Nogomet

Čačić huliganom: 'Ne boste porušili naših sanj, v svet pošiljamo grdo sliko - toda nismo takšni!'

Pariz, 19. 06. 2016 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Hrvaška odšteva ure do ponedeljka, ko naj bi Evropska nogometna zveza (Uefa) razkrila višino in resnost kazni, ki bi reprezentanco nekdanjega trenerja Maribora Anteja Čačića po sramotnih "navijaških" incidentih v Saint-Etiennu lahko tudi izločila iz nadaljnjega tekmovanja.

Čačić daje navodila med tekmo s Turčijo v prvem krogu skupinskega dela.
Čačić daje navodila med tekmo s Turčijo v prvem krogu skupinskega dela. FOTO: AP
Hrvaški selektor Ante Čačić je v soboto, dan po škandaloznih dogodkih na tekmi s Češko v Saint-Etiennu (2:2), kljubovalno nastopil pred mediji in v domovino in svet poslal odločno sporočilo. Medtem, ko po spletu kroži nov načrt za prekinitev tretje tekme hrvaške reprezentance, ki jo bodo ognjeni v torek odigrali z aktualno prvakinjo Španijo, Evropska nogometna zveza (Uefa) po uradnem odprtju disciplinskega postopka proti Hrvaški nogometni zvezi (HNS) pripravlja bojda rekordno kazen za južne sosede. Ti imajo na grbi seveda že več hudih prestopkov in kaj lahko bi se že ob naslednjem incidentu lahko kazensko poslovili od Eura 2016, ni pa izključena niti drakonska kazen že pred zadnjim obračunom skupinskega dela. Tekme s Španijo skorajda zagotovo ne bo odigral najboljši posameznik hrvaške reprezentance Luka Modrić in zaenkrat še ni jasno, če bodo to lahko storili vsaj njegovi soigralci, ki so si na zelenici pošteno priborili uvrstitev v osmino finala. Ob osvojenem drugem mestu bi Hrvate čakal zmenek z Italijo v Parizu, vsi pa so čakali na sobotni trening, prvega po tekmi s Češko, ki še dolgo ne bo pozabljena. Po poročanju nekaterih hrvaških medijev je trening ob odsotnosti številnih nogometašev - Mario Mandžukić je tako kot Modrić opravil pregled z magnetno resonanco in izvedel, da ni težje poškodovan -, minil v sproščenem vzdušju, spet drugi trdijo, da so reprezentanti povsem na tleh. Načrtovani izgredi so pokvarili izvrstno podobo, ki so jo Hrvati spet pustili na zelenici, kjer so zanesljivo vodili z 2:0, Čehi pa so po daljši prekinitvi tekme izenačili na 2:2. 

"Dovolj govora je bilo po tekmi okli vseh teh reči. Lahko sporočim le, da hrvaško reprezentanco in igralce ti ... Ne morem najti primerne besede za tiste, ki počnejo takšne reči, a ne bodo nas zaustavili," je hrvaško javnost iz francoske baze včeraj nagovoril Čačić. "Ne bodo nam porušili naših sanj, iz vsega tega bomo izšli še močnejši. Ta reprezentanca je simbol patriotizma, na to kaže dejstvo, da držimo skupaj in želja, da svojo izvrstnost pokažemo pred svetovno javnostjo. Verjamem, da bodo tiste, ki so osramotili državo, to minorno količino ljudi, prepoznali in kmalu prepeljali tja, kjer ji je mesto. Zadovoljen sem s podporo, kakršno so navijači prikazali na tekmi s Češko, enako je bilo v Parizu. To je sporočilo tudi za organizatorje, da se takšni 'padalci' s pirotehniko ne bi smeli tako obnašati. Izvedeli smo, da bi se to lahko pripetilo, oni pa so vseeno vstopili na stadion. Težko se je izogniti padcu zbranosti v takšnih trenutkih, emocije prevladajo. To je bil šok, a mi gremo naprej - kot do sedaj. Moramo delati svoj posel, nekdo pa mora tudi nam omogočiti, da ga lahko opravljamo. Grdo sliko pošiljamo v svet, a mi nismo takšni."

Mario Mandžukić je bil med številnimi člani prve postave, ki v soboto ni treniral. Na Hrvaškem številni kritizirajo njegove neučinkovite predstave.
Mario Mandžukić je bil med številnimi člani prve postave, ki v soboto ni treniral. Na Hrvaškem številni kritizirajo njegove neučinkovite predstave. FOTO: AP

Nekdanji trener Maribora je bil poln hvale na račun soigralcev: Ivan Perišić je zablestel z zadetkom, Modrić je že tako trdno usidran med igralce turnirja, a je njegov odhod z zelenice zaskrbel navijače. Predstava Hrvatov se je nemudoma poslabšala in to je resno opozorilo pred tekmo s Španijo. Najbolj je Čačić izpostavil vezista Barcelone Ivana Rakitića, ki je pred dvobojem z deželo, v kateri igra zadnjih nekaj let, zaigral tako, kot od njega pričakujejo v domovini. "Po tekmi smo trdili, da še imamo rezerve. Perišić je prvo tekmo odigral dobro, zdaj je bil še boljši. Največji napredek je uspel Ivanu Rakitiću, ki je naredil velik korak naprej v primerjavi s prvo tekmo," je menil Čačić. "Še vedno nismo na maksimumu, verjamem, da bodo igralci zaigrali še svobodneje. Najvažnejše je bilo, da napredujemo iz skupine, favoriti se zelo mučijo na tem turnirju. Najvažnejše je, da pokažemo voljo za delom, ozračje je odlično in važno je, da so fantje pozitivni. To nas ni zmedlo, prebudila se je tudi določena mera kljubovanja. Huliganom se ne bomo dali, veseli me, da so tudi igralci s svojim obnašanjem celotno javnost uspeli pomiriti, da so pozornost preusmerili na našo igro."

62-letni električar iz Zagreba je dodal še, da se skupaj z varovanci ni zavedal lastne moči. Hrvati so po ocenah številnih strokovnjakov med redkimi reprezentancami, ki so prikazale zares dominantne predstave na sicer zelo rezerviranem EP. "Govoril sem z igralci in nihče nikoli ni igral tako. Nikoli se nismo zavedali, da smo tako močni, nikoli nismo tako dobro igrali," je še dodal Čačić, ki bo moral za obračun s Španci v Bordeauxu razmisliti tudi o načrtu za Andresa Iniesto, ki je podobno kot Modrić s svojimi predstavami poskrbel za slavospeve na domačem Iberskem polotoku. "Na prvi tekmi smo imeli 18 udarcev v okvir vrat, včeraj celo 19, to pa je zelo veliko. Ekipa se je izpraznila, igramo direktno, z veliko teka in šprintov. Na dobri poti smo in prepričan sem, da bo vsak od njih, kdorkoli bo že zaigral proti Španiji, ostal zvest samemu sebi," še pove Čačić. "Spremljali bomo stanje Modrića, toda našli bomo rešitev tudi brez Luke. On je gotovo naš najboljši igralec, dobri pa bomo tudi brez njega. Prav imate, (Andres) Iniesta je zelo pomemben za Španijo in Barcelono, tako kot Luka za nas. Nanj moramo biti pozorni in razmišljati o tem, kako ga omejiti, to ne bo lahko, zelo kakovosten igralec je."

Veliko pozornost je z objavo na družbenih omrežjih požela soproga branilca hrvaške reprezentance Darija Srne, Mirela Forić Srna, ki je ob fotografiji žalujočega kapetana pripisala zgolj nekaj besed: "Sram naj vas bo!" Srna je obračun s Čehi namreč odigral v solzah po smrti očeta, spomin nanj pa so povsem pokvarili huliganski izgredi. Odzvala se je tudi pevka Nina Badrić. "Ponosna sem na tvojega soproga, vrhunskega športnika in velikega človeka. Vem, kako je izgubiti očeta in stati pred občinstvom. Spoštovanje in poklon do tal kapetanu in njegovi ekipi, vsi ti 'srce hrvaško', ki so s temi dejanji pljunili na vse ... Pljunili so tudi nase!" je zapisala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Grunf TNT
20. 06. 2016 09.32
+1
Cela ekipa skandira pred navijači "za dom spremni" in pol rečejo oni niso taki. Bil bi že čas da pustijo preteklost za seboj in gredo naprej ampak očitno tega ne bodo naredili dokler ne bodo kaznovani in danes je pravi čas za to , da jih pošljejo domov, čeprav mi je žal zaradi enega dela igralcev,ki si tega ne zaslužijo.
bullitt
20. 06. 2016 14.32
+1
ah nehi kdo živi v preteklosti? Mislim, adijo pamet, a zato se še dons igrate partizane in domobrance?
SAF1
19. 06. 2016 21.00
+3
Hvala lepa, ne le da so tile bumbarji zaje...zafrknili zmago Hrvatom, še meni stavo so zaje...zafrknili.
dr21
19. 06. 2016 18.46
-6
Prav ima. Res niso takšni, še slabši so.
SAF1
19. 06. 2016 20.58
+5
Ti pa s temle komentarjem si slabši od njih.
STRIKA
19. 06. 2016 18.15
-1
"NISMO TAKVI." hahahahahaha ja to pa res, vi pa niste taki, sam vi hrvati pa res ne. XDDDD
sonofabitch
19. 06. 2016 18.10
+5
He he, zmeraj isto sranje z Hrvati in potem oni niso takšni :)
dostojevski II
19. 06. 2016 18.02
+14
Vsi, ki danes krivijo organizatorje, da niso preprečili vstop huliganom, se bodo na SP 2018 zgražali, da ruski varnostni organi kršijo človekove pravice, ko bodo preventivno ukrepali proti izgrednikom.
murinar
19. 06. 2016 17.07
+4
Kje je hrvat tam je problem! hrvati bi morali igrati samo z albanci in južneje ,kajti hrvat ne sodi v Evropo je še v srednjem veku!
JbmTiMt
19. 06. 2016 16.55
-1
hrvati izkljuceni. uefa potvrdila
peresni
19. 06. 2016 16.41
+12
preveč patriotizma in premalo ljudskega srca - krivi so vodje, ki uradno politično pretežirajo nacionalizem namesto športa in človečnosti.
MM?
19. 06. 2016 16.58
+3
simoncelli58
19. 06. 2016 15.06
+13
Prav ima! Zaradi 15 huliganov bodo verjetno leteli z prvenstva ter si uničili zelo dobre priložnosti za odličen rezultat.. Tako dobro že dolgo niso igrali.
mutant 1
19. 06. 2016 16.21
+5
simoncelli58
19. 06. 2016 16.52
+14
Jah, pravijo da so plačani za to.. Ubistvu to niso navijači ampak ljudje, ki želijo, da se Mamić odstrani iz te pozicije.. Vendar to delajo na nepravi način..
MM?
19. 06. 2016 16.58
+3
Če bodo Mamića odstranili je način pravi, če ne pa napačen.
mackon08
19. 06. 2016 13.24
+28
Srni res kapo dol, pravi športnik ki za reprezentanco da vse od sebe, še več. Kar se pa tiče navijačev, se Hrvati morajo zavedati da so tudi navijači del ekipe. Ne morejo se kar tako distancirati od njih. Žalostno je da zaradi manjšine zdaj trpi cela reprezentanca. Isto je pri nas, zaradi manjšine vsi drugi trpijo, vsi veste na katera dva kluba mislim.
CURVANORD Zanetti
19. 06. 2016 14.29
-7
MM?
19. 06. 2016 16.57
+7
Vedno in povsod zaradi manjšine trpi večina.