MotoGP

VIDEO: Stoner ugnal Lorenza in ubranil lansko zmago

Monterey, 29. 07. 2012 22.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Avstralski motociklistični šampion Casey Stoner (Honda) je zmagovalec desete letošnje preizkušnje, dirke za Veliko nagrado ZDA. Ciljno črto je kot drugi prečkal vodilni v skupnem seštevku svetovnega prvenstva Jorge Lorenzo (Yamaha).

Na polovici letošnje motociklistične sezone je prevladoval Španec Jorge Lorenzo, ki je od devetih dirk zmagal kar na petih in zbral 185 točk, drugo mesto v skupnem seštevku z eno samo zmago drži Dani Pedrosa, ki za vodilnim zaostaja 19 točk. Tretji Avstralec Casey Stoner je dosegel tri zmage in zbral 148 točk. Motociklistična sezona se je z dirko za VN ZDA prevesila v drugo polovico.

Deseto letošnjo dirko na znameniti stezi v Laguna Seci so najbolje začeli dirkači s prve startne vrste – Jorge Lorenzo, Casey Stoner in Dani Pedrosa, ki so si že v uvodnih krogih privozili občutno prednost pred konkurenco. Drugi skupini je ritem narekoval domačin Ben Spies, sledila sta mu Italijan Andrea Divizioso in moštveni kolega Cal Crutchlow. V ospredju je v petem krogu Stoner napadel vodilnega Španca Lorenza, ki je napad uspel ubraniti, stik z vodilnima pa je počasi izgubljal Pedrosa. Na polovici dirke sta boj za zmago bila le še Lorenzo s tršo gumo in aktualni svetovni prvak Stoner, ki je izbral mehkejšo različico gume. Na varnem tretjem mestu se je osamljen vozil Španec Pedrosa.

Casey Stoner je drugo leto zapored slavil na znameniti stezi v Laguna Seci.
Casey Stoner je drugo leto zapored slavil na znameniti stezi v Laguna Seci. FOTO: Reuters

Enajst krogov pred koncem pa je aktualni svetovni prvak na startno-ciljni ravnini odločno prehitel vodilnega Lorenza. S četrtega mesta je domačo preizkušnjo v pesku končal Američan Ben Spies, ki se po tej sezoni poslavlja od tovarniškega moštva Yamahe. V zadnjem delu desete letošnje preizkušnje je vodilni Stoner nanizal nekaj hitrih krogov in si pred drugim Lorenzom prevozil sekundo prednosti. Avstralec je tako še drugo leto zapored slavil zmago na zahtevni stezi v Laguna Seci. "Vse skupaj smo temeljito preračunali. S tršo gumo smo imeli vseskozi veliko težav, nismo je uspeli primerno ogreti, zato smo tvegali. Vedeli smo, katere so slabosti mehke gume. Vedeli smo, da je ob koncu močno obrabljena, a vseeno smo uspeli. Gumo sem ob koncu nekoliko hladil, si zagotovil dober oprijem v zadnjih krogih in suvereno dokončal začeto delo," je po zmagi povedal Avstralec. Devetkratni svetovni prvak Valentino Rossi je dva kroga pred koncem Veliko nagrado ZDA končal v pesku. Po desetih dirkah še naprej v skupnem seštevku svetovnega prvenstva vodi Jorge Lorenzo, ki ima 23 točk prednosti pred Danijem Pedroso in 32 točk pred zmagovalcem Stonerjem.

Izidi:

1. Casey Stoner (Avs/Honda) 43:45.961
2. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) + 3.429
3. Dani Pedrosa (Špa/Honda) + 7.633
4. Andrea Divizioso (Ita/Tech 3 Yamaha) + 18.602
5. Cal Crutchlow (VB/Tech 3 Yamaha) + 18.779
6. Nicky Hayden (ZDA/Ducati) + 26.902
7. Stefan Bradl (Nem/LCR Honda) + 28.393
8. Alvaro Bautista (Špa/Gresini Honda) + 50.246
9. Aleix Espargaro (Špa/Aspar) + 1:18.993
10. Karel Abraham (Češ/Cardion Ducati) + 1:22.076
11. Randy De Puniet (Fra/Aspar) + 1.krog
12. Yonny Hernandez (Kol/Avintia Blusens Racing) + 1.krog
13. Colin Edwards (ZDA/Forward Racing) + 1.krog
14. Ivan Silva (Špa/Avintia Racing) + 1.krog

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Paklenik
01. 08. 2012 09.42
-1
Mora zmagat ikakšno dirko, da malo bolj izenači prvenstvo, ker drugače ni gledanosti, ker so dirke bolj kot ne dolgočasne vsaj kar se prehitevanj in pravih bojev tiče. Uživamo predvsem v dirkah Moto 2 in Moto3. Moto GP pa gre striktno po poti F1.
joeantonio
30. 07. 2012 14.41
+13
Casey šampionsko zmagal ! Tehnično najbolj dovršena vožnja , najlepši in najbolj doteran stil vožnje. Sicer pa, če ima Jeremy Burgess- Rossijev mentor, samo pohvalne besede glede Stonerja in njegove dovršenosti, to pove vse. Z njegovim odhodom bo moto šport izgubil enkratnega voznika, profesijonalca v vseh pogledih. Glede Ducatija in ..... bi pa imel kakšno reči , pa ne bom da ne razjarim tiste ki so se končno nekoliko pomirili Bravo Casey ! Tudi če bi bil tretji na koncu je vele šampion , verjamem pa da bo osvojil prvo mesto
slos
30. 07. 2012 15.01
+3
povej mi enega bivšega ali sedanjega dirkača, ki nima samo pohvalne besede o stonerjevemu stilu? ga ni. bi rad videl tega junaka. v prihodnosti se bo govorilo: ja, ta pa ima najbližji stil Stonerju. no, v bistvu se že danes kregajo o tem :) Stoner, please come back to Ducati. True DOC misses You, it has been toooooo long, since you left us !! yours faithfully
Omen3
02. 08. 2012 11.33
Slos s katerimi od VELIKIH BIVŠIH dirkačev,pa se je Stoner boril....da bi lahko le ti govorili,da je velik dirkač.Ostali veliki dirkači so zmagovali v vseh kategorijah....Poleg tega bi se našel kdo (ki ga je Stoner boksnil) ki bi rekel,da to ni ravno ravnanje velikega dirkača.... V nižjih kategorijah so ga premagovali tako Lorenzo kot Dani in ostali.V bistvu je res eden redkih boljših,ki ni prinesel s seboj v elitni razred nobenega naslova iz nižjih kategorij V MotoGP konkurenci jim je lahko nekoliko vrnil "milo za žajfo"....to pa je tudi vse. Doohan,Rainey,RobertsJR,Biaggi,Sete,Barros in companija so bili pre-stari,poškodovani ali pa so prej odšli, da bi dirkal z njim,Capirex je dirkal z Stonerjem v svojem "zatonu kariere".....Lorenzo ga še sedaj premaguje,Dani pa včasih (če ima dober dan)....Rossija premaguje Stoner sedaj,ko je ta na Ducatiju.....pa še to je bila "dežna izjema".....v preteklosti težko rečeš,da je Stoner konstantno premagoval Rossija,ko ta še ni bil na Ducatiju (če ga je sploh).... Stoner najbrž ni nor,da bi se vrnil k Ducatiju....ever. Z Ducatijevimi motorji ne sodeluješ na dirki kot eno....ampak se boriš z njim na stezi....zato so bili dirkači dostikrat v "pesku".....tako v preteklosti,kot letos.... Stoner je sicer najbolje vozil Ducatija,tudi ker ima res svoj stil vožnje,ampak je tudi bil kdaj v pesku...in razen s trellis okvirjem ni dosegel naslova prvaka.... Lahko ste eni fani Ducati motorjev.....in jih "kujete v zvezde".....samo to je tako kot če si fan,ne vem...naprimer Fiat 127,ki je bil včasih dober .....lahko se voziš z njim,a proti današnjim japoncem je cr4p....
KennyJR
03. 08. 2012 13.32
+1
ja če praviš da stoner premaguje rossija sedaj ko je na ducatiju... ne pozabi, da je stoner prej bil na ducatiju... :D
Omen3
03. 08. 2012 17.19
-1
Ja Kenny; Stoner je bil najboljši na Ducatiju....to sem tudi napisal v prejšnjem prispevku (če slučajno nisi opazil).To meni ni sporno in sem že večkrat omenil. Je pač s svojim (drugačnim) načinom vožnje najbolje izkoristil potencial Ducatija (kolikor ga je le ta sploh imel).Je pa tudi res,da je Rossi nekaj starejši in se nekako ne more navaditi na drugačen stil vožnje,ki je potreben za vožnjo Ducatija. A prav zares je bil Stoner najboljši ,ko je Ducati še imel okvir iz kovinskih cevi in ko je imel med boljšimi edini Bridgestone gume....ker,če si res najboljši (in ni poškodb) je tudi naslov (vsaj običajno). A sem prepričan,da če se Stoner kdaj vrne nazaj, bo tudi on pri "kristusovih letih" težje premagoval nasprotnike..... sploh.če bo vozil Ducatija. Kenny,a drugi stvari pa ne boš komentiral iz prispevka.....ali ni kaj dodati,ker je vse res...?!? :-)
speeddragon
30. 07. 2012 09.57
+9
Če še niste prečitali. Spies ni kriv za padec ! Ampak tehnična napaka na "swingarm", kar se je lepo videlo pri padcu ko je motror "klecnil" . Ne obsojajte prehitro... ubogega Spisa.
graver
30. 07. 2012 10.09
+5
res da ne blesti, samo ma pa tudi malo smole, kar je za ene pametnjakoviče tukaj na forumu to preveč za razumet...
KennyJR
30. 07. 2012 12.28
+2
tolk smole, kot jo ima on v tej sezoni vsi ostali skupaj niso imeli v celi karieri... mogoče je odpeljal 2 dirki, kjer ni bilo nekaj polomljenega ali pa bi bil bolan :D sploh nemoreš verjet, kako se lahko nekomu vse skupaj tako odvija...
Paklenik
02. 08. 2012 08.36
KennyJR
03. 08. 2012 13.31
Princ Teme
30. 07. 2012 08.28
-5
Joj kakšno sramoto zopet naredil Rossi Ducatiju saj mu bo čisto ime uničil s svojimi kobacanji po peskovniku.Vsaj Hayden se trudi in vozi pozitivno.Upam da Rossi ne dobi nikjer sedeža ,ker bo še kakšno drugo ekipo osramotil.
graver
30. 07. 2012 10.07
+5
če bi biu ducati tolko hud, bi se usaj hayden vozil med prvimi 5imi...če ne vidiš, so ducatiji vedno nekje v ozadju, ker se motorja ne da vozit hitreje, ker ni vozen kot jamaha in honda...drugače je pa ducati pokvaru rossijevo ime...
tantadruj1
30. 07. 2012 07.55
+6
a rossi MORA končat sezono po pogodbi? ker če ni tako, ne vem čemu služi vsa ta blamaža, sploh kaj mu je tega treba. že prav smešno je.
lorenzo99
30. 07. 2012 06.12
+17
čestitke Stonerju za zmago ,saj mu privoščim po dolgem cajtu...Lorenzo tudi bravo, lepo pridobljenje nove pike, žal mi je malo za Pedroso, ker sem mislila da bo bolj borben včeraj...,Spies-ni pomoči več, Rossi tudi brez pomoči....drugači pa hvala bogu da gledamo djrke na Italia 1, ker smo med ita reklamami obrnili na A Kanal in to je polomija od komentatorjev, ma sploh vejo kaj govorijo?????? naj se fantje vsaj malo pripravijo napišejo tekst če že ne gre direkt, ka to je obup od obupa....skratka prvenstvo je še odprto in to bojo še borbe :)))) da omenim pa še Adriano-mislim katastrofa, boga ne more počakat še 10 minut da pride Stoner u bokse, mislim otroka izpostavlja tja med vse hlape in ob ograjo kjer je miljon ljudi, totalno neodgovorno!!!!
RedLine
30. 07. 2012 06.43
+13
nono sej ne bo mali umru... Bot brez skri da je blo za varnostbejbija poskrbljeno.
hrc1
30. 07. 2012 08.30
+6
res imamo na Kanalu A zelo strokovna komentatorja... pomalem bom začel gledat dirke brez zvoka
metej46
30. 07. 2012 09.20
+2
Ali pa še s tisto ko s twiterjem nabivajo. Poli pa bereš pod ekranom in vidiš ene 10 letne otroke ko to pišejo...
Leychooo
30. 07. 2012 06.12
+4
Rossiiiii :))***
unja1.m
30. 07. 2012 05.43
-14
rozi in šumi sta spet pokazala svoje razkošno znanje..
joco46
30. 07. 2012 03.22
+15
edina skoda ker na eurosportu ni vec prenosov tam sta bla tudi komentatorja sposobna in izurjena zato kar sta tudi komentirala
g33ky_fr34k
30. 07. 2012 01.12
+9
na kratko še ena btw novica... da je danes na nemškem ADAC motokros prvenstvu Tim Gajser osvojil v obeh vožnjah SEDMO mesto in tudi SKUPNO končal SEDMI v odprti kategoriji do 450ccm. Tim je vozo 250ccm KTM. V kategoriji mladincev pa je Peter Irt na Suzukiju v prvi vožnji osvojil ŠESTO mesto, v drugi vožnji pa TRETJE mesto kar je bilo na koncu dovolj da je osvojil SKUPNO odlično TRETJE mesto.
g33ky_fr34k
30. 07. 2012 01.10
+5
škoda da se Dani ni mogo vključit v boj za zmago, glavni vzrok pa so ble na žalost težave z gumami s katerimi se je ukvarjal že cel dirkaški vikend... Čestitke tud Stonerju za zmago in Lorenzu za drugo mesto. Ostali dirkači so zaostali že preveč za temi tremi, Dovi pa je ponovno prehitel Cala znotraj poltovarniške Yamahe in res bo še zanimivo kateri od dirkačev bo nasledno sezono dirkal na drugi tovarniški Yamahi, al bo to DOV, CRU, ROS al pa celo kiri čisto drugi dirkač.
hrc1
30. 07. 2012 00.36
+6
Bravo Stoner res je odlično odpeljal dirko...Lorenzo je pametno sprejel drugo mesto... Dani me je malo razočaral verjetno bi bilo bolje če bi izbral enako zadnjo gumo kot Stoner ampak vseeno čestitke za tretje mesto !! sedaj pa doooolggiiiii trije tedni premora :/
sonellion
30. 07. 2012 00.43
-8
sto je bil na starem motorju, pedrosa pa na novem. Pa pri dukantiju niso pripeljali novih agregatov se meni zdi. dolgčas od dirke...
Omen3
30. 07. 2012 00.29
+11
Kenny ....kaj sem it govoril..... kvalifikacije niso tako pomembne in pool ne pomeni ničesar....če ga ne unovčiš na dirki.... Čestitike za Stonerja,najbolje je odpeljal dirko in Lorenzo ni imel najmanjše šanse za ponovno prevzem vodstva.V bistvu se je pametno odličil za drugo mesto,namesto da bi kaj pretiraval....ker je tako izgubil "le" 6 točk v prvenstvu,seveda v dani situaciji.. Dani kot po navadi..... popusti proti koncu dirke,Dovi pa spet pred klubskim "tovarišem".Pohvalim lahko še Haydna,ki je bil soliden na domačih tleh.Če ni dežja se z Ducatijem trenutno ne da narediti nič več (pa še to je Spies "častil" eno mesto). Drugače pa je bila današnja dirka v znamenju treh prehitevanj......Stoner je prehitel najpre Danija in kasneje še Lorenza,Hayden pa je prehitel Bradla.....in dveh padcev Spies in Rossi..... ostalo pa so bili CRT dirkalniki. Nam "razvajenim evropejcem" se verjetno pozna,da nismo bili deležni še več akcije iz razreda Moto2..... :-)
hrc1
30. 07. 2012 00.33
+6
meni je tudi zelo manjkal Moto 2 ki je pomoje na tej stezi preveliko tveganje :)
RedLine
30. 07. 2012 06.47
+3
g33ky_fr34k
30. 07. 2012 00.29
+11
čestitke tud Gabru za 100ti jubilej komentiranja in pa srečno Skubic da prideš na dirki superbike med petnajst oz. do točk!
lorenzo99
30. 07. 2012 06.21
+5
mislim komentatorja polomija od polomije neki čneverjetnega..bom pisala če jim lahko pomagam
KennyJR
30. 07. 2012 00.27
+2
kje je rockstar, da mi čestira :P :P jst sm njemu še vsakič za lorenzovo zmago :P
DonMiltonFriedman
30. 07. 2012 01.04
+4
Čestitat teb za zmago Stonerja je isto k čestitat Stonerju, ker teb internet dela.
graver
30. 07. 2012 09.57
-2
hehe, lepo povedano matic :)) ko se s kolesom vozi, si misli da je stoner :))
KennyJR
30. 07. 2012 11.19
+2
tle se ne gre za čestitke za zasluge, ampak čestitke za veselje... sam kaj bi vam razlagu... brezveze :D
metej46
30. 07. 2012 00.25
+8
No danes se je Stoner čist v drugačni luči pokazal kot smo ga bili vajeni. Lepo odpeljal dirko in to je to :) Pa po dolgem času se je nekaj malega nasmejal. Rossi in Ducati vedno slabše kaže kljub nekim spremembam na motorju, no Hayden še nekaj pokaže. Najbolj je blo hecno zame ko na koncu dirke Hayden vozi vzadi Rossija :) Mogoče je imel kake inštrukcije, šalo na stran. Kdo bo zdej čakal 3 tedne na naslednjo dirko :( Forza 46
hiterkstrela
30. 07. 2012 00.07
-9
sam koji padec je pa spies pokazu!!! hhaa ha, še njemu je blo nerodno. Še past nezna več.....
Princ Teme
30. 07. 2012 00.09
-5
zapi113
30. 07. 2012 00.11
-5
hahahahhahahahah...... rozzi ga je tud pokazu .......hahahahaha
metej46
30. 07. 2012 00.30
+8
Moram prov povedat, da ste zelo smešni. Pejte raje spat ko pa da te bedarije pišste.
Princ Teme
30. 07. 2012 00.03
-10
Penzonist Rossi zopet v peskovniku-siromak.
kdujez
30. 07. 2012 01.06
-7
sustar ima prav bmk za vaše palce gor/dol Rossi je za v penzijo ne pa za novih 17mil
SPORT-MAN
30. 07. 2012 08.32
+1
Edwards ki pa ima če se ne motim 38 let pa bi lahko še kakšno stoletje dirkal aneda (: Samo da ''hejtate'' jaoo
wnBww
30. 07. 2012 00.01
-4
LORENZO > stoner Rossi > stoner
KennyJR
30. 07. 2012 00.26
+2
vsaj priznaj poraz... potem pa stonerhaterji pravite, da stoner ne prizna poraza... haha :D itak :D
kdujez
30. 07. 2012 01.07
+9
Wnbww papak si da ni večjega mi je prav žal da tak bebec navija za chelsea
mmaattiicc
30. 07. 2012 00.00
+16
mislim, da je rossi dans zakluču z ducatijem...
Follow me
30. 07. 2012 00.12
+7
suzukigsxr
30. 07. 2012 00.28
+7