Nogomet

Blatter potrdil vpliv politike pri izbiri Katarja za SP 2022

Berlin, 19. 09. 2013 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izkušeni švicarski športni funkcionar, dolgoletni predsednik krovne mednarodne nogometne organizacije Fife, Sepp Blatter je razkril, da so politični vplivi odigrali pomembno vlogo pri izbiri Katarja za gostitelja svetovnega nogometnega prvenstva leta 2022.

"Očitno res. Bili so neposredni politični vplivi. Vodilni možje evropskih vlad so članom v izvršnem odboru Fife svetovali, naj glasujejo za Katar zaradi velikih gospodarskih interesov, povezanih s to državo," je v pogovoru za četrtkovo izdajo nemškega tednika Die Zeit dejal Blatter, ki seveda ni omenil z imenom priimkom, kdo od članov izvršnega odbora Fife je podlegel političnim pritiskom. S tem je prekaljeni maček na čelu mednarodne nogometne družine v medijih odprl ugibanja o ozadjih, tarča pa bi lahko bil predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Francoz Michel Platini, velikokrat največji kritik Blatterja, ki razmišlja o protikandidaturi 77-letnemu Švicarju, ko bo Fifa leta 2015 izbirala novega predsednika.

Ne gre spregledati, da je takratni francoski predsednik Nicolas Sarkozy prvega moža Uefe nekaj dni pred odločilnim glasovanjem o gostitelju prvenstva povabil na večerjo v predsedniško palačo na Elizejskih poljanah. Večerje se je udeležil tudi katarski emir šejk Hamad bin Khalifa Al Thani. Da so bili res na večerji, je reviji France Football priznal sam Platini, ki vabila na večerjo z imenitnima možema ni odklonil, obenem je tudi dejal, da je sam glasoval za kandidaturo Katarja, čeprav je v isti sapi zanikal, da bi bilo njegovo glasovanje plod kakršnih koli predhodnih dogovarjanj.

Sepp Blatter
Sepp Blatter FOTO: Reuters

Da pretežno puščavski Katar kot gostitelj prvenstva ni bila najbolj posrečena izbira, dokazuje tudi resno razmišljanje Fife, da bi prvenstvo s poletnega, zaradi neznosne vročine s temperaturami tudi okrog 50 stopinj Celzija na Arabskem polotoku, prestavili na temperaturno veliko ustreznejši zimski termin. "V razpisni dokumentaciji za oddajanje kandidatur sta okvirno predlagana dva meseca za izvedbo prvenstva, junij in julij, vendar pa glede tega ne kaže biti tako strog, drugače kot gostitelji prvenstva ne bi nikoli prišli v poštev kraji južno od ekvatorja," je Blatter zagovarjal "prožnost" pri iskanju najustreznejših terminov za izvedbo prvenstva.

Izvršni odbor Mednarodne nogometne zveze bo na svoji seji 3. oktobra odločal tudi o tem, ali bi kazalo prvenstvo leta 2022 prestaviti na ustreznejši termin, konec tega tedna pa bo o tem vprašanju svoje stališče podala Uefa na zasedanju izvršnega odbora v Dubrovniku. Napovedi o ad hoc spreminjanju terminov pa niso najbolje sprejeli v avstralski nogometni zvezi, ki se je ob Japonski, Južni Koreji in Združenih državah Amerike neuspešno potegovala za prvenstvo leta 2022. Če bo mundial leta 2022 pozimi, bo Avstralija zahtevala odškodnino, je že napovedal Frank Lowy, avstralski poslovnež na čelu avstralskega nogometa. Avstralija je sicer za kandidaturo zapravila kar 40 milijonov dolarjev.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rko
19. 09. 2013 10.01
+8
še nas glas si upajo govorit v korupciji, mi pa sam gledamo :)) ker podenj