Nogomet

VIDEO: Argentinci vse opravili že pred vstopom Messija: 'gavči' v rekordnem slogu naprej, Čile potreboval preobrat

Philadelphia, Seattle, 15. 06. 2016 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Argentina je kljub že zagotovljenem napredovanju v nadaljnje tekmovanje na Copi Americi z visoko zmago nad Bolivijo zaokrožila po številu zadetkov rekordni skupinski del (3:0). Lionel Messi spet le rezervist in tokrat z majhnim učinkom. Čile je na tekmi s Panamo kot branilec naslova le uspel napredovati (4:2).

Reprezentanti Argentine so s še eno visoko zmago v skupini D jubilejne izvedbe Cope Americe potrdili, da so po desetletjih čakanja glavni kandidati za trofejo z letošnjega turnirja v Združenih državah Amerike. Tokratna žrtev varovancev Gerarda Martina je bila Bolivija (3:0), ki so jo že v prvem polčasu potopili zadetki Erika Lamele, Ezequiela Lavezzija in Victorja Cuese, v nadaljevanju, ko je prišel v igro še Lionel Messi, pa sose lahko belo-sinje modri le še sprehodili do treh točk. V letošnjem skupinskem delu so finalisti zadnje izvedbe Cope Americe zabili deset zadetkov in izenačili rekord tekmovanja. Zdaj se selijo na vzhodno obalo v Foxborough (Massachusetts), kjer jih čaka presenečenje skupinskega dela Venezuela. Argentinci so spet brez kapetana in prvega zvezdnika Messija, ki je kot rezervist s hat-trickom odločil zadnjo tekmo s Panamo, začeli odločno in povedli v 13. minuti. Edward Zenteno je grdo zrušil Lavezzija, Lamela pa je s prostim strelom tudi po zaslugi odboja od Yasmanija Duke v živem zidu prvič zatresel mrežo. Skandiranje "Messi, Messi" je v Seattlu skorajda nemudoma utišal še Lavezzi sam, potem ko je vratar uspel ustaviti strel Gonzala Higuaina z glavo po podaji Facunda Roncaglie, nekdanji član Napolija in Paris Saint-Germaina pa ni grešil pred vrati Bolivijcev. Ti niso imeli sreče, potem ko je moral Duk z zelenice zaradi trka s soigralcem Luisom Gutierrezom, ki je čvrsto štartal nad Roncaglio in nato tako poškodoval strelca svoje reprezentance, da je moral v igro Diego Bejarano.

Po pol ure so se iz občinstva spet slišali klici po zvezdniku Barcelone, ki je grel klop, a po še enem prostem strelu so lahko številčni navijači Argentine spet slavili. Lavezzijev strel po slabem izbijanju obrambe je branilec Cuesta spremenil v svoj prvi reprezentančni zadetek. Polčas bi se lahko končal še s četrtim zadetkom Argentine, toda vratar Carlos Lampe je ustavil prvega strelca Serie A Higuaina. Messi je dobil priložnost v nadaljevanju, Jhasmani Campos pa je poskušal zasenčiti zvezdnika s pogumnim strelom takoj po izvajanju udarca s sredine igrišča, a mu ni uspelo. To je bil praktično prvi pravi poskus Bolivijcev, ki jim je Messi zapretil z lepim prostim strelom, preigral pa je tudi vratarja Lampeja med nogami, a je bil v prepovedanem položaju. V pravi ekshibiciji, Argentina je imela 82-odstotno posest, Bolivija pa je skupaj spravila vsega 61 podaj, je Messi poskusil nasprotnega vratarja presenetiti še z lobom, a mu pred začetkom izločilnih bojev ni uspelo popraviti svoje strelske statistike.

Pred veliko bolj pomembno tekmo so bili v skupin D branilci naslova Čilenci, ki so v Philadelphii proti Panami le uspeli napredovati v četrtfinale (4:2). Panamci so potrebovali zmago za napredovanje in začeli v tem slogu - Miguel Camargo je s strelom z razdalje ukanil Claudia Brava v čilskih vratih -, a je Čile vrnil udarec in hitro izenačil. Alexis Sanchez je pobegnil v kazenskem prostoru in njegov lep strel je Jaime Penedo uspel ustaviti, a zaposlil le Eduarda Vargasa za lahek zadetek. Vargas je z drugim zadetkom na obračunu v 43. minuti, za strel z glavo ga je lepo našel Jean Beausejour, malce pomiril strasti, vsega pa je bilo praktično konec v peti minuti drugega polčasa. Sanchez je z volejem zabil žogo mimo Peneda po podaji razpoloženega Vargasa za 3:1. To ni bil večer vratarja Barcelone Brava, ki je slabo posredoval po strelu z glavo Abdiela Arroya v 75. minuti in dovolil povratek Panami, ki pa ji velik podvig ni uspel. Čilenci so imeli ob lovu Panamcev na dva odločilna zadetka preveč prostora in Sanchez je z neposredne bližine z glavo pospravil žogo v mrežo za 4:2. Čilence v četrtfinalu v soboto čaka dvoboj z zmagovalci skupine B Mehičani, Panama pa se poslavlja.

Izida:

Čile ‒ Panama 4:2 (2:1)
Vargas 15., 43., Sanchez 50., 89.; Camargo 5., Arroyo 75.

Argentina ‒ Bolivija 3:0 (3:0)
Lamela 13., Lavezzi 15., Cuesta 33.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

StarDeluxe
15. 06. 2016 18.42
+2
Argentini letos Copa America...s takšno igro nimajo česa izgubiti. Gremo Argentina!!!
MaunelNeuer
15. 06. 2016 17.14
-2
proti panami je lahk zadel 3x čim pridejo močnejši ga ni nikjer
Paštašutar
15. 06. 2016 17.43
-2
Ne Panamcem je obljubil koscek OAZE,da so mu pustili tri gole!! Se splaca!!
fihner
15. 06. 2016 12.59
+9
Čestitam, Argentina!! Le tako naprej.......Bravo!!
JJZGEODPRASKAKATJO
15. 06. 2016 13.05
-12
NIKOLI Z LESSIJEM SVETOVNI PRVAKI KAKO JE TO MOGOCE
fihner
15. 06. 2016 13.53
+3
Die einemaister
15. 06. 2016 08.43
+9
kristina pa v jok in na drevo
fihner
15. 06. 2016 13.52
+1