Prva liga Telekom Slovenije

Odmevi iz Švice: Šporar vzel št. 9, ki jo je nosil legendarni napadalec

Zürich, Basel, 08. 12. 2015 19.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Serijski švicarski prvak je v Andražu Šporarju očitno našel naslednika Breela Emboloja, ki ga bo podobno kot Olimpija svojega kapetana Basel še težje zadržal v prihajajočih tednih in mesecih. Tabloid Blick po objavljenem prestopu opozoril, da Šporar s številko devet prevzema nasledstvo legende.

Ljubljančan bo v Švici igral kot ena najdražjih okrepitev vseh časov.
Ljubljančan bo v Švici igral kot ena najdražjih okrepitev vseh časov. FOTO: Damjan Žibert

Dogovor za prestop Andraža Šporarja iz Olimpije v Basel, ki bo uradno speljan šele ob odprtju januarskega prestopnega roka, se je prebil tudi v švicarske medije. Dnevnik Tages Woche je izpostavil dejstvo, da bodo državni prvaki in redni udeleženci Lige prvakov težko zadržali svojega mladega bisera Breela Emboloja. Tudi zato je Šporar očitno odgovor klubskega vodstva na napovedani odhod kamerunskega talenta, čigar cena bi lahko dosegla desetkratnik Ljubljančanove (30 milijonov evrov), plačali pa bi jo klubi od Barcelone do Arsenala, Bayerna in Wolfsburga.

Marc Janko je trenutno prvi strelec kluba, izkušenemu avstrijskemu strelcu pa se je športni direktor baselskega kluba Georg Heitz odločil priključiti vzhajajočo zvezdo slovenskega nogometa, ki je oglednike na številnih tekmah (predvsem v letošnji sezoni) navdušil s strelskim nizom in izkupičkom 17 golov s 17 tekem. Tages Woche je izbrskal tudi Šporarjevo izjavo izpred nekaj let, ko je dejal, da bo srečen le takrat, ko bo nosil dres angleškega Liverpoola, po informacijah švicarskih kolegov pa je pozitivno govoril tudi o zanimanju graškega Sturma. Nekdanji klub Darka Milaniča in Roberta Berića nato ni želel plačati zahtevane cene, govorilo se je o treh milijonih evrov, kolikor bo moral (nekaj sto tisočakov gor ali dol) plačati tudi Basel.

Visokorasli Streller (na fotografiji) je v dobrih osmih sezonah pustil velik pečat na St. Jakob-Parku.
Visokorasli Streller (na fotografiji) je v dobrih osmih sezonah pustil velik pečat na St. Jakob-Parku. FOTO: Reuters

Aargauer Zeitung je med pogajanji navajal tudi besede agenta Amirja Ružnića, ki je, zanimivo, menil, da bi bil po njegovem mnenju "bolj smiseln" poletni prestop, glede na to, da so januarski posli za nogometaše vedno bolj naporni zaradi težje prilagoditve sredi sezone. Toda v torek je velika novica le prišla na plan in tabloid Blick je opozoril, da si je Šporar izbral številko legende kluba Marca Strellerja. Devetica, so namignili, je lahko velika utež za mladega napadalca, ki se je pred meseci upokojil po skoraj devetih sezonah v vrstah leta 1893 ustanovljenega kluba.  V dobrih osmih letih je na severu države postal kapetan in drugi najboljši strelec v zgodovini kluba.

"Kariero sem si vedno želel končati na vrhu, ne na klopi," je povedal Streller, rojeni Baselčan, čigar predstave so odšle v folkloro kluba. Da njegovega odhoda ne bo lahko nadomestiti, je pred časom povedal tudi predsednik Bernhard Heusler, Šporarja pa bi lahko Streller tako kot najslavnejši Švicar (takoj za Seppom Blatterjem) Roger Federer zdaj spremljal s tribun St. Jakob-Parka. "Streller je utelešal vrednote kluba in vedno je bil vzornik drugim," je dejal Heusler.

Šporarjev prestop je med največjimi v zgodovini švicarske lige (Super League), ko gre za nogometaše, ki prihajajo in ne odhajajo iz tekmovanja. V ligi, iz katere je leta 2014 v Chelsea ravno iz Basla za 16,5 milijona evrov rekordno prestopil Mohamed Salah, je do sedaj najdražji nakup Cesar Carignano, ki ga je Basel v sezoni 2004/05 plačal s 4,7 milijona evrov. Pred Šporarja lahko uvrstimo denimo prestope Alexandra FreijaRaula Bobadille, Miralema Sulejmanija in Marcela Diaza, a so tudi tako uveljavljena imena v Švico prihajala za le kakšen milijon ali dva več od Slovenca, ki naj bi rdeče-modre stal slabe tri milijone evrov. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rambek
08. 12. 2015 21.36
-9
Upam, da Olimpija nebo pojedl milijone kot Maribor... Fink Kapun tudi Henty oz Ontivero ce ga odkupijo se bo dalo prodat tudi za vec 10 mil€ zneske.
BayernGomez
08. 12. 2015 21.51
+21
SigourneyWeaver
09. 12. 2015 10.34
+4
Pusti njega, on živi v nekem svojem svetu, kjer ocenjuje igralce glede na fifo in kar nekaj nabija.