MotoGP

Tragični nesreči Saloma botrovala 'nepozornost' dirkača, ni šlo za napako na motociklu oziroma dirkališču

Barcelona, 23. 07. 2016 16.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poročilo, pod katerega se je podpisal tehnični direktor tekmovanja Danny Aldridge, kot glavni razlog za tragično nesrečo španskega dirkača Luisa Saloma navaja človeško napako in ne napake na materialu ali pomanjkljivosti na dirkališču v Montmeloju.

Salom (na fotografiji) je v Barceloni umrl dobra dva meseca pred 25. rojstnim dnem.
Salom (na fotografiji) je v Barceloni umrl dobra dva meseca pred 25. rojstnim dnem. FOTO: motoGP

Tam je Luis Salom, dirkač Kalexa v razredu moto2, tragično preminil pred junijsko dirko za veliko nagrado Katalonije, njegova smrt pa je pod vprašaj znova postavila varnost dirkačev in dirkališča samega. Po dogodkih v Montmeloju je bilo veliko govoric o razlogih za Salomovo nesrečo, h kateri naj bi botrovala tudi manjša luknja oziroma nepravilnost asfaltne podlage, toda tehnična analiza Majorčanovega padca v 12. zavoju dirkališča Circuit de Barcelona, pod katero se je podpisal tehnični direktor motoGP Danny Aldridge, govori zgolj o človeški napaki. Podrobno poročilo vključuje telemetrijo z nesrečnega Kalexa št. 39 in v njem podpisani avtorji z Aldridgem na čelu ugotavljajo, da je vzrok za nesrečo "nepozornost", potem ko naj bi Salom želel v predzadnjem zavoju ohraniti čimvečjo hitrost pred startno-ciljno ravnino. Poročilo, ki so ga predali Mednarodni motociklistični zvezi (FIM), namiguje tudi na možnost, da je Salom za trenutek pogledal vstran in po tem, ko je pogled spet usmeril predse, slabo ocenil svoj položaj. Nahajal se je izven tako imenovane "idealne linije", zato je zaviral močneje kot je to običajno - na to kažejo tudi pridobljeni podatki - sprednja guma pa je zaradi preobremenitve izgubila oprijem in vse našteto je privedlo do tragedije, piše v poročilu.

Pri ekipi Stop and Go so po nesreči Majorčana kmalu objavili telemetrične podatke in zatrdili, da krivdo pripisujejo poškodovani asfaltni podlagi, medtem ko sta zvezdnika razreda motoGP Valentino Rossi in Jorge Lorenzo ob zadnji VN Nemčije namigovala na možnost mehanske okvare. Toda novo poročilo izpod peresa Aldridga in sodelavcev to možnost zavrača. K tragediji je še pripomogla smola, saj je Salom namesto v posebno "zračno" ogrado Airfence trčil v lasten motocikel, ki se je od ograde odbil. Pri analizi podatkov je pomagal telemetrist Lluis Lleonart, hitrost naj bi znažala 150 km/h. Po nesreči se že pripravljajo novosti v 12. zavoju, ki so se mu na kasnejši dirki izognili. Dirkači zahtevajo, da se asfaltna izletna cona zasuje s peskom, zid pred tribunami pa da se še oddalji od same steze, morda tudi za ceno podrtja katerega izmed sedišč. Vse za boljšo varnost. Za Saloma bodo spremembe, kot v primeru številnih pokojnih dirkaških kolegov pred njim, žal, prišle prepozno.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.