Nogomet

FOTO: Boleč poraz Olimpije na začetku prvenstva

Ljubljana, 14. 07. 2012 09.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
B.C./STA/M.J.
Komentarji
58

S tekmo med Hit Gorico in Mariborom se je začela 22. sezona slovenskega nogometnega prvenstva. Aktualni državni prvaki Mariborčani so brez težav slavili v Gorici z rezultatom s 3:1. Manj uspešni so bili njihovi večni tekmeci iz Ljubjane, saj so pred svojimi gledalci izgubili z Domžalčani z 1:2.

V Stožicah je prvi nasprotnega vratarja ogrel domači napadalec Nik Omladič, ki je v drugi minuti sprožil prvi strel, Aris Zarifovič pa je v četrti minuti zgrešil žogo, ko je bil nekaj metrov pred vrati Domžal. Domžalčani so dobro ustavljali napade domačih, nato pa povedli. V 21. minuti je po prekršku Daliborja Radujka na robu kazenskega prostora prosti strel izvedel Saša Aleksander Živec, žoga je oplazila živi zid domačih in presenetila vratarja Elvisa Džafića. Gostje so bili znova nevarni v 28. minuti, ko je bil začetnik akcije prav strelec gola, a se je nato namesto podaje Goranu Vuku odločil za strel, vendar zgrešil vrata. Nato je spet zapretila Olimpija, Omladič je v 30. minuti najprej slabo streljal, nato pa štiri minute pozneje dobro podal v kazenski prostor. Tam je bil na pravem mestu junak evropskih tekem z Luksemburžani Brazilec Franklin Vicente ter z glavo poskrbel za izenačenje.

Ljubljančani so se veselili izenačenja v končnici prvega polčasa, a so tekmo končali s sklonjenimi glavami...
Ljubljančani so se veselili izenačenja v končnici prvega polčasa, a so tekmo končali s sklonjenimi glavami... FOTO: Damjan Žibert

Ob koncu polčasa je Liridion Osmanaj nevarno streljal po podaji Živčeca, a je bil tokrat vratar zeleno-belih zbran in žogo odbil. Nadaljevanje je prineslo bolj ležerno igro, domači so imeli nekaj terenske premoči, vendar brez prave akcije, ki bi bila nevarna za gol Domžal. Tudi Domžalčani so bili nenevarni, Živec je enkrat streljal precej mimo gola, drugič pa je bil v prepovedanem položaju. Anej Lovrečič je v 65. minuti meril čez gol domžalskega vratarja Vidmarja, ki pa se je moral potruditi deset minut pozneje, ko je dobro posredoval ob poskusu Radujka iz bližine. Sledila pa je lepa domžalska priložnost, ko je Živec v 78. minuti že premagal Džafića - ta se je pred tem zapletel z Vukom in obležal na tleh -, žogi pa je pot v prazno mrežo na golovi črti preprečil Sreten Sretenović. A Domžalčani so premoč v tem delu tekme tudi kronali z zadetkom; v 89. minuti so namreč dosegli vodilni in tudi zmagoviti gol. Živec je bil na pravem mestu ob pravem trenutku in natančno podajo spremenil v gol za končnih 2:1.

Celjani do tesne zmage

Roman Bezjak
Roman Bezjak FOTO: Damjan Žibert
Izbranci domačega trenerja Marijana Pušnika so bili aktivnejši, v prvem polčasu so si - ob očitni terenski premoči - priigrali nekaj priložnosti, a žoge niso spravili za hrbet gostujočega vratarja Žana Pelka. Prvo obetavno akcijo so izpeljali v 15. minuti, ko sta Marko Tuomas Kolsi in Klemen Medved izpeljala hitro akcijo, po strelu Gregorja Bajde pa se je izkazal Pelko. Sedem minut pozneje je po strelu Medveda znova dobro posredoval kranjski vratar, v 30. minuti pa se je v nenadni priložnosti znašel gostujoči igralec Enis Đurković, a je streljal mimo vrat. V zadnjih petnajstih minutah prvega polčasa je bila igra enakovredna, igralci obeh ekip so nekajkrat poskusili, a niso bili dovolj konkretni. Celjani so v začetku drugega polčasa dosegli vodilni zadetek: pobudnik akcije je bil Sebastjan Gobec, ki je z leve strani poslal uporaben predložek, na pravem mestu pa se je znašel Roman Bezjak in zadel za 1:0. Le šest minut pozneje je Bezjak zapravil priložnost, da doseže svoj drugi gol na tekmi, po podaji rezervista Benjamina Verbiča pa je iz ugodnega položaja streljal visoko čez vrata Gorenjcev. Po vodilnem golu se je igra nekoliko umirila, Kranjčani so zaigrali nekoliko bolj pogumno, a brez izrazitih priložnosti. V 79. minuti so si gostitelji znova priigrali lepo priložnost, po podaji Blaža Vrhovca z desne strani pa je bil strel Bezjaka za malenkost netočen. V zadnjih desetih minutah je gostujoči trener Siniša Brkić nekoliko osvežil svojo ekipo, rezervni igralci pa niso bili dodana vrednost, zmaga je tako ostala v Celju.

Delitev točk v Fazaneriji

Po napaki domače obrambe, v katerih je zaradi kazni manjkal kapetan Fabijan Cipot, je Matej Podlogar prišel do strela z 20 metrov in v peti minuti se je izkazal domači vratar Filip Draković. Na drugi strani je štiri minute pozneje v obetavnem položaju sprožil Dragan Jelič, a namesto, da bi udaril na polno, se je odločil za lob in priložnost je splavala po vodi. Sledili sta še dve obetavni akciji domačih; v 17. minuti je z roba kazenskega prostora le za kakšnega pol metra zgrešil Leon Horvat, minuto zatem pa je šolsko izveden protinapad domačih – Jelič je z desne strani poslal lep predložek v sredino, pred Nusmirjem Fajičem, ki bi brez težav žogo potisnil v mrežo, vendar je posredoval Dragoslav Stakić in preprečil zanesljiv zadetek. V naslednjem napadu sta bila še enkrat v glavnih vlogah Fajič in Jelič, prvi je lepo podal na levo stran, Jelič pa s silovitim strelom z roba kazenskega prostora za las zgrešil.

V Fazaneriji gledalci niso videli zmagovalca.
V Fazaneriji gledalci niso videli zmagovalca. FOTO: Miro Majcen
V nadaljevanju so po dobri uri igre domači navijači lahko slavili: odlični Jelič je poslal v ogenj Kouterja, ki je osmešil velenjsko obrambo, njegovo povratno žogo pa je Eterovič z osmih metrov preusmeril v mrežo. Gostje so po prejetem zadetku prevzeli pobudo, a so bili za razliko od hitrih murašev veliko manj nevarni v končnicah akcij. Po nepazljivosti domače obrambe pa so Velenjčani v 88. minuti vendarle prišli do izenačenja. Elvis Bratanovič je lepo podal Mateju Podlogarju, na katerega so domači pozabili, ta pa je brez težav premagal vratarja Drakovića. Leon Sreš bi v zadnjih trenutkih lahko domačim zagotovil zmago, vendar je zapravil lepo priložnost, ko je z le nekaj metrov poslal žogo prek vrat.

Aktualni prvaki sezono začeli z zmago

Izbranci gostujočega stratega Darka Milaniča so dobro odprli tekmo, navkljub soparnemu vremenu so ves čas narekovali ritem igre. Mezga je že v tretji minuti s prostega strela ogrel dlani domačega vratarja Vasje Simčiča, le pet minut zatem pa sta Marcos Tavares in Etien Velikonja izpeljala bliskovito akcijo, zaključek Zorana Lesjaka pa ni bil najboljši. Po kotu je bil v glavni vlogi znova Lesjak, njegov strel z glavo pa je domača obramba žogo izbila z golove črte. Mariborčani so v 21. minuti izpeljali novo obetavno akcijo, po Lesjakovem strelu pa se je vnovič izkazal Simčič. Dve minuti kasneje je bil novogoriški vratar nemočen po natančnem prostem strelu, ki ga je z roba kazenskega prostora izvedel Dejan Mezga. Novogoričani so se po zaostanku prebudili, strel Vita Pluta je zaustavil Handanović, poskus Sandija Arčona pa je zletel mimo vrat. V 38. minuti je glavni sodnik Dejan Balažič po Handanovićevem prekršku nad Dinom Martinovićem pokazal na 11-metrovko, kazenski strel Vita Pluta pa je mariborski vratar Jasmin Handanović zaustavil po odličnem posredovanju.

Mariborčani so novo sezono odprli s (pričakovano) zmago.
Mariborčani so novo sezono odprli s (pričakovano) zmago. FOTO: Damjan Žibert

V peti minuti drugega polčasa bi neovirani Tavares lahko povišal vodstvo, a je slabo zadel žogo, le minuto zatem pa je Simčič dobro posredoval po strelu Dejana Trajkovskega. V 53. minuti je Mezga povišal na 2:0 po kombinirani akciji Lesjaka in Tavaresa. Državni prvaki so dvanajst minut kasneje povišali vodstvo, po kotu pa je nespretno posredoval Amadej Vetrih in presenetil tudi domačega vratarja Simčiča. Gostitelji se navkljub visokem zaostanku niso predali, v 67. minuti je Dejan Žigon izkoristil globinsko podajo in po natančnem strelu znižal na 1:3. Slovenski prvaki so v nadaljevanju povsem umirili gostitelje, na svoj račun pa vpisali prvo zmago v tej sezoni.

Izidi:

Mura – Rudar Velenje 1:1
Eterovič 62.; Podlogar 88.

Hit Gorica – Maribor 1:3 (0:1)
Žigon 67.; Mezga 23., 54., Vetrih 65./ag.

Olimpija - Domžale 1:2 (1:1)
Vicente 35.; Živec 20.,89.

Celje
- Triglav 1:0 (0:0)
Bezjak 48.

- sreda, 1. avgust:
18.00 Aluminij - Luka Koper

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

buenos
16. 07. 2012 17.16
+7
glede na videno včeraj,smo jo še dobro odnesli.Razloge za takšno (ne)igro naj raziščejo fantje med seboj v slačilnici.V četrtek ob 18.00 v Stožice prihaja Tromso.Ne glede na vse,pravi navijači kluba,ko mu ne gre,ne puščamo na cedilu.Zato bomo tam ! lp
BarcaBoy10
16. 07. 2012 20.43
+2
tojeto7
16. 07. 2012 13.56
+1
1 krog mb ima ze 3 tocke prednosti pred olimpijo (edini klub ki jim lahko parira u tem prvenstvu)
Felixxx
16. 07. 2012 18.59
+1
vse jim hocejo dat na pladnu zacelo se je ze s super pokalom zakaj je igrala Olimpija in ne Celje vejo sam na NZS-ju,lepo to da jih je tako kot prejsno sezono nekdo stresel tokrat Domzale lansko leto pa Celje,ter ze na zacetku -3!!!!
BarcaBoy10
16. 07. 2012 20.44
+1
Kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje ;)
Allen77
16. 07. 2012 13.24
+4
Upam da se najde ekipa ki bo konkurirala Mariboru. Lanska sezona je bila ne zanimiva.
I_LOVE_FOOTBALL
16. 07. 2012 15.51
+1
za prvo mesto je bila res bedno, je pa bilo toliko bolj zanimivo v boju za Evropo
Aljoša Pukši?
16. 07. 2012 11.06
+14
HA,HA,HA vsaka čast enim se prav nasmejiš ob komentarih...škoda izgubljati besede ko pa lahko rečeš samo dve besedi in s tem poveš več kot tisoč besed..: MARIBOR ŠAMPION !!
urban5
16. 07. 2012 10.19
+13
stadion stožice pokal po šivih
I_LOVE_FOOTBALL
16. 07. 2012 12.33
+9
verjetno bo kazen od NZS, ker so bile presežene kapacitete stadiona :)
Duška Duska
16. 07. 2012 10.03
+14
Slovenska BARCELONA,ha,ha,ha Pa kako fino človek se lahko nasmeji tudi ob nogometu
JizzOnHer
16. 07. 2012 09.37
+17
haha zdaj so jih ze drugic zapored postavli na realna tla ko so se prej tak ponasali z crveno zvezdo :)
Izbrisani20
16. 07. 2012 08.24
+8
lol, osmorazredni klub je zgubil proti desetorazrednem! ... in to na Cigodromu, kaj je lepšga!? PS. kaj niso une Luksemburžane tako uničujoče porazil, da so se že kronal za prvake evropske lige?
pohas
16. 07. 2012 05.40
+8
ki so zdja vsi ki so govorli da bo olimpija prvak :)
BarcaBoy10
16. 07. 2012 21.03
+0
Eo me tuki... Po prvem kolu se nič ne sklepa ;)
luko1
16. 07. 2012 03.07
+22
Zadnji cas, da postane Maribor glavno mesto Slovenije.
El Diablo 2013
16. 07. 2012 08.27
-8
BarcaBoy10
16. 07. 2012 21.03
+0
Maribor?? Ahahhahahahhahhahah Maribor?? Maš še kakšn vic na zalogi??
Uporabnik487511
16. 07. 2012 02.20
+16
Mislim, da lahko Maribor že naredi proslavo za državnega prvaka 12/13.
JizzOnHer
16. 07. 2012 09.38
+10
MISKO2
15. 07. 2012 23.19
+27
Po uspešnem začetku evropske sezone....to pa je lepa primerjava ja...alooo, če pa ste imeli Luxemburžane...kaj se oni v nogometu..nič od nič. Najprej se mora Olimpija doma dokazat, da lahko gre igrat evropske tekme. Doma pa so začeli zelo dobro...bravo Olimpija !!
fcb4ever
15. 07. 2012 22.54
+27
Sredina poletja pa je že -3 v Ljubljani, haha
Duška Duska
15. 07. 2012 22.42
+32
Ali je Olimpija res tako zelo boga,ali pa ima tekma drugačno ozadje. ZADNJIČ JE NEKDO ZAPISAL,DA BI SE maribor s svojo drugo ekipo sprehodil do naslova,danes vidim,da je imel prav. Zaho vedno znova dokazuje kakšen mojster je,samo sedaj nekaj let ne rabi pritiskati na sodnike
ED11
15. 07. 2012 22.40
+20
Katastrofa od igre pri obeh ekipah...ogromno napak, kot da bi gledal mlajše selekcije.
Sachsonia
15. 07. 2012 22.36
+20
Štajerska čaga se je že začela pa še 1. krog ni popoln :)
Awesomedude
15. 07. 2012 22.01
+13
Glih toliko če vam je ušlo. Inter : Koper 2 : 0 (Samuel in Coutinho). Pa Koper se je kr okej držal.
MISKO2
15. 07. 2012 21.59
+31
Olimpija pa je lepo začela prvenstvo..lepi poraz doma :))))
User792410
15. 07. 2012 11.36
+28
Kaj je admin,resnica boli ? Ti kar briši,glavno je,da ste prebrali in upam,da vam bo čim dlje kljuvalo v glavah !!!
ladovan
15. 07. 2012 08.32
+29
maribor je res daleč pred vsemi sam ne vem zakaj ze zdaj neke pametujete kdo bo prvak..