Prva liga Telekom Slovenije

FOTO in VIDEO: Tudi brez golov Novakovića konec mariborske suše, Bajde in Dervišević pritisnila na Olimpijo

Velenje, 12. 03. 2016 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Državni prvak Maribor je v Velenju vknjižil prvo zmago v spomladanskem delu sezone, varovanci Darka Milaniča pa so zabili tudi prve zadetke po dveh tekmah suše (0:3). Medtem, ko Milivoje Novaković še ni pri strelu, je bil v vijoličastem spet izvrsten Gregor Bajde z dvema zadetkoma.

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Rudar Velenje - Maribor
    04:06
    Vrhunci tekme Rudar Velenje - Maribor
  • Izjavi trenerjev po tekmi Rudar Velenje - Maribor
    01:04
    Izjavi trenerjev po tekmi Rudar Velenje - Maribor
  • Vrhunci tekme Zavrč - Domžale
    02:06
    Vrhunci tekme Zavrč - Domžale
  • Vrhunci tekme Gorica - Krško
    02:56
    Vrhunci tekme Gorica - Krško
Po tekmi je videti lahko, a mislim, da so se fantje za to zelo potrudili, se pripravili in od prve minute igrali zelo zavzeto. Darko Milanič, trener Maribora za Kanal A

Branilec naslova v lovu na 14. državno zvezdico ni imel "pravice" do novega spodrsljaja, potem ko se je debitantski nastop trenerja Darka Milaniča na derbiju z vodilno Olimpijo razpletel z remijem brez golov, razlika na lestvici pa je pred gostovanjem v Velenju ostala pri šestih točkah. Milanič je na stadionu Ob jezeru reprezentančnega napadalca Milivoja Novakovića v iskanju njegovega prvega zadetka v slovenskem ligaškem nogometu znova poslal v ogenj od prve minute, na prvi gol pa je po dveh tekmah spomladanskega dela prvenstva čakala tudi celotna ekipa. Jean-Philippe Mendy se je po bolezni vrnil na vijoličasto klop, Željko Filipović je od prve minute opravljal vlogo branilca ob Marku Šulerju, medtem ko je Milanič zaupal tudi Daretu Vršiču in Gregorju Bajdetu, ki je večni derbi izpustil zaradi kartonov. Tokrat je bil kaznovan Mitja Viler. Velenjski čuvaj mreže Matej Radan je v vratih obubožanega Rudarja spet začel proti nekdanjim delodajalcem, proti katerim je v letošnji sezoni že blestel, knapi pa niso mogli računati na kaznovanega Davida Kašnika. Bajde, čigar odsotnost na derbiju z Olimpijo je bila precejšen "hendikep" za vijoličaste, je lačen igre po podaji Novakovića zapretil že v enem prvih napadov, ko je proti Radanu s strani poslal lep volej z levico, toda vratar Rudarja je žogo zanesljivo odbil.

Še bolje je domači vratar posredoval osmi minuti, ko si je Agim Ibraimi lepo pripravil prostor za predložek in našel Bajdeta, ki pa z glavo ni uspel matirati Radana. Novaković bi lahko v enajsti minuti stekel sam proti domačim vratom, a ga je na robu prepovedanega položaja ustavila dvignjena zastavica stranskega sodnika. Nekdanja reprezentančna naveza bi lahko poskrbela za zasluženo vodstvo gostov, toda po prodoru in predložku Dareta Vršiča je v 13. minuti Novaković na drugi vratnici streljal z glavo pod prečko, kjer pa je žogo spet pričakal razpoloženi Radan. Zelo dober, a neučinkovit uvod v dvoboj z mariborskega vidika se je nadaljeval, s prostega strela je v naslednji minuti podajal Ibraimi, žogo pa sta zgrešila tako Filipović kot Šuler. Novaković je nato v 17. minuti vnovič pobegnil in tokrat se zastavica stranskega sodnika ni dvignila, toda izkušeni Ljubljančan si je vzel nekaj sekund preveč in Ivan Knezović ga je v zadnjem hipu ustavil z izjemnim štartom. Od daleč je v 19. minuti čez gol silovito meril še Ibraimi. Jaka Ihbeisheh, ki mu je glavni sodnik Mitja Žganec po petnajstih minutah pokazal rumeni karton za prekršek nad Bajdetom daleč od Rudarjevih vrat, je v 28. minuti protestiral zaman.

S povratkom Gregorja Bajdeta je mariborski napad pridobil veliko. Erik Janža (desno) je poskrbel za izključitev Jake Ihbeisheha.
S povratkom Gregorja Bajdeta je mariborski napad pridobil veliko. Erik Janža (desno) je poskrbel za izključitev Jake Ihbeisheha. FOTO: Aljoša Kravanja

Nepremišljeno se je zadrsal proti Eriku Janži na polovici Maribora in ga zrušil, Žganec pa ga je malce strogo poslal pod prho. Velenjsko nezadovoljstvo je bilo še večje že čez nekaj minut, ko je Amir Dervišević s svojo vprašljivo pričesko mimo Radana preusmeril prosti strel Ibraimija za 0:1. Domačega vratarja je po strelu v tla najbrž pomagala ukaniti tudi razrita "zelenica". Domači strateg Jernej Javornik se je nemudoma odzval in namesto Mateja Eterovića v igro poslal Stjepana Babića. Rudarju je šest minut pred koncem polčasa uspela vsaj ena nevarn(ejš)a akcija, Nikola Tolimir je po lepi podaji v globino pobegnil obrambi, a je Jasmin Handanović pravočasno zapustil svoja vrata. Domači so v 43. minuti neuspešno zahtevali tudi najstrožjo kazen, vijoličasti so blizu roba kazenskega prostora pozabili na Leona Črnčiča, ki je nato padel med Filipovićem in Šulerjem, a je Žganec le odkimal. Veliko bolje bi lahko v zadnjem napadu polčasa odreagiral Marcos Tavares, toda kapetan je po pobegu, ko je imel na drugi strani povsem samega Novakovića, želel preigravati in izgubil žogo. Drugi polčas se je začel brez trenerja gostov, ki se je s pomočnikom Sašo Gajserjem na klop usedel s kakšno minuto zamude.

Čestitam fantom za borbo, za rezultatsko slabo tekmo za nas, a bolj me skrbi, da imamo dva izključena igralca ter da imamo veliko rumenih kartonov. Ne vem, kako bomo sestavili ekipo za naslednjo tekmo. Čestitam pa tudi Mariboru za zmago. Jernej Javornik, trener Rudarja za Kanal A

Z "zamudo" so polčas začeli tudi njegovi varovanci, ki bi lahko nemudoma prejeli izenačujoči zadetek. Tolimir je fantastično meril z okoli 18 metrov, a je Handanović poletel kot v najboljših letih in izbil žogo izpod svoje prečke v kot. Toda državni prvaki so se hitro prebudili in Novaković je imel v 50. minuti v nogah že tretjo matno situacijo po lepi globinski žogi, a sta ga spet v zadnjem hipu ustavila Knezović in Elvedin Džinić. Toda rešitve v 56. minuti ni bilo več, Novaković je popeljal žogo v kazenski prostor, nato pa se je v gneči najbolje znašel Bajde, ki je preigral Radana in mirno zadel z levico. Maribor je pametno držal žogo in stisnil velenjsko deseterico na njihovo polovico. Večjih priložnosti do naslednje menjave, Javnornik je Maria Babića v 69. minuti zamenjal z Anžetom Piškom, ni bilo, čeprav bi Ibraimi po lepem prodoru lahko bolje podal Bajdetu, ki se je odkrival na prvi vratnici. Radan je nato v 72. minuti ujel strel z razdalje Bajdeta, nato pa v precej lepši priložnosti znova dobil dvoboj z Novakovićem. Z najenostavnejšo akcijo, podajo Filipovića čez zadnjo velenjsko vrsto, so Mariborčani še povišali prednost v 73. minuti, ko si je Bajde s prsmi ustavil žogo in mojstrsko zaključil v padcu.

To je bil znak za prvo menjavo v gostujočih vrstah, Tavaresa je Milanič zamenjal z Mendyjem. Pri Rudarju je v igro vstopil tudi Luka Prašnikar in po lepi akciji ter podaji Milana Kocića je Handanović sinu nekdanjega trenerja Maribora in Rudarja preprečil veselje z refleksnim posredovanjem. Mimo gola knapov sta v zadnjih desetih minutah zletela dva lepa strela Ibraimija in Vršiča, ki je z močnim poskusom "na prvo" z roba kazenskega prostora zapretil veliko bolj kot makedonski reprezentant. Velenjčani so tekmo zaključili tudi brez Džinića, ki je kot zadnji branilec na robu kazenskega prostora zrušil Novakovića in dobil direkten rdeči karton. Nekdanji član Kölna se je sicer čudil, saj je menil, da je šlo za najstrožjo kazen, Džinića pa so morali ob odločitvi Žganca miriti soigralci. Milanič je za zaključek tekme ponudil tudi prve minute Amarju Rahmanoviću, ki je, ko gre za uradne tekme, vknjižil debi v vijoličastem dresu. Novaković je v zadnji akciji še enkrat pobegnil za hrbet obrambi Rudarja, a ga je ustavil stranski sodnik. Maribor je pred nedeljsko tekmo Olimpije s Celjem vodilnim Ljubljančanom približal na tri točke zaostanka.

Prva liga Telekom Slovenije, 25. krog:

Rudar Velenje ‒ Maribor 0:3 (0:1)
Dervišević 33., Bajde 56., 73.
RK: Ihbeisheh 29., Džinić 86./oba Rudar

Postavi:

Rudar: Radan; Kocić, Knezović, Džinić, Ihbeisheh, Bolha, Črnčič, Trifković, Tolimir (od 76. Prašnikar), M. Babić (od 69. Pišek), Eterović (od 36. S. Babić).

Maribor: Handanović; Janža, Šuler, Filipović, Mertelj, Dervišević, Vršič (od 88. Rahmanović), Bajde (od 81. Bohar), Ibraimi, Tavares (od 77. Mendy), Novaković.

Redakcija 24ur je razdvojena! Kdo mislis, da ima prav? #prvaligatelekomslovenije v soboto na Kanal A!

Objavil/a Liga prvakov dne 11. marec 2016

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vrtnar_1
13. 03. 2016 13.56
+4
Kje ste sedaj pobje, ki ste pred sezono pisali o zgrešeni investiciji po imenu Bajde?! Sedaj pa je prvi strelec Maribora.
Jaka 3.3.
13. 03. 2016 11.08
+4
Ko je Novakovič v enajsterici, pomeni, da Maribor igra zgolj z 10-imi igralci
buenos1
13. 03. 2016 09.52
-3
cjelu so dal en rdeči, pa se ni izšlo...proti knapom so sodniki šli bolj na ziher :-)
zeleleni
13. 03. 2016 09.34
-4
Brez sodnikov še do kazenskega ne pridejo
apodgraj
13. 03. 2016 08.47
+0
Novakovič še ni pri strelu in tudi ne bo . Ne vem kaj ta človek splog dela v ekipi Martibora . in zakaj ga imajo za vrhunskega igralca . Pa ta človek komaj prestavlja noge , ne zna pobirati visokih žog , kljub njegovi višini , da ne govorimo o njegovih drugih slabigh kvalitetah .Takšnih nogometnih rekreativcev , ki so celo boljši od njega , je v Sloveniji zelo zelo veliko.Z Novakovičem si je Maribor obremenl samo le svoj proračun
glej ovega
12. 03. 2016 22.14
+1
armonia..ju3 te nebo tu ;)... sem stavil da bo olimpija pušnila..upam da mi prnesete 400€
ringarajanet
12. 03. 2016 20.54
-6
ČE BO MARIBOR PRVAK BOM JAZ SVETOVNEGA V PLANICI SKOČU
RayManzarek
12. 03. 2016 21.30
+6
Prevc P., serbus!!! Vse čestitke za danes in tudi tvojemu bratu. Nisem vedel, da si ob večerih na 24h portalu. Raje počivaj in zmaguj naprej. Lp
Armonia
12. 03. 2016 21.39
+0
Raj, kaj je zaj?:) Kdo je prvi na lestvici, ze en teden nisem spremljal?:)
drimtim
12. 03. 2016 20.35
-1
fix dneva zanesljivo prav
Smeljo
12. 03. 2016 20.30
+6
Nova ne bo dou gola do konca sezone
RayManzarek
12. 03. 2016 21.30
+0
Armonia
12. 03. 2016 21.42
+0
Saj ne vem, ce lahko povem ze zdaj, ker je to dobro varovana skrivnost, Mariboru smo podtaknili trojanskega konja, Novo, da bo zoge mimo gola nabijal:) Proti Olimpiji je falil z enega metra kot je bilo naroceno.
rambek
12. 03. 2016 19.57
-14
Nic posebnega. Rudar v obrambi prestrasen. Sreca in pozrtvovalnost Bajdeta se je obrestovala kot vemo, da ni nek ekstra napadalec, saj so se ga zeleli pri Celju znebiti.
ccirisimo
12. 03. 2016 19.53
+5
*sweet*
12. 03. 2016 19.45
+5
Ljubljančani danes ste pa tiho predvsem na družabnih omrežjih.Na derbiju ste imeli srečo da je Bajde imel kartone.Jutri pa vso srečo želim Celju da vas premaga.
Supafly
12. 03. 2016 22.55
-2
drofel 1
12. 03. 2016 19.40
+7
Maribor se počasi sestavlja....je pa daleč od tiste igre, ki jo je igral. Tole ne more biti realna slika Maribora. Rdeči karton je bil prestrogo pokazan...sodnik močno na strani Maribora....Rudar ni bil pravi....igra pa slaba. Ko pride pravi (enakovredni) nasprotnik, se bo videla prava (ne) moč Maribora.
RayManzarek
12. 03. 2016 19.59
+3
šmajser1
12. 03. 2016 19.18
+0
BRAVO SAMPIONI! IGRA JE VEDNO BOLJSA IN TO JE VZPODBUDNO! MARIBOR SAMPION
expert100
12. 03. 2016 19.49
+4
Šmajser ne seri, brez pomoči sodnika, ne vem kaj ti je tu spodbudno
Armonia
12. 03. 2016 21.44
+3
Smajser, oprosti ampak tale igra je toliko boljsa, da se bo Maribor lahko vsaj enakovredno pomeril z Zavrcem
Vijolicasti
12. 03. 2016 19.16
+10
novakovic je prišel brez odškodnine tak da osredotočite se raje na elekeja, najdražji nakup pa še ni zabil!
Vijolicasti
12. 03. 2016 19.11
+12
ta milanič je pa res ču.dak.. ne vem zakaj sploh ima igralce na klopi. Tavares in Novakovic danes zrela za menjavo že ob polčasu. Bajde odlično! Filipovic naj kar na štoperju ostane, ker je 2x bolj koristen kot v vezni liniji.
mackon08
12. 03. 2016 19.02
+13
Eni ste res smešni, Rudar v prvem polčasu niti 1x ni streljal na gol, pa vam je zdaj sodnik kriv. Obe ekipi prikazale slab nogomet, s tem da je Maribor boljši od Rudarja.
RayManzarek
12. 03. 2016 19.08
-1
RayManzarek
12. 03. 2016 18.52
+2
Dobro = da smo zmagali, Slabo = da sem pričakoval več od igre MB. Na koncu štejejo 3 točke in še enkrat več se je videlo, kdo bo moral zapustiti prvo enajsterico. Čestitke MBju, sedaj pa upanje, da bo CE igralo dobro. Lp
Chelsea1991
12. 03. 2016 18.48
-3
haha EDINI razlog da je bil đina izključen pri 0:3 je ta da bo manjkal proti olimpiji v naslednjem krogu, pač posredna pomoč žabam kot da že neposredna na igrišču kjer so jim jeseni šenkali 5-6 točk ni dovolj
RTVjeZAKON
12. 03. 2016 18.51
-2
CrackMilko
12. 03. 2016 19.09
+2
Debeli1991 je danes pojedel le 20000 kcal, zato je pa tečen in laže.
RTVjeZAKON
12. 03. 2016 18.43
+4
Jao ta NOVA....kak filmski igralec. Sodniki pa pretiravajo na strani Maribora