MotoGP

Povratnik Pedrosa navdušil na prvem treningu, drugega dobil A. Espargaro

Jerez, 28. 04. 2023 12.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.J., M.D., J.B.
Komentarji
6

Dirkači vseh treh razredov so v Jerezu opravili prve proste treninge pred nedeljsko VN Španije. Dopoldan je z najboljšim časom navdušil povratnik Dani Pedrosa, na drugem treningu pa je zablestel Aleix Espargaro, ki se mu je najbolj približal Maverick Vinales. Odlično formo je s tretjim mestom potrdil Pedrosa.

Dani Pedrosa se v Jerezu počuti kot doma, kar je potrdil z odličnimi časi na prvih prostih treningih.
Dani Pedrosa se v Jerezu počuti kot doma, kar je potrdil z odličnimi časi na prvih prostih treningih. FOTO: motogp.com

Poleg izjemne vrnitve Danija Pedrosa je zagotovo prva zgodba petkovega dogajanja v Jerezu neprepričljivost glavnih favoritov za slavje v skupnem seštevku. Trenutno vodilnemu Marcu Bezzecchiju, lanskemu zmagovalcu Francescu Bagnaii in Fabioju Quartararoju se namreč ni uspelo prebiti med najboljšo deseterico. Vsi trije bodo sobotne kvalifikacije začeli v počasni skupini, v hitri pa bo prostora le za dva. Tako je že jasno, da bo vsaj eden od njih na nedeljski dirki imel sila skromno izhodišče. 

V petek je najboljši čas sicer postavil Aleix Espargaro na popoldanskem treningu, potem ko je dopoldan najbolj zablestel Dani Pedrosa, testni voznik KTM-a, ki bo v nedeljo startal svojo prvo dirko po dveh letih, potem ko je prejel posebno povabilo organizatorjev. 37-letnik je v svoji karieri doslej 31-krat stopil na najvišjo stopničko in je s tem dirkač z največ zmagami brez osvojenega naslova v skupnem seštevku.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za Espargarojem je popoldne končal njegov moštveni kolega Mavericks Vinales. Dolgo je sicer kazalo, da dirkači ne bodo izboljšali časov s prvega treninga. Po pol ure dogajanje je to uspelo le Ikerju Lecuoni, ki v Jerezu vozi namesto poškodovanega Marca Marqueza. Šele v zadnjih minutah pa so dirkači eden za drugim vrstili svoje nove najboljše čase. Jack Miller na KTM-u je bil tretji, tik za njim je bil Johann Zarco na ducatiju, odlično formo Aprilie pa je s petim mestom potrdil Miguel Oliveira. Dani Pedrosa je bil popoldan deveti, vendar je bil njegov dopoldanski krog dovolj za skupno tretje mesto. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V moto3 in moto3 najboljši časi dopoldan

Motociklistična karavana se je po dolgem krogu s Portugalske prek Argentine in ZDA vrnila na Iberski polotok v španski Jerez. Podaljšani dirkaški vikend so tradicionalno odprli prosti treningi vseh razredov. Prijetne razmere za dirkanje so pričakale prvo uradno dejanje v Jerezu. Na stezo so se naprej "spustili" dirkači najšibkejšega razreda moto3. Vse do zadnjih sekund uvodnega treninga je najboljši čas držal Turek Deniz Oncu, nato pa ga je "pet pred dvanajsto" prehitel Španec Jaume Masia, tretji čas jutranjega dogajanja pa je postavil še en Španec Daniel Holgado.  

Popoldan se razmerje pri vrhu ni bistveno spreminjalo. Na četrto mesto je s svojim najboljšim petkovim časom skočil Japonec Ayumu Sasaki, od dirkačev v prvi deseterici pa je svoj dosežek izboljšal le še osmouvrščeni Italijan Andrea Migno

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V moto2 najhitrejši Lowes

Podoben razplet jutranjega prostega treninga tudi v srednjem razredu moto2, kjer se je Sam Lowes na vrh zavihtel prav ob izteku prvega prostega treninga. Za Britancem se je na drugo mesto uvrstil Tajec Somkiat Chantra, ki je kar nekaj časa držal najboljši čas kroga, na tretje pa se je "postavil" Španec Alonso Lopez

Na drugem treningu dirkači ob spreminjajočih se vremenskih razmerah niso več izboljšali svojih časov. Lowes je tako ostal "zmagovalec" petkovega dogajanja, za Chantro in Lopezom pa sta zaključila Pedro Acosta in Jake Dixon

motoGP: Pedrosa še zna!
Veteran Dani Pedrosa (KTM) je presenetil z najboljšim časom jutranjega programa v Jerezu. Izkušeni Španec je postavil najboljši čas uvodnega treninga in potrdil, da ni pozabil dirkati. Drugi čas je podpisal njegov rojak Jorge Martin, tretjega pa Japonec Takaaki Nakagami. Za njimi so se zvrstili Luca Marini, Aleix Espargaro, Brad Binder, Alex Marquez, Francesco Bagnaia, udarno deseterico prvega prostega treninga pa je zaokrožil Maverick Vinales

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Miller želi nov čoln
Jack Miller je v svoji karieri v razredu motoGP zmagal na štirih dirkah. Ena od njih je bila prav v Jerezu leta 2021 in Avstralec upa, da bo letos ponovil vajo, ne zgolj zaradi športnega motiva. Veliko motivacijo mu predstavlja želja po nakupu novega čolna. "Z ženo sva si znova ogledala dirko iz leta 2021," je dejal po objavi njegove žene na družabnih omrežjih, v kateri je priznala, da sta z možem stavila pred dirko. Že nekaj časa se poigravam idejo nakupa novega čolna. Želim sprejeti to odločitev, ampak tega ne želim storiti v primeru, da bo ekonomija v težavah in bodo cene čolnov padle. Zato čakam," je racionalno razmišljal Miller, ampak ... "Rekel sem ji, da bom v primeru zmage v tej sezoni za božič kupil čoln." 

V dirko kot vodilni v skupnem seštevku kraljevskega razreda vstopa dirkač moštva Mooney VR46 Marco Bezzecchi s 64 točkami. Sledita mu aktualni prvak Francesco Bagnaia s 53 točkami in Hondin dirkač Alex Rins s 47 točkami. Prav Bagnaia ima dirkališče v Jerezu v posebno dobrem spominu, saj je lani prav tu prvič zmagal v šampionski sezoni.

VN Španije 2023
VN Španije 2023 FOTO:
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mojcd
28. 04. 2023 17.18
+4
Ne mores verjeti, cel clanek ne najdes lestvice Combined casi! Imas samo nekaj pripopano iz twiterja pa se znajdi! A lahko novinar ce to sploh je naredi konkreten clanek s koncno lestvico? A je to tako tezko? Saj ni 500 dirkacev!
belidirkac
28. 04. 2023 20.38
mojcd,jaz sem registriran na uradni strani MotoGP,imam dostop. Evo,kombinirani časi: A.Espargaro,Vinales,Pedrosa,Martin,Miller,Zarco,Oliveira,A.Marquez,Nakagami,Marini,B.Binder,Bezzecchi,Bagnaia,R.Fernandez,Rins,Quartararo,Morbidelli,Mir,Di Giannanto,Bradl,Bastianini,A.Fernandez,Folger,Lecuona. Prvih 10 v hitrejšo skupino, v počasnejši pa se nam obeta pravo klanje. Na polno bo šlo že od začetka kvalifikacij.Razlike v časih so minimalne,17 dirkačev je v eni sekundi. Najvišjo hitrost in tudi najvišje povprečje pa je dosegel Dani Pedrosa. Bravo.
Night fly
28. 04. 2023 14.22
+5
Dani se zna vrhunsko odpeljati kroge , to je zdaj jasno . Prijetno presenecenje . Jasno ,da se bodo razmerja pri ekipah spremenila , glede na razlicne nastavitve ,vseeno pa je za "penzionista" to odlicen rezultat , z moje strani ima vse pohvale . Zal mi je ,da je Honda z njim tako ´právila´ . No, naj vsaj zdaj uziva sadove svoje odlicne tehnike voznje ,ki nam jo je predstavljal skozi minulo obdobje .
DP26
28. 04. 2023 13.55
+6
DP motociklist kateri je mel velik potencial za zmage, vendar se je raje podredil mostvu in posodabljal motor za vse kot pa da bi ga ustvaril za svoj stil vožnje
Night fly
28. 04. 2023 14.23
+4
Se kar strinjam . Bil je ,in je se vedno gentleman .
motorist_mb
28. 04. 2023 09.11
+1
Gremo duce 💪💪💪