Prva liga Telekom Slovenije

FOTO in VIDEO: Evropski derbi z evrogolom za remi zaokrožil Balkovec, Maribor v Domžalah zapravil 0:2

Domžale, 31. 07. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na izvrstnem dvoboju dveh slovenskih predstavnikov v evropskih tekmovanjih je Maribor že zanesljivo vodil, na koncu pa trepetal za točko v Domžalah (2:2). Sodniki so najprej priznali sporen avtogol Mihe Blažiča, Damjan Bohar pa je vodstvo Štajercev nemudoma podvojil. V drugem polčasu velik povratek rumenih.

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Domžale - Maribor
    13:10
    Vrhunci tekme Domžale - Maribor
  • Izjava Roka Hanžiča po tekmi v Domžalah
    01:03
    Izjava Roka Hanžiča po tekmi v Domžalah
  • Izjava Darka Milaniča po tekmi v Domžalah
    00:37
    Izjava Darka Milaniča po tekmi v Domžalah
  • Iz 24UR: Nogometaši Domžal in Maribora potrdili evropsko raven
    02:28
    Iz 24UR: Nogometaši Domžal in Maribora potrdili evropsko raven

Prvi veliki derbi v novi sezoni, ko gre za dvoboje med ekipami, ki so lani krojile vrh lestvice, je prišel le nekaj dni po izvrstnih evropskih rezultatih, ki sta ju dosegli moštvi Domžal in Maribora. Rumeni so v vlogi domačina, a ne na svojem stadionu, prišli do ene najodmevnejših zmag v klubski zgodovini nad West Hamom, vijoličasti pa so z remijem pri Aberdeenu položili temelje vnovičnemu napredovanju v predkrogu kvalifikacij za Ligo Evropa. Časa za počitek tri dni po omenjenih tekmah ni bilo veliko, "evropski" obračun so tudi zato oboji začeli s precej spremenjenima postavama. Luka Elsner je naredil kar sedem menjav v primerjavi z ljubljansko tekmo proti West Hamu, niti na klopi ni bilo junaka tistega obračuna Matica Črnica, medtem pa je Darko Milanič kot že na zadnji prvenstveni tekmi na klop posedel tako Milivoja Novakovića kot kapetana Marcosa Tavaresa. Vseeno štajerska enajsterica še zdaleč ni bila tako premešana kot domžalska, toda rumeni so se sprva dobro merili s prekaljenimi lisjaki slovenskih zelenic. Dare Vršič je po izenačenem začetku kot prvi poskušal premagati drugega domžalskega vratarja Adnana Golubovića v 12. minuti, po nekaj težavah pa je čuvaj mreže žogo ukrotil. Veliko manj težav je imel s kasnejšim poskusom Sunnyja Omoregieja, ki je malce sebično z razdalje streljal precej mimo vrat.

Na prave priložnosti so gledalci čakali zelo dolgo. Še takrat, ko se je odprlo nekaj prostora, je Aleks Pihler v 27. minuti meril v blok, žoga pa se je silovito odbila v glavo štajerskega nogometaša, ki je za hip obležal, a nato nemoteno nadaljeval z igro. Nato pa so se začele nore mariborske minute: najprej je podajo z leve Gregorja Bajdeta v 29. minuti mimo svojega vratarja preusmeril Miha Blažič. Sodnik Matej Jug je veselje na kratko prekinil s posvetom pri pomočniku, s katerim sta skupaj odločila, da Omoregie kljub temu, da je bil v trenutku podaje v nedovoljenem položaju, ni vplival na igro za Blažičevim hrbtom. Nov udarec je za Domžale sledil že po izvajanju udarca s sredine, saj je Omoregie prestregel podajo Matije Široka in v priložnost poslal Vršiča, ki je domiselno zaposlil Damjana Boharja in slednji je z natančnim strelom zadel za še en hladen tuš v domačih vrstah, hkrati pa upravičil zaupanje trenerja Milaniča, s katerim je tudi proslavil zadetek. Domači navijači so ob neuspešnih poskusih svojih ljubljencev kar nekajkrat glasno zavzdihnili, malce bolj jih je s poskusom s prostega strela v 38. minuti prepričal Blažič, a Jasmin Handanović ni imel težav. Slovenski rekorderji so pretili iz vsakega (pol)protinapada in najprej je Omoregie meril v blok, nato pa je Vršič s težkega položaja v 42. minuti udaril z volejem, rumeni pa so po obrambi Golubovića v zadnjem hipu razčistili pred Omoregiejem. Na drugi strani je Luka Volarič najresneje v dotedanjem poteku tekme preizkusil Handanovića, toda precej s strani ni zmogel več kot strela točno v gostujočega vratarja. Veliko bolj nevarno je bilo po strelu Volariča v 44. minuti, Handanović je bil ob projektilu s 17 metrov spet na mestu.

Odločitev glavnega sodnika Mateja Juga v prvem polčasu ni navdušila domačih gledalcev.
Odločitev glavnega sodnika Mateja Juga v prvem polčasu ni navdušila domačih gledalcev. FOTO: Miro Majcen

Razigranega Vršiča je Milanič, morda tudi zaradi prihajajoče evropske preizkušnje, pustil v slačilnici, namesto njega je v igro prišel Tavares. Aleš Mertelj, ki je do tedaj opravljal kapetanske naloge, je po predaji traku na nek način predal tudi vodstvo z dvema zadetkoma prednosti. V 50. minuti je Juninho s strelom mimo Gorenjca, žoga se ga je morda tudi malce dotaknila, spretno meril ob vratnico po lepi podaji Volariča s strani in napovedal lov na vsaj točko. Brazilec s slovenskim potnim listom bi v 53. minuti kmalu zabil še svoj drugi zadetek, ki bi bil eden najlepših v njegovi sicer že obširni zbirki - Juninho je z več kot 30 metrov mojstrsko meril v zgornji kot Handanovića, ki bi bil ob kakšne pol metra bolje odmerjenem poskusu verjetno nemočen. Mariborčani so nato začeli nizati nevarne akcije in kot prvi je poskusil Tavares, ki pa je po pripravi strela z roba kazenskega prostora slabo udaril z desnico. A sledil je nov udarec pred njihovimi vrati, saj so Domžale izenačile. Elsner, ki je prej v igro poslal Benjamina Morela, je proslavljal fantastičen zadetek Jureta Balkovca, ki je s prostega strela precej s strani in s kakšnih 25 metrov natančno meril z zavitim strelom in ukanil Handanovića. Elvis Bratanović je že čez kakšno minuto skakal na visoko žogo s strani in padel, toda Jug ni zapiskal, Bratanović pa tudi ni preveč glasno protestiral po še enem dvoboju z Markom Šulerjem. Handanović se je v 71. minuti odkupil za malce slabše posredovanje pri drugem zadetku in lepo ustavil Juninha po bliskovitem protinapadu in dvojni podaji, ki je v priložnost vnovič potisnila Južnoameričana, a je bil Handanović pripravljen pri svoji bližnji vratnici.

Oba trenerja sta nato menjala, Elsner je že prej aktiviral Zenija Husmanija, medtem ko je Milanič računal na energijo Dina Hotića in Sintayehuja Sallalicha. Prvi aktivni strelec slovenske reprezentance Novaković je tako pred očmi selektorja Srečka Katanca obsedel na klopi. Po ostri žogi Hotića, ki je preletela vse soigralce in končala ob vratnici Domžal v golavtu, je imel še en rezervist Sallalich v 78. minuti po globinski podaji Mitje Vilerja lepo priložnost za "smrtni" udarec, ko je prišel pred Golubovića, ki pa mu je kot hitro zaprl in uspel ukrotiti žogo. A ta priložnost ni bila primerljiva s tisto, ki se je v 81. minuti ponudila Bratanoviću. Nekdanji mladi reprezentant in poletna okrepitev Domžal se je po tem, ko je bil za podajo Juninha prekratek Mertelj, znašel povsem sam pred Handanovićem, nato pa se zapletel v preigravanje in na črti gola zadel Šulerja, ki je preprečil gotov zadetek. V drugem polčasu precej neopazni Omoregie je po podaji Adisa Hodžića v 87. minuti natančno meril z glavo, toda strel ni imel dovolj moči za dobro postavljenega Golubovića. Pihler se je na začetku 89. minute lepo osvobodil čuvaja in lepo meril na drugo vratnico malce neodločnega domačega vratarja - žogo je Golubović hvaležno pospremil v golavt. Že v naslednjem napadu se je za glavo držal Blaž Vrhovec, ki je z mesta (skorajda) perfektno meril pod prečko z okoli 20 metrov, žoga pa je oplazila prečko. Zadnji udarec bi globoko v sodnikovem podaljšku kaj lahko pripadel Domžalam. Najprej je silovit poskus Volariča zadel v blok enega izmed vijoličastih, po zadnji žogi v kazenski prostor gostov pa je podajo osamljen pred Handanovićem povsem zgrešil Dobrovoljc in izvrstno tekmo je glavni sodnik Jug privedel h koncu. Remi pomeni, da lahko Olimpija že v ponedeljek (prenos na Kanalu A in VOYO) z zmago nad Krškim prvič v novi sezoni pobegne na vrhu lestvice tik pred večnim derbijem, ki bo prav tako s prenosom na naši televiziji odigran 8. avgusta.

Prva liga Telekom Slovenije, 3. krog:

Domžale ‒ Maribor 2:2 (0:2)
Juninho 50., Balkovec 64.; Blažič 29./ag., Bohar 30.

Postavi:

Domžale: Golubović; Širok, Blažič, Dobrovoljc, Balkovec, Vetrih (od 82. Horvat), Alvir (od 70. Husmani), Repas (od 56. Morel), Juninho, Volarič, Bratanović. Na klopi: Milić, Horić, Vuk, Žužek.

Maribor: Handanović; Hodžić, Mertelj, Šuler, Viler, Pihler, Vrhovec, Bohar (od 72. Hotić), Vršič (od 46. Tavares), Bajde (od 73. Sallalich), Omoregie. Na klopi: Obradović; Šme, Janža, Novaković.

KOMENTARJI (175)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mungos2
01. 08. 2016 12.29
+3
Bravo Domžale !
FC Chelsea2
01. 08. 2016 12.13
+5
med temi dvema kluboma bomo na koncu sezone iskali prvaka prvenstva. maribor stopnjuje svojo igro iz tekme v tekmo se mi zdi, da je podoben tistemu pravemu. domžalčani pa imajo res dobro in široko izbiro igralcev letos, ki igrajo zelo lepo navdahnjeno in raznoliko in tudi zelo borbeno. to je bila res dobra tekma.
dugi159
01. 08. 2016 15.03
+1
Kva stopnjuje ce niso prisli v drugem polcasu dvakrat cez sredino. Sreco majo da niso domzalcani vsadili se ene dva gola...mislm ne vem kje si ti vidu dober maribor? In to z rezervno postavo.
šmajser1
01. 08. 2016 12.03
+0
Ce ze na zacetku sezone more sparat igralce....in potegnit iz igre najboljsega posameznika(Vrsica) potem pa res ne vem no....Milanic spokaj! Sicer pa dober derbi in kar kvaliteten! Bravo Domzale za povratek in zasluzen neodlocen rezultat! Ceprav bi morali zmagat, saj nas zadetwk ni bil regularen. MARIBOR SAMPION ( bom vido kak bojo spilali v cetrtek moji mariborcani,zdaj ko jih je Milanic kao spocil, v domacem prvensrvi pa kiksnil).
CURVANORD Zanetti
01. 08. 2016 12.06
če leto dni bojo pravi lani so se sprehajali zato jih letos ko laufajo kondicija zeza
šmajser1
01. 08. 2016 17.57
Drugi teden grem delat,ampak samo v ponedeljek in torek, potem pa do srede avgusta fraj in priprave na naporno drugo polovico avgusta....
Multipratik
01. 08. 2016 10.04
+6
Nisem profesionalec, a že totalnemu amaterju mora biti jasno, da kot trener ne moreš iz igre potegniti moža, ki ti gor drži ekipo in igro. Edini v Mariborski ekipi, ki si ga videl povsod, ki je znal pripravljati akcije ter priložnosti, nase pritegniti tudi po 5 nasprotnikovih igralcev in ki zna zadeti tudi iz nemogočih položajev je Vršič. In tega gre Milanič ob polčasu in rezultatu 0:2 zamenjati, da ga kao špara. Npr Bajdeta, ki je izgubil praktično vsako žogo, ki se je je dotaknil pa forsiral skoraj do konca tekme. Do takrat je bil Maribor na krilih, po tem kot zblojena čreda ovac brez ovna. Le tako naprej Milanič, boš ziher dobil prvenstvo. Ti in Ravioli, moža pametnih odločitev! Učita se od Elsnerja, je doktor za vaju!
Multipratik
01. 08. 2016 10.05
+4
P.S. Iskrene čestitke Domžalam za borbeno igro in izjemen drugi zadetek!
sinhron
01. 08. 2016 10.16
+1
Bravo Domžale , pokazali ste res dobro igro in pokazali prepotentnim Mariborčanom , da ne morejo vedno igrati na srečo in da igra se najmanj 90 minut !
Luka Radeka
01. 08. 2016 09.27
+5
Domžale skoraj zmagale 2 polčas bistveno boljše z b ekipo.
Fyakerman
01. 08. 2016 08.43
+13
Fuj Milanič,kakšno vodenje,poslovi se,si največji krivec za tak rezultat,kakšni profesionalci,če ne morejo odigrat v štirih dneh tekme v polni postavi,tako se izgublja prvenstvo.
CURVANORD Zanetti
01. 08. 2016 08.56
Vsaj tekajo lani so se bolj sprehajali po igriscu
VSEMOGO?NI1
01. 08. 2016 09.47
+1
zato ker niso v formi. igralci maribora so v formi oddigrat napadalno kot se od take ekipe pričakuje največ 1 polčas. napadalno bi mogli igrat 90 minut ampak niso v formi. je pa res ja. letos se vsaj prešvicajo na tekmi prejšnjo sezono se niso mogli ja zarad sprehajanja ampa to ni tolažba za vse ostale stvari. MILANIČ ADIJO
CURVANORD Zanetti
01. 08. 2016 08.35
+3
Derbi je bil super,tekma dobrodosla za obe ekipi ,priprava za cetrtek,postena delitev tock.
Optimisty
01. 08. 2016 08.37
+4
upam da se niso eni in drugi prevec skuril za cetrtek....upam da rata mb in domzalam napredovanje..drzimo pesti!!
CURVANORD Zanetti
01. 08. 2016 08.58
+1
Nekako sem bil enakih misli proti koncu tekme
buenos1
01. 08. 2016 08.19
+2
dobra tekma, sploh glede na začetek sezone...oslabljene domžale z fanatično borbenostjo do zaslužene točke
Optimisty
01. 08. 2016 08.34
+2
se strinjam..kazalo je na uspavanko pol pa res dobra gledljiva tekma.. zame osebno je domzale v drugem polcasu pokazalo vec kot maribor v prvem... ampak tocka na vsaki strani kar zasluzeno...
Optimisty
31. 07. 2016 21.59
-5
nocko...da povem domzale bojo zmagale 3:2........caooooo
rossonero.acm
01. 08. 2016 08.10
Optimisty
01. 08. 2016 08.33
MaunelNeuer
01. 08. 2016 13.52
rossonero.acm
31. 07. 2016 21.59
+7
Zdej bo pa komentiranje onemogočeno...bi blo preveč dela zju3 z brisanjem. Heh...ajd
BayernGomez
31. 07. 2016 21.56
+1
Jao Bratanović!
Optimisty
31. 07. 2016 21.54
-5
not pa krompir namesto mesa!!hahah
Optimisty
31. 07. 2016 21.53
-5
dino hotic dalec najboljsi nogometas pri mariboru......
Optimisty
31. 07. 2016 21.50
-4
novakovica sparajo za trening mogoce??hahaha
Optimisty
31. 07. 2016 21.51
-2
RTVjeZAKON
01. 08. 2016 08.07
motorist_mb
31. 07. 2016 21.46
+7
Handa nas rešuje...toti je v življenski formi...bravo!
CURVANORD Zanetti
31. 07. 2016 21.49
+5
Treba je zeni povedat da mu mora vedno to skuhat kar je danes jedel:-)
Optimisty
31. 07. 2016 21.54
-4
CURVANORD Zanetti
31. 07. 2016 21.57
+1
rossonero.acm
31. 07. 2016 21.41
+13
Pa ne morš menjave delat,ker bi šparal nogometaša za četrtek...če pa 2 tekmi ne more odigrat v 4 dneh,pa tud k... Zdej bojo še zgubl...važn da so Celjani zmagal:)
Optimisty
31. 07. 2016 21.43
+1
v nasi ligi sparajo igralce ze mesece prej..
CURVANORD Zanetti
31. 07. 2016 21.46
+1
To niti ni tako strasno ce pogledas da dominatorja sparajo da bo spocit za finale na svetovnem:-)
rossonero.acm
31. 07. 2016 21.52
-1
Tadrug Handanović je meu pa slab dan včeri...mate pa vsaj dnar za nakupe hehe...Silvek ne da ne kluba ne denarja
CURVANORD Zanetti
31. 07. 2016 21.56
Handa bi pri tretjem golu moral bolje posredovati za ostale ni mogel nic.Ja kapital je a sivolasi ima neke cudne priprave obrambni bezijo od zoge slabo pokrivajo,morda bi ga bilo dobro zamenjat pred zacetkom sezone,ker take cudne zamisli ko jih ima on od lani ti niti top11 igralcev na posameznih polozajih ne prinese zmage,pa pravega organizatorja igre ki ima super pregled nad igro je treba nujno nabavit,ker toliko ne tocnih podaj eh
Shyni
31. 07. 2016 21.41
+0
Optimisty
31. 07. 2016 21.41
+14
evo CHELSEA.....kaj sem ti rekel!! to se zgodi ce igras z vanolijevo taktiko ko vodis!!!
donće
31. 07. 2016 21.38
-3
ni kaj, stranski je dvignil Maribor v 30. minuti...lp iz Pomurja
motorist_mb
31. 07. 2016 21.26
+5
Kaki pocarski gol dobli...jao!