MotoGP

VIDEO in FOTO: Jorge Lorenzo: Portret svetovnega prvaka

Ljubljana, 06. 11. 2010 14.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Eva Koderman
Komentarji
33

Letošnja sezona razreda motoGP se je z dirko v Valencii uradno končala. Z naslovom svetovnega prvaka se je okronal Jorge Lorenzo, mi pa vam ponujamo vplogled v življenje 23-letnega Španca.

Jorge Lorenzo se je z motociklom prvič spoznal pri treh letih in že nekaj mesecev pozneje začel tekmovati na dirkah minikrosa. Po številnih uspehih v nižjih motociklističnih španskih prvenstvih se je Majorčan motociklistični karavani pridružil leta 2002. Lorenzo je v 125 kubičnem razredu debitiral maja v Jerezu, ker pa je predpisanih 15 let dopolnil šele v soboto, je moral izpustiti petkova prosta treninga. Španec je v svoji drugi sezoni v najnižjem razredu vknjižil prvo zmago v Riu de Janeiru, leto pozneje pa se je na najvišjo stopničko povzpel trikrat in končal na 4. mestu v skupnem seštevku. 

23-letni Španec je v letošnji sezoni deklasiral tekmece.
23-letni Španec je v letošnji sezoni deklasiral tekmece. FOTO: Reuters

Leta 2005 se je preselil v četrtlitrski razred, kjer je v prvi sezoni šestkrat osvojil stopničke in štiri najboljše startne položaje. Odločilno leto v Lorenzovi karieri je bilo 2006. Španec je presegel vsa pričakovanja in nadvladal razred do 250 kubičnih centimetrov. Osemkrat je zmagal in desetkrat startal s prvega mesta ter se prvič okronal z naslovom svetovnega prvaka. Podobno je bilo tudi v prihodnji sezoni, ko je zmagal devetkrat in naslov prvaka brez težav obranil.

Prelomnica Lorenzove kariere je bila zagotovo prihod v razred motoGP leta 2008. Španec se je pri Yamahi pridružil Valentinu Rossiju in že na svoji prvi dirki v kraljevskem razredu pokazal, da bo močan tekmec. Lorenzo je namreč na uvodni preizkušnji osvojil najboljši starni položaj, na dirki pa na koncu vknjižil odlično drugo mesto. Da njegov uspeh ni muha enodnevnica, je dokazal na drugi dirki z novim najboljšim startnim položajem in novimi stopničkami, na tretji preizkušnji sezone v Estorilu pa je osvojil prvo zmago v najmočnejšem razredu. Na Kitajskem pa je doživel hud udarec. Na prostem treningu je grdo padel in si zlomil oba gležnja. Sicer je dirko odpeljal in končal na četrtem mestu. Čeprav so Lorenzovo prvo sezono v kraljevskem razredu zaznamovali številni padci in poškodbe, je sezono končal na 4. mestu in osvojil naziv novinca leta. V svoji drugi sezoni se je Lorenzo že boril za naslov svetovnega prvaka, a so ga padci stali zajetnega števila točk in sezono je končal kot podprvak.

Lorenzo je svoj prvi naslov v kraljevskem razredu osvojil v tretji sezoni.
Lorenzo je svoj prvi naslov v kraljevskem razredu osvojil v tretji sezoni. FOTO:

Svojo tretjo sezono v kraljevskem razredu je Lorenzo začel izjemno in dal vse karte na mizo. S konstantnimi odličnimi uvrstitvami je dokazal, da je dozorel kot dirkač. V letošnji sezoni je vknjižil devet zmag in niti enkrat odstopil. Še več, najslabše mesto, ki ga je osvojil, je bilo četrto mesto. 'X Fuera'', kot mu pravijo navijači zaradi slovitega prehitevanja po zunanji strani v četrtlitrskem razredu, si je prvi naslov v razredu motoGP zagotovil že v Maleziji tri dirke pred koncem letošnje sezone.

Osebna izkaznica:

Jorge Lorenzo Guerrero

datum rojstva: 4. maj 1987

kraj rojstva: Palma de Majorka

ekipa: Yamaha

številka motocikla: 99

naslovi svetovnega prvaka: 2006–2007 (250 ccm), 2010 (motoGP)

število startov: 146

število zmag: 35

število najboljših startnih položajev: 42

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cefurjiraus
08. 11. 2010 18.23
zaslužil si je zmago! še dobro da ni slovenec ker se sicer zaradi naših zakonov pri njegovih letih s takim motorjem še peljati nebi smel
kdo_a_jz
08. 11. 2010 11.20
Mislim, da vsi pozabljate na še enga, ki se je dokazal proti koncu te sezone.Simoncelli zna bit trn v peti marsikoga, drugače pa upam na ponovno vrnitev Rossija na prestol
lioon
08. 11. 2010 09.45
@tomislav46 Kaj pa ti klobasaš, ravno zaradi tega presedlanja, ima on skoraj zagotovo največ možnosti za nov naslov. Dajte mal bolj realno razmišljat .....
tomislav46
08. 11. 2010 00.52
ojej lorenzo, prav smiliš se mi. Ne za letos,za drugo leto. Kaj te vse čaka: HONDA stovner,pedrosa, DUCATI rossi, YAMAHA spies. Ojej, a te kej skrbi? Mene bi, če bi bil v tvoji koži.
CevNorc
08. 11. 2010 00.02
lorenzo bi biu prvak letos z danijem in rossijem na steroidih pa še z dvojno dozo adrenalina v riti letos je biu pač najboljši kar je tud danes dokazal skor je padu biu na 7. mestu pol pa tak preobrat da sam gledaš...sprjaznte se že da je lorenzo po rossiju največji mladi talent........ aja pa še to k je rossi pršu v gp ga je tud na miljone ljudi pljuval pa raznorazni ''nezasluženi'' naslovi zdej ma pa tok ''privržencov'' kle gor da me je kr sram da sm slovenc k berem komentarje ''rossi'' fanov.... p.s. ne vela to za use sam za razne rkote in podobne k nezanjo druzga k žalt a doma zavaljeni čips žrejo pa sploh še ročke za gas niso prjel :)
rko
07. 11. 2010 23.27
V Kinder jajčku je našel naslov svetovnega prvaka.. Veseli se, saj je poslednjič!
hiterkstrela
07. 11. 2010 22.49
lorenzo mora še šestkrat v eliti bit prvak, pa se bo izenačil z ?? ostalo pisarjenje je nepotrebno, mu pa vsaka čast za letos!
Petruska1234
07. 11. 2010 20.55
A danes ni tekel pojokcat kmami Yamahi, zaradi nevarnega dirkanja? V kolikor, bi se zgodilo obratno, bi SuperSic-a kaznovali. To kar je v Maleziji očital Rossiju, je sedaj sam naredil. Nekdo je v prejšnih postih napisal, da je legenda.?!? Malo morgen, za legendo bo moral še mnogo več pokazat.
Petruska1234
07. 11. 2010 20.50
wnBw 07.11.2010, 19:09 ...sicer pa za padec si je sam dirkač kriv. Ni res, za padec Pedrose so povedali, da je posledica napake Honde.
chiri
07. 11. 2010 20.23
@domobranec Vsi so imeli možnost nastopanja na vseh dirkah. Če se niso vsi dirkači vdeležili vseh dirk je to njihov problem. Poškodbe so pač spremljajoči del športa. Če se športnik sam poškoduje je pač njegova nesreča, problem je če ga drugi tekmovalec poškoduje in sam ni nič kriv. Žal tako je bilo in tako bo.
Jorge99Lorenzo
07. 11. 2010 20.09
Izjemno lep članek o pravemu šampionu in odličnemu dirkaču. Jorge Lorenzo = legenda in zaslužen prvak letos, 9 zmag, brez padca in z rekordnim številom točk so podatki ki povejo vse. Lizika, X Fuera, Lorenzo's land !!! JORGEEEEEEEEEEEEE ŠAMPION !!!!!!!
Sachsonia
07. 11. 2010 19.14
KennyJR07.11.2010, 15:27 -8 lepo lorenzo.. čestitke... tudi stoner ni odpeljal slabo... dobra dirka tudi zanj... rossi je bil kar dober glede na treninge... ampak dokazal je da je trenutno 3. dirkač na svetu... če pedrosa nebi bil poškodovan pa... ;) končno si nekaj prav napisal, sam pozabil povedat da je tvoj sand man šele 4. dirkač sveta z več dirkam kot Rossi
wnBw
07. 11. 2010 19.11
reče kar čte..rossi je itak legenda sam JE PA LORENZO TUT NA SVOJ NAČIN LEGENDAA
wnBw
07. 11. 2010 19.09
eupower tisto lorenzo ni izjavu tak ku si ti reku..mal bl dobr preber...drgač pa glede poškodb danija in rossija...res je da je blo tu neki sreče za lorenza sam lorenzo je vsepovsod dokazu da je hitrejši od obeh...sicer pa za padec si je sam dirkač kriv.to je smisel dirkanja..glede tega da je dani padu nebi blo vlke razlike..sicer je zlo hitr sam njega stane to da prevečkrat pade.....poleg tega je lorenzo od lani pridobil bistveno več v 1 letu izkušenj ku dani od 3 let...
wnBw
07. 11. 2010 19.05
ma kakorkoli gledano si je najbolj zaslužu res lorenzo naslov...res je biu hiter in niti ene dirke na tekmi ni padel...čestitke pa tut seveda daniju pa rossiju..sploh rossi se je vrnu po poškodbi pa je v zlo dobri formi nazaj....tak da zmaga pač boljši...letus je kralj lorenzo v moto gp,sam drugo leto pa lahk da bo kdo drug...tak da dobra sezona bo drugo leto!...
chiri
07. 11. 2010 19.02
Vsem Rossi fanom: umirite se malo, ne napovedujte prezgodaj vrstnega reda za naslednjo sezono. Vaše želje so eno realnost pa čisto drugo. Bomo videli če bo Lorenzo uspel obdržati letošnjo formo, vprašanje pa je, kako se bodo trije novinci Rossi, Stoner in Spis znašli na drugih motociklih. Počakajmo vsaj prve rezultate testiranj, pa nam bo mogoče kaj bolj jasno.
lioon
07. 11. 2010 18.53
@eupower Tako so govorili ze za Spiesa, pa ti povem, da ne bo imel za burek :) Srečo, da je svetovni prvak? I dont think so, ze na zacetku sezone je vse pral. Pa nisem njegov fan. Sem samo realen, kar pa ti definitivno nisi.
Vid Gradisar
07. 11. 2010 18.14
Dragi Lioon, se posipam s pepelom za vse slovnične napake, a razumel si me vseeno. Kljub temu, da so moje pripombe bedne, pa nisi nič komentiral da ima lizika samo srečo, da je letos No.1. Dejstvo. In da dečko, ki sem ga omenil, je največji talent zadnjih let in brez skrbi da bo v letu ali dveh v najmočnejšem razredu, žagal liziko za šalo. Watch and see!
usorci
07. 11. 2010 17.53
lioon
07. 11. 2010 17.07
@eupower Kakorkoli, tudi priimka ne znaš pravilno napisat. Pa Moto2 je in ne Motogp2. Zanimivo kako si prepričan, da bo nekdo iz Moto2(ki ni svetovni prvak) žagal nekoga, ki je svetovni prvak v najmočnejšem razredu. Spet svinjate članke z bednimi pripombami....