MotoGP

VIDEO: Stanje Nickyja Haydna še naprejo zelo resno: 'dirkač je utrpel hude poškodbe glave in hrbtenice'

Rimini, 18. 05. 2017 16.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Celoten motociklističen svet je pretresla novica, da je nekdanji svetovni prvak razreda motoGP utrpel hude poškodbe, potem ko ga je med vožnjo s kolesom zbil nepozoren voznik osebnega avtomobila. Nesreča se je zgodila v bližini Riminija, kjer je 35-letni Američan tudi v zdravniški oskrbi. Po poročanju tujih medijev je dirkač tudi v umetni komi, s katero želijo zdravniki preprečiti še hujše posledice, saj je utrpel poškodbe glave in prsnega koša.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Karavana razreda motoGP diha z Nickyjem Haydnom
    02:14
    Iz 24UR: Karavana razreda motoGP diha z Nickyjem Haydnom
  • Huda nesreča Nickyja Haydna s kolesom v Italiji
    01:44
    Huda nesreča Nickyja Haydna s kolesom v Italiji
Na fotografiji je avtomobil, ki je zbil nesrečnega Nickyja in dirkačevo kolo.
Na fotografiji je avtomobil, ki je zbil nesrečnega Nickyja in dirkačevo kolo. FOTO: X17 Agency

V okolici Riminija se je včeraj zgodila huda prometna nesreča, v kateri jo je najslabše odnesel nekdanji svetovni prvak razreda motoGP Nicky Hayden. Američan je namreč s skupino 14 prijateljev kolesaril po italijanskih cestah, ko je vanj trčil nepozoren voznik osebnega avtomobila. Na kraj nesreče je sicer hitro prispela zdravniška služba in ga nemudoma odpeljala v bližnjo bolnico v Riminiju. Tam so zdravniki odkrili, da je v nesreči utrpel hude poškodbe glave in prsnega koša. Prav zaradi hudih poškodb so se odločili, da dajo dirkača v umetno komo in s tem preprečijo še hujše posledice. Čeprav je informacij bolj malo, kakšno je trenutno stanje dirkača, so se vseeno oglasili iz moštva Honda, za katero Hayden tekmuje v svetovnem prvenstvu serije superbike. 

"Dirkač moštva Red Bull Honda je bil včeraj v okolici Riminija udeležen v prometno nesrečo v okolici Riminija. Takoj po nesreči je na za Nickyja na kraju dogodka poskrbela nujna medicinska služba, ki je njegovo stanje tudi stabilizirala in ga odpeljala v bližnjo bolnišnico v Riminiju. Ko so ugotovili, da je njegovo stanje dovolj stabilno, so ga prestavili v bolnico Mauricio Bufalini, ki se nahaja v Ceseni. V omenjeni ustanovi so ga nemudoma premestili v oddelek za intenzivno nego. Z njim so tudi člani moštva in zaročenka. Vsem, ki ste Nickyju zaželeli hitro okrevanje se iskreno zahvaljujemo, prav tako se zahvaljujemo zdravniški službi, ki se trudi po najboljših močeh. Uradno izjavo o njegovem stanju vam bomo posredovali takoj, ko bosta to podala, ali pristojna zdravniška služba, ali pa Nickyjeva družina," so na uradnem twitter profili zapisali pri moštvu Honda. 

In sedaj so iz bolnišnice v Ceseni tudi izdali uradno sporočilo za javnost. "Poleg tega, da je ob Nickyju ves čas zaročenka Jackie, je iz ZDA pripotovala tudi njegova mati Rose in brat Tommy. Nickyjevo stanje ostaja zelo kritično. Mladi mož je še vedno v oddelku za intenzivno nego in je utrpel hude poškodbe po celem telesu, kar je tudi povzročilo poškodbo hrbtenice. Zdravniki glede prognoze ostajajo previdni," so zapisali odgovorni v bolnišnici, kjer je nesrečni dirkač v oskrbi. 

Celoten dirkaški svet trenutno diha skupaj s svetovnim prvakom razreda motoGP iz leta 2006. Uspešno okrevanje so tako popularnemu Kentucky Kidu zaželeli praktično vsi dirkači, ki trenutno tekmujejo v svetovnem motociklističnem prvenstvu, kot tudi dirkači, ki tekmujejo v prvenstvu superbike. Vsi skupaj si seveda želimo, da Nicky čimprej okreva in nas s svojim nasmehom in prijaznostjo še naprej spravlja v dobro voljo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Valentino Rossi napisal čustveno pismo

Izjemno čustveno pismo je nekdanjemu rivali in moštvenemu kolegu napisal tudi devetkratni svetovni prvak Valentino Rossi. Prav Italijana je na zadnji dirki sezone leta 2006 ugnal Američan in prišel do svojega edinega naslova svetovnega prvaka. Kljub rivalstvu na stezi, sta dirkača ostala velika prijatelja še naprej. "Nicky je bil eden najboljših prijateljev v motoGP karavani. Bila sva moštvena kolega pri Hondi, ko je leta 2003 debitiral v prvenstvu. Bil je še zelo mlad in neizkušen. Tistega leta sem jaz postal svetovni prvak on pa je na Phillip Islandu osvojil prve stopničke," je v uvodu napisal izkušeni Italijan. Devetkratni svetovni prvak je tudi priznal, da s Haydnom nikoli nista bila sovražnika, čeprav mu je Američan leta 2006 na zadnji dirki "speljal" naslov svetovnega prvaka. "Po dirki sva se objela in si čestitala. Nato sva se zopet skupaj borili v težkih časih pri Ducatiju. Borila sva se do zadnjega atoma moči, četudi je šlo za peto mesto. Nicky še zdaj večkrat obišče moj ranč, kjer me vselej navduši, ko želi deliti svoje skrivnosti z mano in ostalimi dirkači. Najlepši trenutek z Nickyjem pa je zagotovo po dirki v Valencii leta 2015. Prišel je do mene in me objel, čeprav je vedel, kaj sem izgubil na tisti dirki. Zanj je bila to zadnja dirka v motoGP, jaz pa sem ostal brez desetega naslova. Njegova podpora je bila ena redkih pozitivnih stvari tisti dan. Forza Nicky, vsi smo s teboj," je zaključil dirkaški doktor v čustvenem odprtem pismu. Pred dirko za VN Francije v Le Mansu so sporočilo za nekdanjega sotekmovalca izobesili tudi na novinarski konferenci. "Si v naših mislih," je pisalo. Sporočilo so držali Loris Baz, Johann Zarco, Marc Marquez, Valentino Rossi, Dani Pedrosa in Jorge Lorenzo.

Sporočilo za Nickyja s strani dirkačev, ki bodo ta konec tedna tekmovali v Le Mansu.
Sporočilo za Nickyja s strani dirkačev, ki bodo ta konec tedna tekmovali v Le Mansu. FOTO: motoGP

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BPGC
18. 05. 2017 21.49
+11
Eh jej, slaba novica. Res upam, da se pob pobere po tej nesreci in nadaljuje normalno zivljenje.
AS1983
18. 05. 2017 21.36
-7
jaz sem bil vedno mnenja, da je bil Hayden srečni prvak s Hondo, ko pa prebiram te novice, je pa sramota za športnike po svetu, da se jim dogaja taka krivica. A je mogoče voznik namerno zbil Haydna?
Sparroww
18. 05. 2017 21.38
-1
Sparroww
18. 05. 2017 21.16
+1
Da bi preprečili tovrstne nesreče, bi morala takšne skupine kolesarjev vedno spremljati varnostna vozila, kar pa je nemogoče. Ne vem, kakšna je rešitev, riziko je vedno prisoten. Priznam pa, da mi kot vozniku avta kolesarji dostikrat predstavljajo veliko motnjo na cesti, posebej če se vozijo vštric.
Z.I.Z.U.
18. 05. 2017 21.35
+7
Da bi preprečili veliko nesreč bi bilo treba telefone ukinit..
BPGC
18. 05. 2017 21.51
+2
Ze pri nas na cestah je tezava biciklirati. Nevarno.
JanZiska
18. 05. 2017 22.35
+2
Hayden je očitno tudi nekomu predstvaljal motnjo v prometu. Kako neumna izjava...
Sparroww
18. 05. 2017 22.40
-6
rolica
18. 05. 2017 21.06
in zakaj ker je voznik gledal rožice Al karkoli že...škoda Bogi fant in druzina
Callux
18. 05. 2017 20.35
+15
To pa je res smola, velika škoda da se mu je to zgodilo.. Čeprav napovedi niti malo niso optimistične upam, da se izkažejo za napačne in mu bo uspelo okrevati.. Dajmo Nicky, dobi to najpomembnejšo borbo!!
motorist_mb
18. 05. 2017 19.51
+7
Kira smola med toliko kolesarjev glih njega zadene...drži se Nicky!
FCL
18. 05. 2017 19.50
+2
Dajmo Nicky!!!!! Legenda res...
Nightyfly
18. 05. 2017 18.45
+6
Najnovejse sporocilo dokt .konsilija je se bolj negativno od prejsnjega in ne vliva kaj prevec upanja za Haydna . Mozg. poskodbe so zelo hude. Obstaja se vedno upanje , da se zgodi kaksen mali cudez .
MaunelNeuer
18. 05. 2017 17.36
+18
drži se Nicky
nebel
18. 05. 2017 17.36
+33
Ne vem zakaj 24 ur potvarjate vsebino. Zakaj imate v naslovu "izjemnemu človeku" v navednicah? Rossi govori brez navednic o izjemnemu človeku. Je povsem nekaj drugega.
NašDONALDO
18. 05. 2017 17.41
+14
funkcionalno nepismeni so pač, take felerje imajo v vsakem članku.
cava
18. 05. 2017 17.42
-7
navednice označujejo citat. Kdo je sedaj funkcionalno nepismen ? :D
NašDONALDO
18. 05. 2017 17.44
+9
VirusX
18. 05. 2017 18.39
+11
Upam da okreva.drugače je pa zanimivo da se športnikom kot so schumacher in hayden ni zalomilo na stezi pri vratolomnih brzinah temveč pri hobijih.