Nogomet

Madonnina se je nasmehnila Milanu, Napoli ubranil vrh s petardo, Juve pa mu je tik za petami

Milano, 31. 01. 2016 22.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.G./J.K.
Komentarji
3

Nogometaši Juventusa so v 22. krogu italijanske Serie A zlahka prišli do zmage na gostovanju pri Chievu (4:0). V Veroni je z dvema goloma blestel Alvaro Morata. Napoli na zmago Torinčanov odgovoril še bolj silovito in ubranil vrh proti Empoliju (5:1). Milanski derbi prepričljivo AC Milanu, ki je napolnil mrežo Samirja Handanovića (3:0).

Alex je poskrbel za prvi zadetek v mreži Samirja Handanovića.
Alex je poskrbel za prvi zadetek v mreži Samirja Handanovića. FOTO: AP
Na milanskem obračunu, 164. Derbyju della Madonnina, so skozi zgodovino gledalci videli veliko reči, toda sajenja drevesa najbrž še ne. Prav s tem sta opravila kapetana AC Milana in Interja pred prvim sodnikovim žvižgom, ko so navijači v nedeljo domačih rdeče-črnih s transparenti in vzkliki znova napadli vodstvo in po njihovi oceni povprečne nogometaše. Inter je šel v derbi s popotnico zmage na prvem medsebojnem obračunu sezone, toda z le petimi točkami z zadnjih petih ligaških tekem, medtem ko so se milanisti v zadnjem času dvigali z le redkimi porazi. Domači so tekmo začeli z napadom Carlos Bacca-M'Baye Niang, visoki Francoz pa je imel tako na največjem odru, ki ga ponuja italijanski nogomet, priložnost pokazati, zakaj je Adriano Galliani zanj zavrnil bojda kar 16-milijonsko ponudbo Leicester Cityja. Roberto Mancini proti svojemu nekdanjemu vajencu Siniši Mihajloviću ni izgubljal časa in le nekaj ur po prestopu v ogenj nemudoma poslal Ederja, na klopi pa je obsedel Mauro Icardi. Inter je začel bolje, toda Ginaluigi Donnarumma ob poskusih Marcela Brozovića in Ederja ni bil resneje zaposlen, čeprav bi brazilski Italijan s strelom z glavo lahko zapretil veliko resneje.
Handanović je bil pri zadetkih nemočen.
Handanović je bil pri zadetkih nemočen. FOTO: AP

Na drugi strani je po desetih minutah odgovoril Giacomo Bonaventura in to je bil znak za veliko agresivnejši pristop Milana, v teh minutah pa je Inter stežka gradil prave akcije. Juraj Kucka je v 16. minuti poslal ostro žogo z desne pred Handanovića, ki jo je pred Niangom izbil v visokem loku, sodniki pa so pravilno dosodili tudi prepovedani položaj. Ivan Perišić bi se lahko v 20. minuti odzval veliko bolje, potem ko je po lepi podaji s peto pobegnil v kazenski prostor, kjer pa nato ni našel nobenega od ponujajočih se soigralcev. Slabih deset minut pred koncem polčasa pa je začelo "pokati". Najprej je Stevan Jovetić slabo udaril z roba kazenskega prostora, Joao Miranda pa je na drugi strani žogo po predložku z desne za las izbil pred Keisukejem Hondo. To je bila napoved prvega zadetka, saj je odbito žogo po avtu ravno Honda poslal v sredino, kjer je Alex neustavljivo skakal ob Davideju Santonu in ukanil nemočnega Handanovića. Njegov vratarski kolega Donnarumma bi kmalu storil veliko napako v eni zadnjih akcij polčasa, a je po njegovem izletu visoko žogo Juana Jesusa ob pritisku Ignazia Abateja prek izpraznjenih vrat poslal debitant Eder.

Članski reprezentant Italije bi na začetku drugega polčasa kmalu postal veliki junak derbija, saj je hitro skočil na nerodno izbijanje žoge najmlajšega vratarja v zgodovini derbijev, Donnarumme, ki ga je v skoku podrl, toda kljub protestom glavni sodnik najbrž upravičeno ni pokazal na belo točko. Mancini je moral zaradi protestov na tribuno, a že med hojo tja bi lahko proslavljal izenačenje, toda mladi domači vratar je tokrat veliko bolj "čisto" zaprl Ederja po veliki napaki Alexa. Milan je odgovoril z uigrano akcijo s prostega strela v 56. minuti, toda po še enem skoku Alexa in podaji z leve nihče ni uspel poslati nevarnega strela proti Handanoviću, pred katerim je blokiral Miranda. Mancini je v 64. minuti aktiviral Icardija, ki je zamenjal bledega Jovetića. Učinek je bil skorajda instanten in Icardi je po akciji z Ljajićem prišel v priložnost pred Donnarummo, ki je njegov strel ubranil, Argentinec pa je ob poskusu pospravljanja odbitka teatralno padel čez iztegnjeno nogo Alexa in dobil nagrado v obliki enajstmetrovke. Toda zadnji se je smejal Donnarumma, ki je sicer krenil v napačno smer, toda Icardi je zadel vratnico. Inter je zapravljeno drago plačal že čez nekaj sekund, ko je Niang v kazenski prostor poslal idealno žogo Bacci, ki je ob nepremični obrambi na čelu s Handanovićem v padcu s kolenom zadel za eksplozijo navdušenja.

Razočarani obrazi Interja.
Razočarani obrazi Interja. FOTO: AP

Eder bi skorajda nemudoma odgovoril in znižal izid, toda njegov strel z glavo v 74. minuti ni zadel cilja. Vsega je bilo konec v 77. minuti in Milan je prvo zmago nad mestnim tekmecem potrdil z golom Nianga, ki je po napaki Santona in izvrstni osebni akciji Bonaventure v dveh poskusih matiral razočaranega Handanovića. Večer bi bil za navijače Milana težko lepši, za nameček so v 79. minuti pozdravili še Maria Balotellija, dežurnega sovražnika interistov. Handanović je Balotelliju po napaki Garyja Medela preprečil tudi sladek zadetek, potem ko je kontroverzni napadalec prav po prerekanju s Čilencem v nekaj sekundah na zelenici dobil tudi rumeni karton. Blizu izdatnejši zmagi je bil Milan tudi po strelu prebujenega Honde, ki pa ga je blokiral eden redkih spodobnih interistov tega večera Miranda. Dolgo časa vodilni Inter je z novo ničlo že za devet točk zaostal za vodilnim Napolijem, medtem ko Milan od četrtih someščanov loči le še pet točk.

Juve po kosilu pomalical še Birsine in Cesarjeve osličke
Nogometaši Juventusa so v 22. krogu italijanske Serie A zlahka prišli do zmage na gostovanju pri Chievu (4:0). Španski napadalec Alvaro Morata je letos ostal v senci izvrstnega argentinskega kolega Paula Dybalaja, ki ga mnogi že primerjajo s precej bolj slovitim rojakom Leom Messijem. A tokrat je nekdanji napadalec madridskega Reala izkoristil ponujeno minutažo in v prvem polčasu zabil Chievu, pri katerem je zaradi kazni v obrambi manjkal steber obrambe Boštjan Cesar, kar dvakrat. Mrežo je naprej zatresel z neposredne bližine po lepi podaji Stephana Lichtsteinerja, tudi drugi zadetek pa je padel na podoben način, saj se je Morata znašel na pravem mestu ob pravem času in žogo pospravil v nebranjeno mrežo Chieva.

Španski napadalec Alvaro Morata je zabil dva zadetka v prvem polčasu.
Španski napadalec Alvaro Morata je zabil dva zadetka v prvem polčasu. FOTO: AP

V drugem polčasu je zmago potrdil Alex Sandro, ki je znotraj kazenskega prostora domačinov z levico poslal močno in natančno žogo za hrbet vratarja Albana Bizzarrija. Paul Pogba je piko na i postavil s strelom z roba kazenskega prostora v 67. minuti tekme. Le minuto kasneje je zelenico v Veroni zapustil slovenski reprezentant Valter Birsa, ki je tudi tokrat dobil priložnost v začetni enajsterici Chieva.

Napoli na zmago Torinčanov odgovoril še bolj silovito in ubranil vrh proti Empoliju
Napoli je moral odgovoriti na popoldanski tekmi proti Empoliju, nekdanjemu klubu trenerja Maurizia Sarrija, ki ni imel milosti do "svojih" Toskancev (5:1). Ti so sicer povedli z zadetkom Paredesa v 28. minuti, a so gledalci na San Paolu do polčasa videli preobrat v režiji prvega strelca Gonzala Higuaina in lokalnega fanta Lorenza Insigneja. Po avtogolu Camporeseja na začetku drugega polčasa je bila tekma bolj ali manj odločena, za to pa je dokončno poskrbel v zadnjih krogih prebojeni Jose Callejon z "doppietto". Neapeljčani so tako ohranili dve točki prednosti pred Juventusom, s katerim so se nenadoma znašli v nekakšni svoji ligi.

Korak z vrhom je izgubila tudi Fiorentina z Josipom Iličićem, ki je brez golov remizirala pri Genoi, bodoči ekipi Tima Matavža (0:0). Slovenskega reprezentanta še ni bilo v kadru pristaniškega moštva, ki je imelo lepe priložnosti tudi za zmago, gostujočemu strategu Paulu Sousi pa se ni izplačala rošada z Nikolo Kalinićem, priložnost je Hrvat namreč dobil šele v drugem polčasu, ko je po slabi uri igre moral zelenico zapustiti tudi Iličić. Marcos Alonso bi lahko v napetem zaključku tekme vseeno prinesel dragoceno zmago vijoličastih, a je njegov volej s precejšnje oddaljenosti domači čuvaj mreže ustavil. Zdrs Fiorentine je ponudil lepo priložnost Interju za povratek na tretje mesto, a morajo črno-modri nocoj na derbiju še drugič v sezoni ugnati mestne tekmece AC Milan.

Izidi 22. kroga:

AC Milan ‒ Inter 3:0 (1:0)
Alex 35., Bacca 73., Niang 77.
Samir Handanović (Inter) je branil celo tekmo.

Chievo ‒ Juventus 0:4 (0:2)
Morata 6., 40., Alex Sandro 61., Pogba 67.
Valter Birsa je igral do 68. minute, Boštjana Cesarja (oba Chievo) ni bilo v ekipi.

Genoa ‒ Fiorentina 0:0
Josip Iličić (Fiorentina) je igral do 56. minute.

Napoli ‒ Empoli 5:1 (2:1)
Higuain 33., Insigne 37., Camporese 52./ag., Callejon 84., 88.; Paredes 28.

Atalanta ‒ Sassuolo 1:1 (1:1)
Denis 32.; Berardi 27.
Jasmin Kurtić (Atalanta) je igral do 73. minute.

Carpi ‒ Palermo 1:1 (0:1)
Mancosu 74./11-m; Gilardino 24.
Vid Belec (Carpi) je igral celo tekmo, tako kot Aljaž Struna, Siniša Anđelković (oba Palermo) je bil na klopi.

Bologna ‒ Sampdoria 3:2
Torino ‒ Hellas Verona 0:0
Udinese ‒ Lazio 0:0
AS Roma ‒ Frosinone 3:1

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ays1979
01. 02. 2016 08.10
+2
Mancini je za v kakšno mentalno ustanovo, bi pa vprašal interjeve navijače kaj si mislijo o njem?
rossonero.acm
01. 02. 2016 08.12
+3
rossonero.acm
01. 02. 2016 08.07
+5