MotoGP

VIDEO: Tragedija: Španec Salom po hudem padcu na drugem prostem treningu preminil

Montmelo, 03. 06. 2016 16.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Drugi prosti trening pred nedeljsko sedmo dirko motociklistične sezone je zaznamoval hud padec Luisa Saloma v razredu moto2. Španski dirkač se je huje poškodoval in so ga s helikopterjem nemudoma prepeljali v eno od bolnišnic v Barceloni. Od tam pa prihaja tragična novica. Španec je med operativnim posegom preminil.

Več videovsebin
  • Luis Salom preminil po padcu na treningu
    01:33
    Luis Salom preminil po padcu na treningu
  • Trenutek tragične nesreče Luisa Saloma
    00:17
    Trenutek tragične nesreče Luisa Saloma
  • Iz 24UR: Tragedija pred dirko za VN Katalonije
    03:21
    Iz 24UR: Tragedija pred dirko za VN Katalonije

Motociklistični konec tedna v Barceloni, kjer je na sporedu dirka svetovnega prvenstva v motociklizmu, je  zaznamoval tragičen dogodek.

Valentino Rossi: "Padec je videl eden od mojih tesnih prijateljev. Pravi, da je Luis Salom zletel v zaščitno ograjo, nato pa ga je "zabil" še njegov motor, ki je priletel za njim."
V 12 ovinku steze v Montmelu, kjer se bo v nedeljo odvila sedma dirka sezone je huje padel španski dirkač razreda moto2 Luis Salom. Organizator je nemudoma "izobesil" rdečo zastavo, prekinil drugi prosti trening in ga kmalu tudi dokončno odpovedal. "Vozil sem tik za njim. V dvanajstem ovinku je zdrsel in padel. Kazalo je na povsem običajen padec. Presenečen in žalosten sem nad tem, da so se stvari tako zapletle. Upam na najbolje," je za Gazzetto Dello Sport razpredal Portugalec Miguel Oliveira, ki je videl padec španskega kolega.
Prireditelji so sporočili, da je dirkač po 20 minutah treninga padel v 12. zavoju, na mesto nesreče so takoj poslali reševalno ekipo, zaradi resnosti poškodb pa so nato na pomoč poklicali še reševalni helikopter.
"Nesrečni dirkač je s hitrostjo 180km/h priletel v zašitno ograjo," med drugim piše katalonski El Mundo Deportivo. Španca so najprej pripeljali v ambulanto na dirkališču potem pa s helikopterjem v bolnišnico v Barceloni. A vsa medicinska pomoč je bila zaman, 24-letni dirkač, ki je bil deseti v skupnem seštevku SP, je kljub nujni operaciji malo pred 17. uro umrl v bolnišnici General de Catalunya v Barceloni.

Luis Salom
Luis Salom FOTO: motoGP
Luis Salom je kariero začel leta 2009 v Jerezu v kategoriji do 125 ccm, na zmagovalni oder pa se je povzpel 25-krat. V razredu moto3 je zbral devet zmag, skupno je leta 2012 v tem razredu osvojil naslov svetovnega podprvaka, leto pozneje je bil tretji. V razredu moto2 je nastopil na 41 dirkah, trikrat je bil na stopničkah, nazadnje letos na prvi dirki v Katarju. Tragična nesreča je prva smrtna po petih letih, ko je v elitnem razredu motoGP življenje izgubil Italijan Marco Simoncelli. Skupno je na stezah motociklističnih prvenstev med treningi in dirkami od leta 1949 umrlo 48 dirkačev, na dirkah različnih nižjih ravni po vsem svetu pa je ta številka še mnogo višja.

V tem tisočletju so se na dirkah oziroma treningih smrtno ponesrečili Japonec Daijiro Kato v Suzuki 2003, njegov rojak Shoya Tomizawa v Misanu 2010, Marco Simoncelli v Sepangu 2011 in Luis Salom v Barceloni.

Pasica VN Katalonije
Pasica VN Katalonije FOTO: Kanal A
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nightyfly
04. 06. 2016 08.31
-6
k53e 03.06.2016 20:02:22 20 48 28 Počivaj v miru Salom. :/ ......Sedaj vidite, zakaj mrzim tiste Rossijeve navijače, kateri drugim dirkačem privoščijo padce in odstope. No pa tudi kakšen navijač drugega dirkača se tudi najde! Fantje na motociklih tvegajo zmeraj svoje življenje in privoščiti nekomu odstop, padec, poškodbo, celo smrt, ma lej samo nehajte spremljati takšni osebki ta šport, ker vas ne rabimo!!!*****************************naj napisem ponovno , da si poglejte kaj pisete ? Katere navijace poznate , kot pravite nekatere Rossijeve , da zelijo nekomu padec ,ali celo kaj hujega ? Ponavljam , da je zelo sramotno , da obtozujete ´´per caso´´ , kar tako poprek in brez osnove . Vase sovrastvo do enega pilota , torej Rossija je s pomocjo hujskanja ostalih spretnih profesionalnih hujskacev preslo vse meje . Ob smrti tega mladega dirkaca , prav na ta dan , se vi perfidno spravite na navijace , ki so v bistvu prav taki navijaci kot vsi drugi . In spet bom ponovil , da o bistvu tega sporta in pripadnosti ljubiteljev tega sporta nimate pojma . Ne vi , pa se kaksen bi se nasel .
Porocilo
04. 06. 2016 08.59
+0
NF, kaj pa lani, ko je MM izival usodo. Taksni neumni manevri do Rossia so bili nevarni.
Nightyfly
04. 06. 2016 09.36
-2
ZatoAA*************upam, da sem vas prav razumel .Manevre ,ki jih je izvajal MM na pistah ,in to se od moto2 do moto GP so bili res spektakularni , tako kot je voznja. Toda zelo nevarni . Voznja v klin ,s poskusom, da ti nekoga pred seboj prisilis v menjavo spure je zelo nevaarna . Prav to je pocenjal MM ,ki je v pesek spravil veliko tekmecev . Ze prvo leto v moto GP smo se vsi sprasevali ali bo kdo tega fanta vsaj malo ustavil . Tudi zato , ga je VR lani ´´pospremil´´ na rob piste , da mu da poucno lekcijo in ga umiri ,preden pride do usodnega trenutka ,ki vedno caka tam nekje .
k53e
04. 06. 2016 12.11
+1
Nightyfly preobremenjen si, svetujem ti strokovno pomoč! Kar sem jaz napisal sem napisal čist pravilno, kaj pa teb tu ni jasno pa tut ne vem?! In katere Rossijeve navijače mislim? Hmm, kaj pa vem, mogoče tistih sto huliganov, ki so pod sekto 46, nosijo rumene majice, kurijo lutko Marqueza, mečejo razne stvari na oder za zmagovalce, se veselijo ob padcu nekaterih dirkačev in glasno navijajo ter vzklikajo od vzdušenja, ko vidijo padec Lorenza ali Marqueza. Potem tisti ki na javnih omrežjih (tudi tukaj), dobesedno molijo da vrže Lorenza, Marqueza, itd.! Te sem mislil in NE vse navijače Rossija,..so pa ti navijači/huligani ki sem jih naštel v 95% v Rossijevih rumenih majčkah!!! In zdej še enkrat te vprašam, kaj ti ni jasno tukaj, v tem kar sem napisal?
k53e
04. 06. 2016 12.20
+1
"Prav to je pocenjal MM ,ki je v pesek spravil veliko tekmecev . Ze prvo leto v moto GP smo se vsi sprasevali ali bo kdo tega fanta vsaj malo ustavil . Tudi zato , ga je VR lani ´´pospremil´´ na rob piste , da mu da poucno lekcijo in ga umiri ,preden pride do usodnega trenutka ,ki vedno caka tam nekje ." .............hahahha dej Nightyfly umir se mal, kakšne pišeš...se ti vidi da spremljaš motoGP od lani! Vprašam te, Rossi ni bil nevaren ko je bil v rosnih 20tih letih? Ni imel nikoli nevarnih manevrov? Biaggi, Stoner in še dokaj dolg spisek dirkačev bi se našel, ki se ne bi strinjali s tabo! Celo Lorenzo je v rosnih 20tih letih peljal večkrat na glavo kot z glavo, to je normalno! In Marquez se je že umiril, ne skrbi ti zanj! Letos je do sedaj imel vsa prehitevanja čista! ....in kot ti praviš da ga je lani Rossi zato pospremil na rob piste, da mu da lekcijo in da ga pomiri? Hahaha, dej pa kaj ti misliš, da smo vsi slepi in ti bomo verjeli? Rossi je enostavno izgubil živčke in ravno to kar je Rossi naredil je nevarno in je spravil Marqueza v nevarno situacijo, saj nekoga spraviti zanelašč na rob piste je zelo nevarno (četudi sta imela "samo" hitrost 60-100km/h)!! Zato je tudi bil Rossi oškodovan in ne Marquez, saj kar je Marquez delal je vse v mejah pravil! Saj ga je samo prehiteval! Če pa Rossi ni bil dovolj hiter da bi mu ušel in je pustil da se je Marquez dobesedno poigraval z njim in ga naredil norca, haha, lej čist sam si je kriv, drugič pa naj ne govori tolk na novinarskih konferencah, če ve da ni dovolj hiter na dirki!!!
SEJBOBOL
04. 06. 2016 08.11
simoncelli58
03. 06. 2016 21.40
+3
MotoGP dirka bi morala potekati isto kot za Formule 1... Zadnji 3 ovinki so prehitri, še posebno na dirki ko imaš izrabljene gume... Odločitev so sicer sprejeli, vendar prepozno!
Igi31
03. 06. 2016 21.23
-69
Mohiito
03. 06. 2016 21.49
+16
dinamitek
03. 06. 2016 21.12
+24
z vsem spoštovanjem do dirkača
dinamitek
03. 06. 2016 21.12
+28
sam da se cekini vrtijo pred posnetkom, loji
BlackLight
03. 06. 2016 20.52
+11
Družina Saloma in dirkači so se dogovorili da se dirka izpelje normalno, bo pa razlika na progi malce drugače izpeljana zato tudi jutri daljši treningi.
Nightyfly
03. 06. 2016 20.50
-11
k53e 03.06.2016 20:07:37 1 10 9 ..če bi se to naredilo na dirki Lorenzu ali Marquezu (bog nedaj!!), sem 100%, da bi slišali veselje in vzklike s strani nekaterih Rossijevih navijačev!! Bolanija!!*********************************************TO JE NAJBOLJ PODLA STVAR ,KI SEM JO PREBRAL V KAKSNEM CAJTNGU . SRAM VAS JE LAHKO , DA NAVIJACE MECETE V ISTI KOS Z DEVIANTNEZI . NAJVEC POKVARJENCEV JE RAVNO MED NAJBOLJ RESPEKTABILNIMI LJUDMI . SRAM NAJ VAS BO .
ZPog
03. 06. 2016 21.01
-11
Se strinjam. Vedno so za vse krivi Rossijevi navijači. Res omejeni ljudje!!!!
k53e
03. 06. 2016 21.04
+10
Nightyfly, mene nima biti česa sram, saj sam nisem in nikoli ne bom privoščil nobenemu dirkaču padec, kaj šele kaj hujšega. Sem pa samo povedal trenutno žalostno dejstvo!! IN SRAM JE LAHKO TISTE, KI SO SE NAŠLI V MOJIH BESEDAH!! Če ti nisi med njimi, potem hvala vogu in upam da vas je/nas čimveč takšnih in da je čimmanj takšnih ki skačejo od veselja ob padcu bilokaterega dirkača in takšna \"gamad\" ki kuri lutke, itd.!!
Nightyfly
03. 06. 2016 21.10
-8
K53 ............ SE VAM ZDI DANASNJI DAN ´´DOBER ´´ ZA OBRACUNAVANJE Z NAVIJACI BILOKATEREGA PILOTA ? DAJTE NO . Tudi po tem se vidi velicina cloveka ,se posebno pa strastnega navijaca ,ki sekundo za sekundo trepeta za zivljenje bilokaterega pilota , ne samo svojega .To bi pa ze lahko vedel , ce ste navijac .Zdaj vidim , na danasnji dan zalosti , da ste samo prepotenten clovek , ki take trenutke izkoristi za vse kaj drugega kot za pieteto . Nikoli ne boste razumel motosporta , fanatizma navijanja , nikoli razumel src ,ki navijajo za svoje idole . . Poglejte ogromne napise Vr-jevcev v Spaniji .Vsi smo skupaj , ne glede kdo je iz kje in za koga navija . Pa lepo se imejte , ce se lahko .
k53e
03. 06. 2016 21.16
+6
vinc46
04. 06. 2016 08.02
-4
Ramzess
03. 06. 2016 20.29
+16
VOYO spored pa res ne sodi sem, je videti kot reklama, ...
VRFORTYSIX
03. 06. 2016 20.18
+20
NEMOREM VRJET. R.I.P LEGENDA
gpcoment
03. 06. 2016 20.18
+8
ZPog
03. 06. 2016 20.03
+5
k53e
03. 06. 2016 20.02
+21
Počivaj v miru Salom. :/ ......Sedaj vidite, zakaj mrzim tiste Rossijeve navijače, kateri drugim dirkačem privoščijo padce in odstope. No pa tudi kakšen navijač drugega dirkača se tudi najde! Fantje na motociklih tvegajo zmeraj svoje življenje in privoščiti nekomu odstop, padec, poškodbo, celo smrt, ma lej samo nehajte spremljati takšni osebki ta šport, ker vas ne rabimo!!!
k53e
03. 06. 2016 20.07
-26
..če bi se to naredilo na dirki Lorenzu ali Marquezu (bog nedaj!!), sem 100%, da bi slišali veselje in vzklike s strani nekaterih Rossijevih navijačev!! Bolanija!!
wtf!
03. 06. 2016 20.11
+16
k53e
03. 06. 2016 20.14
-12
boš rekel da ni res? Slabo potem spremljaš to leto motoGP in želje nekaterih navijačev! (če se jim slloh lahko tako reče,..prej huligani!)!!
JanezBos.
03. 06. 2016 20.18
+6
gpcoment
03. 06. 2016 20.20
+20
navijač navija za svojega dirkača tisti ki pa slabo želijo drugim in tisti ki delajo neumnosti so huligani in ne navijači... zato ne moremo reči da so rosijevi navijači ali navijači koga dugega slabi, bolani itd.
vzdev
03. 06. 2016 20.22
+14
kaj je napisal k53e skoraj vse drži. Ko si npr. bral komentarje ob dirki, so npr. Rossijevi navijači pisali, "Sedaj pa naj Lorenzo pade". Niso si želeli, da bi Rossi premagal Lorenza na stezi, temveč so želeli padec Lorenza. Potem imaš pa tudi obešanje Marquezeve lutke in požiganje le te. Seveda ni treba posebej pisati kaj takšni simboli ponazarjajo. Seveda niso vsi njegovi navijači takšni.
k53e
03. 06. 2016 20.33
+4
Nisem rekel da so vsi Rossijevi navijači taki! Jih je pa kr nekaj!! In ne si zdej zatiskat oči navijači Rossija in men govorit da sem bolan! LOL! Še nedolgo nazaj ste nekateri ob padcih Lorenza in Marqueza dobivali orgazme in ste skakali od veselja!! In kot sem že milijonkrat rekel, to so huligani in ne bi smeli niti pod razno biti na dirki, saj nikoli ne veš kaj bi se v takšnem primeru naredilo. Verjetno bi se smejali, pili pivo, prižgali rumeno baklo in zažgali še kakšno lutko!!! Nič pa nimam seveda proti normalnim Rossijevim navijačem, da nebo pomote!!!
kobanca
03. 06. 2016 20.34
+2
Rip, Rossi je pac legenda in je avoje navijace pripeljal v obsedeno stanje, kar se po eni strani popolnoma razume ne...so v dwliriju, kaj jim ze dela 2 desetletji...kapo dol...
luka didovic
03. 06. 2016 20.42
+1
ahaha sedaj so rossijevi navijaci krivi kao markezovi pa neprvoscjo rosiju da pade djdj zresn se
VRFORTYSIX
03. 06. 2016 20.46
+9
NI tukaj tema za pregovarjanje! Luis kjer koli si naj ti bo lepo!
k53e
03. 06. 2016 20.47
+0
Luka didovic, nevem jaz na dirki še nisem slišal Marquezove navijače, ali navijače katerega koli drugega dirkača vpiti od veselja, ob padcu Rossija! Medtem ko za Rossijeve navijače to ne moremo trditi a ne?
vanwilder69
03. 06. 2016 20.59
+6
sem navijač rossija in si nikakor ne želim, da bi se kaj takega pripetilo drugim dirkačem. čeprav lorenzo in marquez nista moja najljubša dirkača njima tega ne bi nikoli privoščil! zato prosim ne mečite vse navijače v isti koš
k53e
03. 06. 2016 21.06
+1
vanwilder69 me veseli. In ne mečem vse v isti koš. Saj sem jasno napisal nekateri Rossijevi navijači, mar ne?
penisCelinski
03. 06. 2016 21.22
-1
@k53e stari ti si...eh...res,nimam besed,mislim mam jih,samo niso za tu gor. Veš kaj si?
McGuinness
03. 06. 2016 21.33
+5
Kaj ste zdej šokirani nekateri ob besedah k53e, vse kar je napisal je resnica! In ravno danes je pravi čas, da se pove NE vsem ki privoščijo padce drugim dirkačem! In kot je rekel k53e, takšnih je največ Rossijevih privržencev! Tudi ko gledaš dirko, lahko vspodaj velikokrat prebereš twite v živo, v smislu, jaaooo naj te vrže Lorenzo, itd.!!...vseeno, kakorkoli, RIP SALOM.
JanezBos.
03. 06. 2016 21.56
-2
" jaz na dirki še nisem slišal Marquezove navijače, ali navijače katerega koli drugega dirkača vpiti od veselja, ob padcu Rossija! " itak nisi slišal,ko pa vas je za en šolski razred vseh skupaj:)))
simoncelli58
03. 06. 2016 19.55
+38
V petih letih dve smrtni žrtvi... Mogoče se zdi malo ampak ni... Najprej zelo talentirani Marco in sedaj še en velik talent... Ni besed.. Počivaj v miru Luis! Verjamem, da boš v nebesih dirkal z ostalimi dirkači :(
lioon
03. 06. 2016 20.16
+14
V šestih letih tri smrtne žrtve da te popravim...Tomizawa Moto2 .. Tudi on je bil izreden talent. Zmagal prvo dirko v takrat čisto novem Moto2 razredu.
simoncelli58
03. 06. 2016 21.39
+2
Petarda10
03. 06. 2016 19.55
+11
naj počiva v miru! :(
Offside
03. 06. 2016 19.54
+7
Dirka bo potekala po drugačni trasi. Trasa je že bila predvidena pred dvema letoma, pa je takrat niso sprejeli.
puding46
03. 06. 2016 19.42
+26
Luis počivaj v miru! :(
MaunelNeuer
03. 06. 2016 19.40
+2
MamaRezi
03. 06. 2016 19.34
+86
Mi lahko pojasnite, kako pred tragično novico dajete reklame za zabavo in žuranje??????
Karantanija
03. 06. 2016 19.38
+35
PartyTime
03. 06. 2016 19.45
+40
To je pa pop... Briga njih, samo da dnar dobijo
Callux
03. 06. 2016 19.29
+27
Manjša skupina dirkačev je že odšla do direkcije dirke in zahtevala uporabo šikane, ki jo v 12.ovinku uporabljajo dirkači formule 1, da ne bi prišlo do ponovitve tragedije.. Vse skupaj je bilo tudi sprejeto..
motorist_mb
03. 06. 2016 20.31
VRFORTYSIX
03. 06. 2016 20.49
-1