Nogomet

Angleži se čudijo: Allardyce dober mesec pred gostovanjem v Ljubljani še kar zaupa 'osramočenim'

London, 04. 09. 2016 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Otoški mediji so se pred prvo tekmo Anglije v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2018 razpisali o zaupanju, ki ga novi selektor Sam Allardyce še vedno goji do nogometašev, ki so tako razočarali na letošnjem evropskem prvenstvu. Allardyce je pred tekmo s Slovaki zdrdral postavo, s katero pa ni navdušil.

SP 2018 bo, če se bo Anglija tja uvrstila, zadnji veliki turnir za Rooneyja.
SP 2018 bo, če se bo Anglija tja uvrstila, zadnji veliki turnir za Rooneyja. FOTO: AP

Anglija se bo v kvalifikacijski skupini za nastop na SP 2018 v Rusiji že oktobra v Ljubljani pomerila tudi s Slovenijo, toda novega selektorja Sama Allardyca najprej čaka prva uradna tekma na klopi treh levov v Bratislavi. Kljub temu da so po razočaranju na Euru 2016 v Franciji in odhodu nepriljubljenega selektorja Roya Hodgsona navijači in strokovnjaki pričakovali številne spremembe, jih Allardyce očitno še ne bo naredil.

Še več: Allardyce, nekdanji trener Bolton Wanderers, Blackburn Rovers, Newcastle Uniteda, West Ham Uniteda in Sunderlanda, ki je na reprezentančno klop sedel kljub netrofejni trenerski karieri, bo gostovanje na Slovaškem po lastnih besedah začel celo z nespremenjeno postavo, ki je tako sramotno izgubila obračun osmine finala EP z Islandijo (1:2). Otočani so se na gostovanje pripravljali v reprezentančni bazi St. George's Park in zadnji trening je izpustil le branilec Manchester Uniteda Luke Shaw, ki je zaradi zloma noge počival že večji del prejšnje sezone. 

Angleži, ki bodo na tekmi tretjega kroga skupinskega dela oktobra gostovali v Stožicah, naj bi kljub srdu navijačev, ki se po hitrem slovesu od Francije še ni polegel, začeli s praktično nespremenjeno postavo z Joejem Hartom v vratih. Član Manchester Cityja se je pred novim klubskim trenerjem Josepom Guardiolo, ta nanj ni resno računal, umaknil na posojo v Torino, a je v očeh Allardyca še vedno vratar številko ena, novemu selektorju pa sta izbiro olajšali poškodbi njegovih zamenjav Fraserja Forsterja in Jacka Butlanda, Zaigrali naj bi tudi John Stones, Jordan Henderson in Adam Lallana, medtem ko bo kapetan Wayne Rooney svoj zadnji kvalifikacijski ciklus za nastop na velikem tekmovanju začel na položaju "desetice", poročajo otoški mediji.

Najboljši strelec angleške reprezentance v njeni zgodovini bo opora Harryju Kanu in Raheemu Sterlingu, ki pri Manchester Cityju na začetku sezone igra kot prerojen. Od prve minute bodo očitno priložnost dobili tudi Gary Cahill, Kyle Walker, Danny Rose in Eric Dier. Ni treba posebej poudarjati, da so se prav vsi znašli "na tapeti", potem ko je Anglija na letošnjem evropskem prvenstvu v Franciji položila orožje pred malo Islandijo. Kaj drugega kot zmage zahtevna otoška javnost seveda tudi ob neugodnem gostovanju v Bratislavi seveda ne pričakuje.

Sam Allardyce je po EP sedel na vročo klop.
Sam Allardyce je po EP sedel na vročo klop. FOTO: AP

"Velikokrat sem že rekel, da sem ponosna oseba, ko igram za Anglijo. Takšen sem bil od trenutka, ko sem postal član moštva, moja motivacija je enaka kot tisti dan," je povedal kapetan Rooney, eden izmed tistih, ki se bodo morali hitro odkupiti za polom iz Nice. "Želim si, da bi mi šlo z Anglijo dobro, to je začetek kvalifikacijskega ciklusa in pomembno je, da začnemo dobro," je še dodal. Allardyce naj bi z nespremenjeno postavo v primerjavi z usodno tekmo proti Islandiji nogometašem ponudil možnost, da se odkupijo v očeh navijačev, z razkritjem postave 48 ur pred tekmo pa je po prepričanju dnevnika The Telegraph poskusil sprostiti nekaj pritiska, ki se med negotovimi nogometaši vedno ustvari, če ne vedo, da bodo igrali.

S tem naj bi tudi ustavil govorice in curljanje informacij iz svojega tabora pred tekmami, to je bilo značilno za prejšnji režim Hodgsona, ki je poskušal skrivati svoje karte prav do tekme, a so ga v medijih praktično vedno "prebrali". Po mnenju Allardyca bo nogometaš, ki ve, da bo igral, bolj osredotočen na svoje naloge. "Pritisk zmage je ogromen, to je res, izjemno potrebo čutimo tudi po tem, da se vrnemo vsaj s pozitivnim rezultatom," je priznal Allardyce. "Za razliko od EP bo zdaj želja po napadu na njihovi strani, saj bodo igrali doma, to pa bo zanje in za njihovega selektorja zelo pomembno. To bo, upajmo, pustilo nekaj prostora našim ustvarjalnim nogometašem, ki jih bodo lahko zlomili, kar jim na EP ni uspelo."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RIPkripelj
04. 09. 2016 16.06
Spet se bodo domov vrnili osramočeni
Optimisty
04. 09. 2016 12.03
+1
glede na to da je ceferin sel iskati glas da postane serif bomo zmago ocitno zamenjali za njegov glas in poraz....dam glavo
KiNgKoNg
04. 09. 2016 13.24
+4
Lepo, da daš glavo. S takim razmišljanjem je tako ali tako ne potrebuješ.
Optimisty
04. 09. 2016 18.35
kaj sem rekel.hahaha...sramoto si delamo.....
ares1976
04. 09. 2016 18.58
walter2
04. 09. 2016 10.02
+12
Angleška reprezentanca že leta plačuje davek na nespametno ogromno število tujcev v svoji ligi pri katerih domači mladi talenti s težavo pridejo do priložnosti!
Chelsea1991
04. 09. 2016 13.44
-1
lol CELOTNA angleška reprezentanca je sestavljena izključno iz igralcev ki igrajo v premier ligi (razen sedaj harta) in so vsi prvotimci v svojih ekipah tako da ne na pamet
ILoveGaming
04. 09. 2016 09.28
+0
Sam Allardyce že tako in tako ni trener za velike klube kaj šele za tako veliko državo pod tako velikim pritiskom kot je Anglija. To bo še eno razočaranje....kje majo te ki izbirajo trenerja sploh pamet.