Nogomet

FOTO: Neprepričljivi Angleži s slepimi naboji proti Slovakom le do remija in s tem le do drugega mesta v skupini B

Saint-Etienne, 20. 06. 2016 22.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V tretjem tekmovalnem krogu sta se v skupini B v Saint-Etiennu pomerili reprezentanci Slovaške in Anglije. Obračun, v katerem so prevladovali Angleži se je končal z izidom 0:0. In tako so Angleži, ki so veljali za velike favorite, osvojili zgolj drugo mesto v skupini B, katero je osvojil Wales. Slovaška bo na svojo vstopnico za osmino finala morala še počakati.

Na stadionu Geoffroy-Guichard v Saint-Etiennu sta se na letošnjem evropskem prvenstvu v skupini B pomerili reprezentanci Anglije in Slovaške. Potem, ko sta v prejšnjem krogu obe dosegli zmagi, Slovaki so premagali Ruse, Angleži pa Valižane, je bila to tekma, v kateri sta obe ekipi lovili napredovanje v izločilne boje. Angleški selektor Roy Hodgson je močno premešal začetno enajsterico, saj je na klopi pustil med drugim tudi kapetana Wayneja Rooneyja, Harryja Kanea, Raheem Sterlinga in oba bočna branilca, v začetno postavo pa je uvrstil oba strelca ob zmagi nad Valižani, Jamieja Vardyja in Daniela Sturridga.

Srečanje so sicer veliko bolje otvorili Angleži, ki so takoj prevzeli pobudo na igrišču in hitro začeli iskat pot proti slovaškemu golu. Prvo priložnost je sicer v šesti minuti zapravil napadalec Leicester Cityja Vardy, ki je po uporabnem predložku streljal čez gol Matusa Kozacika. V 9. minuti se je v ugodnem položaju v petmetrskem prostoru znašel se drugi napadalec Anglije Daniel Sturridge, a je v zadnjem trenutku njegov strel z neposredne bližine blokiral slovaški branilec Peter Pekarik. Angleži so še naprej gospodarili na igrišču, v 13. minuti je z roba kazenskega prostora poskusil Adam Lallana, a tudi on je bil premalo natančen, da bi ogrozil Kozacika. Dve minuti kasneje je Liverpoolov kapetan Jordan Henderson pokazal izjemno tehniko, potem ko si je mojstrsko zaustavil podajo Lallano in poskušal s strelom z obrata, a tudi ta poskus so Slovaki blokirali in poslali v kot. Kmalu za tem je sam proti slovaškim vratom stekel Vardy, a je Kozacik pravočasno zaprl vse poti do svojih vrat in uspešno ubranil ta strel. To je bila tudi najlepša priložnost na srečanju do tistega trenutka. V 24. minuti so imeli po hitrem protinapadu lepo priložnost tudi Slovaki, a je angleški kapetan Gary Cahill s pravočasnim vračanjem in dobrim izbijanjem preprečil večjo nevarnost za svoja vrata. Angleži pa so bili še naprej tisti, ki so narekovali ritem igri in po pol ure igre je Kozacik le z velikimi težavami uspel izbiti žogo, ki je prišla pred njegova vrata po predložku Nathaniela Clynea. V 33. minuti so si varovanci Hodgsona priigrali novo lepo priložnost. Tokrat je nevarno sprožil Lallana, a tudi na to je bil Kozacika pripravljen in se je znova izkazal s fantastično obrambo. Angleži so ob koncu polčasa še enkrat na vso moč pritisnili na nasprotnikova vrata in v 44. minuti je silovito z roba kazenskega prostora sprožil Henderson, a pri tem zadel enega iz med Slovakov v glavo. Žoga je šla proti golu in bi z Kozacik najverjetneje imel z njo veliko dela. Toda kljub vsem naporom Angležem je izid ob polčasu ostal 0:0.

V 52. minuti sta Chris Smalling in Joe Hart skoraj pomagala Slovakom do vodstva.
V 52. minuti sta Chris Smalling in Joe Hart skoraj pomagala Slovakom do vodstva. FOTO: AP

Drugi polčas sta oba selektorja začela z istima enajstericama, ki sta ju na zelenico poslala že ob začetnem izidu. Na začetku drugega polčasa, so se za razliko od prvega, Slovaki bolj pogumno postavili na zelenici in niso dovolili Angležem, da zagospodarijo na igrišču. Ravno nasprotno Slovaki so bili celo boljši na igrišču. In v 52. minuti bi lahko celo povedli. Chris Smalling je storil veliko napako, ko je želel vračati žogo svojemu vratarju Joeju Hartu, a je branilec Manchester Uniteda storil to izjemno slabo in skoraj bi do žoge in zaključnega strela prišel Robert Mak. Na srečo Angležev in smolo Slovakov je tako ostalo pri izidu 0:0. V naslednjem napadu pa je na drugi strani lepo v kazenski prostor prodrl Clyne, a se je z novo obrambo izkazal Kozacik. V 55. minuti je a Slovake poskusil še Vladimir Weiss, a je njegov strel ob bližnji vratnici zanesljivo ubranil Hart. Minuto kasneje pa je Hodgson opravil svojo prvo menjavo. Iz igre je namreč potegnil Jacka Wilsherea v igro pa poslal svojega kapetana Rooneyja. Tudi Slovaki so opravili prvo menjavo, iz igre je odšel povsem nevidni napadalec Ondrej Duda v igro pa je prišel Dusan Svento. Po uri igre pa je imel takoj po vstopu v igro priložnost Dele Alli, a je njegov strel pred golovo črto še pravočasno izbili slovaški branilec Martin Škrtel. Kozacik je bil že premagan. Angleži so bili še naprej podjetnejši, a izjemno nezbrani v napadu. V 67. minuti je z velike razdalje poskusil še Eric Dier. Angleži so seveda na vse pretege želeli doseči gol z zmago, s katero bi tudi osvojili prvo mesto v skupini B. In zaradi tega je Hodgson v igro poslal še svoje zadnje orožje. V 75. minuti je namesto Sturridga v igro vstopil Tottenhamov ostrostrelec Kane. Še pred vstopom Kanea je s strelom z roba kazenskega prostora poskusil še Rooney, a so tudi njegov strel Slovaki blokirali. V 83. minuti je znoa z roba kazenskega prostora poskusil Rooney, a tudi tokrat je bil nenatančen. Angleži so še naprej pletli mrežo okoli gola Slovakov, a tako želenega gola še vedno ni bilo. Tri minute pred koncem se je neposredno pred vratarjem Kozacikom znašel še Kane, a tudi on je bil preveč nenatančen, da bi Angliji prinesel vodstvo. Do konca srečanja smo spremljali bolj jalovo premoč Anglije, ki pa ni uspela prebiti Slovaškega zida. Tako je ostalo pri končnih 0:0. S tem rezultatom je bil seveda najbolj zadovoljen Wales, ki je osvojil prvo mesto v skupini B, druga je na koncu Anglija, Slovaška pa bo s štirimi točkami še trepetala na izločilne boje. Rusija se po visokem porazu proti Walesu z zgolj eno osvojeno točko, poslajvlja od letošnjega turnirja.

Euro 2016, skupina B, tretji krog:
Slovaška - Anglija 0:0 (0:0)

Rusija - Wales 0:3 (0:2)

Lestvica skupina B:
1. Wales 6. točk, 2. Anglija 5. točk, 3. Slovaška 4. točke, Rusija 1. točka.

Postavi:
Slovaška: Kozacik, Pekanik, Škrtel, Durica, Hubočan, Weiss (od 78. Škrinar), Hamšik, Pecovsky (od 66. Gyömber), Kucka, Mak, Duda (od 57. Svento)
Anglija: Hart, Clyne, Cahill, Smalling, Bertrand, Dier, Wilshere (od 56. Rooney), Henderson, Vardy, Lallana (od 60. Alli), Sturridge (od 75. Kane)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.