Nogomet

AFP: Platini je denar dobil zaradi svetovanja

Pariz, 30. 09. 2015 18.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Finančna poročila Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ki so jih med drugim pregledali pri francoski tiskovni agenciji (AFP), vzbujajo precej vprašanj glede trditev Michela Platinija. Sporna naj bi bila v prvi vrsti izplačila s strani prvega moža Fife Seppa Blatterja.

Finančna poročila Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ki so jih med drugim pregledali pri francoski tiskovni agenciji (AFP), vzbujajo precej vprašanj glede trditev Michela Platinija, predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa), glede določenih izplačil s strani prvega moža Fife Seppa Blatterja. Ta naj bi zaradi težav Fife odlagali skoraj desetletje. Platinija so švicarski preiskovalci zasliševali glede povezave o izplačilu 1,8 milijona evrov, ki jih je dobil od Fife leta 2011. Prav to plačilo je ključno pri preiskavi švicarskega državnega tožilca zoper predsednika Fife v odhodu Seppa Blatterja. Tako Blatter kot Platini trdita, da je bilo plačilo izvedeno zaradi svetovanja, ki ga je nekdanji francoski nogometni zvezdnik opravljal med letoma 1998 in 2002.

Sepp Blatter in Michel Platini
Sepp Blatter in Michel Platini FOTO: Reuters

"Ko sem začel svojo vlogo svetovalca, mi je gospod Blatter sporočil, da na začetku ne bom mogel dobiti plačila za svoje delo v polnem znesku zaradi takratne finančne situacije na Fifi," je Platini povedal v pogovoru za AFP. Glede na finančno poročilo, objavljeno aprila 2003 in je dosegljivo na Fifini spletni strani, je imela krovna nogometna organizacija takrat - po koncu štiriletnega finančnega obdobja (1999-2002) 115 milijonov švicarskih frankov dobička. Toda v taistem poročilu je Fifa prijavila pričakovano izgubo 134 milijonov švicarskih frankov (maja 2002) zaradi stečaja podjetja International Sports and Leisure (ISL), švicarskega medijskega in marketinškega podjetja, ki je imelo pogodbo s Fifo v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Fifa sicer zasluži veliko denarja s svetovnimi prvenstvi, tudi zaradi tega je mogoče, da se je dobiček pojavil zaradi prvenstva na Japonskem in v Južni Koreji 2002, pravijo pri AFP.

Vir, ki je bil blizu takratnim finančnim službam pri Fifi, a je po poročanju AFP zahteval anonimnost, je dejal, da je imela Fifa povsem dovolj sredstev za plačilo Platiniju. "Čeprav Fifa deluje v štiriletnih ciklih, s tem, da večina dobička pade na četrto leto - v tem primeru na leto SP 2002 -, je bila finančna situacija dovolj dobra, da bi dovolila tako izplačilo," je dejal neimenovani vir in dodal, da Fifa nikoli ni trdila, da ima kakršne koli finančne težave. Platini je povedal, da nikoli ni dvomil, da ne bo dobil plačila. "Zadevo sem celo postavil povsem na stran, preden sem leta 2011 zahteval, da se preostanek plačila dejansko izplača," je povedal Platini.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mikitr
30. 09. 2015 20.47
+3
A jim je svetoval kam naj nakžejo denar?
apodgraj
01. 10. 2015 07.48
+2
Vse kar se vrti okrog tujega denarja je skorumpirano .
apodgraj
01. 10. 2015 07.58
+3
Da za svetovanje v treh letih prejmeš 1,8 miljonov Eurov , kar pomeni za eno leto 600.000 Eurov . Saj ni sodeloval z NASO in zanjo izdelal novo plovilo za na Luno . Ameriški predsednik na leto zasluži 300.000 dolarjev ., torej je Platini opravčljal dvakrat bolj pomembno nalogo od ameriškega predsednika .
Trend01
01. 10. 2015 11.05
+1
Obama res dobi le 300.000 dolarjev. Zunanji svetovalci pa mnogo več....... Sicer malo iz konteksta. A zato so zunanji svetovalci. Da niso v breme podjetje celo kariero in, da se malo denarja "obrne". Še nikjer pa žal ni bilo povedano kaj je pravzaprav svetoval. Kje naj bo SP? Kakšne barve naj bo trava? Velikost štadiona? Cena vstopnic? Sam se bolj nagibam, da s skupno močjo blokirata uvedbo video nadzorov tekem.