MotoGP

FOTO in VIDEO: VN Valencie: Od sreče objokani Lorenzo z naslovom prvaka spravil Rossijevo garažo v jok!

Valencia, 08. 11. 2015 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Zadnje dejanje letošnje motociklistične sezone, poimenovano tudi 'The Grand Finale', se je končalo po željah Španca Jorgeja Lorenza, ki je z zmago na dirki za VN Valencie osvojil tudi naslov svetovnega prvaka. Valentino Rossi, ki je v prvenstvu vodil celotno sezono, je dirko zaključil kot četrti in na koncu bil za pet točk prekratek v boju za naslov.

Več videovsebin
  • Vrhunci dirke za VN Valencie v razredu motoGP
    04:38
    Vrhunci dirke za VN Valencie v razredu motoGP
  • Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Valencie
    04:08
    Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Valencie
  • Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Valencie
    02:51
    Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Valencie
  • Sprejem Valentina Rossija po dirki za VN Valencie
    01:32
    Sprejem Valentina Rossija po dirki za VN Valencie
  • Pregled sezone novega svetovnega prvaka Jorgeja Lorenza
    13:27
    Pregled sezone novega svetovnega prvaka Jorgeja Lorenza
  • Slavje Jorgeja Lorenza po osvojenem naslovu svetovnega prvaka
    01:33
    Slavje Jorgeja Lorenza po osvojenem naslovu svetovnega prvaka

Jorge Lorenzo je po dirki stoletja, s katero si je zagotovil peti mocoticklistični naslov, povedal naslednje: "Vse skupaj je zelo čustveno. Jokal sem celoten častni krog, saj je to, kar nam je uspelo, nekaj zelo velikega."

Dirko v Chesteju je brez napake s prvega položaja začel Lorenzo, ki je zlahka zadržal vodilno pozicijo. Dobro je začel tudi Valentino Rossi, ki je dirko začel z zadnjega mesta. V prvem krogu je Italijan prehitel 11 dirkačev in ga zaključil na 15. mestu. V lov za Lorenzom sta se od štarta podala dirkača obeh Hond Dani Pedrosa in Marc Marquez. Lorenzo je bil v tem delu dirke najhitrejši, saj je postavil najhitrejši krog na dirki. Dirkaški doktor se je v odzadju še vedno pridno prebijal naprej, v četrtem krogu je bil že na devetem mestu z nekaj več kot petimi sekundami zaostanka.

Navdušenje Lorenza po prihodu v cilj.
Navdušenje Lorenza po prihodu v cilj. FOTO: Reuters
V šestem krogu se je Rossi znašel za Bradlyjem Smithom, ki se mu je takoj umaknil in dirkaški doktor je bil že na osmem mestu, za Lorenzom, ki je vozil odličen ritem, je zaostajal že več kot šest sekund. Kmalu je padel še Danilo Petrucci in pred dirkaško 46 je bilo le še šest dirkačev, od tega pet Špancev in Italijan Andrea Dovizioso.

Lorenzo suveren na čelu kolone
Jorge Lorenzo je v ospredju 30 krogov dolgo dirko vozil povsem sam, le aktualni svetovni prvak Marquez je lahko držal njegov ritem, ostali so bili že krepko zadaj. 21 krogov pred koncem je Rossi bil že na šestem mestu, toda s prehitevanjem počasnejših dirkačev je izgubljal veliko časa za vodilnim Lorenzom. V 12. krogu je dirkaški doktor prehitel še Aleixa Espargaroja in se prebil na peto mesto, to je še vedno pomenilo, da če bi se takrat dirka končala, bi prvak postal Lorenzo s sedmimi točkami razlike. Kmalu je dirkaški doktor prehitel še Doviziosa in pred njim sta bila le še oba dirkača Hond in konkurent za naslov prvaka Lorenzo.

Velik pokal za velikega zmagovalca VN Valencie
Velik pokal za velikega zmagovalca VN Valencie FOTO: Reuters
Velik zaostanek po polovici dirke

Čeprav je dirkaški doktor svoje delo v ozadju opravljal odlično, je bil zaostanek za Lorenzom po polovici dirke približno petnajst sekund. 28-letni Španec je vozil svojo dirko v ospredju, a sta se mu obe Hondi vztrajno prebliževali. Dvanajst krogov do konca se je Marquez že pošteno približal Lorenzu in se odkrito želel z njim spopasti za zmago na dirkališču Ricarda Torma. Devet krogov do konca je še vedno vodil Lorenzo, kar je še vedno pomenilo, da če se dirka konča v takšnem vrstnem redu, je svetovni prvak. Rossi je še vedno vozil na četrtem mestu, za tretjeuvrščenim Pedroso je zaostajal več kot dvanajst sekund. In prav Pedrosa je bil šest krogov pred koncem najhitrejši na progi in se je vztrajno približeval vodilnima dvema. Dirkaški doktor je še vedno vozil na četrtem mestu.

Napet finiš
Tri kroge do konca sta se na zadek Lorenza povsem prilepila Pedrosa in Marquez. Rossi je bil še vedno četrti. Za drugo mesto sta se udarila obe Hondi, Lorenzo pa je v zadnji krog vstopil kot vodilni. Toda kljub temu, da sta ga obe Hondi preganjali do maksimuma, je Lorenzo zdržal, vodil od štarta do cilja in osvojil svoj peti naslov prvaka v vseh konkurencah. Rossi je po junaških začetnih krogih, ko je prehitel 22 dirkačev ostal na četrtem mestu in tako ostal brez jubilejnega 10. naslova prvaka.

Rossiju junaški sprejem, Lorenzu tudi žvižgi
Jorge Lorenzo je dirko odpeljal brez napake in s sedmo zmago v letošnji sezoni prišel do tretjega naslova prvaka v najelitnejšem motociklističnem razredu in skupno petega. Kljub temu da ni osvojil naslova, je veliko večji sprejem doživel Valentino Rossi, kateremu so navijači napravili tudi 'špalir' ob prihodu v garažo. Na deseti naslov bo dirkaški doktor moral še malce počakati. Razočaranje v garaži Rossija je bilo veliko, saj so si nekateri člani njegove ekipe po koncu dirke z lic brisali solze.

Rossi je odpeljal junaško dirko, a to je bilo premalo za jubilejni naslov prvaka,
Rossi je odpeljal junaško dirko, a to je bilo premalo za jubilejni naslov prvaka, FOTO: Reuters
Dirka v razredu moto2 prekinjena in skrajšana, zmaga Rabatu
V razredu moto2, se je zmage na svoji zadnji dirki v tem tekmovalnem razredu veselil Tito Rabat. To je bila tretja zmaga v letošnji sezoni za lanskega svetovnega prvaka v srednjem tekmovalnem razredu, ki se sedaj seli stopničko višje, v razred motoGP. Na drugem mestu je dirko končal Alex Rins, tretji je bil Thomas Lüthi. Za Rabatom je fantastičen konec tedna, saj se je po večtedenski odsotnosti zaradi poškodbe, v karavno moto2 vrnil z zmago in tako na najlepši možen način zaključil kariero v tem razredu. Svetovni prvak v srednjem razredu je že od VN Japonske znan, to je Johann Zarco, ki je današnjo dirko zaključil na sedmem mestu. Naslednjo sezono bo branil naslov in se ne seli v najelitnejši motociklistični razred.

Dirka v razredu moto2, ki kot edina ta drikaški konec tedna ni odločala o naslovu prvaka, saj je ta znan že od VN Japonske, se ja začela na spektakularen način. Dirka je bila namreč prekinjena v prvem krogu zaradi hujše nesreče, v katero je bilo vpletenih kar šest dirkačev. V nesrečo so bili udeleženi Xavier Simeon, Franco Morbidelli, Marcel Schrotter, Hafizh Syahrin, Robin Mulhauser in Xavi Vierge. Vodstvo dirke je zaradi nesreče dirko prekinilo za 20. minut in jo skrajšalo na 18. krogov, sprva je bilo predvidenih 27. Malzijca Syahrina so po nesreči odpeljali v bolnišnico na slikanje glave, hujših poškodb naj ne bi utrpel.

Lorenzo se je do petega naslova pripeljal brez napake.
Lorenzo se je do petega naslova pripeljal brez napake. FOTO: Reuters
Oliveiri zmaga, naslov v roke Kenta

Prvi so z nedeljsko preizkušnjo na dirkališču v Chesteju za VN Valencie opravili dirkači v razredu moto3. Veliki zmagovalec dirke je Miguel Oliveira, kateremu pa zmaga ni prinesla željenega naslova prvaka, saj je Danny Kent osvojil dovolj točk, da se je na koncu veselil svojega prvega naslova svetovnega prvaka. Portugalcu Oliveiri sta se na odru za zmagovalce pridružila Jorge Navarro in Jakub Kornfeil. Kent je dirko zaključil na devetem mestu. Takoj po prečkanju ciljne črte je Portugalec iskreno čestital Britancu Kentu za osvojeni naslov. Oba dirkča se sedaj selita razred višje, in sicer v moto2.

Prvaki sezone 2015. Od leve proti desni Kent, Lorenzo, Zarco.
Prvaki sezone 2015. Od leve proti desni Kent, Lorenzo, Zarco. FOTO: Reuters

Rezultati za VN Valencie:

motoGP:
1. Jorge Lorenzo ŠPA Yamaha 45'59.364
2. Marc Marquez ŠPA Honda +0.263
3. Dani Pedrosa    ŠPA Honda +0.654
4. Valentino Rossi ITA Yamaha +19.789
5. Pol Espargaro ŠPA Yamaha +26.004
6. Bradley Smith VB Yamaha +28.835
7. Andrea Dovizioso ITA Ducati +28.886
8. Aleix Espargaro ŠPA Suzuki +34.222
9. Cal Crutchlow VB Honda +35.924
10. Danilo Petrucci ITA    Ducati +39.579

moto2:
1. Tito Rabat ŠPA Kalex 28'48.831
2. Alex Rins ŠPA Kalex +0.309
3. Thomas Lüthi    ŠVI Kalex +3.347
4. Lorenzo Baldassarri ITA Kalex +3.644
5. Sam Lowes VB Speed Up +5.140
6. Luis Salom ŠPA Kalex    +9.499
7. Johann Zarco FRA Kalex +9.834
8. Axel Pons ŠPA Kalex +11.197
9. Simone Corsi ITA Kalex +11.611
10. Mika Kallio    FIN Speed Up +17.311

moto3:
1. Miguel Oliveira POR KTM 40'09.792
2. Jorge Navarro ŠPA Honda +0.198
3. Jakub Kornfeil ČEŠ KTM +2.090
4. Brad Binder JAR KTM +2.121
5. Enea Bastianini ITA Honda +2.975
6. Isaac Vinales ŠPA KTM +3.343
7. John McPhee VB Honda +4.087
8. Hiroki Ono JAP Honda +9.627
9. Danny Kent VB Honda +9.914
10. Philipp Oettl NEM KTM +10.580

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1527)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BenBostrom
09. 11. 2015 19.45
+1
Ajde malce resnosti v vsej zadevi.Kot prvo mislim da si noben ne zasluži blatenja in zmerjanja,dobesedno nobeden.Smešno je tole prerekanje in žaljenje drug drugega komentarja in ne vem kaj še vse.Po vsem kar se je dogajalo pred to zadnjo dirko bi rad videl tistega "bimbota" oziroma resnega navijača bilokoga v motogp-ju,ki je mislil da bo Rossi uspel osvojiti naslov!! Edina opcija za naslov je bila da Lorenzo odstopi,vse ostalo so več kot neumnosti in izguba besed.
syborg
09. 11. 2015 15.07
+9
Hvala Rossiju za odlično dirko, prit iz zadnjega mesta na 4, tako kot to zna samo on!!! Lorenzo je pa tako al tako priznal da so Španci sodelovali. Brez dvoboja med Rossijem in Lorenzom, kateri bi se lahko odvil že prejšnjo dirko, če ga ne bi Marquez oviral, pa ta naslov ni vreden PROU NEČ!!!. Za nas je zmagovalec vseh časov ROSSI, kar je tudi pokazal čez vso sezono!!! Gledanost motoGP v kolikor se preseli Rossi v superbike bo padla za 80%, če komu še kaj ni jasno in Espeleta-Dorna-Honda bojo to kar so naredili še krepko obžalovali!!!
5TIG
09. 11. 2015 15.42
+3
HM,učer so sam Špančki pršl na podelitev,pa 10 podkupljenih fotografov. Kaka žurka ,se je prou vidlo sam jokica se je delu da se ma fajn.BEDA
BenBostrom
09. 11. 2015 19.36
daj zbudi se,kakšnih 80% gledanosti bo padla,dajte enkrat vsaj premislite kar pišete...a gledanost smučanja je vpadla odkar recimo Maier ne smuča več??
peresni
09. 11. 2015 14.44
+0
trije za enega - mogoče bodo skupaj odprli nočni klub za fantke? Je hudič, če ti sonarodnjaki žvižgajo!
flamengo
09. 11. 2015 14.05
-4
Ha ha jokica laška. Bravo Lorenzo...
Ferdo Crni
09. 11. 2015 11.24
+10
Dobro..... Lorenzo je prvak in konec. A roko na srce - ta dirka \"stoletja\" je bila razen Rossijevega showa popolni dolgčas. Torej ve se kdo dela dirkanje na dirkah in kdo dela vožnjo v koloni da se kakšen pleh ne odrgne in feltne ne umažejo.
Ferdo Crni
09. 11. 2015 11.25
+2
Dirka moto 3 je bila tisočkrat bolj zanimiva, dirkaška in spektakularna.
Vin?a
09. 11. 2015 09.42
+0
Si spanec a :)))..jao jao..
JellyButt
09. 11. 2015 08.29
-3
Kok je smešn gledat kako so VR-ju krivi vsi drugi da ni on zmagu in kako 46FanBoyi slepo grabjo cist vse kar lahko da si opravičujejo izmišljene želje! "The Doctor" - ja pomoje tud! Še poraza ne zna športno prenest ampak mora jokat vsem naokol,pol bi rad bil pa še prvak povrhu??? Sramota!!! Nekeč je bil nekdo. Zdaj pa je žal.......ah brezveze!
Gmwota
09. 11. 2015 07.52
+31
Če te lastni narod na domačih tleh izžvižga, mislim da ni kaj dodat. Če ti 20 ljudi + 2 tukaj na forumu skandirajo in pol sveta te izžvižga, se bi moralo teh 22 ljudi uprašat zakaj. FORZA VALEEE!!!
JellyButt
09. 11. 2015 08.32
-8
Huligani Rossi navijači se še obnašat ne znajo in žvižgajo vsem, ker je VR popushil! Tle ste pa isti! Preberte si komentarje! Vas ni sram?
DRMR11
09. 11. 2015 08.36
+7
jELLY, pravkar isto delaš tudi ti.. ne opaziš?
JellyButt
09. 11. 2015 08.49
-4
ne, kje sm bil žaljiv do koga? Če sem se opravičujem!
NoExit
08. 11. 2015 23.12
-3
Tečnež ..25 let že gledaš moto GP .pa take kvasiš --žalostno..Na motorju imaš pa verjetno 0 km. Saj ni čudno.....
Cj3n
08. 11. 2015 22.39
+6
tolažte se lorenco prvak haha ševedno je osvojil 4 prvenstva.... petega si je kupil!! haha sm najbl mi je pa smešno k tip napiše da že 25 let gleda gp pa dejansko ni opazu razlike kako vozi marq ko se mu gre za zmago npr. lansko leto in pa kako je vozil danes ko je ˝tudi peljal na zmago˝ !!!!!
pingosok
08. 11. 2015 22.49
-10
ma daj kaj sam jokaš-pelat ne ve tvoj dohtar,prehiteva ga lorenzo kot šolarčka.V penzijo naj gre,če več ne ve pošteno vozit.Kupil je lorenzo zmago-ofca ena rozikina.Hvala bogu,da vam je lorenzo te posra ne gobčeke zaprl-že je bil čas !
Cj3n
08. 11. 2015 23.05
+9
haha glavno da ti že 25 let gledaš gp haha legenda in pol še tako sranje nakladaš lej nč ne rečm navijej za kogar hočš sm lahku pa usaj poveš kokr je realno bilo in ne skrajno kako mora zgledati vse da bosta lorenco in marq potem zgledala LEGENDE kar nebosta!
BenBostrom
09. 11. 2015 19.39
Daj ne lupetaj v prazno,tvoji potomci čez 15 let bodo pa sam govorili o " Kentu in Zarcu kajne?"....čez 20 let bo tu in tam kakšna beseda o legendi Rossiju,kakor tu in tam sedaj kakšna beseda o Agostiniju
Profesormarck
08. 11. 2015 22.26
-7
Bravo Lorenzo in bravo Španci,uspelo mu je,kar so eni govorili,da je misija nemogoče.Tudi besedno oviranje Rossija ga ni dekoncetriralo. BRAVO
lorraine
08. 11. 2015 22.25
+22
Pravi prvak je Dr. Valentino ROSSI!
Mitutoyo
08. 11. 2015 22.33
-8
IHateItHere
08. 11. 2015 22.40
+12
V tem primeru dnevno vidi nekaj, kar ti ne boš nikoli.
pingosok
08. 11. 2015 22.51
-1
IHateItHere
08. 11. 2015 22.54
+1
Mitutoyo
09. 11. 2015 13.17
+0
vidi ja ...... Uccota spredi in zadaj ....
lukidra
08. 11. 2015 22.13
+2
Rossi pa tut po medaljo ni pršou, ponovno razočaral...
pingosok
08. 11. 2015 22.17
-4
sam sovraštvo je zakuhal-najboljše da gre nekam k vragu-za vedno !
lukidra
08. 11. 2015 22.21
+3
Lahko bi samo pokazal da je bolši od jokice in se pokazal v bolši luči
pingosok
08. 11. 2015 22.22
+2
užaljen je,pa ne vem zakaj,saj je pa on brcal in izrival. Mogoče ga je pa sram-tudi prav.
5TIG
08. 11. 2015 22.08
+6
Dost vas mam zdej grem pa res spat.Špančeki kupleni.
pingosok
08. 11. 2015 22.11
+0
še ostani-iz kerega se pa bomo smejali? ha,ha,ha
5TIG
08. 11. 2015 22.12
+0
Mitutoyo
08. 11. 2015 22.04
+5
bravo CRU .....iz zadnjega na 9 mesto ...... pa nben se mu ni umikal ....
pingosok
08. 11. 2015 22.06
-3
to ni nič,lansko leto je marc zmagal,pa se mu tudi en ni umikal,pa niti enega ni nogiral PROFESOR-nedvomno.
5TIG
08. 11. 2015 22.06
-4
Callux
08. 11. 2015 22.08
+4
Tečni si povsem prepričan da je lani Marc startal zadnji in zmagal?? :D
pingosok
08. 11. 2015 22.11
-5
pingosok
08. 11. 2015 22.13
-8
Callux
08. 11. 2015 22.13
+6
Drugače je bilo to leta 2012 v Moto2, pa še dežna dirka je bila, tako da obeh situacij sploh ne moreš primerjati... Ker tudi tam bi lahko rekel da se je Marcu umaknilo več kot 20 dirkačev v prvem krogu.. :D
5TIG
08. 11. 2015 22.14
+0
5TIG
08. 11. 2015 22.15
-1
pingosok
08. 11. 2015 22.18
-4
pingosok
08. 11. 2015 22.00
-2
Kje je pa špagetra? Že penzija?? ha,ha
5TIG
08. 11. 2015 22.01
+1
pingosok
08. 11. 2015 22.02
+3
5TIG
08. 11. 2015 22.03
+0
Ne pejt pa mal u Monzo pogledat kako voz WRC
pingosok
08. 11. 2015 22.07
+2
verjetno ga prijatelj tolaži in se skup jokata in jezita na levo nogo.ha,ha
rambek
08. 11. 2015 21.43
-1
Lahko bi slovenec nastopal v moto gop.
Mitutoyo
08. 11. 2015 21.37
+0
a je DOV že pršu v cilj ? baje ,da se je na progi izgubil k je devu prostor samooklicanemu dohtor pusiju !!!
pingosok
08. 11. 2015 22.04
+4
Mitutoyo
08. 11. 2015 21.34
-3
hahahahhahaha...... murry .......tiščiš glavo v zemljo ? pazi ,da se ne utopiš ......podtalnica !!! hahahahahahah
5TIG
08. 11. 2015 21.37
+1
Mitutoya a si ti tud od Špancev dubu al potegnu .
Mitutoyo
08. 11. 2015 21.49
-1
ka ti naj rečem k tole .......hahahahahahaha..........
5TIG
08. 11. 2015 21.53
+1
5TIG
08. 11. 2015 21.54
+1
Mitutoyo
08. 11. 2015 21.56
-5
smejem se ti siromak .......hahahahaha ....pač si tipični rozasupek navijač ........ sej boš prebolel .......pa kker vidim si danes naredu uporabniško ime ....
Mitutoyo
08. 11. 2015 22.02
-2
5TIG
08. 11. 2015 22.02
+2
Mitutoyo
08. 11. 2015 22.03
-2
sem pa vesel ,da nisem to kar si ti .......vosu !!
5TIG
08. 11. 2015 22.04
+1
Mitutoyo
08. 11. 2015 22.07
-2
no pri teb je biu cel živalski vrt ..... so mel štafeto ....
pingosok
08. 11. 2015 22.09
+0
zjokaj se drman-bo boljše.ha,ha lahk pa tudi zaplešeš,ko ti jaz brenkam.he,he
5TIG
08. 11. 2015 22.10
+2
5TIG
08. 11. 2015 22.11
+1
pingosok
08. 11. 2015 22.19
+3
draman vleč ti makarončka špagetraju,to mu baje ful paše.
Cj3n
08. 11. 2015 22.32
+1
pingosok
08. 11. 2015 22.55
+3
tvojo pripelji,če ni preveč grda,pa ti pove,kak mi ga zrihta.he,heSam ne mi potem jokat,da ti več ne da,ha,ha
nikoiništa
08. 11. 2015 21.31
+2
Upam, da si bo tale španska grdosija jezik zlomla na FIMAwards. Aja upam, da ne bodo pozabili podelit nagrade za največjega smrdljivca, pa za največjo bič sezone.