Nogomet

Allardyce dobil dovoljenje za začetek pogajanj z angleško zvezo, dobil tudi 'blagoslov' Sira Alexa

London, 13. 07. 2016 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Angleški prvoligaš Sunderland je potrdil, da je trenerju članskega moštva Samu Allardycu dovolil oditi na pogovore z Angleško nogometno zvezo (FA), ki imai zkušenega trenerja na kratkem seznamu možnih naslednikov selektorja Roya Hodgsona.

Bo novi selektor Anglije že v kratkem postal Sam Allardyce (na fotografiji)?
Bo novi selektor Anglije že v kratkem postal Sam Allardyce (na fotografiji)? FOTO: AP
Ne sodim v Bolton ali Blackburn, bolj bi se prilegal Real Madridu ali Internazionaleju. Ne bi mi bilo težko trenirati takšnih klubov, ker bi vsakič osvojil dvojno krono ali pa državni naslov. Dajte mi Manchester United ali Chelsea in zgodilo bi se prav to. Ne bi imel težav. Ena bolj znanih izjav Sama Allardyca iz leta 2010

Po tem, ko je zapustil pripravljalno bazo Sunderlanda v Avstriji, je bilo bolj ali manj jasno, da trener angleškega moštva Sam Allardyce odhaja na pogovore z Angleško nogometno zvezo (FA). Odhod enega izmed "večnih favoritov"  za selektorsko mesto angleške A-reprezentance so pri Sunderlandu sprva pojasnili z urejanjem nekega prestopa, a že v torek je iz kluba prišla uradna potrditev, da se bo Allardyce z FA začel pogajati glede prostega mesta selektorja članske reprezentance. Anglija je na nedavno končanem Euru 2016 pogrnila na celi črti in s selektorjem Royem Hodgsonom odmevno izpadla v osmini finala proti nefavorizirani Islandiji. 61-letni Allardyce, nekdanji trener Bolton Wanderers, Blackburn Rovers, Newcastle Uniteda in West Ham Uniteda, se je po slovesu Hodgsona hitro prebil na vrh seznama možnih kandidatov, na katerem so bili tudi Jürgen Klinsmann, Steve Bruce in Eddie Howe. Poleg tega, da so iz Sunderlanda potrdili začetek pogovorov, niso pozabili dodati, da si želijo, da Allardyce ostane, potem ko so z angleškim trenerjem v zadnji sezoni po hudem boju obstali v Premier League.

"FA je stopila v kontakt s Sunderland AFC in prosila za dovoljenje za pogovor z našim trenerjem, del česar naj bi bil proces zaupnih pogovorov s potencialnimi kandidati za mesto angleškega selektorja," je v izjavi za javnost sporočil angleški klub. "Na željo Sama Allardyca smo se s tem strinjali. Sam je zelo ključen v naših načrtih. Po izjemno zahtevni sezoni si zelo želimo obdobje stabilnosti, tako na kot ob igriščih, želimo pa si, da ostane trener našega kluba. Ponavljajoče se špekulacije glede Samovega položaja so izjemno škodljive za Sunderland AFC, še posebej v tem ključnem trenutku sezone, FA pa pozivamo, da spoštuje motnjo, ki jo ta proces povzroča. Pozivamo tudi, da zadevo rešijo hitro."

Allardyce naj bi se po povratku v domovino že sestal s podpredsednikom FA Davidom Gillom, tehničnim direktorjem Danom Ashworthom in izvršnim direktorjem Martinom Glennom. O naslednjem selektorju odločajo prav omenjeni možje, ki so si lahko v zadnjih dneh prebrali številne pozitivne izjave na račun karizmatičnega stratega. Pozitivno je o starem nasprotniku govoril tudi Sir Alex Ferguson, upokojeni trener Manchester Uniteda, Allardyce pa bi lahko po letu 2006, ko je bil prav tako blizu reprezentanci, le dočakal svoj veliki trenutek. Po slovesu Svena-Görana Eriksssona je FA takrat raje kot Allardyca izbral enega najbolj osovraženih selektorjev vseh časov Steva McClarna, ki je bil Erikssonov pomočnik. Angleška nogometna reprezentanca je po razočaranju in izpadu v osmini finala na evropskem prvenstvu v Franciji ostala brez selektorja, tako da bo z novim začela kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2018, pri FA (do sedaj) niso izključevali niti začasne rešitve. V skupini F bodo Angleži igrali tudi proti Sloveniji. Allardyce z izjemo delovanja pri irskem Limerick Cityju leta 1992 še ni uspel osvojiti domačega naslova, je pa svoje klube večkrat popeljal v višji rang tekmovanja. Še posebej odmevno so z mestom selektorja povezovali trenerja Arsenala Arsena Wengerja, a Francoza na topničarje veže še enoletna pogodba.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

chelsealove
14. 07. 2016 11.29
Človek je odličen trener in karakter, upam da je naslednji selektor!
cripstoned
13. 07. 2016 15.15
-2
naj probajo z giggsem in nevillom....cas je da nekdo od mladih prevzame repko.....tile stari zapijeki so slaba izbira...
chelsealove
14. 07. 2016 11.29
the kop
13. 07. 2016 14.30