Nogomet

Kapetan Berezucki v zadnjih sekundah Angležem (kot vedno) preprečil uvodno zmago, spopadi na tribunah

Marseille, 11. 06. 2016 20.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tradicija se nadaljuje in Anglija tudi tokrat ni dobila prve tekme Eura. Rusija je bila v podrejenem položaju, nato pa v drugem polčasu zaigrala bolje, a dobrih 15 minut pred koncem zaostala po lepem prostem strelu Erica Dierja. V enem zadnjih napadov je nato končni rezultat postavil Vasilij Berezucki (1:1).

Adam Lallana (levo) je bil med najnevarnejšimi Angleži v prvem polčasu.
Adam Lallana (levo) je bil med najnevarnejšimi Angleži v prvem polčasu. FOTO: AP
Uvod v tekmo so zaznamovali spopadi med navijači, nič drugače pa ni bilo niti po zadnjem sodnikovem žvižgu. Ruski navijači so na tribuni za golom, ki ga je v drugem polčasu branil Joe Hart, precej neovirano stekli proti Angležem, ki so se podali v beg. V Marseillu se očitno obeta še ena neprespana noč za varuhe reda in miru.

Po več dneh nasilja na marsejskih ulicah je končno govorila le žoga. Na legendarnem stadionu Velodrome, ki je pred časom dobil novo, še spektakularnejšo pokrito podobo, se je Anglija v lovu za šele drugim naslovom z velikih tekmovanj Rusiji po robu postavila brez Jamieja Vardyja in Jamesa Milnerja. Omenjena nogometaša, Vardy je bil po izboru novinarjev v majici Leicester Cityja celo najboljši posameznik zadnje sezone Premier League, a je skupaj s kapetanom Liverpoola v skladu z napovedmi v medijih obsedel na klopi. Veliko je bilo govora o vlogi najboljšega strelca v zgodovini reprezentance Wayna Rooneyja, ki mu je selektor Roy Hodgson zaupal mesto v zvezni vrsti, medtem ko so bili Raheem SterlingHarry Kane in Adam Lallana povsem v konici. Rusi so tekmo začeli s črnim oblakom nad svojim športom, ki so ga ustvarila številna razkritja o zlorabi dopinga, vnovič pa jih je podpiralo kar precej navijačev (seveda v primerjavi z Angleži neznatno število). Roman Neustädter je za svojo reprezentanco zaigral šele na prvi uradni tekmi in imel v zvezni vrsti takoj veliko dela, še bolj pa so bili zaposleni njegovi kolegi iz obrambe. Dele Alli je v tretji minuti Rusom poslal opozorilo z volejem s precejšnje razdalje, ki je poletel več metrov mimo stičišča vratnice in prečke. Štiri minute kasneje je razpoloženi bočni branilec Kyle Walker lepo preigraval po desnem boku in nato našel Lallano, ki je brez razmišljanja ustrelil pod prečko, Igor Akinfejev pa je bil na mestu. 

Ofenziva Otočanov se je nadaljevala in Alli je v enem od naslednjih napadov preusmeril predložek z leve proti Kanu, ki je bil (morda tudi v prepovedanem položaju) prekratek na drugi vratnici. V 12. minuti so imeli Angleži na voljo kot, po katerem je neuspešno z ugodnega položaja poskušal zadeti branilec Chris Smalling. Deset minut kasneje so se Angleži najbolj približali zadetku, Lallano je spet odlično našel Walker, ki je nekdanjemu članu Southamptona vrnil žogo v kazenski prostor, Lallana pa je udaril za las mimo daljše vratnice Akinfejeva. Dve minuti kasneje je Sterling prodiral proti ruskemu čuvaju mreže in imel lepo priložnost, a preveč odlašal, Igor Smolnikov pa ga je ustavil v zadnjem hipu z brezhibnim drsečim štartom. Mreža Rusov se je v 28. minuti res zatresla, a je bil Kane po podaji Lallane in lepem strelu ob daljši vratnici v očitnem prepovedanem položaju. Do konca polčasa je bil prvič nevaren tudi Rooney, čigar volej je po še eni akciji po desni strani ponovno poletel v roke Akinfejeva, ki je žogo boksnil daleč stran. Strel Dannyja Rosa s precejšnje razdalje ga ni preizkusil, za razliko od predložka z leve tik pred polčasom, ko je žoga po gneči pred vrati spet poletela proti Akinfejevu, ki se ni dal. Rusi so veliko bolje od Angležev odprli drugi polčas, najprej je moral Artjoma Dzjubo ustaviti Smalling, nato pa je Gary Cahill izbil žogo pred Hartom po še enem prodoru nasprotnega moštva. V 63. minuti si je Fjodor Smolov pripravil prostor za strel z roba 16-metrskega prostora in poskušal natančno zadeti z zavitim strelom, Hart je bil na žogi, ki je zletela mimo daljše vratnice.

Angleži so povsem popustili in šele v 71. minuti prebudili svoje navijače, ko je po podaji s strani slabo izbijanje ruske obrambe poskušal izkoristiti Rooney, Akinfejev pa je odlično posredoval in žogo zbil na prečko, Lallana je nato zadel še vratnico, a so sodniki igro že ustavili zaradi nedovoljenega položaja. Georgi Ščennikov je v naslednjem napadu zbil Allija le kakšen meter od roba kazenskega prostora in Otočani so imeli malce z desne idealno priložnost za vodilni zadetek. Po tem, ko je žogo preskočil eden izmed njegovih soigralcev, je univerzalni branilec oziroma vezist Eric Dier natančno meril pod prečko Akinfejeva in tribune so se lahko končno zatresle ob proslavi morda že ključnega zadetka. Ruski selektor Leonid Slucki se je v lovljenje izenačenja podal s šele prvo menjavo na tekmi - v 77. minuti je v igro poslal Romana Širokova, medtem ko je Hodgson na klop potegnil Rooneyja, ki ga je zamenjal stoženski krvnik slovenske reprezentance Jack Wilshere. Angleži so bili zanesljivo na poti do pomembne uvodne zmage, globoko v sodnikovem podaljšku pa so Rusi morda tudi zasluženo izenačili. Visoko žogo v sredino je kapetan Vasilij Berezucki v loku preusmeril prek nepremičnega Harta in dramatično rešil točko ter (verjetno) napovedal še eno vročo noč v pristanišču ...

Izid:

Anglija ‒ Rusija 1:1 (0:0)
Dier 73.; V. Berezucki 90.

Postavi:

Anglija: Hart; Walker, Smalling, Cahill, Rose; Dier, Alli, Lallana; Sterling (od 87. Milner), Rooney (od 78. Wilshere), Kane. 

Rusija: Akinfejev; Smolnikov, Ignašević, Berezucki, Ščennikov, Golovin (od 77. Širokov), Neustädter (od 80. Glušakov), Smolov (od 85. Mamaev). Šatov, Kokorin; Dzjuba.

Lestvica: 1. Wales 3 točke, 2. Anglija 1, 3. Rusija 1, 4. Slovaška 0.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Strokovnjak_1
12. 06. 2016 19.50
+1
Več kot bahavi in prepotentni. Na koncu boste dobili svojo porcijo.
gost20
12. 06. 2016 18.35
+1
Bravo Rusija!! Upam, da Anglija izgubi vse tekme in se spakira domov, ker kar delajo ti angleški huligani to ni normalno,... ja sej za njih je poceni pivo v gostilni za 8e,... njim bi trebalo dvigniti pivo na 25e pol bi bili zmerno pijani!!! buteci eni
fihner
12. 06. 2016 16.53
+1
Bravo Rusija!
Iniesta
12. 06. 2016 10.53
+5
Nadutim Anglezem manjka (kot vedno) samozavesti, tako da bodo tudi letos hitro spokali domov ...
fihner
12. 06. 2016 16.53
+1
BayernGomez
12. 06. 2016 10.43
+2
Bravo Rusija!
Bruhalnica24
12. 06. 2016 10.07
+5
Bravo Rusi haha...
kor22
12. 06. 2016 09.25
+3
komentator stare pa za en k, niti imen ne zna izgovorit, lahko bi si kakega obreza sposodli ne pa totih amaterov. on naj rajši plavanje komentira to pa naj preposti strokovnjakom.
BayernGomez
12. 06. 2016 10.42
-1
Ah dej ne bluzi! Prav fajn ga je bilo poslušat kako izgovarja angleške priimke.
CURVANORD Zanetti
12. 06. 2016 11.55
-2
zbuks
12. 06. 2016 08.46
-3
Od Rusov nic...negledljiv nogomet...
PadliAngel
12. 06. 2016 08.34
+14
Čestitke. Bravo bratje Rusi. Zaprite gobce tem kolonialcem in primitivcem. Zob za zob!
DonDonDan
12. 06. 2016 08.44
-13
Kwa so pa Rusi druzga kot lokalne siledžijie in okupatorji, Jovo !!?!!