MotoGP

FOTO in VIDEO: Marquez s sedmo zaporedno zmago ostaja kralj Sachsenringa, Rossi ponovil napako iz Misana in končal kot 8.

Sachsenring, 17. 07. 2016 13.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Za dirkači v motociklističnem svetovnem prvenstvu je deveta dirka v letošnji sezoni. Na Sachsenringu so se dirkači pomerili za zmago na VN Nemčije. Zmagovalec razburljive dirke razreda motoGP, ki se je začela v dežju, končala pa na suhi stezi, je Marc Marquez. Mladi Španec je slavil še sedmič zapored v Nemčiji. Drugi je bil Cal Crutchlow, tretji pa Andrea Dovizioso. Dirkača moštva Yamaha, Rossi in Lorenzo ponovno razočarala.

Več videovsebin
  • Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Nemčije
    06:56
    Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Nemčije
  • Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Nemčije
    08:07
    Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Nemčije
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Nemčije
    14:36
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Nemčije

Trideset krogov dolgo dirko za razmočenem Sachsenringu je odlično začel devetkratni svetovni prvak Valentino Rossi, ki je s tretjega mesta takoj prevzel vodstvo. Dobro je tudi dirko začel Andrea Dovizioso, ki se je prebil na drugo mesto, na tretje pa je padel zmagovalec kvalifikacij Marc Marquez. Odlično je tudi dirko začel Danilo Petrucci, ki je pravi mojster vožnje po mokri stezi in drugem krogu prehitel Marqueza in se prebil na tretje mesto. Aktualni svetovni prvak Jorge Lorenzo je v uvodnih krogih vozil na desetem mestu. Izjemno hiter je bil tudi zmagovalec zadnje dirke v Assnu Jack Miller, ki se tudi odlično znajde na mokri stezi. Avstralec je bil 27. krogov pred koncem že na petem mestu. V istem krogu pa sta Dovizioso in Petrucci prehitela Rossija in ga izrinila na tretje mesto. V naslednjem krogu je Petrucci prevzel vodstvo in si takoj privozil nekaj prednosti. Na drugi strani je Lorenzo vse bolj izgubljal stik z vodilnimi in je padel že na 13. mesto. Štiriindvajset krogov pred koncem pa je Miller prehitel tudi Marqueza in se prebil na četrto mesto, ter so podal v lov za dirkaškim doktorjem in njegovima rojakoma, ki sta bila v vodstvu.

Odločitev o gumah na začetku ni bila najboljša, sem pa zadel pravi trenutek za menjavo. Takoj ko se je začelo dovolj sušiti, sem šel v bokse in videl sem, da nato samo napredujem. Vse skupaj je bilo do konca prav lahko. Marc Marquez

V 10. krogu pa je napako storil vodilni Petrucci in vodstvo na razmočeni stezi prepustil Doviziosu, drugo mesto je tako prevzel Rossi, tretje pa Miller. V istem krogu je napako storil tudi Marquez in zletel s steze, a k sreči za mladega Španca ostal na motociklu in je dirko nadaljeval na devetem mestu. Osemnajst krogov pred koncem pa je Hector Barbera, ki je dirko začel z drugega mesta, prehitel Millerja in prevzel tretje mesto. Dva kroga kasneje pa je Barbera na ciljni ravnini prehitel še Rossija in se z drugega mesta podal v lov za vodilnim Doviziosom.

Marc Marquez je slavil še sedmič zapored na Sachsenringu.
Marc Marquez je slavil še sedmič zapored na Sachsenringu. FOTO: AP
Trinajst krogov pred koncem pa se je Marquez odpeljal v bokse in zamenjal motocikel, in se usedel na Hondo z gumami za suho stezo. V istem krogu je Rossi ponovno zavzel drugo mesto, potem ko je uspel prehiteti Barberaja. Deset krogov pred koncem so Rossiju in Doviju pokazali, da morata zaviti v garaže in presedlati na motocikel z gumami za suho stezo. Toda oba sta ignorirala ta ukaz in v ozadju se je Marquez približeval s svetlobno hitrostjo, ki je že bil na gumah za suho stezo. Vodilna skupina je šele sedem krogov pred koncem zavila v bokse po nove motocikle, toda to je bilo veliko prepozno. Saj sta v vodstvo švignila Miller in Marquez. In kralj Sachsenringa Marquez je potem, ko je Miller odšel v bokse, prevzel vodstvo in z veliko prednostjo vozil na prvem mestu. Dvakratni svetovni prvak kraljevega razreda se je tako zanesljivo pripeljal do sedme zaporedne zmage na Sachsenringu, kjer že vse od leta 2010 ne pozna poraza. V ozadju se je do konca dirke razvil hud boj za drugo in tretje mesto. Za preostali dve stopnički so se udarili Scott Redding, Cal Crutchlow in Dovizioso. Najsrečnejši je bil na koncu Crutchlow, ki je osvojil drugo mesto, tretji pa je bil kljub hudem pritisku Reddinga dirkač moštva Ducati Dovizioso. Devetkratni svetovni prvak Valentino Rossi, ki je ponovno predolgo čakal z menjavo motocikla (to se mu je zgodilo že med lansko dirko v Misanu), je dirko končal na osmem mestu in še povečal zaostanek za Marquezom. Aktualni svetovni prvak pa je imel še slabšo dirko od svojega moštvenega kolega, saj je osvojil skromno 15. mesto in na svoj račun dodal zgolj eno točko. Marquez je s tretjo zmago v letošnji sezoni le še povečal prednost v točkovanju svetovnega prvenstva, zbral je že 170 točk, Lorenzo ostaja drugi (122), tretji pa je še vedno Rossi, ki ima na svojem računu 111 točk. Naslednja postaja za dirkače je dirka v Spielbergu za VN Avstrije, ki bo na sporedu 14. avgusta.

Johann Zarco in Jonas Folger sta si ob koncu segla v roke in si čestitala za odlično borbo.
Johann Zarco in Jonas Folger sta si ob koncu segla v roke in si čestitala za odlično borbo. FOTO: AP
Zarco z zmago prevzel vodstvo v svetovnem prvenstvu
Aktualni svetovni prvak v srednjem tekmovalnem razredu Johann Zarco je veliki zmagovalec devete dirke v letošnji sezoni. Francoz je predvsem izkoristil napake glavnih konkurentov in slavil še četrtič v letošnji sezoni. Z zmago in odstopom Alexa Rinsa je sedaj tudi sam vodilni v točkovanju svetovnega prvenstva. S tem si je pripravil najlepše darilo za rojstni dan, katerega je praznoval v soboto. Drugo mesto je na koncu osvojil domači as Jonas Folger, ki je bil celo blizu zmage, saj je v zadnjem zavoju prehitel Zarcoja, a je imel premalo hitrosti, da bi prednost zadržal in je na koncu na ciljni črti moral priznati premoč svetovnemu prvaku. Tretje mesto pa je na koncu osvojil Julian Simon. Razočaral je tudi zmagovalec zadnje dirke v Assnu Takaaki Nakagami, ki je dirko začel z najboljšega startnega položaja in je 23. krogov pred koncem tudi vodil, a storil napako in končal v pesku. Dirko je sicer nadaljeval, a ostal brez vidne uvrstitve.

Pawi še drugič letos v dežju deklasiral tekmece
Malezijec Khairul Idham Pawi je veliki zmagovalec dirke za VN Nemčije v razredu moto3. Pawi, ki je dirko začel z 20. startnega položaja, je še enkrat več dokazal, da se odlično znajde v mokrih pogojih, saj je iz kroga v krog tekmece prehiteval kot za šalo in kmalu tudi prevzel vodstvo. Tega je novinec v najšibkejšem tekmovalnem razredu zanesljivo zadržal do konca, kljub temu, da je nekajkrat vozil celo na meji padca, čeprav je imel občutno prednost. Na koncu je slavil z več kot 10. sekundami prednosti pred drugouvrščenim Andreo Locatellijem, ki je prvič v karieri stopil na oder za zmagovalce. Tretje mesto je na koncu osvojil Enea Bastianini, ki je dirko začel z najboljšega startnega položaja. Vodilni v skupnem seštevku svetovnega prvenstva v najšibkejšem tekmovalnem razredu Brad Binder je še drugič letos ostal brez uvrstitve na zmagovalnem odru, potem ko je preizkušnjo v Nemčiji končal na osmem mestu. Južnoafričan kljub temu še vedno zanesljivo ostaja vodilni v točkovanju svetovnega prvenstva. Pawi pa je slavil še drugič v letošnji sezoni, prvo zmago je prav tako dosegel v dežju, ko si je vso konkurenco pokoril na VN Argentine na začetku sezone.

Khairul Idham Pawi je slavil še drugič v letošnji in še drugič v dežju.
Khairul Idham Pawi je slavil še drugič v letošnji in še drugič v dežju. FOTO: AP

Izidi dirk za VN Nemčije:
motoGP:
1. Marc Marquez (ŠPA/Repsol Honda) 47:03.239
2. Cal Crutchlow (VB/LCR Honda) +9.857
3. Andrea Dovizioso (ITA/Ducati Team) +11.613
4. Scott Redding (VB/OCTO Pramac Yakhnich) +11.992
5. Andrea Iannone (ITA/Ducati Team) +22.755
6. Dani Pedrosa (ŠPA/Repsol Honda) +25.920
7. Jack Miller (AUS/Estrella Galicia 0,0 Marc VDS) +26.043
8. Valentino Rossi (ITA/Movistar Yamaha) +26.449
9. Hector Barbera (ŠPA/Avintia Racing) +26.614
10. Alvaro Bautista (ŠPA/Aprilia Racing Team) +31.274

moto2:
1. Johann Zarco (FRA/Ajo Motorsport) 47:18.646
2. Jonas Folger (NEM/Dynavolt Intact GP) +0.059
3. Julian Simon (ŠPA/QMMF Racing Team) +20.433
4. Mattia Pasini (ITA/Italtrans Racing Team) +30.455
5. Lorenzo Baldassarri (ITA/Forward Team) +31.771
6. Luca Marini (ITA/Forward Team) +34.201
7. Hafizh Syahrin (MAL/Petronas Raceline Malaysia) +41.942
8. Jesko Raffin (ŠVI/Sports-Millions-EMWE-SAG) +47.955
9. Isaac Vinales (ŠPA/Tech 3 Racing) +49.759
10. Dominique Aegerter (ŠVI/CarXpert Interwetten) +51.047

moto3:
1. Khairul Idham Pawi (MAL/Honda Team Asia) 47:07.763
2. Andrea Locatelli (ITA/Leopard Racing    KTM) +11.131
3. Enea Bastianini (ITA/Gresini Racing Moto3) +13.359
4. Jakub Kornfeil (ČEŠ/Drive M7 SIC Racing) +18.541
5. Fabio Di Giannantonio (ITA/Gresini Racing Moto3) +20.620
6. John McPhee (VB/Peugeot MC Saxoprint    Peugeot) +20.698
7. Jorge Navarro (ŠPA/Estrella Galicia 0,0) +20.910
8. Brad Binder (JAR/Red Bull KTM Ajo) +23.333
9. Jules Danilo (FRA/Ongetta-Rivacold) +30.318
10. Francesco Bagnaia (ITA/ASPAR Mahindra) +31.095

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (332)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

.jest
18. 07. 2016 18.36
+0
Michelin se je za naslednje dirke odločil, da bo razvil gumo, ki ima močnejši profil in jo bo imenoval zimska guma. Tako bodo mogoče določeni dirkači, kot so v Yamahi, v mokri dirki konkurenčni dirkačem, ki vozijo z gumo za suho stezo t.i. slick gumo.
k53e
18. 07. 2016 13.00
+13
Marc Marquez (AlienKing) #93, če si pa kdo, si pa letos on zasluži naslov prvaka! Pametna, hitra, konstantna vožnja komaj 23 letnega dirkača in kot sem že rekel na začetku sezone, če mu bo letos uspelo na tej Hondi (slabši, težko vodljivi), potem verjamem da mu bo naslednji dve leti še lažje in res samo kapo dol, da bo že pri 23 letih imel 5 naslovov prvaka! Ni še konec, ampak za enkrat ima zelo veliko prednost pred 2. in samo tako še par dirk po pameti, pa verjetno bo še kakšno zmagal in je naslov tukaj! ;) :)
loeb
18. 07. 2016 13.26
+7
bus303
18. 07. 2016 12.33
+12
Brilijantno MM, spet je šolal celotno karavano! Da o sramoti Yamahe sploh ne govorimo.
vectron
18. 07. 2016 10.53
+7
Marquez pokazal svoje mojsterstvo
rr3
18. 07. 2016 10.58
-16
Kar mal spominja na Rosija in njegove začetke ko je bil pripravljen več reskirat.
lordslayer
18. 07. 2016 09.34
+11
tokrat je pa rossi res bedak izpadel ...
masai mara
18. 07. 2016 09.25
+19
Rossi bi se moral zavedati da tekmuje proti Markezu in ne proti Doviziozu, Milerju, Petruciju..zato bi moral nujno v bokse v istem krogu kot Markez in ce se je ustel MM bi bilo vseeno ce bi se tudi on..tako je pa storil isto napako kot lani..in prvenstvo mu je verjetno že ušlo iz rok...res škoda
rr3
18. 07. 2016 10.51
-11
Ti pa o šahu nimaš lih prav dosti pojma....
Mojster123
18. 07. 2016 09.10
+6
zmaga 25 točk. prednost 48 in 59 točk. zapreti kljune rossičem - neprecenljivo.
masai mara
18. 07. 2016 09.27
-16
9 dirk je se do konca in vse je se mozno..sicer je pa MM navajen umazanih igric tako da se mu bo to prej ali slej vrnilo..
k53e
18. 07. 2016 09.38
+9
Masai mara kje ti vidiš tokrat umazane igrice? Ne jokaj! Sicer pa bolj umazan kot Rossi ni nihče in njegovi "mind games"!
NisteResni
18. 07. 2016 10.06
-12
Oba sta za v isti kos, pred kamero lazni nasmeh, edino pomembno danes v sportu
lowman
18. 07. 2016 10.06
-3
masai, se ne moreš sprijazniti, da the nurse, ni več the doctor, ni on tok vsemogočni, kot sam misli.
.jest
18. 07. 2016 11.29
-1
Masai mara, mogoče pa se umazane stvari tokrat vračajo Rossiju? Karma je ku...
Mojster123
18. 07. 2016 08.44
+1
genij moto dirkanja je do tal potolkel trmastega oslička, samozvanega doktorja - specializanta oslovskih znanosti.
Pesjan1337
17. 07. 2016 21.55
+4
Callux... a je res da drugi motor ne sme biti v prestavi preden dirkač zamenja motor... in da so to opazili pri marcu in da bo zaradi tega dobil kazen? ker tako sem zasledil
Callux
18. 07. 2016 08.42
+19
Je res, da od dirke v Nemčiji motor ne sme biti v prestavi, ko pride do menjave in mora to dirkač storiti sam... So stvar preverili pri komisiji dirke in kazni ne bo dobil, vse je bilo čisto.. Motor ni bil v prestavi pred menjavo..
erlapsus
17. 07. 2016 21.43
+21
...smo na polovici prvenstva..in MAR si lahko privošči sama druga mesta...Taktika Nakamota se obrestuje
Profesormarck
17. 07. 2016 21.27
+36
Čist kratek bom,Marc je profesor...Rosič pa z dolgim nosom,kak se je zopet uštel danes,ej ga !
AS1983
17. 07. 2016 21.23
-4
suša zmag za Ducati se bo končala drugo sezono, ko pride Lorenzo
Callux
17. 07. 2016 21.14
+13
Današnje Dovijeve stopničke so bile jubilejne stote za Ducati v razredu MotoGP.. Lep dosežek na stezi, ki Ducatiju že zelo dolgo ne odgovarja... Ampak počasi bo res treba doseči zmago, suša je konkretno predolga..
erlapsus
17. 07. 2016 21.11
+31
...to kar je danes prikazal MAR je nezemeljsko...ko se je šel peskat.. mu je moker pesek olajšal delo..ne vem če bi ostal pokonci po suhem..vendar kako je dirkal po menjavi motorja...to ni normalno..kapo dol...ROS je po menjavi v prvem krogu izgubil 10 s v primerjavi s CRU in DOV...CRU najhitrejši krog...je sledil ROS-DOV in tudi on zapravil zmago
haaaahahahaha
17. 07. 2016 20.59
+62
Marc Marquez je car z jajci , pa ce vam je to vsec al pa ne
MaunelNeuer
17. 07. 2016 20.35
+35
Marc Marquez!!!!!!!
Limonca*
17. 07. 2016 20.29
-15
Marquez kot je povedal se je odločil za tako hitro menjavo, ker je imel spredaj nameščeno napačno različico gume, tako da je imel pri razpletu tudi srečo.
5TIG
17. 07. 2016 21.07
-15
Ja itak da jo je mel,lahko bi bil dež in potem........
Profesormarck
17. 07. 2016 21.30
+4
kraljevski
17. 07. 2016 19.51
+14
Bravo MM.Joj Vale no.GO46
lioon
17. 07. 2016 19.44
+59
Dirka zanimiva. Marquez fenomenalno. Najprej padec na warmupu, potem skoraj crash na dirki, gre predčasno v bokse ,kompetenta ekipa mu na motor zmontira slick gume, lepo počasi ogreje gume in izšola celoten grid. Lahko se mu samo ploska. Za vodilno ekipo je pa jasno, da bodo sledili drug drugemu....ko imaš pred sabo še nekaj krogov do konca in se ne zavedaš, da za tabo prihaja nekdo, ki te dobiva 6 sekund na krog se potem dogajajo take reči :) Razočaran nad Rossijem in njegovo ekipo...rookie napake iz dirke v dirko.
Kosmatinc
17. 07. 2016 21.13
+27
Rosijeva ekipa ni nič kriva lepo se videlo kako se jezili ko trdoglavec ni upošteval navodil teama
Soulless
17. 07. 2016 21.57
-6
Če mu pa niso kazali koliko je za njim Marquez.
Callux
17. 07. 2016 19.40
+11
Še ena stvar zakaj so nekateri uporabili intermediate in nekateri slick gume na koncu, povsem odvisno od motorja.... Honda lahko zaradi močnega zaviranja in prenosa teže zelo hitro ogreje gume, Yamaha tega ni sposobna, ker ni motor za res močna zaviranja.. Poleg tega je oba dirkača še vedno preganjala petkova predstava, ko sta bila res počasna v podobnih pogojih...
1011101
17. 07. 2016 19.59
+13
Ko je Marc menjal sem bil prepričan da je prehitro šel v bokse, Espargaro se je ulegel v 2. ovinku po menjavi motorjev, za predstavo kakšni pogoji so bili.. trije ovinki so bili brez suhe linije, ki je bila takrat drugje tako ali tako ozka in če bi Marc naredil napako bi odstopil. Potem, kako je prehitel Lorenza.. gas do daske in črne črte povsod, da je ohranjal temperaturo gume :D Se je pa videlo da je v desne ovinke vozil počasi in je samo v levih pridobival sekunde.
Callux
17. 07. 2016 20.02
+8
Prvih nekaj zavojev je bilo samo treba upati da bo sprednji del držal, dokler ne bo dovolj toplote v sprednjem delu... Je pa bil tudi Marc povsem na meji padca takrat in to večkrat v tem krogu po menjavi.. Ostalo pa smo videli.. Sam bi temu rekel nenavadna, a zelo zanimiva dirka.. Preveč trenira flat track, pa desnih zavojev ne mara preveč ;)
1011101
17. 07. 2016 20.04
+2
Ja, v zadnjem ovinku mu je skoraj odneslo sprednjo gumo po menjavi motorja :D
Callux
17. 07. 2016 20.06
+7
To je bil samo eden od več momentov, ki jih je imel ta krog.. Takrat sem bil iskreno rečeno prepričan, da se je za takšno menjavo odločil prekmalu in da je to uspelo Scottu z intermediate.. Pa na koncu ni bilo nič iz tega :D
1011101
17. 07. 2016 20.09
+3
Če pomislimo da je Smith odpeljal enkrat celo dežno dirko z slick potem se da po pameti, ali več sreče kot pameti? :D
Callux
17. 07. 2016 20.23
+8
To je bilo lani v Misanu, ko je bil na koncu drugi... Ta dirka je bila precej bolj po sreči ali pa mogoče po neumnosti.. Po pameti definitivno ni bila, ker drugače bi menjal ;)