Nogomet

Argentina dobila selektorja: Bauza, zaveden socialist in ljubitelj Nelsona Mandele, odhaja prepričevat Messija

Buenos Aires, 02. 08. 2016 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novi selektor Argentine je sredi hude krize, ki še vedno pretresa tamkajšnji nogomet in predvsem Argentinsko nogometno zvezo (AFA), postal trener Sao Paula Edgardo Bauza. Pred začetkom septembrskih kvalifikacij za svetovno prvenstvo je Bauza napovedal, da bo v Barcelono odšel na pogovor z "upokojenim" Lionelom Messijem.

Bauza (na fotografiji) je dvakrat osvojil južnoameriško Ligo prvakov.
Bauza (na fotografiji) je dvakrat osvojil južnoameriško Ligo prvakov. FOTO: AP

Argentinska nogometna zveza (AFA) je v ponedeljek zvečer potrdila, da ima novega selektorja. Po še enem bolečem porazu v finalu velikega tekmovanja, Argentina je drugič zapored izgubila odločilno tekmo Cope Americe s Čilom, je odstopil Gerardo Martino, zdaj pa je vršilec dolžnosti predsednika pri AFA Armando Perez izbral Edgarda Bauzo, trenerja brazilskega velikana Sao Paula. Za mesto selektorja sta kandidirala še Ramon Diaz in Miguel Russo, izbiro pa je oteževalo institucionalno razsulo, v katerem se zveza sredi obtožb o denarnih malverzacijah nahaja že nekaj časa. Nadzor nad zvezo je v povezavi z državnim vrhom že med Copo Americo prevzela Mednarodna nogometna zveza (Fifa) in vzpostavila tako imenovani Normalizacijski odbor, ki naj bi razmišljal tudi o novemu trenerju Seville Jorgeju Sampaoliju, trenerju Atletico Madrida Diegu Simeoneju in trenerju Tottenhama  Mauriciu Pochettinu. A nihče ni bil na voljo zaradi jasnih klubskih obveznosti, medtem ko je Perez napovedal, da se bo odpravil v Katalonijo na pogovor z Messijem, ki se je po zadnji reprezentančni tekmi poslovil od reprezentančnega dresa. Do zvezdnika Barcelone vršilec dolžnosti predsednika še ni prišel, podobno je zdaj napovedal novi selektor, ki verjame, da dosedanji kapetan ne bo potreboval veliko prepričevanja.

"Moja ideja je, da po sestanku z Normalizacijskim odborom odpotujem na pogovor (v Barcelono)," je za Fox kmalu po objavi novice dejal Bauza, ki je kot trener dvakrat osvojil naslov v pokalu Libertadores, južnoameriški izvedbi Lige prvakov. Leta 2008 je to storil z nefavoriziranim ekvadorskim Quitom, pred dvema letoma pa s San Lorenzom. "Messija ni potrebno prav nič prepričevati, potrebno je le govoriti. Tisti, ki smo bili igralci, poznamo frustracije nekoga, ki je ravno izgubil finale," je pristavil Bauza. Leta 2008 so ga izbrali za najboljšega južnoameriškega trenerja, debitiral pa bo na derbiju s sosednjim Urugvajem 1. septembra. Argentino pet dni kasneje čaka še dvoboj z Venezuelo. Po zadnjih informacijah, ki so pricurljale v javnost še pred imenovanjem novega selektorja, Messi na omenjenih tekmah gotovo ne bo nastopil. "Govorila bova o načinu mojega dela. Časa je malo, a če je Messiju kaj že jasno, je to kaj mora početi na zelenici in kakšne odločitve mora sprejemati," je še povedal Bauza.

58-letni trener je velik oboževalec lika in dela južnoafriškega politika Nelsona Mandele, je pa, zanimivo, tudi četrti najboljši strelec med branilci v zgodovini nogometa. Igral je za velike nasprotnike nekdanjega Messijevega kluba Newell's Old Boys, Rosario Central, ena izmed njegovih misli je tudi "sramota je, da ljudje izberejo videoigrico pred knjigami". V domačem kraju se je včlanil v socialistično stranko in kandidiral tudi na lokalnih volitvah, a mu v politiki ni uspelo. Bauza je v profesionalni karieri nogometaša, ki ga nikoli ni odpeljala izven ameriških meja, zabil manj zadetkov le od velikanov Daniela Passarelle, Franza Beckenbauerja in Fernanda Hierra. Velja za ljubitelja italijanskega nogometa.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

laycan
02. 08. 2016 08.31
-6
pa fajn z vazelinom namaži.ka ne bosta na suho.hmm...
Trend2
02. 08. 2016 09.30
+0
krnekilojz
02. 08. 2016 13.45
+5
Spet bela puta meša penaldeka in badra z velemojstrom nogometa Messija