Nogomet

Bill Gates je bil 'pod oknom' Liverpoola, toda na ponudbo Angležev se ni odzval

New York, Liverpool, 09. 02. 2017 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriškemu mogotcu Billu Gatesu se je skupaj z lastnikom prvakov lige NFL New England Patriots, Bobom Kraftom, pred leti ponudila možnost za nakup angleškega velikana Liverpoola, ki sta ga zapustila nepriljubljena lastnika Tom Hicks in George Gillett, so pokazali nedavno razkriti dokumenti.

Bill Gates (levo) in Warren Buffett sta med najbogatejšimi Zemljani.
Bill Gates (levo) in Warren Buffett sta med najbogatejšimi Zemljani. FOTO: AP

Na sodišču namreč poteka obračun med podjetjem Mill Financial in nekdanjim lastnikom Liverpoola Georgom Gillettom ter Kraljevo banko Škotske, med obravnavo pregledani dokumenti pa so razkrili marsikaj zanimivega, tudi povezavo med angleškim nogometnim velikanom in enim najbogatejših ljudi na svetu Billom Gatesom. Soustanovitelj Microsofta, ki je zaslovel s programom Windows, je bil v igri za prihod v nogomet leta 2010, ko sta med navijači izjemno nepriljubljena Tom Hicks in Gillett zapustila Liverpool, saj nista uspevala vračati leta 2007 izposojenega denarja, s katerim sta enega najtrofejnejših evropskih klubov tudi kupila. Barclays Capital je iskal potencialne kupce, v dokumentu newyorškega vrhovnega sodišča pa je razvidno, da je bil soustanovitelj Microsofta med tistimi, ki so mu ponudili prihod na Anfield v v vlogi vlagatelja oziroma lastnika, a se Gates ni odzval.

Angleži so "tipali" tudi pri lastniku prvakov lige NFL New England Patriots, Bobu Kraftu, ki je tako kot leta 2005 zavrnil rdeče. V klubje nato prišla skupina New England Sports Ventures (Fenway Sports Group), ki je za Liverpool oktobra 2010 plačala 300 milijonov funtov (351,8 milijona evrov). Hicks in Gillett sta odšla z besedami, da je šlo za "veliko goljufijo", toda FSG, ki ji predseduje John W. Henry, je na čelu kluba še dandanes, ko na stadionu Anfield potekajo velika dela ob njegovi razširitvi. Uspehi na zelenici sicer ne sledijo razvoju, pod vodstvom novih ameriških lastnikov so rdeči osvojili vsega en naslov v ligaškem pokalu, medtem ko že skoraj 27 let čakajo na prvo zmago v Premier League. To zdaj napadajo s karizmatičnim trenerjem Jürgnom Kloppom, ki pa je po slabih rezultatih v zadnjih mesecih pod vse večjim pritiskom. Navijači rdečih bodo morali ob trenutno kar 13 točkah zaostanka za vodilnim Chelseajem najbrž počakati še kakšno leto. Kdo ve, če bi bilo pod Gatesom oziroma Kraftom kaj drugače ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.