Nogomet

Angleški zvezdnik Rooney v Ljubljano prihaja izžvižgan, Southgate brani svojega kapetana

London, 09. 10. 2016 14.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vse se ni razpletlo po željah novega selektorja angleške reprezentance. Gareth Southgate je na sobotni tekmi z Malto sicer slavil dokaj zanesljivo zmago (2:0), a nekateri navijači treh levov so se z žvižgi lotili Wayna Rooneyja. Pred obračunom s Slovenijo v Ljubljani imajo torej tudi Angleži dovolj svojih težav.

Rooney ob prihajanju na zelenico Wembleyja. Vsi niso bili navdušeni.
Rooney ob prihajanju na zelenico Wembleyja. Vsi niso bili navdušeni. FOTO: AP

Gareth Southgate je v zaenkrat zgolj začasni vlogi debitiral kot selektor angleške nogometne reprezentance in se veselil rutinske zmage nad Malto (2:0), toda navijači na Wembleyju in otoška javnost pričakovano ni bila ravno najbolj navdušena nad prikazano predstavo. Anglija mora tovrstne nasprotnike na domači zelenici razbiti, menijo najglasnejši kritiki, ki so se že med tekmo s tribun lotili kapetana Wayna Rooneyja. Ta je pričakovano začel obračun in zaigral globoko v zvezni vrsti, navijači pa so se ga v drugem polčasu lotili s precej glasnimi žvižgi, ki jih je deloma povzročila tudi precej revialna predstava na zelenici. Angleži so pred gostovanjem v Ljubljani slavili z goloma Dele Allija in Daniela Sturridga v prvem polčasu in ostali stoodstotni v naši kvalifikacijski skupini. Predvsem drugih 45 minut ni navdušilo navijačev, okoli 81.000 se jih je zbralo, Rooneyju pa so nekateri žvižgali že ob prebiranju njegovega imena pred začetkom tekme. Southgate je po obračunu stopil v bran kapetanu, čeprav je priznal, da je tudi po zaslugi Rooneyja žoga na sredini igrišča tekla prepočasi.

"Ne razumem tega (žvižgov, op. a.), a očitno je situacija takšna. Nimam pojma, kako naj bi mu to pomagalo, to pa je gotovo," se je spraševal Southgate, sicer dolgoletni angleški reprezentant, ki se ga na Otoku najbolj spominjajo po nesrečno zapravljeni enajstmetrovki v polfinalu domačega evropskega prvenstva izpred 20 let, ko so Angleži izpadli proti Nemčiji. Southgate je o Rooneyju še dodal: "Njegove izkušnje in vodstvene sposobnosti so bile ključne skozi celoten teden. Fascinantno je bilo dobiti vpogled v njegov svet v zadnjih desetih dneh. Zdi se, da se vsaka debata osredotoča nanj. Ogromen pritisk je nad njim in kritike so včasih nepravične. Gara naprej in kot kapetan vodi svojo državo s ponosom." Angleškemu taboru se je po poškodbi, ki jo je staknil bočni branilec Ryan Bertrand, pridružil še Arsenalov član Kieran Gibbs, Southgate pa ni skrival razočaranja nad predstavo svojih varovancev. "Podzavestno smo v drugem polčasu morda dobili občutek, da smo že dobili tekmo. Nismo tako divjali naprej kot bi to morda počeli v drugačnih okoliščinah. Gotovo imamo prostor za napredek, toda nismo v slabem položaju," je povedal donedavni selektor mlade reprezentance.

Opozoril je še, da je imel po nenadnem slovesu svojega predhodnika Sama Allardyca zelo malo časa za delo z moštvom, ki je precej srečno v zadnjem napadu dobilo tekmo prvega kroga proti Slovakom (1:0). "Glede na situacijo, v kateri smo začeli z delom, je bilo hudičevo naporno sestaviti vse skupaj in prikazati dobro predstavo, ko smo vedeli, da bomo mi nadzirali igro. Vemo, da se bomo izboljšali, mislim pa, da bodo igralci to prepoznali," je še dodal Southgate. "Videl sem ekipe, ki so skozi celotne priprave delale na tem, da so se nove ideje prijele, mi pa smo imeli štiri dni. Moram biti realističen glede tega, kako hitro se ideje primejo. Občasno je žoga dobro krožila, na trenutke je bilo vse prepočasno, na trenutke pa smo preveč igrali na dolge žoge. Igral sem že na takšnih tekmah, ko veš, da je malo možnosti, da boš izgubil, kot igralec pa občasno malce štediš z močmi. Ustvarili smo si priložnosti, če pa bi jih nekaj več izkoristili, potem bi bil občutek, jasno, povsem drugačen." Nestrpne angleške medije je malce zbodel tudi malteški selektor Pietro Ghedin, ki se je za izvrstno predstavo zahvalil tudi svojemu vratarju, sicer v Angliji rojenemu Andrewu Hoggu. "Dobro smo stali skozi celotno tekmo. Zelo sem vesel, čeprav smo izgubili. Dali smo vse od sebe," je bil zadovoljen Ghedin. "Morda ste razočarani, ker Anglija ni dosegla deset golov. Zmagali ste. Morali bi biti veseli ... Hvala tudi Hoggu, ker bi brez njega dobili več zadetkov. Tudi sam sem bil presenečen, da jih nismo."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MaunelNeuer
10. 10. 2016 13.39
kaj se dogaja z Rooneyjem?
tedoVV2HCmedo
10. 10. 2016 11.50
Oblak bo imel na tej tekmi veliko zahtevnega treninga in morda padec morale. Na njegovem mestu bi rekel Katancu, naj da v gol za to tekmo Handanovića, ta samo stoji kot kip.
Brcavrit
10. 10. 2016 12.39
+1
Dobro, da nisi na njegovem mestu. Čista zmaga naših bo!
NiVzdevka76
09. 10. 2016 18.07
+4
Redko spremljam fuzbal, ampak napovem 1:0 za slovenijo.... ))))
krnekilojz
09. 10. 2016 21.39
+1
tedoVV2HCmedo
10. 10. 2016 11.49
+1
Če napoveduješ zmago Slovenije, potem se vidi, da res redko spremljaš nogomet.
Godyr
09. 10. 2016 16.34
+5
tip se tako pri unitedu kot repki že nekaj časa šlepa na račun stare slave.
NiVzdevka76
09. 10. 2016 18.11
-1
krnekilojz
09. 10. 2016 21.40
+3
če redko spremljaš nogomet, zakaj se delaš poznavalca NiVzdevka?
lovesosa
09. 10. 2016 16.29
+4
runi najbolje doprinese ekipi ko ga ni v njej. ne vidim razloga da bi imel prednost pred komorkoli na vezi, sploh ko lallana pride nazaj, niti v napadu. sam ga useeno rinejo noter. angleži pač
woche
10. 10. 2016 11.41
+1
mhm, zato pa je najboljši strelec v zgodovini angleške reprezentance :)
aveeeeeee
09. 10. 2016 15.13
+3
tip ma 8 avtov,vile,,.......
BayernGomez
09. 10. 2016 17.42
+1
krnekilojz
09. 10. 2016 21.41
+1
na sociali ne gre! aveeeee je pa itak monika al kaj že, k menja nicke k gate, da si lahko pluse stiska