Šport

Na olimpijadi tudi zvezde

Ljubljana, 27. 09. 2007 17.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poletne svetovne igre specialne olimpijade za osebe v duševnem razvoju se bodo prvič odvijale v Aziji.

Od 2. do 10. oktobra se bodo Svetovne igre specialne olimpiade, igre za osebe z motnjami v duševnem razvoju, prvič odvijale v Aziji, hkrati pa bodo šele drugič izven Združenih držav Amerike, kjer je družina Kennedy leta 1963 ustanovila specialno-olimpijsko gibanje.

Danes se je slovenska delegacija odpravila v Šanghaj iz letališča Brnik. Majhno pozornost pa smo jim pripravili tudi na PRO PLUS in jim tako zaželeli veliko uspehov v Šanghaju.
Danes se je slovenska delegacija odpravila v Šanghaj iz letališča Brnik. Majhno pozornost pa smo jim pripravili tudi na PRO PLUS in jim tako zaželeli veliko uspehov v Šanghaju. FOTO:

Slovenijo bo zastopalo 23 tekmovalcev. Na igrah, ki so na sporedu vsaki dve leti (izven olimpijskih let), se bo letos pomerilo okoli sedem tisoč športnikov s celega sveta, poleg tega pa organizatorji v Šanghaju pričakujejo 40.000 prostovoljcev, ki so zaščitni znak gibanja, številne novinarje, obiskovalce in na tisoče družinskih članov, ki si bodo na Kitajsko prišli ogledati nastope svojih tekmovalcev.

Oči bodo uprte v Kitajsko tudi zaradi priprav na največji športni dogodek prihodnjega leta, olimpijske in paraolimpijske igre, Kitajska pa bo tako prva država, ki bo v razmaku samo dvanajstih mesecev gostila vse tri vele športne dogodke. Igre bodo potekale pod motom »VEM, DA LAHKO«.

Slovenijo bo zastopalo 23 tekmovalcev, ki bodo tekmovali v plavanju, atletiki, balinanju, kolesarstvu, namiznem tenisu in pa nogometu.
Slovenijo bo zastopalo 23 tekmovalcev, ki bodo tekmovali v plavanju, atletiki, balinanju, kolesarstvu, namiznem tenisu in pa nogometu. FOTO:

Slovenijo bo zastopalo 23 tekmovalcev, ki bodo tekmovali v plavanju (4 tekmovalci), atletiki (4), balinanju (2), kolesarstvu (2), namiznem tenisu (2) in nogometu (8), prvič pa bo imela slovenska reprezentanca tudi svojega predstavnika v judu. Skupaj bo delegacija štela 35 ljudi. Pred štirimi leti je 24 slovenskih tekmovalcev na zadnjih poletnih igrah na Irskem osvojilo kar 33 medalj. Delegacijo bo tudi tokrat vodil predsednik Specialne olimpiade Slovenije Marijan Lačen, pomočnica vodje delegacije pa bo predsednica Zveze Sožitje Katja Vadnal.

Dobro organizacijo tokratnih Poletnih svetovnih iger specialne olimpiade na Kitajskem napovedujejo že zvezde, ki bodo sodelovalo na spektakularni otvoritvi. Nekatere je že bilo moč videti na otvoritvah prejšnjih iger, nekateri pa med specialne olimpijce celega sveta prihajajo prvič. Tako bodo na otvoritvi, ki se bo zgodila na osrednjem šanghajskem stadionu, ki sprejme osemdeset tisoč gledalcev, nastopili: Jon Bon Jovi, Bono iz skupine U2, Sting, Bruce Willis, Stevie Wonder in stari znanec specialno-olimpijskega gibanja Arnold Schwarzenegger.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.