MotoGP

VIDEO: Marquez tudi po poletnem oddihu brez konkurence

Indianapolis, 10. 08. 2014 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Svetovni motociklistični prvak razreda motoGP Marc Marquez je zmagovalec dirke za Veliko nagrado Indianapolisa. Drugega mesta se je veselil njegov rojak Jorge Lorenzo, tretji pa je bil Valentino Rossi.

Motociklistična karavana serije motoGP je po poletnem premoru nadaljevala s tekmovalnim letom v katerem briljira Marc Marquez, a Španec na stezi v Indianapolisu ni imel niti približno lahkega dela. Že s starta se je najhitreje podal Andrea Dovizioso (Ducati), sledil je Valentino Rossi (Yamaha), svetovni prvak pa je iz ozadja prežal na svojo priložnost. Prvič je slast vodilnega na dirki okusil po nekaj krogih, ko sta se drug drugega dotaknila Rossi in Dovizioso.

Še zdaleč pa nepremagljivi Španec ni bil toliko superioren, da bi lahko že ob prvem vodstvu na deseti preizkušnji sezone, začel voziti svojo dirko in višati prednost pred zasledovalci. Rossi se je namreč uspel vrniti na čelo kolone in voziti kot vodilni. A stežka zadržal vrh za daljše obdobje. Spet ga je prehitel Marquez, dirkaški doktor pa je začel izgubljati v bitki z moštvenim tekmecem Jorgejem Lorenzom. Tako je 12 krogov pred ciljem padel na tretje mesto, prvi Marquezov zasledovalec pa je bil kar naenkrat Lorenzo.

Marc Marquez
Marc Marquez FOTO: Reuters
In vrstni red na vrhu se vse do izteka preizkušnje na slovitem Brickyardu ni spremenil. Tako je izjemni Marquez nadaljeval svoj niz nepremagljivosti, Lorenzo pa počasi lovi priključek z najboljšim. Tretjega mesta se je ob koncu veselil Rossi. "Dirka je bila težka, saj je bila temperatura steze visoka v primerjavi s kvalifikacijami. Imel sem težave s prednjo gumo, v nadaljevanju sem uspel narediti razliko in ob koncu odnesel 25 točk," je bil po koncu preizkušnje jasen zmagovalec vseh desetih dirk letošnje sezone.

Kallio vodil od starta do cilja, prekinitev ga ni zmedla
Potem, ko se je s starta preizkušnje razreda moto2 najhitreje pognal Finec Mika Kallio, so bili komisarji desete preizkušnje letošnje sezone primorani, po vsega štirih krogih, preizkušnjo primorani prekiniti. Razlog je bila nesreča v 4. krogu, v kateri jo je najslabše odnesel Mattia Passini (Forward Racing). Dirkači so zapeljali v bokse in se po krajšem premoru vrnili k dirkanju. A vodstvo preizkušnje je dirko zaradi časovne omejitve skrajšalo. Prekinitev pa ni 'izučila' dirkaških zvezdnikov razreda moto2, saj so nadaljevali podobno brezkompromisno, kot na samem začetku, in padci so se nadaljevali. Že takoj v prvem krogu po prekinitvi, do izteka preizkušnje v Indianapolisu pa jih je trdoto asfalta občutilo še nekaj. A to vodilnega Kallia ni zmotilo. Še naprej je namreč nizal hitre kroge in višal prednost pred zasledovalci. Pet krogov pred ciljem pa sta se v lov za njim podala Maverick Vinales in Dominik Aegerter. A trije krogi, kolikor jima je preostalo, je bilo premalo, da bi ga ujela in prehitela.

Mika Kallio
Mika Kallio FOTO: Reuters

Vasquez v zadnjih metrih ugnal Fenatija
Dirkači razreda moto3 so tudi tokrat poskrbeli za izvrstno dirko. Potem, ko je bil v kvalifikacijah najhitrejši Jack Miller, ki mu je uspelo tudi najbolje začeti 10. preizkušnjo letošnje sezone, so ga hitro lovili Efren Vaquez, Alex Marquez, Romano Fenati in druščina. Prav Italijan je bil tisti, ki je vseskozi čakal na svojo priložnost in in jo nekajkrat tudi izkoristil. Tako je bil na čelu kolone tudi 10 krogov pred ciljem, bitka za zmago pa s tem še zdaleč ni bila zaključena. Vasquez in Alex Rins sta namreč vseskozi iskala idealno linijo in se trudila znižati zaostanek za najhitrejšim. Sedem krogov pred ciljem je njegovo napako izkoristil Španec Marquez in prišel v vodstvo, sledila pa sta mu Alexis Masbou in Rins. A štiri kroge pred ciljem je lepo priložnost za izjemen manever dočakal Fenati, ki se je uspel s četrtega mesta prebiti na čelo in vodil vse do zadnjih metrov, ko ga je prehitel Efren Vasquez in vknjižil zmago.

Jack Miller je osvojil 3. mesto.
Jack Miller je osvojil 3. mesto. FOTO: Reuters

izidi:

motoGP
1. Marc Marquez (Špa/Repsol Honda)
2. Jorge Lorenzo (Špa/Movistar Yamaha)
3. Valentino Rossi (Ita/Movistar Yamaha)
4. Dani Pedrosa (Špa/Repsol Honda)
5. Pol Espargaro (Špa/Tech 3 Yamaha)
6. Bradley Smith (VB/Tech 3 Yamaha)
7. Andrea Dovizioso (Ita/ Ducati)
8. Cal Crutchlow (VB/Ducati)
9. Scott Redding (VB/Tech 3 Yamaha)
10. Hiroši Aoyama (Jap/Aspar)

moto2
1. Mika Kallio (Fin/Kalex)
2. Maverick Vinales (Špa/Kalex)
3. Dominique Aegerter (Švi/Suter)
4. Esteve Rabat (Špa/Kalex)
5. Simone Corsi (Ita/Forward Racing)
6. Sandro Cortese (Nem/Kalex)
7. Hafizh Syahrin (Mal/Petronas)
8. Alex de Angelis (Ita/Tasca)
9. Anthony West (Avs/QMMF Racing Team)
10. Johann Zarco (Fra/Caterham Suter)

moto3
1. Efren Vazquez (Špa/RTG Honda)
2. Romano Fenati (Ita/SKY Racing Team VR46 KTM)
3. Jack Miller (Avs/Red Bull KTM)
4. Alexis Masbou (Fra/Ongetta)
5. Alex Rins (Špa/Estrella Galicia)
6. Alex Marquez (Špa/Estrella Galicia)
7. Miguel Oliveira (Por/Mahindra)
8. Juan Guevara (Špa/Mapfre)
9. Brad Binder (JAR/Ambrogio)
10. Jakub Kornfeil (Češ/Calvo)

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Callux
11. 08. 2014 09.30
+3
Zanimivo je to da niti eden od vas ni omenil predstave Leona Camierja, ki je poleg Scotta Reddinga tale vikend najbolj navdušil... od petka, ko je še na prvem treningu zaostajal 5.5s pa do nedelje je neverjetno napredoval in bil na dirki do odstopa zaradi okvare senzorja na transponderju celo hitrejši od Abrahama in Aojame na identičnih motociklih... Scott pa tudi izjemno, spet je pokazal za kako nadarjenega dirkača gre... veliko ljudi, tudi jaz sam, komaj čaka da se novembra v Valenciji po dirki usede na tovarniško RC213V in pokaže česa je ob primernem materialu sposoben...
thepatronaža
11. 08. 2014 09.13
-12
a Klovn je bil pa daleč za Lorenzom, kaj šele za Marquezom, vidim, da se blamaža nadaljuje
Mitutoyo
11. 08. 2014 12.55
-3
pa še se zaletava se v druge k zgleda,da misli ,da je v lunaparku......
mikeTHEbike
11. 08. 2014 13.13
+5
Vsaj inovativnost.....ne pa neumne klobase... rajs cestitajta pedrosi za odlicno 4 mesto!
Omen3
12. 08. 2014 00.24
+2
Ja, saj to je.....če je Rossi 3. je to slabo..... če je pa 7 let mlajši Pedrosa 4....je pa to super rezultat....Čisto drugačna perspektiva,za to so kriva najbrž ta nova 3D MotoGP očala, ki jih nosijo nekateri med ogledom dirke.... :-D
goričan
11. 08. 2014 08.13
-9
Moram rečt, da počasi vedno manj gledal moto GP. Enostavno je postalo vse skupaj dolgočasno, ko že v naprej veš kdo bo zmagovalec...
k53e
11. 08. 2014 09.55
+17
bošček, ko je pa Rossi zmagoval je pa bilo super zanimivo a ne? ...mislim ka folku ni jasno...js pa verjetno še velika večina, pa ravno uživamo v tem ko en super talent kot za šalo premaguje konkurenco, prej sem užival ob Rossijevih predstavah, sedaj pa pri Marquezovih..simple as that!
lioon
11. 08. 2014 22.19
MotoGP = beda :) Prvih par krogov je zanimivh ja pol pa zzZz
vrtnar01
11. 08. 2014 08.03
-7
pa koga to zanima?
TRUMPP
11. 08. 2014 07.03
+3
A za Skubica obstoja še kdo drug razen Marqueza? Naj se enkrat posluša. Tako navijaških komentatorjev ne srečaš v nobenem športu.
arivatanen
11. 08. 2014 08.23
+7
Obstaja zanj še Stoner, ki pa žal ne dirka več in se je Skubic pač moral zadovoljiti z Marquezom.
Snakeyes
11. 08. 2014 08.32
+5
amaterja... ce se nista razumela, on navija za Lorenza...
k53e
11. 08. 2014 09.40
+6
sam res...en navija za Lorenza, drug za Pedroso, sta to že nevem kolikokrat sama rekla, vi pa še kr da navijata za Marqueza?
NejkoSLO
11. 08. 2014 06.19
-25
Kdo sploh še gleda ta šport. Pa dej se raj zjokam pred TV-jem.
TRUMPP
11. 08. 2014 06.35
-1
Skubica ne smeš poslušat in njegovih navijaških in pristranskih komentarjev. Res za zjokat.
Omen3
11. 08. 2014 00.25
+21
Marquez je res čudežni deček MotoGP-ja, trenutno nima prave konkurence.Vsaj dokler se Lorenzo ne sestavi popolnoma in dobi nazaj staro samozavest. Tako, da je drugo mesto Lorenza zanj po svoje uspeh (vsaj letos) in več ni mogel pričakovati. Dobro tudi Rossi, če nič drugega je boljši kot lani, ko je bil na precej dirkah ''večni četrti''. Vsekakor je napredoval od lani. Bolj skrbi slaba predstava Pedrose, ki bi po podaljšanju pogodbe moral biti razbremenjen bremena,a od stopničk ni bilo nič. Škoda za odstop Iannonea, Doviju pa je na začetku vseeno kazalo malo bolje kot pa končno 7 mesto. In končal je samo mesto pred Calom. Bautista pa se iz svojih napak v preteklosti očitno ni naučil kaj dosti…še vedno jih počne.>> In tiste,ki utopično razglašajo velik napredek Ducatija, bi rad opozoril, da Ducati letos dirka v drugem razredu z več litri goriva, mehkejšimi gumami in 12 agregati na sezono. Poleg tega imajo na voljo testiranja čez celo sezono in razvoj motorja. A če bo Ducati dosegel še nekaj stopničk, bo ta pomoč prepolovljena…..in potem bo viden delni napredek Ducatija…pravi pa šele, ko se vrnejo v pravi tovarniški razred. Z enakimi pogoji kot ostala tovarniška moštva….Do takrat še ni pravi čas za pretirano euforijo...
Kosmatinc
11. 08. 2014 05.21
-8
Vse to je res,ampak v času ko Rosi razvijal Ducatija so se vozili po 2-3 sekunde počasneje na krog in to je vozil Rosi ,sedaj fura Dovi
Mitutoyo
11. 08. 2014 08.10
-8
kaj zmeraj pribijaš na križ Bautisto . Rozi je bil v 2-3 situacijah ko se je praktično že zaletel v drugega.......to še pokomentiraj.....!!!
Callux
11. 08. 2014 09.25
+5
mogoče zato ker je končal samo polovico odpeljanih dirk, na ostalih je zaradi lastnih neumnosti odstopil... njegov moštveni kolega mu je precej bližje kot bi smel biti, glede na motor, katerega imata.. zasluži si da ga že sedaj Scott zamenja in ne naslednje leto, saj je precej boljši od njega...
Omen3
12. 08. 2014 00.13
+2
@Kosmatinc….nam lahko nakladaš, sebi pa ne moreš,ali pač? Kot prvo je Rossi vozil čisto drugačen motor,kot ga ima sedaj Dovi,Cal in verjetno tudi Iannone (čeprav je poltovarniški dirkač). Še potrditve (zate), jaz jih že poznam: 1. Rossi ni imel na voljo več goriva kot ostala tovarniška moštva,Dovi,Cal in Iannone pa imajo več goriva na voljo (4 litre natančneje) 2. Rossi ni imel mehkejših gum,kot ostala tovarniška moštva, Dovi, Cal in Iannone pa imajo mehkejše gume. 3. Rossi ni imel na voljo 12 agregatov na sezono, Dovi, Cal in Iannone pa jih imajo. 4.Ducati takrat ko je vozil Rossi ni smel testirati čez celo sezono in spreminjati agregate in motor, danes pa to Dovi, Cal in Iannone imajo na voljo. 5. Ko je bil Rossi pri Ducatiju takrat še ni bil večinski lastnik nemec, ki bo počasi spremenil zavožene projekte…in vlagal denar v razvoj. Pa še kakšen razlog bi se našel. Aja pa še to, če bi Rossi res vsako dirko vozil 2 do 3 sekunde počasneje kot drugi…kako je bil potem eno sezono pri Ducatiju na koncu sedmi (2011) in drugo sezono šesti (2012)? A so potem tudi vsi ostali dirkači (razen treh vesoljcev) vozili toliko počasneje…ker se drugače tvoja računica nekako ne izide. In če je bil Rossi 2012 pri Ducatiju na koncu sezone šesti…je to zate slab rezultat? Ko pa je bil Dovi v nedeljo sedmi na koncu dirke, je bil pa to zate dober rezultat in pokazatelj napredka pri Ducatiju…?!? A ti to resno? Kosmatinc, matematika nikoli ne laže….prav tako kot dejstva….
Omen3
12. 08. 2014 00.14
+2
@mitutoyo…ti je večinoma že Callux odgovoril. Vsakemu dirkaču se kdaj ponesreči kakšen manever ali prehitevanje.…in tudi Rossi ni nobena izjema.Saj je tudi že Marquez napravil kakšno napako….ampak dobri dirkači se kaj naučijo iz svojih napak in jih potem ne ponavljajo non stop…..Ne da se mi gledat podrobneje statistike za nazaj….ampak Bautista je vsaj tretjino svojih padcev naredil v prvem krogu….in dostikrat še koga ''odnesel'' s seboj v travo (ali pesek). To se dirkaču z večletnim stažom v MotoGP tekmovanju ne bi smelo dogajati…..ne rečem za kakšnega rookia. Saj dirkači dirkajo za boljši rezultat in pride kdaj do kontakta med njimi.... a razlika je...bil v situaciji,da se zaleti v koga...ali pa dejansko koga spodnese s svojim padcem....
k53e
10. 08. 2014 23.33
+17
Marquezova statistika v motoGP: 2013: 3, 1, 2, 3, RET, 3, 2, 1, 1, 1, 1, 2, 2, 1, 2, DSQ, 2, 3. ..... 2014: 1, 1, 1, 1, 1, 1, 1, 1, 1, 1,......... ;) :D hahah pomojem gledamo in spremljamo ultimat nad talenti, še Rossija samega bo prekosil, samo dajte mu časa :) ...tk da, res ne vem kateremu je lahko dolgčas ob gledanju tega? :D ...odkar je v GP razredu še sploh ni bilo, da ne bi bil na stopničkah (razen seveda 2 odstopov) :D
lioon
11. 08. 2014 22.21
Če ti je to zanimivo pol pa res nevem kaj nej ti rečem....Ja sej si fan nekoga ampak tole je DALEČ od zanimivega.
k53e
10. 08. 2014 23.17
+13
prišel, videl, zmagal!!! :D ...gremo po 11.? :D ...drugače pa danes je bila zanimiva dirka in ni bilo tako lahko, Lorenzo se je prebudil in Honda sploh ni več najhitrejši motocikel na stezi, ampak Marquez še vedno zmaguje kot za šalo...Pedrosa pa, ehhh!..
Kbk Saša Jorgi? Grosuplje
10. 08. 2014 23.01
+2
blackwizard
10. 08. 2014 23.00
+5
kako ste eni tečni z tem rossijem,sprijaznite se da je njegove ere konec in je legenda,zdaj pa je obdobje marqueza,nova legenda
freestyler1998
10. 08. 2014 23.58
+0
Marquez je nova legenda ampak Rossi bo skos legenda k je 9 kratni svetouni prvak pa pr 26 letih pa po nevem kokih sezonah še vedn med favoriti. Čes pa ti tak da gleda rezultate ne pa tekmpa rezultate ene sezone pa to ni moj probelm
k53e
11. 08. 2014 00.07
+3
Marquez bo že letos pri svojih 21 letih 4x svetovni prvak, če bo vztrajal vsaj do 30 leta bo gladko prekosil
k53e
11. 08. 2014 00.10
+4
..Rossija, če pa bo vztrajal do 35 leta, pa bo prekosil celo Agostinija! :D ..Vam pravim, tale gospodič bo podrl vse mogoče rekorde, če bo seveda tudi malo sreče na njegovi strani. :)
mikmik 1
11. 08. 2014 00.59
+3
higgsov bozon
10. 08. 2014 22.41
+8
tooooo MARQUEZZZZ !!
I_LOVE_FOOTBALL
10. 08. 2014 22.12
+2
Meni ta monotonost postaja vedno bolj nezanimiva. Sicer mi je Marc zelo simpatičen dirkač (sem drugače nvijač Rossija), njegova izjemna dominanca mi ne diši najbolj. Bi bilo dosti boljše, če bi se še vsaj 1 dirkač boril za skupno zmago z Marquezom,če ne že kakšen več...
dugi159
10. 08. 2014 22.38
+15
Kbk Saša Jorgi? Grosuplje
10. 08. 2014 22.56
+4
Jaz ti pa ne verjamem oziroma ne razumem.Kaksna monotonost, pa clovek vsak njegov odpeljan krog je uzitek gledat, take linije in tko k se on pele se ni se noben in se tud ne pa se tud nebo.Res mi ni jasno kaj ti je monotono, aja si eden od naviacev ki navija za rosija ker ko si ga prvic videl je zmagoval, pa zato, in so ti vazne zgolj in samo stevilke 1. 2. ...jaz markeza sprmljam ze od 125 in z vasko dirko napreduje v vseh pogledih in je tudi najbol nekompromisen kar je njegova konstanta.Stil rosike je biu v njegovih casih tudi nekaj posebnega vendar ko je be da k odsel iz HONDE me on ne zanima vec.Kar je naredil z hondo ni in nebo z nobenim motorjem.MM je pa lahko edini njegov neslednik oziroma kot kaze njegov presezek!!
k53e
10. 08. 2014 23.20
+9
točno to, ko Marquez pela, to je koda bi gledal DaVincija kk riše, al pa kot da bi poslušal Mozarta, preprosto mojstrovina, iz motoGP dela umetnost :P :D
Malala...
10. 08. 2014 22.09
+17
Bravo Marq! La decimaaa:) Aja pa pošlite tega Skubica nekam ej...nima pojma ka govori; Dovi kar naenkrat postane Andrea Iannone, Pol tekmuje za tech 2 in ne tech3 ipd.
Kbk Saša Jorgi? Grosuplje
10. 08. 2014 22.57
+9
Hahahahaaah car ja js sm to tud ujeu.hahaahah kaj cs strokovni komentator.
Kosmatinc
10. 08. 2014 21.57
-10
Čista desetka za genija motociklizma,tudi Ducati se pobira odkar je klovn odšel,počasi se bo tudi Lorenzo sestavil samo prepozno
Kbk Saša Jorgi? Grosuplje
10. 08. 2014 23.05
+1
krnekilojz
10. 08. 2014 23.09
+2
kva je morončka boli, ker je Rossi pred liziko u skupnem in še vedno vrhunski pri svojih letih. Tepca.
g33ky_fr34k
10. 08. 2014 21.36
+43
Čestitke Marquezu za deseto zmago na deseti dirki te sezone. Kakšna neverjetna statistika! Vsaka mu čast! Že prejšnjo sezono v rookie sezoni v skupnem seštevku premagal vse, letos pa same zmage. Nadnaravni talent.
Kbk Saša Jorgi? Grosuplje
10. 08. 2014 22.58
+8
Ata_Smrk
10. 08. 2014 21.19
+10
Marc sijajno ponizuje lorenca. Odlicno!
Kosmatinc
10. 08. 2014 21.54
-15
4krat
10. 08. 2014 22.07
+17
ce rosiju podira rekorde marc smo vsi rosijevi navijaci veseli za marca ker je trenutno edini ki si to zasluzi kot dirkac in kot persona. jokica navijaci to pocasi dojamite. hehe
fdfgd
10. 08. 2014 21.18
+28
Čudežni deček motociklizma do DESETE ZAPOREDNE ZMAGE! Kaj drugega od genija niti ni blo za pričakovat. Virtuoz na motociklu z atraktivnimi vožnjami navdušuje vse po vrsti. Poklon pred #93, neustavljiv...
JanezNovak46
10. 08. 2014 21.18
-13
Vidim da komentirajo večinoma otroci
JanezNovak46
10. 08. 2014 22.50
-5
AS1983
10. 08. 2014 20.52
+10
65. stopničke ter skupno 42. zmaga za Marqueza v motociklizmu oz. vseh treh razredih., 16. zmaga v razredu MotoGP, 26. stopničke v razredu MotoGP.