Košarka

Prepričljivi zmagi Dragića in Dončića

New York, 21. 11. 2019 02.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Luka Dončić je razglašeni Golden State izrabil za svoj sedmi trojni dvojček ob zmagi Dallasa (142 proti 94). Podobno udobno je šlo tudi Miamiju Gorana Dragića, Cleveland so odpravili s 124 proti 100.

Goran Dragić (desno) in Luka Dončić sta nadaljevala zmagovalna niza njunih moštev.
Goran Dragić (desno) in Luka Dončić sta nadaljevala zmagovalna niza njunih moštev. FOTO: Twitter
Nov večer v NBA, nov presežek Dončića. V zgolj 25 minutah tekme proti nekdaj mogočnim Bojevnikom je s 35 točkami, 11 asistencami in 10 skoki dosegel svoj sedmi trojni dvojček v tej sezoni, največ od vseh igralcev lige. 
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pod njegovo taktirko so Žrebički z lahkoto premagali zdesetkano moštvo trenerja Steva Kerra. Poleg Dončića je že četrti dvojni dvojček uspel tudi latvijskemu zvezdniku Kristapsu Porzingisu. Dallas je bil odličen v metu za tri točke, saj jih je zadel kar 22. "Imamo devet zmag in pet porazov, nadaljevali moramo kot zdaj in zmagovati," je tretji zaporedni uspeh pospremil slovenski zvezdnik.

Na Floridi je podobno rutinsko Miami odpravil Cleveland, samo v drugi četrtini je zbral kar 43 točk. Boljši je bil v skoku, zadel je več kot polovico metov za tri točke in v prvem polčasu s trdno obrambo hitro strl goste. Igralcem ni škodila niti njihova šibka točka, izgubljene žoge (kar 23), kar pa bodo boljše ekipe brez dvoma znale bolje od Jezdecev preobrniti v svojo korist. Dragić je s solidno igro (13 točk, 6 podaj 4 skoki) pomagal k četrti zmagi zapored in skupaj deseti.

Slovenski zvezdnik se je z novim trojnim dvojčkom znova vpisal v anale NBA. (AP)
Slovenski zvezdnik se je z novim trojnim dvojčkom znova vpisal v anale NBA. (AP) FOTO:

Simultanka v Dallasu

V Dallasu je Dončić tekmo odprl v svojem slogu – z dvema zaporednima trojkama in Bojevniki, še lansko sezono nočna mora za vsako obrambo, so občutili, kako je, če ti nasprotnik z lahkoto rešeta mrežico. Slovenec je samo v prvih petih minutah sam nasul 11 točk, več kot celotna ekipa Bojevnikov, ki jih je skupaj zmogla le sedem. Napad domačih je bil pod taktirko 20-letnega zvezdnika izjemno učinkovit, ko je minuto pred koncem prve četrtine dosegel še 20. točko, sta komentatorja navdušeno zavpila: "Gledate prihodnost lige NBA." Dončič je z razlogom z igrišča odšel s širokim nasmehom.

Luka Dončić se je v zadnji četrtini s klopi veselil zadetkov soigralcev. (AP)
Luka Dončić se je v zadnji četrtini s klopi veselil zadetkov soigralcev. (AP) FOTO:

Druga četrtina je prinesla podobno sliko, kljub Dončiću na klopi. Vodstvo Dallasa je kipelo in v tretji minuti že preseglo 30 točk. Bojevniki, ki v letošnji sezoni zaradi menjave moštva in poškodb ne spominjajo več na zmagovalno ekipo, pa ga niso zmogli znižati. Mladim in neizkušenim igralcem se je poznalo, da igrajo drugi večer zapored, toda tudi če presežejo sami sebe, ne morejo nadomestiti poškodovanih Stephena Curryja in Klaya Thompsona. V Dallasu so ostali še brez Draymonda Greena (bolečine v peti) in D'Angela Russella. Igra v drugi četrtini je bila ob visoki razliki precej raztrgana, nato je s klopi prišel Dončić, takoj dosegel sedem točk in nadaljeval svoj šov.

V drugem polčasu ni bilo vprašanje, koliko točk bo še dosegel slovenski košarkar, ampak koliko časa ga bo trener Rick Carlisle še pustil na igrišču. Val navdušenja pri navijačih Dallasa je povzročil nov statistični presežek slovenskega zvezdnika, kajti Dončić je zdaj edini igralec v zgodovini NBA, ki je v samo 25 minutah dosegel trojni dvojček, že sedmega v tej sezoni. "Slišal sem občinstvo. Očitno dobro poznajo mojo statistiko. Ko slišiš to navdušenje, je to nekaj posebnega," je Dončiću godilo razpoloženje v domači dvorani.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Skupaj z latvijskim zvezdnikom Porzingisom – zase sicer pravita, da še iščeta pravo kemijo na igrišču – sta po mnenju mnogih dinamični dvojec prihodnosti. Zadnjo četrtino tekme proti Bojevnikom sta preživela na klopi, toda to se rezultatu ni poznalo. Trener gostov Kerr pa je po koncu samo odmahnil in dejal, da tekme ne bodo niti analizirali. 

https://sja.sportradar.com/w/24ur/19096842/3231

Rutina na Floridi

Moštvo iz Miamija je prvo četrtino začelo odločno in hitro doseglo več kot deset točk prednosti. V drugi polovici četrtine je v igro vstopil tudi Dragić, ki je prejšnji četrtek prav na gostovanju v Clevelandu že čutil prve znake bolezni, a bil na igrišču z mirnostjo veterana zaslužen za zmago. Po nekaj dneh odsotnosti zaradi bolezni je igralni ritem znova lovil proti Jezdecem, v prvi četrtini jim je v šestih minutah igre ob enem zgrešenem metu nasul osem točk.

Duncan Robinson je s serijo devetih trojk utrdil zmago Miamija. (AP)
Duncan Robinson je s serijo devetih trojk utrdil zmago Miamija. (AP) FOTO:

Domači so tudi drugo četrtino nadaljevali v podobnem ritmu in ohranjali dvomestno prednost, nekaj težav so imeli le z meti od daleč Kevina Lova, edinega preostalega zvezdnika v moštvu nekdanjih prvakov. A so našli razgrete roke Duncana Robinsona, ki je v pravem trenutku odgovarjal s svojimi zaporednimi trojkami, zadel jih je kar osem. Razigrani Miami je prvi polčas končal kar s 75 točkami, največ v tej sezoni. Dragić je po dobrem začetku tekme, zbral je tudi pet podaj, večji del druge četrtine presedel na klopi.

Premor ni otopel vročice napada ali trdnosti obrambe, Cleveland se je moral potruditi za vsak zadetek. Dobra igra domačih je prekrila tudi razmeroma tih večer prvega zvezdnika Miamija Jimmyja Butlerja, ki je bil tokrat sprt s košem. Visoko vodstvo je pozneje omililo ostrino domačih, ki so nekoliko popustili na obeh straneh igrišča, a Jezdeci tega niso znali unovčiti. Dragić je v igro znova vstopil v drugi polovici tretjega dela igre in zadel dva meta, skupaj je imel 13 točk.

Trener Spoelstra mora zakrpati razpoko v moštvu, številne izgubljene žoge. (AP)
Trener Spoelstra mora zakrpati razpoko v moštvu, številne izgubljene žoge. (AP) FOTO: AP

Nekoliko uspavani Miami je počasi začel tudi zadnjo četrtino, a to ni načelo njihovega vodstva, proti koncu tekme se je z dvema trojkama prebudil tudi Butler. Svoj ostrostrelski rekord je nadaljeval Robinson (skupaj je zadel devet metov za tri točke), domači pa so tekmo rutinsko pripeljali do konca. "Med nami je veliko ljubezni," je najboljši strelec tekme (29 točk) pojasnil formulo za morda nekoliko nenadejan začetek sezone Miamija.

https://sja.sportradar.com/w/24ur/19096838/3231

Slovenca se bosta prvič pomerila sredi decembra v Dallasu.
Slovenca se bosta prvič pomerila sredi decembra v Dallasu. FOTO: AP
Dogajanje ob igrišču

Obe ekipi sta sezono začeli dobro, Dallas sicer nekoliko manj učinkovito kot Miami v nekoliko lažji vzhodni konferenci. Toda bleščeče predstave Dončića so zasenčile težave, ameriški komentatorji pa kar tekmujejo, kdo bo bolj sladko pel hvalo mlademu Slovencu, ki premika mejnike v najboljši košarkarski ligi na svetu.  Toda mlada ekipa je letos že nekajkrat usahnila ob navidez lahkih nasprotnikih, posebej peklita poraza proti Kratkohlačnikom iz New Yorka.

Miami je povsem druga zgodba, še lani razglašena zasedba iz vseh vetrov je letos našla novo ubranost. Pogosto muhasti zvezdnik Butler se je odlično zlil z ostalimi, srečno roko so imeli tudi pri izbiri novincev, Tyleru Herru in Kendricku Nunnu. Pred začetkom je nekaj trenja povzročilo vprašanje, kdo bo v prvi peterki, a je Dragić po kosilu s trenerjem Erikom Spoelstro brez večje drame privolil v vstopanje v igro s klopi.

Dragić je vodja mafije s klopi, kot je Michael Kawaida iz Hot Hot Hoops poimenoval drugo peterko Miamija, po njegovem mnenju bo s takšno igro kandidat za nagrado šestega igralca leta, kot imenujejo najboljšega košarkarja, ki ne začenja tekem. Spoelstra mu pogosto zaupa žogo v končnici polčasov in napetih tekem. Toda slovenski veteran kljub temu ostaja del nenehnih ugibanj o morebitnem trgovanju z igralci, še posebno ker se konec sezone izteče njegova 85 milijonov dolarjev vredna pogodba.

Po nekaterih ugibanjih bi Chris Paul (levo) iz Houstona odšel v Miami, Dragić pa bi se tako kot Dončić preselil v Teksas.
Po nekaterih ugibanjih bi Chris Paul (levo) iz Houstona odšel v Miami, Dragić pa bi se tako kot Dončić preselil v Teksas. FOTO: AP

Ni namreč jasno, ali bo predsednik kluba Pat Riley ob uspešnem začetku sezone (Miami je z 9 zmagami in tremi porazi tretje moštvo na vzhodu) obdržal zdajšnjo postavo ali pa se bo podal v lov za novimi zvezdniki. Zadnji namigi omenjajo Chrisa Paula in Lova.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na trgu je tudi Dončić, le da nihče pri zdravi pameti ne razmišlja o prodaji izjemnega talenta, ampak je mladi Slovenec tarča izdelovalcev športnih čevljev. Proti San Antoniu je poplesaval v neonsko zelenem modelu Curry 7s podjetja Under Armour, kar je navdušilo tudi Stephena Curryja. Dončić si rad obuje tudi Kobe 4 Protros konkurenčne znamke Nike, ki jo je običajno nosil na evropskih parketih. Nekaj vznemirjenja povzroča izbiranje novih "mestnih dresov", kot se imenuje oprava, posvečena vsakemu mestu tridesetih moštev NBA, zeleno-modra oprava Žrebičkov pa vzbuja precej kritik. Toda to je le žuborenje ob strani glavnega toka, igri pod obema košema.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resnicaosvobaja
21. 11. 2019 17.17
+1
Danes sem gledal tekmo teličkov in zlatih variacij..v soboto zjutraj pa še tekma z Cavaliersi ...to so potem vnajbrž jezdeci teličkov iz Clevelanda
poserjemsenavas
21. 11. 2019 12.21
+0
izgubi dallas. zmaga pa dončić. dvojna merila?
resnicaosvobaja
21. 11. 2019 17.10
+1
Stipe Mesi?
21. 11. 2019 10.11
+10
Se zavedate, da bomo Slovenci vpisani na zemljevid od koder prihaja najboljsi kosarkar vseh casov? Pozabite na Jordana. Drazena Petrovica pa je ze presegel.
Stipe Mesi?
21. 11. 2019 10.13
+8
Se zavedate kaksen magnet bo Slovenska reprezentanca, ko bo igral za njo? In z njim bodo tudi drugi v ekipi igrali nad svojimi zmoznostmi.
Matjaž ?renc
21. 11. 2019 09.19
+17
Joj kaj majo eni velik za pripoment in nergat čez Luko :)! Se opravičujem ampak, pač ste luzerji vsi kateri tako jambrate in nergate , če vam ni za košarko pa preskočte take članke pa pejte raj brat članke o sinhronem plavanju ali podobno :)!! O Lukatu pa samo to, da zdaj ne dam več sam klobuka s glave ampak celo 3 in to Mexikanske sombrere in se mu začnem spoštljivo priklanjat ko kaki Japonc cesarju :)!! Goo Luka Dončić goo
bossanoga
21. 11. 2019 09.08
+2
A pozna kdo razliko med "žrebički" in "telički"?
Maxx365
21. 11. 2019 09.16
+11
Ja, teliček je mladič krave, žrebiček pa kobile. Glede na to, da pa ima Dallas v logotu konja, je prevod v žrebičke kar pravilen.
Matjaž ?renc
21. 11. 2019 10.03
+5
Maxx365 že prejšnjič sem načel to temo, ja no lahko bi prevedel maverics v slengu Divjega Zahoda, kot divji konj ali divji žrebec oz. nekaj podobnega, drugače pa pomeni samotar, svobodnjak ipd., nikakor pa ne teliček kakor ga prevajajo pri nas nekateri, kar me kar dobro spravi v slabo voljo ko zasledim Dallaški telički. Razumem da je bil Dallas poznan po govedoreji v zgodovini. Mislm kar nekaj tile naši novinarji ...
Lock Down
21. 11. 2019 09.00
+23
Res lahko uživamo v njegovih fenomenalnih igrah. Nasmejim se pa le lahko nergačem, hejterjem in nevoščljivcem, ker vem da jim Luka s svojimi vrhunskimi predstavami vsakodnevno para živce. Bravo Luka.
Barni3
21. 11. 2019 08.43
+29
Triple duble u 25 minutah...luka ti si utrgan....srecno in brez poskodb
awontuwej
21. 11. 2019 08.34
+33
Nekateri zavistni slovenceljni očitno ne morete preboleti, da Luka piše zgodovino NBA-ja. Res ne vem, zakaj morate tu zlivati svojo gnojnico in razkazovati svojo omejenost. Raje preskočite članke o Luki in se ukvarjajte z drugimi temami, ki vas bolj srečujejo.
schranz91
21. 11. 2019 08.17
-50
Se vid da košarka počas stagnira in ni več prave konkurence kot je bila na začetku stoletja
Dany75
21. 11. 2019 08.11
+24
Bravo Luka, MVP! 🎖
Dany75
21. 11. 2019 08.10
+19
zakaj pa se potem oglasas in spremljas ?? pojdi na recepti.si pa bos bolj srecen!
Kaoswakii
21. 11. 2019 08.07
+18
Volga Malek
21. 11. 2019 08.01
+16
jajek
21. 11. 2019 07.59
-76
Ste pa dosadni že s tema dvema. Pa s Kopitarjem tudi.
nastjamarko
21. 11. 2019 08.13
+34
mišnica
21. 11. 2019 08.41
+10
Şi bil verjetno oproščen telovadbe !!!!!!!!!
joze drugi
21. 11. 2019 07.59
+43
Noro kaj delata ta dva Slovenca. :)
Kliko7
21. 11. 2019 07.52
-46
Tole nas pa zanima, ja
fairplayy
21. 11. 2019 07.44
-52
kruha in iger kaj ma povprečen državljan od tega
MojsterSplinter
21. 11. 2019 08.32
+18
Zavest, da je tudi rojenemu v deželi s tako zarukanimi komentarji mogoče uspeti, če se dovolj trudi. Zame je to veliko.
fairplayy
21. 11. 2019 08.54
-14
uspeti?! haha yeah wrighton je uspel zaradi genskih predispozicij ostali 2 mil lahko gara toliko in še več pa ne bodo tega dosegli. Lepo da se trudi ampak precenjeno
Lock Down
21. 11. 2019 09.05
+8
Ja geni, pa okolje, volja, vložen trud, treningi, treningi, treningi... Ti s tvojega kavča lahko samo nergaš in nonstop jokaš , da ti v bednem lajfu nič ne uspeva, razen pljuvanja po uspešnih. Če v tem najdeš smisel svojega življenja... potem ti uspeva.
poserjemsenavas
21. 11. 2019 07.39
-58
Malo mu je že stopilo v glavo vse skupaj. dragič ni nikoli tako naduvan
Kliko7
21. 11. 2019 07.53
-39
Rok Tinta
21. 11. 2019 09.18
+9
Tvoja mama mora biti nekaj posebnega, da je vzgojila tak dragulj.
drimtim
21. 11. 2019 07.37
+55
tornado Dončič ruši vse pred seboj.To ni novi Nowicki ,Dalas je dobil zvezdo kot je še ni bilo v NBA.
starcov
21. 11. 2019 07.35
+59
luka je car njegova igra je nekaj posebne,v svojem zivljenju se nisem videl igrati nekoga kosarko s tako lahkoto -poezija
Kliko7
21. 11. 2019 07.53
-35