Nogomet

Beckenbauerja kmalu čaka končna sodba zaradi domnevnega kršenja etičnega kodeksa

Pariz, 21. 10. 2015 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je potrdila, da je končala preiskavo zoper nemško nogometno legendo Franza Beckenbauerja in predsednika španske nogometne zveze Angela Mario Villarja Llono, in primera predala razsodniški zbornici.

Tudi legenda nemškega nogometa, je vpet v korupcijski škandal, ki se vrti okoli fife.
Tudi legenda nemškega nogometa, je vpet v korupcijski škandal, ki se vrti okoli fife. FOTO: Reuters

Franz Beckenbauer in Angel Maria Villar Llona sta bila v preiskavi zaradi domnevnih nepravilnosti oziroma kršenja etičnega kodeksa pri dodeljevanju svetovnih prvenstev 2018 in 2022 Rusiji in Katarju. Beckenbauer je imel takrat, leta 2010, volilno pravico pri glasovanju o prirediteljih omenjenih prvenstev. Že lani ga je Fifa suspendirala, ker ni odgovarjal na vprašanja etične komisije v zvezi s preiskavo dodelitve SP 2018 in 2022. Villar Llona, podpredsednik Fife in Uefe, pa je član izvršnega odbora Fife že od leta 1998.

V sporočilu za javnost so pri Fifi zapisali, da bo končna odločitev znana v bližnji prihodnosti. Izvršni odbor Fife je sicer v torek dovolil, da etična komisija objavi poročila preiskav in obelodani imena iz potekajočih preiskav, še preden pridejo do končnih obsodb vpletenih.
Etična komisija si hkrati prizadeva, da bi še pred iztekom 90-dnevnega suspenza končala tudi primera predsednika Fife Seppa Blatterja in Uefinega prvega moža Michela Platinija. Ta sta kaznovana zaradi Blatterjevega plačila Platiniju v višini dveh milijonov švicarskih frankov, za kar pa ne obstaja pisna pogodba.

Platini načrtuje, da se bo 26. februarja potegoval za predsednika Fife. Suspenz mu poteče 6. januarja, a ga lahko podaljšajo za 45 dni, torej do 20. februarja.
Etična komisija je še potrdila, da poteka še preiskava proti generalnemu sekretarju Fife Jeromu Valckeju in tudi proti nekaterim drugim, med njimi Worawiju Makudiju, Jeffreyju Webbu, Ricardu Teixeiri, Amosu Adamuju, Eugeniu Figueredu in Nicolasu Leozu. Ti so med tistimi, ki so obtoženi v ameriški preiskavi Fifine korupcijske afere.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.