Nogomet

Rusija in Slovaška naslednji potnici na EP

Moskva, 12. 10. 2015 23.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po tekmah kvalifikacij v skupinah E, C in G sta znana še dva potnika na evropsko prvenstvo v nogometu. Z drugima mestoma sta si vozovnici zagotovili Rusija in Slovaška, v dodatne kvalifikacije pa, ob Sloveniji, potujejo še Belorusi in Švedi. Že prej so bile na EP Anglija, Švica, Avstrija in Španija.

Zlatan Ibrahimović
Zlatan Ibrahimović FOTO: Reuters
Na popoldanskih tekmah je Rusija v Moskvi v dvoboju na daljavo s Švedi branila dve točki prednosti in ju brez težav ubranila. Proti Črnogorcem so domači z zadetkoma Olega Kuzmina in Aleksandra Kokorina z bele točke vodili že v prvem delu, v nadaljevanju pa le še skrbeli, da tekmeci niso ogrozili zmage. Švedska je sicer prav tako zanesljivo, z zadetkoma Zlatana Ibrahimovića in Erkana Zengina, premagala Moldavijo, a je ostala tretja na lestvici. Avstrija, ki se je že pred zadnjim krogom zanesljivo kot prva uvrstila na EP, je danes za deveti uspeh v kvalifikacijah premagala Liechtenstein s 3:0.

V večernih obračunih sta se za neposredno vozovnico borili Ukrajina in Slovaška. Bistveno težje delo so imeli prvi, saj so bili njihovi tekmeci Španci; ti so, čeprav so si že prej zagotovili EP kot prvi v skupini, tudi danes zmagali, edini gol je dosegel Mario Gaspar. Slovaška je na hitro povedla v Luksemburgu, po golih Mareka Hamšika, Adama Nemca in Roberta Maka pa že po pol ure vodila s 3:0. A so se domači vrnili, v 65. pa je bilo po zadetku Larsa Gersona le še 2:3. Slovaška pa vseeno ni ničesar prepustila naključju, v sodnikovem dodatku je Hamšik potrdil zmago in pot na EP. V tretjin tekmi, ki ni odločala o ničemer, sta se Belorusija in Makedonija razšli z 0:0.

Angleži so svoje delo v kvalifikacijah opravili brezhibno.
Angleži so svoje delo v kvalifikacijah opravili brezhibno. FOTO: Damjan Žibert

V slovenski skupini E so Angleži so za deseto zmago v deseti tekmi premagali Litvo s 3:0, Švicarji, ki so si tako kot Anglija že prej zagotovili drugo mesto in neposredno pot na EP, pa so z Estonijo premagali tesno z 1:0. V Vilniusu so Angleži povedli z zadetkom Rossa Barkleyja, povišali pa po avtogolu domačega vratarja Giedriusa Arlauskisa, od katerega se je žoga odbila v gol po strelu Harryja Kana. Za 3:0 je nato poskrbel še Alex Oxlade-Chamberlain. Švicarji so šele v izdihljajih tekme prišli do zmage v Estoniji, pomagali pa so jim kar domači sami, saj je Ragnar Klavan nesrečno preusmeril žogo v lastno mrežo tik pred koncem sodnikovega dodatka.

Dan pred koncem rednega dela kvalifikacij je tako znanih že 18 udeleženk EP. Ob gostiteljici Franciji so to še Avstrija, Anglija, Islandija, Češka, Severna Irska, Portugalska, Španija, Švica, Italija, Belgija, Wales, Albanija, Romunija, Nemčija, Poljska, Rusija in Slovaška.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.