ,da na konco sezone bom imel jaz prav.
V.V.V.
29. 08. 2013 08.13
-3
A JE DAN ŽALOVANJA........
tedomedo_9
29. 08. 2013 08.09
+2
Zgodilo se je to, kar je bilo za pričakovati, igralci Maribora so pač bedniki za evropska tekmovanja. Ne znajo podajati, prejemati žoge, se postavljati za podaje po zraku, podajati in streljati z glavo in še bi lahko naštevali. Ker je za Maribor domača liga prešibka, vsaka evropska pa premočna, bi bilo dobro, če bi obstajala neka balkanska liga (tako, kot je pri košarki), kjer bi bili bolj izenačeni. Zahovič bi bil še najbolj koristen Mariboru, če bi organiziral tako balkansko ligo ali kaj podobnega.
Ja, ja
29. 08. 2013 08.00
+6
Ibraimi ja, ta pa je model. In potem gre in zamenja Tavaresa, namesto da bi dal ven tega luzerja.
Symbolic
29. 08. 2013 08.22
+1
Tavares je bil dobro čuvan pa kljub temu je imel odlično šanso, ki jo je zapravil, ker ni ustrelil "iz prve"...Vseeno bi ga moral pustit notri (za morebitno asistenco), Fajića bi pa moral v polčasu zamenjati z Mendyjem... Mislim, da je to bila napaka!
alpheca 1
29. 08. 2013 07.55
+9
Maribor, Maribor, liga evropa, liga evropa, kak nam bo lepa jesen v Ljudskem vrtu.