Nogomet

VIDEO: Avstralci v podaljšku zlomili odpor Južne Koreje in prvič osvojili azijsko prvenstvo

Sydney, 31. 01. 2015 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstralska nogometna reprezentanca je zmagovalka azijskega prvenstva. Gostitelji turnirja so v Sydneyju v velikem finalu po podaljšku premagali Južno Korejo z 2:1. Odločilni gol je v 105. minuti dosegel James Troisi.

Avstralci so na prvem azijskem prvenstvu, ki ga ni gostila Azija, osvojili svoj prvi naslov azijskega prvaka. Socceroos, ki so se azijski nogometni zvezi pridružili leta 2006, leta 2011 pa so bili podprvaki, so pred finalom dobili štiri tekme, izgubili pa eno, in sicer prav proti Južni Koreji še v skupinskem delu tekmovanja.

Na tribunah polnega stadiona Australia je 76.000 navijačev bučno spodbujalo obe ekipi. Po mirnem uvodu je sredi prvega polčasa prvo priložnost zapravil Al Hilalov Kwak Tae Hwi, ko je s strelom z glavo zgrešil cilj. Takoj zatem je na drugi strani korejski vratar obranil poskus Tima Cahilla, zvezdnika newyorškega Red Bulla.

Južnokorejci so počasi začeli prevzemati nadzor nad igro, Heung-Min Son, ofenzivec Bayerja Leverkusna, pa je dvakrat nevarno zagrozil. Swindonov vezist Massimo Luongo, ki je požel veliko simpatij na turnirju, pa se je v 45. minuti lepo otresel svojega čuvaja in sprožil s približno 20 metrov za 1:0. To je bil tudi prvi zadetek v mreži Korejcev na celotnem prvenstvu.

V uvodu drugega polčasa je Južna Koreja prevladovala v posesti žoge, a si prave priložnosti ni pripravila. Imela je tudi nekaj sreče, da ni prejela še drugega gola po strelih Ingolstadtovega Mathewja Leckieja in Zwollejevega Trenta Sainsburyja.

James Troisi (skrajno desno) je Avstralijo popeljal do naslova azijskih prvakov.
James Troisi (skrajno desno) je Avstralijo popeljal do naslova azijskih prvakov. FOTO: Reuters

Ko so se Avstralci že videli s pokalom za zmagovalca, pa je v sodniškem dodatku Koreja izenačila. Avstralci so slabo izbili žogo, Son pa je nato z osmih metrov poslal žogo čez vratarja Bruggea Mathewa Ryana, izenačil in izsilil podaljšek.

Obe ekipi sta v njem imeli nekaj priložnosti, za Korejce usodna pa je bila napaka Hoffenheimovega Kim Jin Suja, ki je poskusil v lastnem kazenskem prostoru podati s peto, a je nekdanji igralec Croatie Sesvete, Lokomotive in Interja Zaprešića, Tomi Jurić, podajo prestregel, James Troisi, nogometaš Zulte-Waregema, pa je nato iz bližine zadel v prazno mrežo.

"Ko pogledam okoli sebe po stadionu in to, da bo vsa država vstala s kavča in ne bo mogla spati, to je nekaj najlepšega zame. Nogomet je izvrstna igra. Vem, da sem pristranski, ampak zame je nogomet najboljša igra na svetu. Upam, da se bomo Avstralci zdaj lahko zoperstavili preostalemu svetu, saj mojim fantom povsem zaupam," je po tekmi povedal selektor Avstralije Ange Postecoglou.

Izid:

Avstralija - Južna Koreja 2:1 (1:1, 1:0)
Luongo (45.), Troisi (105.); Son (90.)

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lovesosa
31. 01. 2015 17.57
+4
hočemo članek o premier league kure
Trend01
31. 01. 2015 13.44
+2
No, lahko bi tudi napisali, da so že v tretjem poskusu osvojili pokal. Da so prvič nastopili leta 2007 in izpadli po penalih (1/4 finale) proti kasnejšemu prvaku Japonski in, da bili leta 2011 finalisti - proti Japonski (izgubili v podaljških). Čestitke kengurujem!
Trend01
31. 01. 2015 14.08
+2