MotoGP

Rossi pred jubilejno dirko: Brno mi je zelo všeč, upam, da bom tokrat hitrejši od Lorenza

Brno, 19. 08. 2016 06.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Z dirko za VN Češke na dirkališču v Brnu se že ta konec tedna nadaljuje svetovno motociklistično prvenstvo v razredu motoGP. Zgolj en teden po dirki za VN Avstrije, kjer je Ducati z zmago Andree Iannonejea prekinil šestletni post, dirkače čaka nova preizkušnja - že enajsta v tej sezoni. Veliko od dirke v Brnu pričakuje tudi devetkratni svetovni prvak Valentino Rossi.

Valentino Rossi je od dirke za VN Avstrije pričakoval veliko več kot četrto mesto, katero je na koncu osvojil.
Valentino Rossi je od dirke za VN Avstrije pričakoval veliko več kot četrto mesto, katero je na koncu osvojil. FOTO: motoGP
Pred dirkači v motociklističnem svetovnem prvenstvu v razredu motoGP je že enajsta dirka v letošnji sezoni. Motociklistična karavana se je hitro preselila iz Spielberga v Brno, kjer bo ta konec tedna na sporedu VN Češke. V Brno polno optimizma zagotovo prihaja moštvo Ducati, ki je v Spielbergu prvič po letu 2010 doseglo zmago. Andrea Iannone je na Red Bull Ringu slavil pred svojim moštvenim kolegom in soimenjakom Doviziosom in rdečim iz Bologne privozil tako želeno zmago. Z rdečo raketo je nazadnje slavil Casey Stoner na domači dirki na Phillip Islandu. Zadovoljen je Avstrijo zapustil tudi aktualni svetovni prvak Jorge Lorenzo, ki je po dveh slabših dirkah v Assnu in na Sachsenringu znova stopil na zmagovalni oder in za nameček pridobil pet točk v svetovnem prvenstvu proti Marcu Marquezu. Lorenzo zdaj na drugem mestu zaostaja za še vedno velikih 43 točk. Kar nekoliko razočaran je bil po dirki v Spielbergu devetkratni svetovni prvak Valentino Rossi, ki je dirko končal na četrtem mestu. Dirkaški doktor se je na kvalifikacijah kot edini uprl hitrima ducatijema in z osvojenim drugim startnim položajem na kvalifikacijah upal, da bo tudi na dirki konkurenčen. A dirka se nikakor ni razpleta po Rossijevih željah, ki je moral na koncu priznati premoč tako obema ducatijema kot tudi moštvenemu kolegu Lorenzu. Edina svetla točka je bila, da mu je proti Marquezu uspelo pridobiti dve točki v točkovanju svetovnega prvenstva, a za mladim Špancem osem dirk pred koncem sezone še vedno zaostaja za 57 točk. 37-letni Italijan se je po dirki celo pošalil, da bi, če bi bilo do konca sezone še 100 dirk in bi na vsaki pridobil dve točki proti Marquezu, zanesljivo postal svetovni prvak.

Rossi je svojo prvo zmago v svetovnem prvenstu dosegel prav v Brnu, in sicer daljnega leta 1996.
Rossi je svojo prvo zmago v svetovnem prvenstu dosegel prav v Brnu, in sicer daljnega leta 1996. FOTO: AP
Izkušeni Rossi je zagotovo pozabil na razočaranje v Spielbergu in je že osredotočen na preizkušnjo v Brnu, kjer je točno pred dvajsetimi leti dosegel prvo zmago v svetovnem prvenstvu, takrat še v 125-kubičnem razredu. Dirka v Brnu je vselej nekaj posebnega za vse dirkače in nič drugače ni za devetkratnega svetovnega prvaka, ki je na Češkem slavil že sedemkrat, nazadnje leta 2009. Lansko dirko je Rossi končal na tretjem mestu, slavil je Lorenzo, drugi pa je bil Marquez. Pred letošnjo preizkušnjo pa Rossi želi in upa, da bo lahko dosegel še boljši rezultat in se znova vrnil v boj za naslov prvaka.

"Všeč mi je, da se takoj vračamo na dirkališče. V Avstriji sem si res želel uvrstitve na oder za zmagovalce, a mi žal ni uspelo. Kljub vsemu je bila dobra dirka. Med testiranji v Spielbergu smo imeli velike težave, ki pa smo jih kar dobro odpravili za dirko. Zdaj smo v Brnu, na stezi, ki jo dobro poznamo in ki je meni zelo všeč. Lani je bil Jorge (Lorenzo, op. p.) veliko hitrejši od mene, zato me zanima, ali sem letos lahko boljši. Dobro delamo, in dirka v Brnu je zelo blizu. Komaj čakam, da se vrnem na stezo," je optimistično pred naslednjo dirko v kraljevem razredu dejal Valentino Rossi. Italijanu je na novinarski konferenci pred dirko v Brnu eden izmed novinarjev zastavil zanimivo vprašanje. Vprašal ga je namreč, kje se vidi čez 20 let, glede na to, da že prav toliko let kroji sam vrh svetovnega motociklizma. Rossi je z nasmeškom odgovoril. "Dvajset let je res dolga doba. Izjemno sem zadovoljen s svojimi uspehi in tem, da sem vselej dal vse od sebe, da sem lahko ostal pri vrhu. To je fantastično. Čez dvajset let bom že zelo star. Upam, da bom še dirkal. Sicer ne z motociklom razreda motoGP, ampak s kakšnim drikalnim avtom ali čim podobnim, ki je počasnejše od motocikla," je dodal nasmejani dirkaški doktor.

Kot rečeno, je pred dirkači enajsta dirka v letošnji sezoni. V svetovnem prvenstvu je prepričljivo vodilni Marquez, ki pa se je v Avstriji lažje poškodoval, in bo zanimivo videti, kako se bo odrezal na dirki v Brnu, preizkušnjo v Spielbergu je namreč končal na petem mestu. Poln novega zagona v Češko prihaja tudi aktualni prvak Lorenzo, ki je bil vidno zadovoljen s tretjim mestom v Avstriji. Dobro dirko pričakujejo tudi pri Ducatiju, ki jim je dolgo želena zmaga zagotovo dala dodatne energije in motivacije. Celotno dogajanje iz Brna, kjer bodo praznovali prav poseben jubilej – to bo namreč že 400. dirka v razredu motoGP, bomo spremljali na naši spletni strani in v naših informativnih oddajah. Dogajanje na dirkališču bomo spremljali tudi z neposrednimi prenosi na Kanalu A in VOYO. Začnemo že danes s prostimi treningi.
Pasica VN Češke
Pasica VN Češke FOTO: Kanal A
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LOL93
19. 08. 2016 20.01
-4
upam da tole dirko dobi MM drugi je pa lahko rosi in tretji 99 zato da mark še malo pobegne v skupnem seštevku
bus303
19. 08. 2016 18.09
-2
MM, JL, AI ..
murate
19. 08. 2016 15.02
-4
žalostna izjava tega od Rossija nisem pričakoval. Pomemben je rezultat ne koga prehitiš,torej ,če bo Lorenzo zadnji, se bo Rossi zadovoljil z predzadnjim mestom.Upam, da so novinarji priredili izjavo, sicer je sezona odločena.
Omen3
19. 08. 2016 17.33
+2
Ja, zagotovo Rossi računa da bo Lorenzo med zadnjimi in on pred njim....pa kaj še. Glede na to, da je Lorenzo letos (ob suhi dirki) običajno na stopničkah, bi bil za Rossija uspeh, da ga na suhi dirki prehiti....To pomeni da bi bil realno na stopničkah...če pa to ni dovolj dober rezultat....
motorist_mb
19. 08. 2016 10.48
-6
FP1 Manijac,Rossi,Lorenzo...Ducati99man forza!
motorist_mb
19. 08. 2016 08.56
-5
Tota dva sta res obsedena drug z drugim...boljši od Lorenza MM pa svetlobno leto spredaj...namesto da skup vdarita po Markezu onadva se med sabo res bolano pa takšne izkušnje pri njemu pa nič modrosti...škoda res ker MM bo spet prvak z lahkoto pa slabši motor od Yamahe...Ducati99man forza!
jozo46
19. 08. 2016 12.35
+3
pa saj na 24murk si sam neki zmisljujejo da se pol taki kot si ti kregajo tule gor
DeBill
19. 08. 2016 14.15
edini resni tekmec v dirkanju je tisti z enakim materialom, vse ostalo je presežek
Barbarezo
19. 08. 2016 08.36
+5
Forzaaaaaaa The Doctor !!!!!!
THEdocktor
19. 08. 2016 22.16
+2