Nogomet

'Kosovska bitka' pripadla Švicarjem, Albanci blizu točki z enim manj na zelenici

Lens, 11. 06. 2016 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Druga tekma letošnjega evropskega prvenstva v nogometu med "prijateljskima" reprezentancama Albanije in Švice je pripadla alpski enajsterici, ki je z zadetkom Fabiana Schärja hitro povedla, nato pa tudi ob igri z igralcem več na zelenici trpela za tri točke (1:0).

Odločilni trenutek v Lensu: po napaki vratarja Berishe je bil pred vrati Albanije najvišji Fabian Schär.
Odločilni trenutek v Lensu: po napaki vratarja Berishe je bil pred vrati Albanije najvišji Fabian Schär. FOTO: AP

Debitantski nastop na velikih tekmovanjih se ni razpletel po željah albanske reprezentance, ki jo je tudi v Lensu podpirala armada navijačev. Kar 14 od več kot 40 nogometašev obeh ekip je po zaslugi vojne na Kosovem in kasnejše odcepitve pristalo v enem ali drugem dresu, tudi brata Granit in Taulant Xhaka, ki sta od prve minute začela vsak na svoji polovici. Po tem, ko smo v skupini A na petkovi otvoritveni tekmi dolgo časa čakali na vodilni zadetek, se je mreža na zelenici dolgoletnega prvoligaša (z eno najboljših nogometnih šol v državi) hitro zatresla. Že v peti minuti je vratar Etrit Berisha slabo posredoval po podaji iz kota, njegov nepremišljeni "izlet" proti sredini kazenskega prostora pa je izkoristil Fabian Schär, ki je z glavo zatresel prazno mrežo. To je bila tudi edina napaka Berishe do konca srečanja, saj je svojo reprezentanco z več odličnimi posredovanji držal v igri. Švicarji so bili v uvodu srečanja še naprej nevarnejši in Haris Seferović je v 15. minuti zapravil prvo od mnogih lepih priložnosti za zadetek, toda z roba kazenskega slabo streljal točno v Berisho Albanci so odgovorili šele po pol ure igre, ko je Armando Sadiku po visoki žogi z desnega boka ušel obrambi in prišel neoviran pred Yanna Sommerjem, ki je njegov strel z desne pravočasno zaprl. V 37. minuti pa šok za balkansko moštvo: najizkušenejši član enajsterice Lorik Cana je med prerivanjem s Seferovićem padel na robu kazenskega prostora, ker pa bi žoga prišla do napadalca, ki bi ostal sam pred vrati, se je v Franciji vzgojeni nogometaš odločil posredovati z roko. Španski sodnik Carlos Velasco Carballo mu je upravičeno pokazal drugi rumeni in s tem izključujoči rdeči karton.

Kazen bi lahko bila še hujša za Albance, če bi s prostega strela, ki je sledil, uspel zadeti Blerim Džemaili, ki pa je z močnim strelom v vratarjev kot zatresel vratnico nemočnega Berishe. Švicarji bi lahko dvoboj verjetno že odločili še pred polčasom. Najprej je v 41. minuti po lepi akciji in podaji Stephana Lichtsteinerja za las zgrešil Džemaili, ki se je rešil branilcev znotraj kazenskega prostora, a je bil Berisha sicer tudi "na žogi". Dve minuti kasneje je obrambi orlov pobegnil še Seferović in s težkega položaja meril na drugo vratnico, Berisha je z obema rokama njegov poskus ustavil, švicarski zvezdnik Xherdan Shaqiri pa je v jezi širil roke zaradi sebičnosti soigralca. Albanci so ostajali v igri za vsaj točko in z razpoloženim Sadikujem so imeli neprestano grožnjo za nasprotna vrata. Sadiku je po dolgi žogi vztrajal ob neodločnemu Johanu Djourouju in bi v 50. minuti skorajda prišel do strela pred Sommerjem. Na drugi strani je Berisha še utrdil sloves junaka svoje ekipe s še eno obrambo strela Seferovića, ki ga je tokrat poskusil ukaniti s strelom na prvo vratnico s "špico". Seferović ni imel svojega dne in v 66. minuti ga je z globinsko podajo našel rezervist Breel Embolo, nekdanji član Real Sociedada je stekel proti albanskim vratom, Berisha pa ga je spet lepo zaprl. Poskusil je tudi Embolo, v letošnji sezoni pri Baslu soigralec Andraža Šporarja in vzhajajoči zvezdnik švicarskega nogometa, toda v 75. minuti je njegov zavit poskus z roba kazenskega prostora zgrešil daljšo vratnico. 

Minuto kasneje bi Albanci kmalu šokirali Švicarje in izenačili z igralcem manj, a je po akciji Elseida Hysaja in pobegu za hrbet obrambe Sadiku s težkega položaja meril v zunanji del mreže. Albanci so tudi neuspešno zahtevali najstrožjo kazen, ko je Lichtsteiner v prodoru z roku zadržal Ermirja Lenjanija, a Carballo ni zapiskal. Berisha je v 81. minuti znova zaustavil Seferovića s pravočasnim "izletom" in Albaniji priigral zaključno priložnost za veliko točko. Najprej je eden od Albancev nevarno meril z glavo, a je Sommerja rešil blok njegovih branilcev, že v naslednjem napadu v 87. minuti pa je Shkëlzen Gashi ostal povsem sam po idealni globinski podaji, imel čas, da počaka vratarja Sommerja, ki pa je izjemno ubranil njegov poskus iz oči v oči.

Izid:

Albanija ‒ Švica 0:1 (0:1)
Schär 5.
RK: Cana 36./Albanija

Postavi:

Albanija: Berisha; Hysaj, Cana, Mavraj, Agolli; Abrashi, Kukeli, Xhaka (od 62. Kace); Roshi (od 74. Cikalleshi), Sadiku (od 82. Gashi), Lenjani. 

Švica: Sommer; Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodriguez; Behrami, Xhaka, Shaqiri (od 88. Fernandes), Džemaili (od 76. Frei), Mehmedi (od 62. Embolo); Seferović.

Lestvica: 1. Francija 3 točke, 2. Švica 3, 3. Romunija 0, 4. Albanija 0.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enakostzavse
12. 06. 2016 11.45
+2
Albanija vs Kosovo. In kje so švicarji ?
Iniesta
12. 06. 2016 10.55
+2
Zelo zanimiva tekma je bila. Pohvale reprezentanci Albanije za junasko igro z igralcem manj ...
kr ena iz nekje
12. 06. 2016 10.43
-1
Pa joj kak naslov, da človek kar more odpret. Pač pol Švicarske reprezentance je balkancev. Poglejte slovensko reprezentanco. Mislim, da je polovica Slovencev notri, ostali ne. Če greste pogledat po uradih na občinah in ministrstvih - polovico južnakov.
V SHESHELJ
12. 06. 2016 09.55
Drugace sem seznanjen z tistim kar sem napisal...ce pa ne poznas metafor se posvetuj z vikipedijo ja...norcevanje iz naslova mi je bilo v mislih...
Symbolic
11. 06. 2016 21.49
+0
Gledam Ang-Rus... prej ali slej bodo Angleži zadeli, so precej boljši... Rusi popolnoma brezopasni... V teh treh tekmah sem pa opazil nekaj novega v odnosu do sodnika: nobenih protestov (razen sarko-nasmehov) na "kritične" sodniške odločitve... Znano je, da so vpeljana neka nova pravila (smernice) za sodnike kar rezultira z zadržanostjo igralcev ob kakšni sumljivi sodniški odločitvi... Po domače: igralci cvikajo, ker ne vedo kako jih bo sodnik "nagradil" zaradi eventualnega protesta! A se to meni samo zdi, ali so sodniki na precej višjem nivoju?
šmajser1
11. 06. 2016 21.52
+1
Pocakaj se malo,bos videl kako bojo ga se biksali......
Symbolic
12. 06. 2016 09.58
Zanimivo, da je, na dosedanjih štirih tekmah, najslabše ocenjen španski sodnik Carlos Velasco, ostalim trem so pripisali le kakšno nepomembno pripombo... ("Oko sokolovo" na HRT2)... Glede na "spotikanja" ob kvaliteti sojenja v Primeri, sprašujem se: a so španski sodniki res tako slabi, ali je možakar imel slab dan, ali je posredi kaj tretjega? Najbolj obremenilna je bila pripomba: zakaj drugi rumeni, pa šele po tem rdeči karton za Cano? Dejstvo: Cana je žogo namerno ustavil z roko in to je po pravilih igre: direktni rdeči! Nekdo bo reko, da je posledica enaka: izključitev... Že, že ni pa enaka kazen! Morebitno opravičilo za Velasca: želel ga je pomilostit, da ne faše hujšo kazen in bi bil izločen iz tekmovanja (recimo 4 tekme prepovedi)! Hmmm... to zadnje se mi zdi bolj realno in humano! Zato ne delim mnenja, da je Velasco, kot izkušeni sodnik, s tem naredil napako!
Trend01
11. 06. 2016 21.03
+0
Za genialnega avtorja članka: "Bitka na Kosovskem polju je bil vojaški spopad med Kraljevino Srbijo in Osmanskim cesarstvom na Vidovdan 1389. leta, to je dne 28. junija po gregorijanskem koledarju (15. junija po starem julijanskem koledarju, kar pa nekateri viri zaradi razlike v štetju dni navajajo kot 23. junija po gregorijanskem koledarju). Srbe je v bitko povedel takratni srbski knez Lazar Hrebeljanović, Turke pa osebno sam turški sultan Murat I. Srbija je bila v bitki hudo poražena, nakar je postala turška vazalna država. Sultan Murat I. je bil prvi in edini turški sultan, ki je padel na bojnem polju.". Vir: Wikipedija
Symbolic
11. 06. 2016 21.30
+1
Trend01
11. 06. 2016 21.55
Symbolic
12. 06. 2016 10.19
-1
Trend, jaz sem ti tudi namenil 3 + ampak, dokler to "reloadam", pa preskočim oglas, ti si me prehitel in Forum je bil zaklenjen... Pa še to: Albanci nimajo nobene zveze z bitko na Kosovem polju... Nekje sem zasledil, da so se, proti Turkom, nekateri Albanci borili na srpski strani! Pa ne mislim s tem "izpravljat krivo Drino", grajo namenjam nerazgledanemu avtorju za "genialni" naslov članka!
enakostzavse
12. 06. 2016 11.47
trend, in kje je govora o nogometu v tem zgodovinsko -epohalnem prispevku s tvoje strani.
Trend01
12. 06. 2016 16.14
Res je Symbolic. Ta poraz je pomenil, da je padla ta (južna) meja, In nekje od teh časov dalje, so Osmani preplavili tudi Kosovo in okolico. Pod Osmani so se v tej bitki borili le južni Makedonci (od ex Juge).
V SHESHELJ
11. 06. 2016 20.50
+1
Bitka na Kosovem polju .... LoL
Symbolic
11. 06. 2016 20.35
+6
Kosovska bitka? Pa vi niste normalni...
Trend01
11. 06. 2016 20.39
+7
Norca se iz mrtvih in zgodovine delajo. Ja, to pa neznanje in nevednost dela. Ter potreba po "senzacionalnih" naslovih. Sramota!
CURVANORD Zanetti
11. 06. 2016 19.24
+8
Navijaci ni vedeli za koga naj navijajo in so se diplomadsko odlocili ves stadion se je drl Kosovo:-)
gongash
11. 06. 2016 19.15
+12
pol švicarske ekipe je iz albanije smeh
JanezBos.
11. 06. 2016 21.54
+0
Zakaj pa smeh?? Pa v ekipi Slovenije je koliko Slovencev? :)
walter2
11. 06. 2016 18.58
+1
Francija in Romunija gresta naprej v tej skupini!Švicari slabi a Albanci so zašli na EVRO 2016 in ne bodo dosegli gola!
taurus111
11. 06. 2016 20.52
+1
Razen Walter, če ne podkupijo z sladoljedom sodnike ali pošljejo kaki dron, vse je možno pri tej golazn....
CURVANORD Zanetti
11. 06. 2016 18.54
+1
Admin zakaj brises resnico nisem zalil napisal sem resnico,bom drugace napisal da bos srecen.Hrvati so se hujsi romi kot albanci
CURVANORD Zanetti
11. 06. 2016 19.35
-4
Bugari so se vecji cehi kot madzari,a ti je sedaj kaj bolj jasno
gost20
11. 06. 2016 19.45
+2
CURVANORD Zanetti
11. 06. 2016 20.00
+0
A postevako bi rad znal najprej se nauci posebnost stevila 0 nato prdni ti bo lazje
ggargamell
11. 06. 2016 18.54
+12
albanija1 vs albanija2
bandit1
11. 06. 2016 18.50
+6
Ste pozabili izjavo g. Čira Blaževiča, po tekmi med SLO in BIH, ko je bil selektor BIH ? Igrala je 1. enajsterica proti drugi.... naprej pa ne bi................... pa ne me narobe razumet
Trend01
11. 06. 2016 18.36
+18
Nekaj imajo nogometaši albanske reprezentance zagotovljeno. Kjerkoli igrajo, se vedno počutijo kot "doma". Verjetno bi nafilali tudi štadion v Reykjaviku.
CURVANORD Zanetti
11. 06. 2016 19.01
+0
Ja lej Albanci so narod ki ogromno potujejo in uvazajo svojo kulturo, ves svet jih sprejema z odprtimi rokami.So delaven narod na podrocju kriminala,to pescico ki se skusa asimilirat izlocijo iz druzbe.
Trend01
11. 06. 2016 19.07
+8
So odlični v zunanji trgovini praviš. Import - export. V glavnem vse v tranzitu.... hehe. So pa tudi dobri v izterjevanju. Morda jih je zato toliko po svetu. Jih država najema za tovrstne storitve.
CURVANORD Zanetti
11. 06. 2016 19.25
+5
Za koga si stiskal pesti kosovo1 ali kosovo 2
CURVANORD Zanetti
11. 06. 2016 19.26
+2
Jaz bi privoscil zmago nasim sosedom,a to niso hrvati
drofel 1
11. 06. 2016 18.13
+6
Na tej tekmi "slabih ekip", bi se naši osramotili.Koliko teka in borbenosti nisem videl naših nikoli. Zato je bolje, da smo doma in gledamo ekipe, ki se borijo za svoje državne simbole.
drofel 1
11. 06. 2016 18.55
+4
Tukaj se je nekaj "lavfalo, teklo". pri naših tega NI .taurus111 oni so v Franciji....mi smo pa doma in gledamo EP preko TV. Še kaj ni jasno?
taurus111
11. 06. 2016 20.49
-1
Ker so Drofel verjetno na tvojo željo brisali komentar, še zmeraj stojim za tem , da je SLO reprezentanca boljša od šiptarske! Če pa nisi domoljub v dobrem in zlu se odseli iz naše domovine!
kor22
11. 06. 2016 18.11
+18
albanija A vs albanija B
taurus111
11. 06. 2016 18.09
+3
Pravi zmagovalec je Petković! Albanci grobi in nedorasli v nogometu? Taka je slika črno rdeče Švice , sramota, skoraj isto kot na Stožicah! Odkje potuhnjeno se najde polhen stadijon rogoviležev, eden na deset deset za enega?
I_LOVE_FOOTBALL
11. 06. 2016 18.07
+3
Sicer za gledalca daleč od neke napete tekme,sta me pa navdušila vratarja (če odštejem gol Švice)- dve izjemni obrambi Sommerja in kakšne štiri izjemne reakcije golmana Albanije...
mariomandzukic
11. 06. 2016 18.05
-15
vsi so dobri,ampak ve se kje se rojevajo najbljsi nogometasi.evropska brazilija la croatia
Symbolic
11. 06. 2016 18.22
+11
Žal, današnja Brazilija je bleda senca tiste Brazilije...
Mariborrrrrrrrr
11. 06. 2016 18.31
+9
mejacrnikal
11. 06. 2016 20.01
+5
evropska brazilija la croatia hahahhaha bolnik
Uporabnik1152447
11. 06. 2016 20.05
+4
Ne sekirajte se no, mario navija za Hrvaško, zraven pa rad še malo provocira. Naj navija. Tudi jaz bi navijal za Slovenijo, če bi v njej igrali večinoma Slovenci.
Symbolic
11. 06. 2016 20.40
+4
Manđo, raje glej Samovojsko - živo nogometno enciklopedijo!
BayernGomez
12. 06. 2016 10.38
+1
Torej praviš da boste na koncu izgubili 7-1?