Prva liga Telekom Slovenije

Maribor za slovo od sezone dobil še novogoriško zaušnico, Koper in Krško dramatično obstala, Zavrč v kvalifikacije

Maribor, Krško, Celje, Koper, 21. 05. 2016 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
J.K./Ž.L./STA
Komentarji
33

Državni prvak Maribor je naslov državnega prvaka Olimpiji predal z novim porazom. Vijoličasti so si lahko v Ljudskem vrtu prebrali več opozorilnih transparentov svojih navijačev, s premešano postavo pa so na koncu izgubili proti Gorici (2:3). Koper obstal z zmago nad Zavrčem (1:0), ki mora v kvalifikacije.

Mariborčani so navijačem za konec pripravili še eno razočaranje.
Mariborčani so navijačem za konec pripravili še eno razočaranje. FOTO: Miro Majcen

Zdaj že nekdanji državni prvaki so v Ljudskem vrtu ravno v zaključku sezone pripravili še eno razočaranje. Moštvo iz Nove Gorice je po preobratu prišlo do treh točk in poželo aplavz domačega občinstva. Mariborčani so bili vajeni od leta 2011 serijsko dvigati pokal za naslov državnih prvakov pred številnim občinstvom v Ljudskem vrtu. A tokrat je bilo drugače. Na tekmi, ki ni odločala o ničemer, so se od naslova in sezone poslovili pred skorajda praznimi tribunami in s porazom. Približno 2000 gledalcev je v začetni enajsterici videlo nekaj novih obrazov, ki jim je trener Darko Milanič dal priložnost. Nekaterim pomembnim členom je tokrat dal počitek pred sredinim finalom pokala v Kopru, kjer bodo lovili lovoriko in boljše izhodišče pri žrebu kvalifikacij za Ligo Evropa. Začetek tekme ni obetal takšnega razpleta. Domači so hitro prišli do prvega gola. Adis Hodžić, ki je prvič zaigral v začetni enajsterici, je v deveti minuti z desne strani poslal visok predložek v kazenski prostor. Najvišji v skoku je bil Gregor Bajde, ki je z glavo žogo preusmeril v desni kot vrat vratarja Grege Sorčana.

Novogoričani so se hitro pobrali in kmalu izenačili. Dino Martinović je izvedel kot z desne strani, žoga je priletela na glavo Miranu Burgiću, ki jo je natančno poslal v levi spodnji kot. Po izenačenju se je igra umirila, moštvi sta imeli malo priložnosti. Šele v končnici prvega polčasa je Bajde spet poskrbel za aplavz. Amar Rahmanović je prodiral po desni strani in našel Bajdeta, ki se je takoj odločil za strel z 20 metrov in natančno zadel levi spodnji kot. Gostje so hitro prišli do akcije za izenačenje. Burgić je s strelom z glavo že premagal Aljaža Cotmana, vendar je Željko Filipović z golove črte žogo odbil v kot. V 44. minuti se je Rifet Kapić odločil za strel z 20 metrov, Cotman je s težavo žogo odbil v polje. Prva polovica drugega polčasa je ponudila uspavanko, saj so gledalci videli malo akcij pred obema goloma. Za več razburjenja je v 75. minuti poskrbel Jean-Philippe Mendy. Po podaji Marcosa Tavaresa je preigral Tineta Kavčiča in se znašel sam pred Sorčanom, ki pa je njegov strel obranil. Končnica je povsem pripadla gostom. Za vnovično izenačenje je poskrbel Andrej Kotnik, ki si je žogo priboril na 25 metrih. Odločil se je strel v levi kot, Cotman pa je bil prekratek. Obramba domačih je znova zaspala v izdihljajih tekme. Burgić je v preigravanju našel Amarachija Osujija, ki je neoviran iz bližine premagal Cotmana. Priložnost za izenačenje je zamudil Tavares. Njegov strel z bližine je Sorčan ubranil. Po koncu tekme so gledalci namenili žvižge domači vrsti in ji dali jasno vedeti, kaj si mislijo o njihovi predstavi na koncu sezone.

Koprčani so si obstanek priigrali prav na koncu.
Koprčani so si obstanek priigrali prav na koncu. FOTO: Miro Majcen

Dvoboj na Bonifiki je odločal o tem, kdo bo varen pred dodatnimi kvalifikacijami za obstanek v ligi. Koprčani so nujno morali zmagati, da bi se prebili na rešilno osmo mesto in to jim je po zaslugi lepega zadetka Lea Štulca tudi uspelo. Zavrč, ki na zadnjih desetih tekmah ni okusil slasti zmage, pa se bo 29. maja in 4. junija v dodatnih kvalifikacijah meril z drugouvrščeno ekipo 2. SNL. Čeprav so bili Zavrčani statistično boljši od Kopra v prvem polčasu, so bili Primorci tisti, ki so povedli z 1:0. Koprčani so namreč unovčili enega od svojih dveh zaključnih strelov v prvih 45 minutah, in sicer ga je Leo Štulac, ki je v 38. minuti lepo izvedel prosti strel in žogo čez živi zid poslal v mrežo Haložanov.

Ti so sicer večkrat streljali proti tekmečevim vratom, toda vratarju Vjekoslavu Tomiću ni bilo treba niti enkrat posredovati. Za nameček so Zavrčani že od 37. minute naprej igrali z igralcem manj, saj si je Nemanja Jakšić hitro prislužil dva rumena kartona. Tudi v drugem polčasu so Zavrčani kljub igralcu manj večkrat poskušali s streli, izvedli so tudi devet kotov (Koper niti enega), toda izenačujočega zadetka jim ni uspelo doseči. Mrežo je sicer zatresel Ovbokha Agboyi v 61. minuti, a bil v prepovedanem položaju. Ob koncu tekme so gosti še enkrat nevarno zagrozili, Tomić je bil po strelu Sebastijana Antića že premagan, toda žogo je prestregel Zlatan Muslimović in pomagal Kopru do rešilnega osmega mesta.

Tomaž Petrovič je s Krčani obstal na zadnji dan prvenstva.
Tomaž Petrovič je s Krčani obstal na zadnji dan prvenstva. FOTO: Damjan Žibert

Nogometaši Krškega so uspešno končali prvo sezono v zgodovini kluba med najboljšimi slovenskimi klubi. V zadnjem krogu so osvojili točko, ki jim zagotavlja udeležbo v Prvi ligi Telekom Slovenije tudi v prihodnji sezoni. Krčani so ob gol razliki 32:40 zabeležili devet zmag, 14 neodločenih izidov in 13 porazov, kar jim je naneslo 41 točk in končno šesto mesto. Podobno zadovoljni so s sezono tudi v Domžalah. Končali so jo na tretjem mestu, s čimer so si tretjič v zadnjih štirih sezonah zagotovili uvrstitev v kvalifikacije za evropsko ligo. Domžalčani so vknjižili štirinajst zmag, trinajst neodločenih izidov in devet porazov. Njihova gol razlika je + 15. Zadnja tekma na stadionu Matije Gubca je bilo veliko bolj pomembna za gostitelje, ki so na zadnjih tekmah točke zbirali bolj po 'kapljicah' - v štirih krogih so trikrat remizirali. Tudi tokrat so se postavili hrabro na travnato površino; s čvrsto obrambo so branili točko, ki so jo potrebovali, hkrati pa v napadu poskušali doseči zadetek. 

Ker se tudi Domžalčani niso bistveno naprezali, prav veliko priložnosti na tekmi ni bilo. V prvem polčasu so bili domači nekoliko več pri žogi, vendar je vse njihove poskuse vratar Adnan Golubovič uspešno krotil. Podobna je bila slika tudi v nadaljevanju. Vratar gostov je bil prvo ime tekme, saj je najzaslužnejši, da je izid ostal 0:0. V 61. minuti je ubranil močan strel Dina Hotića z 20 metrov, deset minut pozneje se je izkazal ob poskusu Luke Volariča, na pravem mestu pa je bil tudi v 79. minuti, ko je neovirano z desetih metrov streljal Luka Žinko. V zaključku tekme so do svoje najlepše priložnosti prišli tudi Domžale, vendar je strel Filipa Jankovića obranil vratar Marko Zalokar.

Trener Celja Robert Pevnik je v velikem slogu zaključil sezono po prihodu na klop grofov.
Trener Celja Robert Pevnik je v velikem slogu zaključil sezono po prihodu na klop grofov. FOTO: POP TV

Celjskim nogometašem je zmaga v prejšnjem krogu v Domžalah prinesla mesto v zgornjem delu prvenstvene lestvice, na zadnji tekmi proti Rudarju pa so z novimi tremi točkami dokončno osvojili peto mesto. Za izbrance Roberta Pevnika je to lepa popotnica pred sredinim pokalom Slovenije, ko se bodo v finalu v Kopru pomerili z Mariborom. Prav Velenjčani pa so bili tekmeci Celjanov za peto mesto, ki tako državno prvenstvo končujejo na sedmem mestu, saj jih je v zadnjem krogu prehitelo Krško, ki je remiziralo z Domžalami. Celjani so bili pred domačimi gledalci bolj aktivni v napadu, a zares nevarne priložnosti si niso pripravili. V prvem polčasu so Janez Pišek, Mario Brlečić in Žiga Kous merili mimo ali pa čez gol, tudi Nikola Tolimir, Stjepan in Mario Babić pa na drugi strani niso bili nevarni.

Domači so tudi v drugem polčasu začeli bolj podjetno, a jim je šepalo v zaključkih. Lovre Čirjak, Marko Pajač in Brlečić niso ogrozili Mateja Radana, vmes pa je Jaka Ihbeisheh prišel do lepe priložnosti, vendar streljal premalo močno, da bi ogrozil Matica Kotnika. V 67. minuti se je Radan le moral izkazati, saj je Pajač dobro meril. Naslednji strel je le končal v golu. Radan se ni najbolj izkazal z izbijanjem žoge, ta je prišla do Piška, ki je zadel s kakšnih 30 metrov. Do konca tekme so gledalci videli še dva strela. Senad Jahič je meril premalo močno, Damjan Trifković pa mimo gola.

Izidi 36. kroga:

Maribor - Gorica 2:3 (2:1)
Bajde 9., 38.; Burgić 14., Kotnik 82., Osuji 87.

Koper - Zavrč 1:0 (1:0)
Štulac 38.
RK: Jakšić 37./Zavrč

Celje - Rudar Velenje 1:0 (0:0)
Pišek 73.

Krško - Domžale 0:0

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

probeg
22. 05. 2016 09.17
+3
Mariborski nogometasi so zih stavil na gorico!
PredsednikPepe
22. 05. 2016 18.45
+3
Mogoče je pa Olimpija podkupila Gorico, da so dobro igrali in zmagali?
dugi159
22. 05. 2016 09.14
+1
Obisk tekem je zacel neki padat...cudn
TRUMPP
22. 05. 2016 08.48
-11
Maribor 4ever......Vse ostalo so jajca,......pa to.
ivan.z Doba
22. 05. 2016 11.45
+1
ivan.z Doba
22. 05. 2016 11.45
brac
22. 05. 2016 08.46
+6
Če vojska ima slabega poveljnika je pogubljena tako je isto pri moštvu mogoče pa nogometaši Milaniča ne razumejo kaj mu je Zahovič naročil:))
PredsednikPepe
22. 05. 2016 18.46
Mislim, da nihče ne razume Zahoviča, ker je njegova miselnost preveč primitivna. Veliko je sicer naredil za Maribor, ampak tudi veliko škode.
Anonymus28
23. 05. 2016 08.29
Tisti ki ima malo pameti dobro razume Zahovica, zakaj je odpustil Jurcica je tudi jasno, ker ni hotel igrati po njegovih pravilih in prodajat tekem.
legendafuzbala
22. 05. 2016 08.33
+8
največji poraz štajerskih knedlnov je,da je olimpija prvak,hehe
Maribor?anPikaSem
22. 05. 2016 08.58
-4
expert100
22. 05. 2016 11.44
+2
TRPITE VI BREZ KRUHA IN IGER, ŠE TO KAR STE MEL JE SEDAJ V LJUBLJANI.
krtaksn
21. 05. 2016 22.10
+2
Ki si gustek, ju3 artur? Prides?
masai mara
21. 05. 2016 21.58
+12
Riba vedno smrdi pri glavi...kakrsno vodstvo ima MB taki so tudi rezultai..Olimpija šampion : )
šmajser1
21. 05. 2016 21.16
-3
Bravo nasi...dober zakljucek sezone....le tako naprej...brez kakih rosad! MARIBOR SAMPION
Maribor?anPikaSem
22. 05. 2016 08.54
-8
tolko da ves ....premesama 11 je bila 3 18 letniki...en (Hodzic ) je podal za 1:0.. pac tolko da ves...ker vec kot ocitno nisi gledal ne prve postave se manj pa tekme..in ta poraz se najmanj boli...
šmajser1
22. 05. 2016 11.33
+2
Sploh nisem gledal tekme, mas prav in moj Mb do nadaljnega tudi ne bom! Norca se z mene ne bojo delali! Se opravicujem , ce je bila igra dobra in smo zgubli! A jaz sem slisal drugace! Zvizgi in bu za domace(so bile izjeme) in ploskanje za goste! 25 let sem navijac Maribora, a vse ma svoje meje! Naj poslihtajo stvari in se spravijo k sebi s penzionisti...ti pa kr slepo navijaj in jih kuj v zvezde....MARIBOR SAMPION
strukl008
21. 05. 2016 21.14
+0
Eno vprašanje, zakaj je na uradni strani prve lige na lestvici koper 9. In rudar 6.?
24ursuck
21. 05. 2016 21.04
+13
So se viole navelicale slacit fuzbalerje ?
krtaksn
21. 05. 2016 22.10
+11
videonadzor
21. 05. 2016 20.47
-13
EN KLUB.ENA ČAST...................ni predaje!!
xx234
21. 05. 2016 20.37
+13
hahahahahahahahahahahahahahahahahah...
BOZICEKSLO
21. 05. 2016 20.28
+13
propada maribor
legvan1
21. 05. 2016 21.22
+4
propada lih ne, saj je bil zadnjih 7 let v vrhu, bo pa treba spremenit marsikaj, da bo postal nazaj št 1, verjetno še ne drugo leto, pol pa
rambek
21. 05. 2016 19.58
+2
Maribor drugo leto za obstanek.
El Diablo 2013
21. 05. 2016 19.19
+1
nogometna metropola cmariborland.... hahaha......a vam kakšnega kadeta posodmo , da boste lahko kakšno tekmo zmagal
Andre.MB
21. 05. 2016 19.32
+4
hahahhaa 1 naslov po kolkih letih...še hitro boste padli...hahahahahaa
El Diablo 2013
21. 05. 2016 19.37
-2
a raj 3 mlajše mladince? da bo za zihr v ligi Evropa
yyyeb
21. 05. 2016 20.24
-4
olimpija mora še 20 let igrat na visokem nivou, da dohiti maribor
El Diablo 2013
21. 05. 2016 20.38
-4
kor22
21. 05. 2016 22.15
-1
ja El diablo še 20 let da dohitite naše pionirčke
Maribor?anPikaSem
22. 05. 2016 08.57
-3
nerabimo vasih smrdljivih kadetov...vas nasi za zajtrk v zep spravijo..
bandit1
21. 05. 2016 19.16
+9
Pejte oz pojdite rje pisat horoskope kot novice. SRAMOTA od portala, ne morete sproti th tekem ažurirat. Poden.