Nogomet

Bin Hammam odstopil z vseh funkcij v nogometu

Zürich, 17. 12. 2012 18.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mohamed bin Hammam je po številnih aferah in obtožbah o podkupovanju, zaradi katerih si je prislužil začasno prepoved ukvarjanja s športom, danes odstopil z vseh funkcij v nogometu. Katarec je bil član izvršnega odbora Mednarodne nogometne zveze (Fifa) in predsednik azijske nogometne zveze (AFC).

Nekdanji visoki nogometni funkcionar Mohamed bin Hammam je z nogometnih funkcij odstopil le deset dni pred začetkom nove preiskave Fife o nečednostih, v katere naj bi bil vpleten. Fifa je bin Hammamu očitala, da je lani pred volitvami za predsednika Fife poskušal kupiti glasove in naj bi karibskim delegatom ponujal po 40.000 dolarjev gotovine. Katarec je očitke zanikal in dejal, da je šlo le za običajna darila, pritisk krovne nogometne organizacije pa je označil za političnega. Delno zadoščenje je dobil s pritožbo na športno razsodišče v Lozani (Cas), ki je razveljavilo izrečeni suspenz Fife o doživljenjski prepovedi udejstvovanja v nogometu zaradi poskusov podkupovanja.

Mohamed bin Hammam
Mohamed bin Hammam FOTO: Reuters

Kljub temu je Katarec naredil križ čez nogomet. "Dovolj mi je že vseh teh očitkov, neutemeljenih obtožb in gonje s strani Fife. Zame je merodajna le odločitev razsodišča v Lozani, najvišjega neodvisnega arbitra v športu, da je bila Fifina odločitev nepravična. Da je res šlo za nepravično prepoved, je ne nazadnje potrdila tudi preiskava Fifine etične komisije, ki ni uspela predložiti nobenih novih dokazov, čeprav so za preiskavo porabili več deset milijonov dolarjev. Ne želim vse življenje preživeti v boju proti zrežiranim obtožbam, namesto tega želim ves svoj čas posvetiti družini in svojim poslom. Če bodo na Fifinem zelniku zrasle nove obtožbe, se jim bom zoperstavil in jih spodbijal, kot sem to storil že v preteklosti," je odločitev za dokončno slovo športu utemeljil 63-letni Katarec.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.