Nogomet

Blatter: Rusija ne bo ostala brez svetovnega prvenstva

Moskva, 28. 10. 2015 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Rusija ne bo izgubila pravice gostiti nogometno svetovno prvenstvo 2018, je v pogovoru za rusko tiskovno agencijo Tass povedal suspendirani predsednik Mednarodne nogometne zveze Sepp Blatter in kritiziral tudi predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) Michela Platinija, ki je prav tako suspendiran.

Sepp Blatter in Vladimir Putin
Sepp Blatter in Vladimir Putin FOTO: Reuters
Michel Platini in Sepp Blatter sta v 90-dnevnem v suspenzu zaradi spornega, nikjer zavedenega plačila dveh milijonov švicarskih frankov, ki jih je Platini od Blatterja dobil za svetovalno delo. Če sta bila nekdaj zaveznika, pa je že nekaj časa med njima precej trenj. Ne nazadnje Blatter obtožuje Platinija, da je prav on vodil napade nanj.

"Na začetku je bilo napadanje le na osebni ravni. Platini proti meni. On je vse skupaj začel in to je preraslo v politiko," je Blatter povedal v pogovoru za Tass. Devetinsedemdesetletni Švicar vodi Fifo skoraj dve desetletji. Potem ko so ga letos izvolili za peti mandat, pa so švicarske oblasti aretirale nekaj uradnikov Fife zaradi korupcije, kar je vodilo k napovedanemu odstopu Blatterja.

"Bil sem zelo razočaran nad tem, kako se je proti meni obrnila moja lastna država," je povedal Blatter in nadaljeval: "Švicarski mediji so zelo agresivno nastopili proti meni, ker sem iz majhnega gorskega kantona, Valaisa, in mnogi ljudje v Švici menijo, da tisti, ki prihajamo iz gorskih območij, jemo s prsti, torej na primitiven način."

Švicar se je ozrl tudi na SP 2018. Blatter je dejal, da so britanski komentatorji zahtevali, da se Rusija odpove organizaciji mundiala zaradi domnevne korupcije v postopku kandidiranja za SP 2018. Anglija je takrat v glasovanju izgubila v prvem krogu.

Michel Platini
Michel Platini FOTO: Damjan Žibert

Blatter je poudaril še, da ti korupcijski škandali, ki so močno zamajali ugled Fife, ne bi bili tako veliki in usodni, če bi prvenstvo 2022 dobile ZDA namesto Katarja. Pravi še, da s Fifo manipulirajo kot z žogico v nekakšni veliki politični igrici.

"Če bi ZDA dobile SP, bi govorili le o čudovitem SP v Rusiji, ne pa o težavah Fife. Anglija pa je izgubila SP proti Rusiji, ZDA proti Katarju," je dejal Blatter in nadaljeval: "Toda Fife ne morete uničiti. Fifa ni švicarska banka. Fifa ni komercialna družba. Kaj so torej naredili skupaj s Švicarji? Ustvarili napad na Fifo in njenega predsednika."

Blatter, ki obžaluje, da se ni poslovil že po SP 2014 v Braziliji, bo naslednika dobil 26. februarja v Zürichu. Upa, da bo do takrat tudi ukinjen njegov suspenz. "Če je bog na moji strani, potem upam, da se bom vrnil kot predsednik Fife. Tako bom lahko vsaj vodil volilni kongres. To so moje sanje," je še izjavil Švicar.

Fifa je danes potrdila sedem kandidatur za predsednika, vključno s Platinijevo. Toda Blatter meni, da francoska legenda ni primerna za vodenje Fife. "Vsaj 140 nacionalnih zvez ne more obstati brez Fife. In ti ljudje hočejo nekoga, ki ima enake ideje kot oni, torej da nogomet ni zgolj evropska liga prvakov. Zato je to zelo pomembno zame in za mojo zapuščino. Da pride nekdo, ki se bo trudil nadaljevati razvoj nogometa. Osebno mislim, da večina kandidatov ustreza temu in bi to naredila. Izjema je Platini," je zaključil Blatter.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Generacija56
28. 10. 2015 14.24
Prvič: Rusom nihče ni do sedaj očital, da so kaj plačali... Drugič: Dokaže naj, da ni kasiral, vse obtožbe namreč slonijo na tem, da je denar prejel. Konec zgodbe!
JOSEPH HAYDN
28. 10. 2015 13.01
+2
Ti dajajo Rusi preveč dnarja da bi jih kenslu